Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki agregat do chłodni?

68 Odpowiedzi, 76092 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

all14

2011-04-28, 13:09:08
Nowy użytkownik
Witam
potrzebuję porady fachowców jak dobrać agregat ,aby uzyskać w komorze 18m3 z płyty piankowej 8cm temp około +7stC
czy wystarczy np : Agregat chłodniczy EMBRACO ASPERA UNEK6213GK + Chłodnica LUVE CONTARDO SHS 22 E ? Z obecnego uszedł przez zimę gaz R12 ,więc chyba lepszym rozwiązaniem będzie zainwestować w coś nowszego, co ewentualnie możecie polecić ?
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-28, 15:55:05
Top użytkownik
Trochę mało danych.... To tak jakbym spytał się, czy Skoda Octawia jest na ropę?

Ale do sedna, jeżeli masz możliwość i jest to wykonalne to zczytaj jaką masz starą sprężarkę, tyle powinno wystarczyć. Jeżeli tabliczka lub naklejka jest nieczytelna, to musisz podać:
Ile towaru chłodzisz, jaki to towar, jaka rotacja, jaka temperatura początkowa towaru.
Usytuowanie komory, dokładne wymiary, czy przebywają w niej ludzie. Jakies urządzenia elektryczne?

Wtedy się da coś PODPOWIEDZIEĆ...
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-28, 15:57:36 przez crocens.)
  • Odpowiedz

all14

2011-04-28, 16:12:27
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):Trochę mało danych.... To tak jakbym spytał się, czy Skoda Octawia jest na ropę?

Ale do sedna, jeżeli masz możliwość i jest to wykonalne to zczytaj jaką masz starą sprężarkę, tyle powinno wystarczyć. Jeżeli tabliczka lub naklejka jest nieczytelna, to musisz podać:
Ile towaru chłodzisz, jaki to towar, jaka rotacja, jaka temperatura początkowa towaru.
Usytuowanie komory, dokładne wymiary, czy przebywają w niej ludzie. Jakies urządzenia elektryczne?

Wtedy się da coś PODPOWIEDZIEĆ...

Stara tabliczka nie czytelna ,ale wydaje mi się ,ze kiedyś jakiś chłodniaż mówił o 1,5kW tylko nie pamietam przy jakim odparowaniu , chłodnia głównie do kwiatów wejscie 3-5razy na dzień ,chodziło mi raczej o nowy sprzet na f vat , w cenie około 3000zł + robota, chłodnia uzywana od wiosny do jesieni ,wystarczy mi jak będzie 7-9st.C ,nie chcę montować jakiegoś giganta (ze wzgledu na prąd) lub niewiadomo jaka użwkę, kwiaty mają sie sprzedawać raczej na bierzaco ,więc długo nie muszą być dużo chłodzone ,chociaz wiem ,że niektórzy trzymają w okolicach 0 C, na starym trzymałem koło 9st (nawet i 13 ,zależy jaka była pogoda latem) i jak będzie 7 to bedzie bardzo dobrze. Towaru w szczycie sezonu może jest 1/4 objetości chłodni.

wszelkie sugestie mile widziane ,chciałbym poznac wasze opinie zanim przyjedzie fachowiec.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-28, 17:38:56
Zaawansowany użytkownik
Post usunięty - nie na temat
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-28, 20:59:43
Moderator
No to ten NEK6213GK ma wg katalogu 1,6kW przy 0*C/45*C. Z grubsza biorąc to powinno wystarczyć, ale nikt Ci przez internet nie zagwarantuje. Potrzebna wizyta fachowca i dokładniejsza wizja lokalna Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

all14

2011-04-29, 08:17:57
Nowy użytkownik
oczywiście rozumię ,ten zestaw jednak najbardziej by mi odpowiadał finasowo ,zawsze moge jeszcze docieplic pomieszczenie lub troche zmniejszyć komorę na część bardziej chłodną i pozostałą , nie jest mi juz teraz potrzebna tak duża powieżchnia.

pomijając fakt komory , czy taki zestwaw będzie poprawny?

Agregat chłodniczy EMBRACO ASPERA UNEK6213GK

Wartość brutto: 1209.36zł

Chłodnica LUVE CONTARDO SHS 22 E

Wartość brutto: 1096.25zł

Zawór elektromagnetyczny CASTEL 1020/2

Wartość brutto: 99.31zł

Filtr odwadniacz Castel 4308/2 1/4"

Wartość brutto: 32.10zł

Termostatyczny zawór rozprężny TS-2

Wartość brutto: 149.82zł

Regulator ELIWELL ID 971

Wartość brutto: 202.95zł

Presostat podwójny RANCO 017-H4758

Wartość brutto: 216.97zł

całość 3006,76zł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-04-29, 08:28:10 przez all14.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-29, 14:34:54
Moderator
all14 napisał(a):(...),zawsze moge jeszcze docieplic pomieszczenie lub troche zmniejszyć komorę na część bardziej chłodną i pozostałą , nie jest mi juz teraz potrzebna tak duża powieżchnia.
Tak duża powierzchnia?? Toż to pewnie niecałe 9m2. Na Twoją temperaturę to da radę.
  • Odpowiedz

mg

2011-04-29, 14:44:39
Top użytkownik
Zapomniałeś o dyszy. Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-29, 15:09:25
Moderator
Jedzie chłop w pole orać i głośno myśli: ...fajki są, .... zapałki są.... to jadę. Dojeżdża na miejsce i mówi: O k..! pługa zapomniałem!

Big Grin
  • Odpowiedz

all14

2011-04-29, 15:46:47
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Zapomniałeś o dyszy. Smile

tak z ciekawości , ta dysza to gdzie ma być przy zaworze rozprężnym ,jaki koszt? I tak wszysto będę zamawiał, po konsultacji z fachowcem lub Wami Smile , wziernik jest obowiązkowy i przydatny ?
  • Odpowiedz

maju

2011-04-29, 18:13:47
Nowy użytkownik
all14 napisał(a):tak z ciekawości , ta dysza to gdzie ma być przy zaworze rozprężnym
Dokładnie w zaworze.

all14 napisał(a):wziernik jest obowiązkowy i przydatny ?
Nie jest obowiązkowy ale bardzo przydatny.
Równie dobrze mógłbyś zrezygnować z presostatu, elektrozaworu bo...nie jest obowiązkowy.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-29, 22:04:32
Top użytkownik
dla mnie post podpucha... albo gość jest początkującym monterem który chce tutaj upewnić się, czy dobrze kupi (a kupi źle), albo gość jest rzeczywiście kwiaciarzem o małej wiedzy, która może mu tylko krzywdę wyrządzić... ja Ci nie pomogę i inni też nei powinni...
.
  • Odpowiedz

mg

2011-04-29, 22:20:32
Top użytkownik
oczywista oczywistość że podpucha... jakich dzisiaj kilka na forum Wink
  • Odpowiedz

barbie

2011-04-30, 05:08:47
Top użytkownik
klimatyzacja będzie bezprzewodowa--brak rur miedzianych,izolacji cieplnej,rozdzielni elektrycznej,odpływ skroplin do podstawionej doniczki do kwiatów.agregat będzie wisiał na jakiś starych sznurkach,przewody elektryczne--niepotrzebne .
  • Odpowiedz

all14

2011-04-30, 08:05:23
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):dla mnie post podpucha... albo gość jest początkującym monterem który chce tutaj upewnić się, czy dobrze kupi (a kupi źle), albo gość jest rzeczywiście kwiaciarzem o małej wiedzy, która może mu tylko krzywdę wyrządzić... ja Ci nie pomogę i inni też nei powinni...

żadna podpucha, robie w tym biznesie 20 lat i powiem ,że nie ma nic gorszego ni
ż kwiatek z chłodni, sam trzymałem po dwa tygodnie dla przebicia ceny ,jednak nie o to mi chodzi kwiatek ma żyć w chłodni a nie wegetować ,dlatego nie chce utrzymywać zbyt niskiej temp. to fajnie ,że nie chcesz pomoc i odradzasz innym , mam nadzieje ,że podobnie trafisz na jakies forum ogrodnicze lub kupisz piekny drogi bukiet ,ktory padnie po paru godzinach.Awaryjnosc starego agregatu dala mi jakies pojecie o budowie.
  • Odpowiedz

crocens

2011-04-30, 11:02:44
Top użytkownik
kolego, odradzam innym pomoc Tobie bo widzę, że masz zamiar sam to wykonać. I nie boli mnie to, że nie dasz nam zarobić bo prędzej czy później to padnie i przyjedziemy Wink. tylko dlatego, że to urządzenie techniczne, niebezpieczne i wbrew pozorom o pewnym stopniu skomplikowania. Zauważ, że w pierwszym poście napisalem, ze ci podpowiem... i tak też zrobię.

Masz dwa wyjścia:
1. Robisz to na agregacie w "starej" technologi, te 1,5 kW wystarczy
2. Robisz to tak jak pozwalają nowe technologie i trendy. Dodajesz elektroniczny zawór rozprężny, przewymiarowany parownik.

Różnice? w pkt.2 masz większą wilgotność w komorze, a to przekłada się na dłuższy możliwy czas załadunku (pod warunkiem, że temp. masz dostosowaną do rodzaju kwiatów...
.
  • Odpowiedz

all14

2011-04-30, 12:06:56
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):kolego, odradzam innym pomoc Tobie bo widzę, że masz zamiar sam to wykonać. I nie boli mnie to, że nie dasz nam zarobić bo prędzej czy później to padnie i przyjedziemy Wink. tylko dlatego, że to urządzenie techniczne, niebezpieczne i wbrew pozorom o pewnym stopniu skomplikowania. Zauważ, że w pierwszym poście napisalem, ze ci podpowiem... i tak też zrobię.

Masz dwa wyjścia:
1. Robisz to na agregacie w "starej" technologi, te 1,5 kW wystarczy
2. Robisz to tak jak pozwalają nowe technologie i trendy. Dodajesz elektroniczny zawór rozprężny, przewymiarowany parownik.

Różnice? w pkt.2 masz większą wilgotność w komorze, a to przekłada się na dłuższy możliwy czas załadunku (pod warunkiem, że temp. masz dostosowaną do rodzaju kwiatów...

Szczerze to chetnie bym to poskładał sam ,bo mnie to interesuje i troche grzebałem w starej chłodni ,dlaczego ? Bo co fachowiec to mówił coś innego ,a kwoty były astronomiczne jeden chciał wstawić za używany 2000 zł drugi zrobił sprężarkę za 200 i chodziła 10 lat , raz nawet podałem gosciowi usterkę (zawór rozprężny) ,ten dopiero po godzinie grzebania stwierdził to samo. Jednak wiem ,że nie mam sprzetu odpowiedniego i doswiadczenia ,wiec moja robota ograniczyła by się tylko do przykrecenia agregatu i parownika, na poniedziałek jestem umówiony z fachowcem i chciałem mu przedstawić gotowy projekt, całość ściagnałem z histori sklepu w którym ktoś prawdopodobnie kupował taki zestaw ,bo osobiście nie znam się na doborze ,ale nie chcę żeby mnie ktoś rolował.Byłem w róznych chłodnia dla kwiatów i słyszałem rózne ceny.Jak napisałem wcześniej nie chcę trzymać towaru tygodniami, bo w dzisiejszych czasachch klienta łatwo stracić.Zależy mi na chłodni w której po dziennym handlu pozbierają siły kwiaty na nastepny dzień ,jak również swieżo scięte poczekają na sprzedaż bieżącą.
Wiadomo trzymanie importu to inna bajka.
  • Odpowiedz

all14

2011-05-01, 21:02:44
Nowy użytkownik
Mam jeszcze takie pytanie, możecie się śmiać Smile ,ale proszę o odpowiedź (w celu kalkulacji kosztów) ,czy nowe agregaty są sprzedawane z nabitym gazem i olejem? Rozmawiałem ostatnio ze znajomym ,który kupił dwu częsciową klimę (parownik i agregat osobno) i tam już podobno był gaz ,serwisanci tylko zmontowali i odkręcili zawory .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-01, 21:04:58 przez all14.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-01, 21:12:31
Top użytkownik
w klimatyzacji zawsze jest gaz i olej.wchłodnictwie zdarza się to jeden raz na sto urządzeń .gaz musisz dokupić,zwykle butla ma 8 kilogramów i kosztuje ok 800 złotych .
  • Odpowiedz

all14

2011-05-01, 21:25:57
Nowy użytkownik
Ok , przypuszczam ,że olej jednak jest i nie trzeba dokupywać ,ja raczej nie będę sam wpuszczał gazu ,ale chcę wiedzieć ile powinno wejść do takiego zestawu ?Przewody raczej bedą krótkie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-01, 21:42:19 przez all14.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-02, 04:44:09
Top użytkownik
może być w granicach 2 kg .
  • Odpowiedz

all14

2011-05-02, 08:33:24
Nowy użytkownik
dziękuję bardzo
  • Odpowiedz

wit

2011-05-02, 09:40:20
Top użytkownik
i oleju raczej trzeba... to co jest -to stan dla samej sprężarki. Przypuszczalnie trzeba będzie troszkę dolać - -0,25-0,5 litra takiego samego jak jest w agregacie.
Czy trzeba -i ile -pokaże się po uruchomieniu.
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-02, 10:08:33
Top użytkownik
małe sprężarki nie mają wziernika oleju .
  • Odpowiedz

wit

2011-05-02, 11:59:52
Top użytkownik
barbie napisał(a):małe sprężarki nie mają wziernika oleju .
może mój błąd... tej konkretnie nie sprawdzałem czy ma wziernik... wydajność około 1,5kW pisało -to już wziernik mieć może... jeśli nie ma -to ja bym "pro forma" dał ze 200g oleju... może troszkę więcej.

jak brak wziernika oleju -to szacowałbym po wielkości chłodnicy którą dopinam do agregatu -długości rurociągów i położeniu agregatu względem chłodnicy.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa