Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja - działa choć nie powinna...

5 Odpowiedzi, 5090 Wyświetleń

Dybc

2011-05-23, 14:40:40
Nowy użytkownik
Witam

Zacznę od tego że kompletnie nie znam się na klimatyzacji.
Kupiłem jakiś czas temu Lancie Y z 97, i klima nie działała, była zima wiec zupełnie mi to nie przeszkadzało... teraz zaczęły się upały więc pojechałem do serwisu klimatyzacji. Gościu podłączył jakieś kable powiedział że nie ma czynnika ale najpierw sprawdzi czy nie ma jakichś dużych nieszczelności. Sprawdził i powiedział że są, bo ciśnienie spadło ale że nie wie gdzie i aby to określić musi wsadzić barwnik UV. I przedstawił mi 2 opcje 1 wystrzykuje barwnik, ale nie napełnia czynnikiem i klima nie zaczyna chłodzić, tylko mam przejechać 300 km i dopiero wtedy będzie widać nieszczelności. Cena za wstrzykniecie barwnika 150zl... i opcja druga - że doładuje mi czynnik i barwnik, powiedział że klima zacznie wtedy chłodzić od razu, i po tych 300 też będzie wydać nieszczelności, ale że czynnik który wstrzyknie będzie uciekał i będzie potrzebne ponowne napełnianie... Czynnik + Barwnikiem 270zł. Wybrałem tańszą opcje bo stwierdziłem że skoro są nieszczelności i ten czynnik i tak ucieknie to nie ma po co go ładować.
Ten pan wstrzyknął barwnik UV, i kazal jeżdzić 300 km na wlączonej klimie i po przejechaniu przyjechać.
I według tego co mówił klimatyzacja nie powinna działać (bo nie ma czynnika chłodzącego).

Jednak gdy wyjechałem z serwisu i włączyłem klimatyzację działała idealnie, na dworze 27C a z wylotów leci zimne, nie chłodne ale lodowate wręcz powietrze.

I tu pojawił się mój problem dlaczego klima działa a wcześniej nie działała, skoro nic nie zostało wymienione i czynnik chłodzący nie został dobity? Czy możliwe jest, że czynnik był w układzie, ale nie było ciśnienia, a gdy ten pan wprowadzał barwnik zwiększył ciśnienie i w ten sposób "naprawił" klimatyzację??

Czy jeśli teraz klima działa tak, że jestem z niej więcej niż zadowolony to czy muszę jechać do tego serwisu tak jak radzil mechanik??
Słyszałem, że powodem braku ciśnienia może być to że klimatyzacja nie jest długo włączana i że np. z tego powodu powinno się ją co jakiś czas włączać nawet zimą... Mój samochód stał nie ruszany 2 lata w garażu więc może to było przyczyną braku ciśnienia a nie nieszczelności.

Nie znam się zupełnie na klimatyzacji a nie chce żeby ten mechanik naciągał mnie na kasę jeśli to nie jest konieczne, dlatego co sądzicie? Cy skoro klima teraz działa to czy mogę nie jechać do tego serwisu i nie wydawać więcej kasy, czy za tydzień lub 2 klima znowu siądzie i i tak będę musiał bulić?? Jaka jest przyczyna że wcześniej nie działała a teraz działa??
  • Odpowiedz

max

2011-05-23, 15:37:30
Użytkownik
Dlaczego każdy klient jest zdania, że naciągam go na kasę?
Skąd wywodzi się takie przekonanie u Polaków?

Skoro nabił azotem, podłączył manometry i był spadek ciśnienia to (przy założeniu, że ma sprawny sprzęt) pewnie za niebawem nie będzie klima u Ciebie chłodzić i twój problem zniknie Smile

Nie chcę gdybać co zrobił, że chłodzi a nie powinna? Najlepiej to go samego zapytać.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-23, 16:54:01
Top użytkownik
Kurcze jak na Azocie chlodzi to super!Wink
Toz to najbardziej ekologiczny gaz na swiecie i tani w dodatku!Smile
Jestesmy uratowani!Smile
Pozdrawiam!Smile

a tak na serio to klimatyzacja nie moze ci dzialac jak jest nabita do 15bar azotem!
i nie powinnienes wlaczac klimatyzacji!
  • Odpowiedz

Dybc

2011-05-23, 18:49:47
Nowy użytkownik
Ja nie wiem czy to jest nabite Azotem, jak wcześniej pisałem nie znam się, ale klimatyzacja działa, powietrze jest na prawdę zimne, takie jakiego bym oczekiwał, tylko boję się że niedługo przestanie chłodzić ale tez nie chcę wydać więcej niż to konieczne. Dlatego zastanawiam się co ten pan zrobił że klimatyzacja zaczęła działać? On powiedział że wpuszcza do układu barwnik... no ale na barwniku przecież nie ma prawa działać... no i nie wiem... i tak jedyna opcją jest czekać i albo klima przestanie działać, albo nie, ale myślałem, że może ktoś kto zna się lepiej ode mnie będzie wiedział, jak to się stało, że po wpuszczeniu barwnika chłodzi.

Cytat:Dlaczego każdy klient jest zdania, że naciągam go na kasę?
Skąd wywodzi się takie przekonanie u Polaków?

Max nie jestem zdania że każdy naciąga na kasę, ale jeśli ktoś mi mówi że nie ma czynnika chłodzącego i będzie trzeba nabijać od 0, co u niego kosztuje 200zł, a później włączam klimę i ona chłodzi to chyba coś jest nie tak, bo nawet będąc laikiem mogę domyślić się, że bez tego czynnika nie mogłaby chłodzić...

Cytat:a tak na serio to klimatyzacja nie moze ci dzialac jak jest nabita do 15bar azotem!
i nie powinnienes wlaczac klimatyzacji!

Ten pan powiedział że barwnik wypłynie przez nieszczelności tylko jak klima będzie włączona i że muszę przejeździć ok 300 km na włączonej??
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-23, 19:17:40
Top użytkownik
Ciekawe to wszystko!Smile
Napisz jaki byl final tzn kiedy przestanie ci sie wydawac ze z kratki leci zimne powietrze!Smile
Nic ci nie poradzimy!
Kliknij pierwszy z brzegu opis dzialania klimatyzacji samochodowej to bedziesz wiedzial co to jest gaz-freon r134,co to jest barwnik uv i bedziesz juz bardziej kumaty!
Nastepnym razem jak bedziesz chcial sie cos poradzic po wizycie w serwisie klimatyzacji to sie zapytaj chociaz jakie masz niskie cisnienie i wysokie!Jak tu podasz te dwa parametry to bedzie widac co masz w ukladzie i czy dziala!Wink
Pozdrowienia i powodzenia!
Robert
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa