Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż klimatyzacji w Hondzie Civic 5D 6gen.

10 Odpowiedzi, 13291 Wyświetleń

comatose

2011-05-02, 22:08:05
Nowy użytkownik
Witajcie,
Od dłuższego czasu już zbierałem części klimatyzacji po allegro, po szrotach i innych porozbijanych samochodach. W tym momencie wydaje mi się, że mam wszystkie elementy które są potrzebne do zamontowania klimatyzacji w moim samochodzie czyli Hondzie Civic (MB) 5D 6gen. popularnie zwaną "angielką". Bazowałem na tych rysunkach http://japancars.ru/cat/honda/index.php?...1&nplgrp=7 oraz manualu, pozwoliłem go sobie odpowiednio skrócić i rozdział o samej klimie zamieściłem tutaj http://www.megaupload.com/?d=FEVZEGXI uprzedzam, że jest tego 44strony ;] Ale chciałbym żeby było jasne o czym piszę.

Tak jak wspomniałem części klimatyzacji to totalne puzzle. Z nowych elementów kupiłem tylko:
- osuszacz
- pasek sprężarki
- oringi
- śruby do poskręcania tego (przyoszczędziłem tutaj i kupiłem zwykłe ocynkowane śruby - w ASO Hondy za jedną wołali 12zł ;/ )

Mam kilka pytań do specjalistów:

Po pierwsze - rurki są brudne w środku, polecono mi płukanie ich benzyną ekstrakcyjną aż będą czyste w środku a po wyschnięciu zakorkowanie ich do czasu montażu. Jak zapatrujecie się na cos takiego?

Po drugie - czy mam czyścić chłodnicę (skraplacz) jesli tak to w jaki sposób?

Po trzecie - w manualu (do którego link dałem wczesniej) pojawia się pojęcie "przewodu spustowego) co to jest? Nie znalazłem informacji o tym. Po przyglądnięciu się parownikowi doszedłem do wniosku, że jest to wężyk który odprowadza na zewnątrz skroploną wodę, dobrze myślę? Daję zdjęcie parownika http://img215.imageshack.us/i/20110430223.jpg/ ten dynks który zaznaczyłem na czerwono znajduje się na dole i skierowany jest po skosie w dół - wcisnąłem na niego zwykły wężyk przezroczysty i przez fabryczny otwór w karoserii wyprowadziłem do komory silnika, dobrze zrobiłem czy źle?

Po czwarte - nie wiem ile oleju zostało w sprężarce, na pewno w niej jest bo te dwa otwory w których montuje się rurki mam zatkane chusteczkami higienicznymi i jak sprężarka leżała na boku to nasiąkły olejem. Co z tym fantem zrobić? Spuścić do zera i zalać nowego tyle ile producent zaleca? W manualu pojawia się takie zdanie: "Przy montowaniu nowej sprężarki spuścić cały olej z wymontowanej sprężarki i zmierzyć jego ilość. Odjąć ilość spuszczonego oleju od 130cm3, wynikiem jest ilość oleju którą należy spuścić z nowej sprężarki". Ja to rozumiem tak - w całym układzie ma być 130cm3 oleju, ja mam wszystko w częściach, przewody będą czyszczone, czyli powinienem pozbyć się całego oleju z sprężarki i wlać tam 130cm3 nowego oleju? Pomóżcie przy tym Wink

Po piate - możecie dać mi jakieś rady praktyczne które przydadzą się przy składaniu?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Marcin
  • Odpowiedz

comatose

2011-05-04, 18:51:37
Nowy użytkownik
Nikt nie pomoże? A powiecie mi przynajmniej czy można chłodnicę klimatyzacji (skraplacz) płukać w środku? Jeśli tak to w jaki sposób i czym? Chyba trochę syfu tam wpadło.
  • Odpowiedz

majki

2011-05-04, 19:36:16
Użytkownik
Witam,odpowiem Tobie tylko po części,do sprężarki wchodzi 135 g oleju Pag 46 z czego 80% z tego jest w sprężarce a reszta śmiga po układzie,a co do czyszczenia układu to najlepiej po złożeniu udać się do warsztatu na płukanie maszyną przeznaczoną do tego,bo samemu będzie ciężko,pozdrawiam i życzę powodzenia
  • Odpowiedz

comatose

2011-05-04, 20:20:03
Nowy użytkownik
Okej, to już coś, dzięki Wink Ale nasuwają mi się kolejne pytania. Pierwsze - tak naprawdę nie wiem ile tego oleju w sprężarce jest, leżała sobie na boku, coś z niej wyciekło. Jak należy zachować się w takiej sytuacji? Drugie pytanie - aluminiowe rurki sa naprawdę brudne w środku, widać to gołym okiem... Wstępnie może je przepłukać jakąś benzyną ekstrakcyjną albo innym czymś?
  • Odpowiedz

barbie

2011-05-04, 20:23:13
Top użytkownik
przedmuchaj azotem .
  • Odpowiedz

wally

2011-05-04, 20:25:27
Użytkownik
dokladalem klime do swojego Civica 6gen tyle ze 3D i potrzebne byly:
1. skraplacz,
2. osuszacz,
3. parownik,
4. przewody,
5. wiazka spinajaca osuszacz, instalacje auta oraz wentylator na skraplaczu,
6. lapa silnika z dodatkowym kolkiem - napinacz paska klimy,
7. sprezarka.
8. pasek
9. jakis przekaznik w skrzynce bezpiecznikowe,
10. jakas "dioda" w skrzynce bezpiecznikowej
  • Odpowiedz

comatose

2011-05-04, 21:43:46
Nowy użytkownik
Cytat:przedmuchaj azotem .
Tego to ja w garażu nie znajdę, mam tylko butlę z co2, nada się?

Cytat:1. skraplacz,
2. osuszacz,
3. parownik,
4. przewody,
5. wiazka spinajaca osuszacz, instalacje auta oraz wentylator na skraplaczu,
6. lapa silnika z dodatkowym kolkiem - napinacz paska klimy,
7. sprezarka.
8. pasek
Mam to, przekaźniku w moim 5D znajdują się przy skraplaczu. jak Ci taka "wszczepiona" klima chłodzi?
  • Odpowiedz

wally

2011-05-05, 08:07:18
Użytkownik
klima byla wyjeta z auta ktore dostalo inny silnik - wszystko fabryczne wiec nie byly to jakies nieoryginalne czesci. Walczylem troche z tym ustrojstwem bardzo dlugo (chyba z rok albo i dluzej) bo klima dzialala slabo chlodzila i cisnienie szlo mocno w gore (HP). W koncu wybuchl skraplacz i nagle problemy ustapilySmile ale szalu nie bylo, klima w civicu jest bardzo slaba i nie zejdziesz ponizej 9-10stC
  • Odpowiedz

majki

2011-05-07, 10:32:38
Użytkownik
Kolego a z jakiej okolicy Jesteś ???
  • Odpowiedz

comatose

2011-05-10, 18:33:59
Nowy użytkownik
Z Rzeszowa.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa