Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uruchomienie klimy

129 Odpowiedzi, 131266 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej

bxz

2011-05-15, 22:30:42
Zaawansowany użytkownik
Pisałem że nie miałem czasu na ponowne napełnienie bo 2 w nocy... a 3h drogi do domu.
Czyżby w klimie było 200g zamiast 1,2kg? jeśli tak jest to czemu działa grzanie i to sprawnie?
Dalej liczę że ktoś mi wyjaśni jak zachowa się układ przy "sztucznym przewężeniu", bardzo chętnie literatura.

Temat z butlami ogarniam - przy 5% pracującego skraplacza byłem przekonany, że w układzie nie ma grama cieczy, a nawet ilość gazu jest za mała by było takie ciśnienie postojowe i by pracowała na grzaniu - jak mam nadzieję jutro życie wyprowadzi mnie z błędnego myślenia
NO
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-15, 22:30:54
Top użytkownik
Witam

100 odpowiedzi, pobiliśmy rekord Wink
Tak dziś przed południem założyłem i zabrakło parę minut. Szkoda.

Dobranoc
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

mg

2011-05-15, 22:36:32
Top użytkownik
bxz napisał(a):Pisałem że nie miałem czasu na ponowne napełnienie bo 2 w nocy... a 3h drogi do domu.
Czyżby w klimie było 200g zamiast 1,2kg? jeśli tak jest to czemu działa grzanie i to sprawnie?
Dalej liczę że ktoś mi wyjaśni jak zachowa się układ przy "sztucznym przewężeniu", bardzo chętnie literatura.

Temat z butlami ogarniam - przy 5% pracującego skraplacza byłem przekonany, że w układzie nie ma grama cieczy, a nawet ilość gazu jest za mała by było takie ciśnienie postojowe i by pracowała na grzaniu - jak mam nadzieję jutro życie wyprowadzi mnie z błędnego myślenia

Wewnętrznie czuje że będzie zator przy kapilarze w jz, może coś z kulką Smile
Zawór serwisowy ma konstrukcję taką że zator można pominąć zwłaszcza że piszesz, że na grzaniu działa.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-15, 23:43:38
Zaawansowany użytkownik
Panowie każdy z was ma trochę racji, ale nie chce nikogo obrażać.
Czasami przydało by się trochę pouczyć lub tak jak twierdzi Shitashii
"Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję"
To nie my wymyśliliśmy te systemy tylko producenci i trzeba zacząć ich słuchać
bez obrazy Mr. llort jako fachowca cię szanuje ale w tej kwestii się z tobą nie zgadzam.
Ile wezmę instrukcji to w tylu pisze żeby ustawiać przegrzanie i dochłodzenie przy zaworach serwisowych kompresora i nie dalej jak 10cali i nie za filtrem.
I nie powinniście się z tym faktem kłócić bo tak wymaga producent i to nie jeden ale wszyscy producenci kompresorów i producenci manometrów tak samo mnie uczyli w szkole, tam gdzie mierzysz ciśnienie to tam mierzysz temperaturę.

Żeby moje słowa nie były gołosłowne wklejam tutaj tekst z instrukcji obsługi jaka pierwsza znalazłem na Internecie w języku Polskim firmy Carrier
http://www.eurohvac.com/index.php?produc...prod_id=17

pod tym adresem możecie sobie ściągnąć tą instrukcje

To są ciekawe teksty z tej instrukcji:

Zmierz temperaturę ssania poprzez podłączenie dokładnego
termometru typu termistorowego bądź elektronicznego do
rury ssącej w pobliżu zaworu serwisowego.

W przypadku nieakceptowanych warunków
przegrzania lub przechłodzenia należy zważyć czynnik
chłodniczy i sprawdzić, czy jest on zgodny z wartością podaną
na tabliczce znamionowej urządzenia ? 56g/m rury z cieczą

Krok 14?Kontrola ilości czynnika chłodniczego
ILOŚĆ CZYNNIKA CHŁODNICZEGO
Fabryczna ilość czynnika jest uwidoczniona na tabliczce
znamionowej. W celu sprawdzenia ilości czynnika w trybie
chłodzenia należy skorzystać z Procedury tylko chłodzenia.
W celu sprawdzenia ilości czynnika w trybie ogrzewania należy
skorzystać z Procedury kontroli z wykresu ogrzewania.

PROCEDURA TYLKO CHŁODZENIA
NOTATKA: W przypadku nieakceptowanych warunków
przegrzania lub przechłodzenia należy zważyć czynnik
chłodniczy i sprawdzić, czy jest on zgodny z wartością podaną
na tabliczce znamionowej urządzenia ? 56g/m rury z cieczą
o średnicy 9,5 mm na 1 m ponad bądź poniżej długości 7,6 m.
PRZYKŁAD:
W celu obliczenia wymaganej dodatkowej ilości czynnika
chłodniczego wymaganej przy konfiguracji z 10 m rur:
10 m ? 7,6 m = 2,4 m x 56 g/m = 134,4 g ilości dodatkowej
Powyższa procedura jest poprawna przy założeniu przepływu
powietrza przez jednostkę wewnętrzną na poziomie ? 21 procent
znamionowej wartości m3/s.
1. Przed kontrolą ilości czynnika chłodniczego włącz
urządzenie na co najmniej 10 minut.
2. Zmierz ciśnienie ssania poprzez podłączenie dokładnego
manometru do króćca serwisowego zaworu ssania.
3. Zmierz temperaturę ssania poprzez podłączenie dokładnego
termometru typu termistorowego bądź elektronicznego do
rury ssącej w pobliżu zaworu serwisowego.
4. Zmierz temperaturę zewnętrzną za pomocą termometru.
5. Zmierz temperaturę powietrza dopływającego do jednostki
wewnętrznej za pomocą wilgotnościomierza.
6. Korzystając z Tabeli 4, odszukaj temperaturę zewnętrzną
i temperaturę termometru mokrego powietrza dopływającego
do parownika. Na przecięciu odczytaj wartość przegrzania.
7. Korzystając z Tabeli 5, odszukaj temperaturę przegrzania
pod pozycją 6 oraz ciśnienie ssania. Na przecięciu odczytaj
temperaturę rury ssącej.
8. Jeżeli w urządzeniu występuje wyższa temperatura rury
ssącej, niż nakreślona, dodaj taką ilość czynnika
chłodniczego, aby osiągnąć nakreśloną temperaturę.
9. Jeżeli w urządzeniu występuje niższa temperatura rury
ssącej, niż nakreślona, odzyskaj taką ilość czynnika
chłodniczego, aby osiągnąć nakreśloną temperaturę.
10. Czynnik chłodniczy zawsze dodawaj w stanie ciekłym
poprzez króciec serwisowy zaworu ssania za pomocą
urządzenia ograniczającego przepływ.
11. W przypadku zmiany temperatury zewnętrznej bądź
ciśnienia na zaworze ssania ilość czynnika dopasuj do nowej
temperatury rury ssącej wskazanej na wykresie.

PROCEDURA KONTROLI Z WYKRESU OGRZEWANIA
W celu skontrolowania pracy systemu w trybie ogrzewania
skorzystaj z wykresu Ciśnienia pompy ciepła naklejonego na
jednostce zewnętrznej. Wykres ten określa, czy występuje
poprawna zależność między ciśnieniem roboczym systemu
a temperaturą powietrza dopływającego do jednostek
wewnętrznych i zewnętrznych. Jeżeli wartości ciśnienia
i temperatury nie są zgodne z wykresem, ilość czynnika
chłodniczego może nie być prawidłowa. Nie korzystaj z wykresu
przy dostosowywaniu ilości czynnika chłodniczego.

NOTATKA: W trybie ogrzewania kontroluj ilość czynnika
chłodniczego wyłącznie przy stałym ciśnieniu. W razie
wątpliwości odzyskaj czynnik i zważ go, dopasowując do
właściwej ilości.
NOTATKA: W przypadku konieczności uzupełnienia ilości
czynnika chłodniczego podczas sezonu grzewczego, czynnik
należy zważyć pod kątem zgodności z wartością na tabliczce
znamionowej urządzenia, a następnie dopasować w zależności
od różnicy długości rur połączeniowych i wartości 7,6 m.

tabelka w instrukcji
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-16, 00:13:28 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-05-16, 00:22:11
Zaawansowany użytkownik
Spać nie mogę... a jutro 6h w aucie ;/
Bogdan, żeby takie tabelki SH czy SB były przy splitach sprawa była by prosta Wink
NO
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-16, 05:19:37
Top użytkownik
Bpgdan, napisałem we wcześniejszym poście czemu tak jest...

bzx: sztuczne przewężenie (tak samo jak celowe: tzr, kap, ezr) to tylko i wyłącznie spadek ciśnienia. I tak to należy rozumieć. Teraz dalej, spadek ciśnienia to spadek temperatury parowania/skraplania.
Notabene dzięki temu mamy obieg chłodniczy (tzr, kap, ezr). Elementy te wywołują bardzo duży spadek ciśnienia a więc i temp. skraplania/parowania, dalej wiemy co się dzieje Smile
dla jasności dalej będę pisał tylko o spadku temperatury parowania/skraplania

sytuacja pierwsza: przewężenie pomiędzy sprężarką a skraplaczem: temperatura skraplania spada poniżej temperatury otoczenia, nie zachodzi skraplanie, nic nie chłodzi
sytuacja druga: przewęrzenie pomiędzy skraplaczem a parownikiem: w przewodzie cieczowym spada temperatura parowania/skraplania poniżej temperatury otoczenia, ciecz zaczyna wrzeć w przewodzie przed zaworem rozprężnym/kapilarą. Do tego ostatniego dochodzi mieszanina gazu i cieczy, znikomy efekt chłodzenia.
sytuacja trzecia: zagięta rurka pomiędzy parownikiem a sprężarką. Tutaj nie dzieje się właściwie nic oprócz tego co dzieje sie zawsze (w każdym z tych przypadków). Pod wpływem dodatkowego spadku ciśnienia na rurociągu spada ilość zasysanych par przez sprężarkę co powoduje zmniejszenie strumienia masowego co prowadzi do zmniejszenia wydajności urządzenia.

Myślę, że prosto i w miarę zwięźle.
.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-16, 05:28:00
Top użytkownik
bxz napisał(a):Spać nie mogę... a jutro 6h w aucie ;/
Bogdan, żeby takie tabelki SH czy SB były przy splitach sprawa była by prosta Wink
Witam

Bo jest prosta. Od 3 lat wałkuje że dla splitów Superheat jest między 6-8K. I nie mierzy się tego między końcem chłodnicy a elementem dławiącym tylko manometr do ssącej a termopara na ssącą za zaworem.

Dzięki Bogdan

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-16, 05:32:01
Top użytkownik
Witaj

Crocens, Bxz dostał taki zastrzyk porad, że nie jedzie w ciemno. Każdy chciałby jechać na serwis z walizką pełną pomysłów, pozostało tylko wszystkie wykorzystać. Nawet te najdziwniejsze.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-16, 06:26:06
Moderator
mg napisał(a):Zbyt małe przegrzanie = przepełnienie OK , tylko co jeśli przy małym przegrzaniu jest niskie odparowanie???

No o tym włąsnie pisałem że robi sie reakcja łańcuchowa i praktycznie ciekły czynnik przelatuje na ssanie kompresora.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

llort

2011-05-16, 20:45:42
Zaawansowany użytkownik
Zalodzona chłodnica?A ja będę się upierał że rzeczywisty pomiar przegrzania jest możliwy tylko pomiędzy elementem dławiącym a końcem chłodnicy kawałek za parą nasyconą bo to nam daję refleksję nad układem chłodniczym.Dodam od siebie że pomiar przegrzania w klimatyzacji obliczonej dla 5-ciu osób gdzie przebywa 10 osób mija się z celem.Ponieważ będziemy dopełniać i dopełniać ponieważ przegrzanie będzie zawsze za wysokie do momentu zgonu 5-ciu osób i ich ochłodzenia.Te pięć osób możemy zamienić na rurociąg ssawny puszczony w piekarni Gdzie głodne szczury go zjadły a przegrzanie całkowite wzrośnie.Spadnie w momencie plajty właściciela.Ciekaw jestem na ile doświadczenia takie wytrzyma sprężarka.Pracując w tym zawodzie od 83 roku włącznie ze szkołą i praktyką ten tok myślenia i pomiaru mnie nie zgubił.Producent testo czy producent samochodu nie musi posiadać żadnej kategorii do prowadzenia pojazdów.To moja ostatnia wypowiedż w tym temacie bo nie widzę nic dobrego ciągnąć temat skoro ktoś nie odróżnia przegrzania rzeczywistego w chłodnicy od całkowitowego w całym układzie.Czasami ludzie posiadający auta z automatyczną skrzynią nie potrafią prowadzić auta z manualną.Proszę nie piszcie że bywa odwrotnie i który jest jakim kierowcą
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-16, 20:59:41
Moderator
Masz rację że prawidłowe przegrzanie to mierzy sie od elementu dławiącego do wyjścia na chłodnicy tylko że większośc instalacji ( to moje odczucie) októrych tutaj się na firum opisuje to proste instalacje gdzie długośc nie przekracza 5 m i w takim przypadku pomiar przy kompresorze niewiele odbiega od pomiaru na końcu chłodnicy , wspomnę też że sa to instalacje montowane w domach lub w biurach a rurki sa kładzione w izolacji. Jezeli chodzi o instalacje długie i rozbudowane to tutaj jeż sprawa moze przedstawiać sie nieco inaczej . Nie wiem dlaczego w ten sposób do tego nie podchodzisz tylko odrazu piszesz ze rurki biegną przez piekarnię albo jeszce w jakiś innych gorszych warunkach. Przyjmijmy twój warian że instalacja jest długa i dostęp do wyjścia chłodnicy jest praktycznie niemożliwy i wtedy w jaki sposób zmierzyć rzeczywiste przegżanie ? nie chodzi mi o sprawdzenie twojej wiedzy tylko czystą polemikę i wyjaśnienie tej kwesti według twojego doświadczenia.
  • Odpowiedz

llort

2011-05-16, 21:38:25
Zaawansowany użytkownik
Byniom zrozum mnie.Taki już jestem.A ten kalkulator mnie nie zawiódł że 2 plus 2 równa się 4 a nie 4,25.Chętnie porozmawiał bym z Tobą telefonicznie bo nie zamierzam na forum jak pisałem wypowiadać się na ten temat Powiem tak mały układ mały problem.Czym większy układ tym większy problem .Zmierzyć przegrzanie to nie problem.Problemem jest poszukanie przyczyny złego przegrzania w układach wielo odbiornikowych dużej mocy z systemem odszraniania gorącymi parami.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-16, 22:43:20
Zaawansowany użytkownik
Cześć llort Smile

To jest prawda ale w tym miejscu musisz zmierzyć ciśnienie

Jezeli zmierzysz cisnienie przed samym parownikiem jest ok
a nawet bardziej dokladnie.
Ale przy mini splitach to jest nie mozliwe
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-17, 05:02:33
Top użytkownik
Witam

Ilort ja nie mówię że nie masz racji albo że ja mam tylko złoty środek na mierzenie przegrzania, tyle że ja opisuje za każdym prosty układ typu split w którym dopuszczony jest taki pomiar jak Superheat. Za jego pomocą można ustalić(nie ustawić) ilość czynnika w układzie ze stałym przepływem i inwerterze. Z tym że w układzie ze stałym możemy mieć wpływ na ilość a w inwerterze urządzenie będzie nas oszukiwało. I tam można się pomylić bez doświadczenia. Ale dalej są to proste układy a nie duże instalacje chłodnicze którymi Ty się zajmujesz. Ja mam nadzieje że kiedyś spotkasz się z takim Testo w działaniu i zmienisz zdanie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2011-05-17, 05:11:03
Zaawansowany użytkownik
Dzięki za porady Panowie Wink
A najlepsza porada dla wszystkich jaką mam: zanim coś przyjmiesz za pewnik, nie wierz nikomu... jak niewierny Tomasz wsadź tam Swoje paluchy i dopiero analizuj, a co do zagadki danej przez mg to miał rację dokładnie tyle wczoraj wyszło odparowanie, bo waga nie kłamie xD
NO
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-17, 05:43:47
Moderator
Myslę że ta dyskusja wynika z tego że część z nas zajmuje się głównie małymi układami a część większymi gdzie nikt dokładnie nie okresla o jakim układzie ma na mysli Big Grin Dyskusja pisana ma to do siebie że powstają takie niedomówieniaBig Grin
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-17, 10:37:21
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Myslę że ta dyskusja wynika z tego że część z nas zajmuje się głównie małymi układami a część większymi gdzie nikt dokładnie nie okresla o jakim układzie ma na mysli Big Grin Dyskusja pisana ma to do siebie że powstają takie niedomówieniaBig Grin

to sie podzielmy Smile zart

niema znaczenia czy to jest lodówka do domu czy rooftop Smile
zasada jest ta sama
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-17, 12:12:02
Moderator
Zasda jest ta sam ale mnie chodzi o to że w chłodni zmierzysz przegrzanie bez problemowo przy chłodnicy i masz pomiar rzeczywisty natomiast przy spliciku gdzie dostęp jest już bardzo utrudniony a magistrala krótka zmierzysz to przy jednostce zewnętrznej bo wynik niewiele będzie sie różnił przy takiej instalacji.
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-17, 14:08:00
Top użytkownik
główna różnica polega na elemencie dławiącym.
Przy kapilarze można pozwolić sobie na pomiar przegrzania całkowitego, przy TZR lub EZR już nie bardzo gdyż podlewana czujka sterująca może powodować złe działanie całego zaworu.
.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-17, 14:54:59
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Zasda jest ta sam ale mnie chodzi o to że w chłodni zmierzysz przegrzanie bez problemowo przy chłodnicy i masz pomiar rzeczywisty natomiast przy spliciku gdzie dostęp jest już bardzo utrudniony a magistrala krótka zmierzysz to przy jednostce zewnętrznej bo wynik niewiele będzie sie różnił przy takiej instalacji.

Ja uwazam ze kazdy z was robi dobrze a ze niektórzy sa za dokladni I nie ma sensu dochodzic kto ma wieksza racje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-18, 15:10:44 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-05-17, 19:12:49
Top użytkownik
Bogdan, pewnie myslisz o mnie Smile ja zawsze mierzę (choć żadko to robię) w splitach przy sprężarce bo to wystarcza i działa.

Natomias dużo osób pisze, że to forum dla fachowców... więc podchodzę fachowo do sprawy i piszę nie to, co często robimy, tylko to co powinniśmy robić... Jeżeli ktoś mówi przegrzanie (superheat) to ja mówię ok, ale są 4 różne przegrzania. I wiem, że w splicie to nie ma znaczenia... ale uważam, że warto to wiedzieć i na ten temat podyskutować Smile
.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-18, 01:21:07
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):Bogdan, pewnie myslisz o mnie Smile ja zawsze mierzę (choć żadko to robię) w splitach przy sprężarce bo to wystarcza i działa...........Jeżeli ktoś mówi przegrzanie (superheat) to ja mówię ok, ale są 4 różne przegrzania.

Cześć crocens nie trafiłeś pudło. Smile

Wiesz tu gdzie ja wykonuje prace jest takie powiedzenie,
Montażyści chłodni zawsze zastąpią montażystów klimatyzacji.
Czego nie da sie powiedzieć o montażystach klimatyzacji.
Bo montażyści klimatyzacji mają tylko jeden poziom.
A chłodnicy mają kilka poziomów.

To co teraz napisałem zrozumieją tylko osoby co montują i serwisują chłodnie. Czy nie prawdę pisze Mr. llort??? Smile
Crocens wiem że ty to rozumiesz, i powiem ci szczersze że lubię czytać Twoje posty!
Ja to doświadczyłem jak kiedyś zacząłem serwisować chłodnie.
I wiem że wam chłodnicy nie dorastam do pięt.
Tak ze wielki ukłon w kierunku Mr llort ten gościu naprawdę ma wiedze, chociaż ciężko ją przekazuje. Trzeba naprawdę chociaż w małym stopniu być zawansowany żeby jego zrozumieć. Czy nie prawdę pisze Mr crocens. ty jesteś chłodnikiem, to mógłbyś sie wypowiedzieć w tej kwestii.

Trzeba zwrócić uwagę ze Mr llort nigdy na forum nie miał żadnej sprzeczki z prawdziwymi chłodnikami, a z osobami co montują głownie klimatyzacje zdarzało mu sie to bardzo często, chociaż ja uważam że nie z jego winy, ale to już moja opinia. A z winy tego ze osoba co montują klimatyzacje maja tylko jeden poziom. I nie rozumieją wszystkich zasad jakie sa w chłodnictwie i klimatyzacji.

Dlatego ja napisałem, cytuje.

"Panowie każdy z was ma trochę racji, ale nie chce nikogo obrażać.
Czasami przydało by się trochę pouczyć lub tak jak twierdzi Shitashii
"Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję"
To nie my wymyśliliśmy te systemy tylko producenci i trzeba zacząć ich słuchać
bez obrazy Mr. llort jako fachowca cię szanuje ale w tej kwestii się z tobą nie zgadzam.
Ile wezmę instrukcji to w tylu pisze żeby ustawiać przegrzanie i dochłodzenie przy zaworach serwisowych kompresora i nie dalej jak 10cali i nie za filtrem.
I nie powinniście się z tym faktem kłócić bo tak wymaga producent i to nie jeden ale wszyscy producenci kompresorów i producenci manometrów tak samo mnie uczyli w szkole, tam gdzie mierzysz ciśnienie to tam mierzysz temperaturę."

To jest zasada klimatyzacj

Bo to jest jedyna zasada na poziomie pierwszym, i tutaj Mr llort powinien zrozumieć ze rozmawiamy o klimatyzacji a nie o chłodnictwie. Katalog chłodnictwa panie llort jest trzeci katalog od góry. A my teraz jesteśmy na pierwszym katalogu co sie nazywa klimatyzacja.

Taka mała ciekawostka
Czy zauważyliście ze klimatyzacja pracuje tylko latem, a zimą sobie juz nie radzi
A jakoś chłodnie pracują cały rok i nie ma dla nich znaczenia jaka jest temperatura.
To jest pierwsza zasada

Jest tutaj parę osób co utrzymuje z nimi kontakt telefoniczny, oni głównie montują klimatyzacje tak jak ja, I wiecie co, są to osoby co się nie wywyższają.
Dla nich jest ważne ze oni robią dobrze te klimatyzacje i lubię ich za to.
Ich to nie interesuje ze są inni lepsi. Oni są dobrzy w swojej dziedzinie.
I to im wystarcza.
"B" "S"

I życzę wam żebyście byli tacy jak oni.

Pozdrawiam Bogdan

ps: no to teraz sobie chyba wrogów na robiłem Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-18, 10:50:54 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

byniom

2011-05-18, 04:49:02
Moderator
Bardzo dobry tekst i chyba powinien być napisany już danwo bo my naprawde sie spieramy ale każdy ma co innego na mysli a potem wychodze problemy. Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-05-18, 06:06:57
Top użytkownik
Witam

Wiecie co, ja od dawna podkreślałem że nawet się nie zbliżam do instalacji chłodniczych bo jest to dziedzina o której nie mam pojęcia. Ja nawet nie zbliżam się do działu Chłodnictwo na tym portalu. To znaczy wchodzę ale głównie czytam Wink

Zacytuję Cię Bogdan.
,,Wiesz tu gdzie ja wykonuje prace jest takie powiedzenie,
Montażyści chłodni zawsze zastąpią montażystów klimatyzacji.
Czego nie da sie powiedzieć o montażystach klimatyzacji.
Bo montażyści klimatyzacji mają tylko jeden poziom.
A chłodnicy mają kilka poziomów.''

A u nas w firmie znowuż śmiejemy się że tą klimę to chyba montowali ,,chłodniarze''. Jadąc na serwis widzimy czarną izolacja na rurach, nie schowaną w korytach, parownik zakuty lodem lub przegrzanie dla mroźni 10-13K.

Myślę ze IIort wie o tym tylko się z nami drażni. Zakładam się że chciałby nas wszystkich posadzić w ławkach przed komisją egzaminacyjną którą by dowodził. Widzę że sprawia mu przyjemność jak złapie mnie na błędzie. Zakładając że potrzeba żeby zdać 70% to myślę że dalibyśmy radę z teorii Big Grin.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

JB220765

2011-05-18, 19:36:30
Użytkownik
Witam
Gdzie tam chłodnia..komora klimatyczna do -80 pięć na osiem metrów a klimatyzacja całego budynku 80 pięter......ciekawe co jest łatwiejsze...Big Grin
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa