Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ilość oleju

26 Odpowiedzi, 28424 Wyświetleń
1 2 Dalej

michu

2011-04-19, 19:12:53
Nowy użytkownik
Witam,mam pytanie e jaki sposób można sprawdzić ilość oleju w układzie jeżeli nie posiadam stacji do obsługi klimy,mam tylko stacje odzysku i pompę z góry dziękuję za podpowiedzi
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-19, 19:30:42
Moderator
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale pocieszę, że mając "stację do obsługi klimy" też tego nie sprawdzisz w prosty sposób. Bo można... rozkręcając wszystko... :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

michu

2011-04-19, 19:56:55
Nowy użytkownik
czyli profilaktycznie wlewać 50g do każdego układu???,bo chyba tak się najlepiej sie zabezpieczyć przed ewentualnym zatarciem,co Ty na to ???,pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2011-04-19, 20:16:12
Top użytkownik
obróć autko dogórykołami,pod klimę podstaw miskę ,przelej złapany olej do menzurki,odczytaj ilość oleju .
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-04-19, 22:09:41
Moderator
michu napisał(a):czyli profilaktycznie wlewać 50g do każdego układu???,
NIE!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-04-20, 15:30:32
Top użytkownik
michu napisał(a):czyli profilaktycznie wlewać 50g do każdego układu???,bo chyba tak się najlepiej sie zabezpieczyć przed ewentualnym zatarciem,co Ty na to ???,pozdrawiam
Czyli 4 lata serwisu klimatyzacji przez ciebie i masz w układzie prawie dwa razy tyle oleju co fabryka przewiduje.Napewno sprężarka się nie zatrze.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-20, 17:51:07
Zaawansowany użytkownik
Zatrzeć się nie zatrze.Ale uszkodzić się musi.Człowiek oddychając samym tlenem umiera Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

michu

2011-04-21, 04:29:14
Nowy użytkownik
Panowie to to z tym olejem wlewać czy nie wlewać ,będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi i uzasadnienia,pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-04-21, 16:18:29
Top użytkownik
Człowieku nie wolno dolewać tyle oleju.Przecież policz sobie :4 twoje serwisy i podwoisz ilośc oleju w układzie.Co wtedy z zaworem rozprężnym?Ty masz jakieś pojęcie o klimie samochodowej?
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-04-21, 20:37:55
Zaawansowany użytkownik
generalnie Michu - ile oleju wyciagniesz tyle oddajesz.
  • Odpowiedz

llort

2011-04-21, 21:20:53
Zaawansowany użytkownik
Pod warunkiem że pojazd nie pochodzi po przeglądzie micha Cool
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

mg

2011-04-23, 18:20:23
Top użytkownik
michu napisał(a):Witam,mam pytanie e jaki sposób można sprawdzić ilość oleju w układzie jeżeli nie posiadam stacji do obsługi klimy,mam tylko stacje odzysku i pompę z góry dziękuję za podpowiedzi

Stacją do odzysku można robić ,,cuda", rusz głową Smile
  • Odpowiedz

michu

2011-05-03, 10:09:27
Nowy użytkownik
tzn ,idzie zrobić jakiś separator oleju,tylko ja nie wiem jak, pomocy
  • Odpowiedz

j_a_c

2011-05-03, 19:12:13
Użytkownik
czasem jest korek kontrolny w sprężarce ,a jak nie ma wo wyciąga sie sprężarkę wylewa sie i juz wiadomo 80% oleju jest w sprężarce,można jeszcze na wyczucie ale tu trzeba wprawy, innych metod nie znam
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

mg

2011-05-03, 19:23:43
Top użytkownik
j_a_c napisał(a):czasem jest korek kontrolny w sprężarce ,a jak nie ma wo wyciąga sie sprężarkę wylewa sie i juz wiadomo 80% oleju jest w sprężarce,można jeszcze na wyczucie ale tu trzeba wprawy, innych metod nie znam
80% w sprężarce i gitara. Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-05-03, 19:25:49
Top użytkownik
michu napisał(a):tzn ,idzie zrobić jakiś separator oleju,tylko ja nie wiem jak, pomocy
generalnie separator oleju polega na spowolnieniu strumienia mieszaniny, pomocy
  • Odpowiedz

llort

2011-05-03, 20:43:54
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):
michu napisał(a):tzn ,idzie zrobić jakiś separator oleju,tylko ja nie wiem jak, pomocy
generalnie separator oleju polega na spowolnieniu strumienia mieszaniny, pomocy
Przeważnie za pomocą nagłej zmiany kierunku przepływu Smile
  • Odpowiedz

michu

2011-05-04, 17:10:26
Nowy użytkownik
a gdzie można kupić taki separator ???
  • Odpowiedz

mg

2011-05-04, 20:51:26
Top użytkownik
W sklepie z odolejaczami?, w drogerii nie widziałem nigdy Wink
  • Odpowiedz

j_a_c

2011-05-05, 20:14:32
Użytkownik
separator oleju to można zrobić nawet z elementów znalezionych w drogerii ,zaaplikowana technologia to to nie jest , ale jak przy jego pomocy chcecie wyssać olej ze sprężarki to nie potrafię zrozumieć

poza tym nie widziałem jeszcze stacji do odzysku bez separatora
j_a_c WROCŁAW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-05, 20:15:33 przez j_a_c.)
  • Odpowiedz

Kikson

2011-05-05, 21:21:06
Użytkownik
michu napisał(a):Witam,mam pytanie e jaki sposób można sprawdzić ilość oleju w układzie jeżeli nie posiadam stacji do obsługi klimy,mam tylko stacje odzysku i pompę z góry dziękuję za podpowiedzi

Mam do Was koledzy pytanie: W jaki sposób stacja do obsługi klimatyzacji wyciąga cały olej z instalacji??? Co ta cudowna maszyna ma w sobie, że to potrafi?? Jakie zjawiska fizyczne i paranormalne wykorzystuje aby osiągnąć ten cel jakim jest odzysk oleju???
Proszę o precyzyjną odpowiedź.
Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

gajdek419

2011-05-06, 05:13:01
Zaawansowany użytkownik
odpowiedź jest prosta: taka stacja nie wyciaga nigdy całego oleju
  • Odpowiedz

Kikson

2011-05-06, 08:54:52
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):odpowiedź jest prosta: taka stacja nie wyciaga nigdy całego oleju

WŁAŚNIE!!! A warsztaty z rodziny preudo klimy robią tak: maszyna wyciąga 50 ml oleju z układu, gość otwiera mądrą księgę i czyta, że powinno być 180 ml. Dolewa 130 ml i twierdzi, że jest OK. Teraz robisz serwis przez 4 lata u tego samego gościa i co?? Masz 500 ml w układzie.
Panowie, każdy chce zarobić, wiadomo, ale skoro ktoś nie ma pojęcia jak to zrobić to dlaczego to robi. Dział "klimatyzacja samochodowa" na tym forum jest znakomitym przykładem niewiedzy i braku kompetencji do takich prac.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-05-06, 15:49:54
Top użytkownik
O tym pisałem wyżej w poście 6.Ja od lat dolewam tą ilość ,którą wyssie maszyna i dodaje 3 % ilości brakującego czynnika w układzie.Oczywiście nie wtedy jak była dziura .
  • Odpowiedz

michu

2011-05-07, 10:14:40
Nowy użytkownik
ja nie chce wysysać oleju ze sprężarki tylko chce wiedzieć ile ogólnie wyssałem oleju z układu,dlatego że mija stacja do odzysku czynnika nie posiada takiego bajeru
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa