Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator McQuay M5CM062C/M5LC061C

13 Odpowiedzi, 16455 Wyświetleń

majki

2011-05-18, 13:12:07
Użytkownik
jak w temacie sufitówka sprężarka działa tylko po restarcie , a jak już się wyłączy to nie chce się powtórnie załączyć ,pomocy,tzn ja podejrzewam płytkę w wew ale nie mam pewności
  • Odpowiedz

wit

2011-05-18, 14:08:00
Top użytkownik
jaki restart miękki -z poziomu płytki (lub pilota)?
czy twardy -poprzez zdjęcie zasilania ?

jeśli pierwsze -to raczej nie płytka... uszkodzona zazwyczaj nie da się zrestartować. szukaj uszkodzonych -rozkalibrowanych czujników, pojawiających się anomalii pracy -jak np duże zalodzenie -bo prawdopodobnie jest jakaś przyczyna która powoduje zadziałanie zabezpieczeń.
jeśli drugie... to sprawdź jak wyżej -ale może być i płytka.
przede wszystkim -sprawdź czy z j.w. idzie "żądanie" pracy? poszalej z miernikiem -zobacz gdzie masz napięcia a gdzie nie...
i zdaje się, że masz tam jakąś diagnostykę... może kody błędów da się sprawdzić?
  • Odpowiedz

majki

2011-05-18, 18:13:47
Użytkownik
poprzez zdjęcie zasilania tylko działa ,a potem już lipa,sprawdzałem czujnik temp bo to pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło ale jest ok,nie mam pojęcia co jest pomocy
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-18, 18:21:41
Moderator
Majki, takie posty jak Twój świadczą, że na prawdę nie masz pojęcia o klimatyzacji. Z fusów nie wróżymy - to nie to forum. Podaj więcej informacji, rozpisz się trochę, może jakieś wartości ciśnień, warunki pracy.... Sprawdzałeś wychodzące sygnały i przychodzące do jz?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-05-18, 18:54:11
Moderator
McQuay zawiesza się w podobny sposób jak masz za mało czynnika w układzie. Po restarcie załącza się sprężarka ale po wyłączeniu już ponownie się nie załączy. Sprawdź czynnik. Pzdr
  • Odpowiedz

majki

2011-05-18, 19:54:20
Użytkownik
Bardzo przepraszam że tak mało danych podałem Panie Shitashii,ale nie trzeba tak ostro traktować forumowiczów,a wracając do tematu to ,brak jakichkolwiek sygnałów przychodzących,okablowanie i ciśnienia są ok w stanie spoczynku 11bar a w czasie pracy 7,5
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-05-18, 19:58:05
Moderator
Przy jakim czynniku R407 czy R410? Tak jakoś dziwnie 11 bar na spoczynku to jak dla 407 ale 7.5 to za dużo Hmm... natomiast 11 bar dla 410 to troszkę mało
  • Odpowiedz

majki

2011-05-18, 20:00:13
Użytkownik
tzn 410
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-05-18, 20:02:16
Moderator
Rozumiem że nie ma żadnej sygnalizacji diodami? Masz możliwość sprawdzenia kodami błędu?
  • Odpowiedz

majki

2011-05-18, 20:06:17
Użytkownik
brak jakiejkolwiek diagnostyki,posprawdzam jeszcze ilość czynnika
  • Odpowiedz

wit

2011-05-18, 21:16:12
Top użytkownik
majki napisał(a):brak jakiejkolwiek diagnostyki,posprawdzam jeszcze ilość czynnika
nie pamiętam na 100% ale ten typ powinien mieć diagnostykę. może być nie diodowa-a poprzez podpięcie pilota przewodowego... możliwość pracy kilku klim w grupie -oznacza raczej automatycznie złącze komunikacyjne... i coś pod to da się podpiąć. A nawet w broszurkach reklamowych jest, że można kilka klimsterować łacznie z jednego sterownika. ijest coś o pełnej autodiagnostyce...
masz DTR ? to poczytaj.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-18, 21:37:32
Moderator
majki napisał(a):Bardzo przepraszam że tak mało danych podałem Panie Shitashii,ale nie trzeba tak ostro traktować forumowiczów,a wracając do tematu to ,brak jakichkolwiek sygnałów przychodzących,okablowanie i ciśnienia są ok w stanie spoczynku 11bar a w czasie pracy 7,5
1. Nie "Pan", bo na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze.
2. Nie przepraszaj tylko działaj (opisuj)
3. Jednak masz mizerne pojęcie o klimatyzacji ("w stanie spoczynku 11 bar" )
4. Nie traktuję Cię ostro, ale co mamy Ci pisać, jak Ty nam nie podpowiadasz?
5. Jak nie masz napięcia na j.z., to coś nie tak z j.w. (zależy jak tam jest rozwiązane sterowanie, bo nie znam modelu)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

zuku

2011-05-18, 21:56:44
Użytkownik
Czy kiedyś nie wyszła wadliwa partia McQuay i Ascon-ów które się nie uruchamiały po zatrzymaniu sprężarki? Jakieś 5 lat temu przeglądałem kasety Ascona o mocy ok 10 kW i było tak jak opisuje MAJKI. Parametry były ok. Po paru uruchomieniach się zawieszał. Pomagało zdjęcie zasilania z jedn. zew. Chyba było o tym na forum.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa