Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Barwnik UV

14 Odpowiedzi, 18046 Wyświetleń

bob1985

2011-05-13, 07:52:57
Nowy użytkownik
Witam,

Pracuję w firmie która zajmuję się naprawą klimatyzatorów oraz osuszaczy powietrza. Czasem zdarza nam się że układ jest nieszczelny ale nigdzie nie można zlokalizować "dziurki", ani azotem, ani pianą, nie za bardzo też widać ślady oleju.
Zastanawiam się czy dostępne na rynku barwniki UV zdadzą w takim przypadku egzamin?

Np. taki: http://allegro.pl/lampa-do-wykrywania-ni...01273.html

Nie widzę też żeby był on dedykowany do jakiegoś konkretnego czynnika, czyli zapewne do R407C i R410A powinien być dobry?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-05-13, 17:30:08
Moderator
Barwniki UV czytaj kontrast to ostateczność dzięki której zobaczymy dokładne miejsce wycieku. Dedykowany jest na wszystkie czynniki chłodnicze i oleje. Kilka razy kontrast uratował mi życie Smile tak więc polecam w 100%. Pzdr
  • Odpowiedz

llort

2011-05-13, 20:11:20
Zaawansowany użytkownik
Tylko nie wszyscy producenci sprężarek to tolerują na gwarancji.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bob1985

2011-05-13, 20:12:20
Nowy użytkownik
To chyba się zaopatrzę w taki kontrast, dzięki tommatiz
  • Odpowiedz

bob1985

2011-05-13, 20:14:09
Nowy użytkownik
llort napisał(a):Tylko nie wszyscy producenci sprężarek to tolerują na gwarancji.

Tu akurat my jesteśmy serwisem gwarancyjnym więc ten problem odpada Smile
  • Odpowiedz

andrewrc

2011-05-13, 20:44:22
Użytkownik
Witam
Osobiście nie polecam, chyba że jak w twoim przypadku to ostateczność.
  • Odpowiedz

mg

2011-05-13, 20:57:32
Top użytkownik
Nigdy nie musiałem użyć ale w ostateczności się nie zawaham. Wink
W Wigmorsie widziałem dedykowane, czerwone?, ale nie dopytywałem do jakich instalacji

Przepraszam, nie w Wigmorsie a w Robot S...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-13, 21:03:46 przez mg.)
  • Odpowiedz

llort

2011-05-13, 20:58:23
Zaawansowany użytkownik
bob1985 napisał(a):
llort napisał(a):Tylko nie wszyscy producenci sprężarek to tolerują na gwarancji.

Zapomniałeś dodać początkującym lub nie doświadczonym serwisem,a gwarancję rozpatruje producent.Doświadczony serwis nie zadaje banalnych pytań.Chyba że pracujesz w profesjonalnym serwisie a jesteś jego czarną owcą.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-14, 05:35:33
Top użytkownik
Co sie czepiasz!
Gosc zadal pytanie dostal pare odpowiedzi i podziekowal!
Po co to odrazu oceniac kazdego!
Miales ojca w SB czy co!Smile
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-14, 06:05:36
Top użytkownik
miezala5,
on jest niereformowalny, czepia się bo taki jest.
Jeżeli Ci się to nie podoba to nie odzywaj się do niego tak jak ja Smile
Pozdrawiam lorta Smile
.
  • Odpowiedz

bob1985

2011-05-14, 09:11:18
Nowy użytkownik
llort napisał(a):
bob1985 napisał(a):

Zapomniałeś dodać początkującym lub nie doświadczonym serwisem,a gwarancję rozpatruje producent.Doświadczony serwis nie zadaje banalnych pytań.Chyba że pracujesz w profesjonalnym serwisie a jesteś jego czarną owcą.

llort skoro napisałem że to my reklamację uznajemy, bądź też nie to widocznie tak jest.

Co do banalnych pytań, to po prostu nigdy nie stosowałem takich kontrastów.
Jako serwisant pracuję 5 lat więc uwierz mi trochę doświadczenia mam.

Pozdrawiam i życzę więcej wyrozumiałości Smile
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-14, 09:41:26
Top użytkownik
crocens napisał(a):miezala5,
on jest niereformowalny, czepia się bo taki jest.
Jeżeli Ci się to nie podoba to nie odzywaj się do niego tak jak ja Smile
Pozdrawiam lorta Smile

A tak jakos rano mialem bojowe nastawienie!
Najczesciej sie nie odzywam i czytam co mi potrzebne!Smile
Bez czepialskich mielibysmy tu kraine mlekiem i miodem plynaca!Wink
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

wit

2011-05-14, 10:37:38
Top użytkownik
bob1985 napisał(a):[quot
Jako serwisant pracuję 5 lat więc uwierz mi trochę doświadczenia mam.

jak popracujesz 20 lat -i jakąś poważną szkółkę chłodniczą "zaliczysz" -to troszkę doświadczenia będziesz miał. a -przede wszystkim zyskasz świadomość ile Ci brakuje.
Chłodnictwo uczy pokory -i z latami praktyki -coraz bardziej dostrzega się własne braki i to, że wszystkiego nie da się ogarnąć...

Co do kontrastu... praktycznie wszyscy producenci sprężarek krzyczą, że jest be... za to polecają go jako kompletnie nieszkodliwy producenci kontrastu...

więc dla bezpieczeństwa należy używać tylko w ostateczności... -jednak czasem ratuje przysłowiowe 4 litery.
po dodaniu kontrastu -i znalezieniu -usunięciu nieszczelności -gwoli spokoju sumienia warto przyśpieszyć wymianę oleju.

gwarancja... zazwyczaj użytkownikowi daje ją firma chłodniczo -serwisowa... i samemu się ją uznaje lub nie. jednak -gdzieś się te sprężarki kupuje -i jak gwarancja to trzeba je odesłać... a producent weryfikuje...
można samemu wykonać naprawę gwarancyjną -i dostać za friko nową sprężarkę -ponosząc jedynie koszt robocizny i dojazdu -a można za nową sprężarkę zapłacić... jak sprężarka droga -to robi to różnicę.
Spotkałem się z sytuacjami, że producent uchylał się od gwarancji bo maszyna zalana była niefirmowym olejem... producent sprężarki weryfikował, czy olej jest "rekomendowany" czy identyczny ale z innej firmy.

a barwnik łatwiej wykryć w oleju niż stwierdzić czyjej produkcji jest POE. Jak siądzie sprężarka za stówę -to się wymienia i nikt się nie chrzani. jak siądzie taka za kilkanaście kilkadziesiąt tysi -to jest szukanie winnego i spychologia -kto pokrywa koszty...
i lepiej nie przerabiać w praktyce co się dzieje przy awarii sprężarki za kilkaset tysi...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-14, 10:40:07 przez wit.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-05-14, 13:49:25
Zaawansowany użytkownik
jak pracujesz w serwisie to chyba ci nie robi że sprawdzisz sobie kontrastem...bo sami uznajecie albo nie gwarancje.
ja się kiedyś spotkałem że copeland nie uznał gwarancji przez właśnie barwnik
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa