Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór Klimatyzacji i kilka pomocnych wskazówek

38 Odpowiedzi, 36101 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Albin

2011-05-21, 07:08:05
Nowy użytkownik
Witam ponownie.Odswierze troche tmacik,bo zaczyna sie robic cieplo , wiec trzeba cos zamontowac.
Mam na oku urządzenie z Castoramy 12000BTU , wiec dla mnie idealne chyba.W komplecie chyba 3m rureczki.
Teraz mam pytanko :
Czy jak dam rureczki 6m zamiast 3 m to trzeba bedzie koniecznie dobijac czynnika?
Druga rzecz to ustawienie jednoski zewnetrznej na dachu.Jezeli dam rurki 3m to starcza mi one jedynie na skraj dachu.A nie chce dawac jednoski przy samej rynnie.Wolalbym przesunąc ją bliżej srodka dachu,bliżej kominna z wentylacą.
Następna rzecz to jak najlepiej ustawic jednostę ? strona wentylatora na wschód,zachód ? A może południe ? Bliżej komina,dalej ?
Bardzo prosze o wskazówki jak usytuowac urzadzenie żeby było OK.

Czy wskazane jest zrobienie jakiegoś zadaszenia , np. z poliwęglanu ? Czy raczej dać sobie spokój z osłanianiem ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-21, 07:10:14 przez Albin.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-05-21, 10:34:29
Zaawansowany użytkownik
Albin w tym desancie to gdzie byles? Kraków czy Bielsko?
  • Odpowiedz

Albin

2011-05-23, 18:35:22
Nowy użytkownik
Takie szybkie male OT
2 dni Bielsko
2 miesiące Rząska-Kraków
5 miesięcy Bielsko
4 miesiące Kosovo

A tak wracając do tematu , to w tym tygodniu chcialbym cos zakupic i zamontowac,dlatego prosilbym o informacje rozwiewające oje wątpliwosci.I jeszcze jedno : Czy brac 12000BTu - to chyba jakies 3,3KW czy wiekszy 18000BTU .Rozumiem z bedzie wieksze złużycie energii bo 12K bierze chyba 1240W a 18K cos około 2000W.Nie chcial bym żeby po zakupie okazalo sie ze wlacze klime i dosc ze bedzie chodzic przez caly czas bez przerwy,to jeszcze schłodzi mi temp a max 4 stopnie.Wolałbym miec wybor ze jak chce zeby przy temperaturz zewnetrznej 32stopni uzyskac w domu 23 to żeby sie tak dalo.A nie być zmuszonym do temp takiej jaką da mi 12000BTU.Nie chcial bym rownież zakupic zbyt dużej,wiadome koszty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-23, 18:49:51 przez Albin.)
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-23, 18:58:10
Top użytkownik
Witam!
Ale jak ty to sam zamontujesz?
jak skrocisz lub przedluzysz rury a potem zrobisz nowe koncowki?
czym wyczyscisz rurki z wilgoci (zrobisz proznie?)
Widze pelen desant ale zeby skakac bez spadochronu!Wink
Pozdrawiam!R

p.s 3,5kw powinno wystarczyc no chyba ze dach nie ma ani grama izolacji tylko beton i papa!
Moj tesciu tak mieszka i w upal ma 40C w salonie!WinkMiał bo zrobili izolacje dachu to sie poprawilo!Smile
Sredniej klasy split przy mocy 3,5 nie bierze wiecej niz 1kw pradu!
Pozdrawiam!
p.s żeby zmontowac to samemu nie mozesz skrocac ani przedluzac dolaczonych rurek tylko tak ustawic jednostke zewnetrzna zeby dlugosc pasowala do jednostki wewnetrznej!Smile
jak bedzie goraca w dniu montazu i mala wilgotnosc to powinno posc bez prozni!Wink
Tak sie wlasnie skacze bez spadochronu!Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-23, 19:04:48 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

Albin

2011-05-23, 19:37:03
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Witam!
Ale jak ty to sam zamontujesz?
jak skrocisz lub przedluzysz rury a potem zrobisz nowe koncowki?
czym wyczyscisz rurki z wilgoci (zrobisz proznie?)
Widze pelen desant ale zeby skakac bez spadochronu!Wink
Pozdrawiam!R

p.s 3,5kw powinno wystarczyc no chyba ze dach nie ma ani grama izolacji tylko beton i papa!
Moj tesciu tak mieszka i w upal ma 40C w salonie!WinkMiał bo zrobili izolacje dachu to sie poprawilo!Smile
Sredniej klasy split przy mocy 3,5 nie bierze wiecej niz 1kw pradu!
Pozdrawiam!
p.s żeby zmontowac to samemu nie mozesz skrocac ani przedluzac dolaczonych rurek tylko tak ustawic jednostke zewnetrzna zeby dlugosc pasowala do jednostki wewnetrznej!Smile
jak bedzie goraca w dniu montazu i mala wilgotnosc to powinno posc bez prozni!Wink
Tak sie wlasnie skacze bez spadochronu!Smile

achhh
Proste ze rurek nie wyciągne na dl 6 m.
Znajomy któremu mam dac stare rurki zrobi mi nowe o odpowiedniej dlugosci.Co do prózni,jak go poprosze to pewnie tez mi to wykona.A jak go nie bedzie to zrobie to tak jak opisują na forach.
Co do dachu to wlasnie to wyglada tak jak opisales.Papa-beton-przerwa okolo 30-40 cm i moj gorący sufit w mieszkaniu.Niestety to blok w którym nie zrobie sam izolacji na wlasny koszt Smile
Czyli teoretycznie taka jednostka o ile stopni bedzie w stanie obnizycc temperature ? Nie bardzo lubie gorąco wiec chcialbym żeby byla mozliwosc obnizenia o powiedzmy 8-10stopni ponizej temperatury zewnętrznej.
Tylko chicalbym jeszcze wiedziec co z ustawieniem jednostki na dachu ?Blizej komina,dalej,na któą strone ustawic wentylator ,południowa ?Czy oslaniac od góry jakims poliweglanem ?Czy nie jest to konieczne i jednostka taka może stać w deszczu,sniegu ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-23, 19:38:32 przez Albin.)
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-23, 19:50:59
Użytkownik
Pamiętaj, że rurki musza być chłodnicze a nie zwykłe miedziane z Castoramy (to tak na marginesie).
W załączeniu minimalne odległości jednostki zew. od przegród np. typu komin.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-23, 19:51:23 przez Ghost70.)
  • Odpowiedz

Albin

2011-05-23, 20:12:04
Nowy użytkownik
Ghost70 napisał(a):Pamiętaj, że rurki musza być chłodnicze a nie zwykłe miedziane z Castoramy (to tak na marginesie).
W załączeniu minimalne odległości jednostki zew. od przegród np. typu komin.
Ok dziękuje.Odleglosci juz mam Wink
Rureczki oczywiscie bedą takie jak potrzeba,
A prosze mi powiedziec czy wentylator lepiej jak bedzie od konkretnej strony czy to obojętne ? I czy lepiej przygotowac mocowanie na zadaszenie czy to zbedne ?
Oczysiscie jednostka bedzie stala na amortyzatorach gumowych , ale to chyba nie przeszkadza.

chce wiedziesz jak najwiecej (oczywiscie dla swoich potrzeb) dlatego zadaje tyle pytań do fachowców
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-24, 12:20:45
Użytkownik
Albin napisał(a):czy wentylator lepiej jak bedzie od konkretnej strony czy to obojętne ? I czy lepiej przygotowac mocowanie na zadaszenie czy to zbedne ?
Jeżeli wentylator będzie od strony ściany to należy zachować minimum 50cm odległości, przy dużych jednostkach niektórzy podają nawet 3m, tak czy siak lepiej więcej niż mniej. Odległość ta powinna być też podana w manualu jednostki, która zakupisz i lepiej się zastosować do zaleceń producenta. Zazwyczaj jednak (aby zaoszczędzić miejsce i częściowo osłonić urządzenie) montuje się jednostkę wylotem wentylatora w stronę przeciwną od ściany.
Jeżeli jednostka zewnętrzna nie jest osłonięta trwałą przegrodą (murem, kominem) zaleca się aby wylot wentylatora był skierowany prostopadle do kierunku wiejącego wiatru aby nie utrudniać przepływu. Tyle teorii Smile
Co do zadaszenia to twój wybór. To tak jak z autem - jedni trzymają pod chmurką a inni w garażu. Ani jeden ani drugi sposób nie wpływa na jakość codziennej jazdy samochodem. Jeżeli zdecydujesz się na zadaszenie to też pamiętaj o odległościach od urządzenia.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-24, 12:29:31
Użytkownik
Albin napisał(a):Czy jak dam rureczki 6m zamiast 3 m to trzeba bedzie koniecznie dobijac czynnika?
W dokumentacji powinno pisać że np. na każdy metr powyżej 3mb trzeba doładować tyle a tyle . To zależy od mocy jednostki i producenta . Samsung podaje dla małych jednostek np. 20g czynnika na każdy dodatkowy metr powyżej długości znamionowej. W dokumentacji powinno też być podane o ile maksymalnie można wydłużyć rury - bo wiadomo, że nie w nieskończoność i jaka może być maksymalna różnica poziomów Smile
  • Odpowiedz

Albin

2011-05-24, 18:55:39
Nowy użytkownik
No i taka informacja rozwiewa moje wątpliwosci
Teoretycznie tak jak pisales ze zgodnie z kierunkiem wiatru .To bylo by dobre lecz nie wiem czy do zastosowania na otwartym polu na dachu .
Jezeli nie jest konieczne zadaszenie to z niego zrezygnuje.Po co dodatkowy opór na wietrzne dni.Najwyzej po sezonie zaloze na niego jakis brezencik i moz nic mu sie nie stanie.
Jako ze moj budżet nie jest za bogaty postawilem na 2 klimatyzatory:
MPM 12000BTU - Koszt nie duży bo 900zl (za 1100 jest 18000BTU ale to chyba dla mnie już za dużo) - w zestawie rurki miedziane Plus rureczka do kondensatu.
Galanz 12000BTU - 1200zl - w zstawie tylko rurka do skroplin

Czy taka moc chłodnicza będzie dla mnie wystarczająca (12000 BTU) ? Jaką powierzchnie w teorii jest w stanie schlodzic taka jednostka ?
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-24, 20:02:12
Użytkownik
BTU (British Thermal Unit) brytyjska jednostka cieplna jest ilością energii wymaganą do podniesienia temperatury jednego funta wody o jeden stopień Fahrenheita. W Polsce posługujemy się systemem metrycznym w układzie SI. 1 BTU/h = 0.293 W
To tak na przyszłość. Sam nie wiem dlaczego markety używają tych jednostek, chyba żeby zaciemnić obraz Smile

12000 BTU to około 3,5kW - uważam, że wystarczy do schłodzenia pomieszczenia 25m2 na poddaszu.
Poszukaj jeszcze klimatyzatorów typu INVERTER - są droższe ale warto dołożyć, zwróci ci się w rachunkach za prąd na tym poddaszu.
  • Odpowiedz

Albin

2011-05-24, 20:47:50
Nowy użytkownik
Ghost70 napisał(a):BTU (British Thermal Unit) brytyjska jednostka cieplna jest ilością energii wymaganą do podniesienia temperatury jednego funta wody o jeden stopień Fahrenheita. W Polsce posługujemy się systemem metrycznym w układzie SI. 1 BTU/h = 0.293 W
To tak na przyszłość. Sam nie wiem dlaczego markety używają tych jednostek, chyba żeby zaciemnić obraz Smile

12000 BTU to około 3,5kW - uważam, że wystarczy do schłodzenia pomieszczenia 25m2 na poddaszu.
Poszukaj jeszcze klimatyzatorów typu INVERTER - są droższe ale warto dołożyć, zwróci ci się w rachunkach za prąd na tym poddaszu.

Dziękuje bardzo za tak obszerny obraz.
I tak na koniec :wentylator nie dmucha,tylko wyciąga cieplo z jednoski zewnętrznej ? Prawda ?
Bynajmnije tak bylo u mnie w przenosnym klimatyzatorku Smile
Mam nadzieję ze na weekend cos juz zakupie i odpalę.Mam nadzieję że wszystko pojdzie zgodnie z planem.
Jeszcze raz dziękuje osobom które mi pomogly a nie wymądrzały sie .Mam nadzieje ze sie odwdziecze w innej materii.
  • Odpowiedz

Albin

2011-07-20, 17:50:45
Nowy użytkownik
I po temacie.
Wszystko zamontowane,działa.A to najwazniejsze.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa