Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do powiedzmy 1200 zł dla mieszkania 44,9m

13 Odpowiedzi, 11785 Wyświetleń

Anubis

2011-05-30, 10:01:10
Nowy użytkownik
Witam
Czy do 1200 zł da się kupić kompletną klimatyzację która schłodzi mi mieszkanie o powierzchni 44,9 m ?
Jaka powinna być moc urządzenia, polecana firma, model ?
Pokój dzienny 16,3 m i za ścianą sypialnia 10,9m.
Zalezy mi aby dawało schłodzić też sypialnię bo latem prawie nie da się spać (ostatnie piętro 3 piętrowego bloku, zbudowanego z tradycyjnej cegły).
Okna wychodzą na zachód.
W załączniku dodałem plan mieszkania aby się zorientować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-30, 10:01:45 przez Anubis.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-05-30, 10:02:41
Moderator
1200 zł to za montaz plus urzadzenie
  • Odpowiedz

Anubis

2011-05-30, 10:23:52
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):1200 zł to za montaz plus urzadzenie

Za montaż widziałem ceny miń 700 zł (Warszawa, okolice) więc raczej nie starczy na samą klimatyzację ale teraz interesuje mnie bardziej urządzenie.
Zastanawia mnie też problem z odprowadzaniem skroplin, bo na parterze mamy trochę czepliwą sąsiadkę z dużym balkonem tarasem trochę szerszym i dłuższym niż pozostałe i tak spore balkony (zdjęcie z google earth poniżej)
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-30, 10:32:47
Top użytkownik
za 1200 netto cos w miare cichego do sypialni sie znajdzie
ale do salonu musisz miec z 2500!Smile
Plus montowanie tak ze 5000 musisz miec odlozone!
  • Odpowiedz

Anubis

2011-05-30, 10:38:56
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):za 1200 netto cos w miare cichego do sypialni sie znajdzie
ale do salonu musisz miec z 2500!Smile
Plus montowanie tak ze 5000 musisz miec odlozone!

Tak myślałem że miń. 3,5 kW musi mieć urządzenie i ciężko będzie w podobnej cenie coś znaleźć.
Czyli mam rozumieć że jeśli odkręcę klimę na full w dziennym to nie ma szans żeby w sypialni było w miarę chłodno ?
Myślałem żeby klima była na ścianie gdzieś przy oknie.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-05-30, 11:44:41
Top użytkownik
Nie ma szans no bo jak!
Sypialnia od salonu oddzielona jest sciana i oba pomieszczenia maja wejscia od przedpokoju!
Jak sobie wyobrazasz ze zaprosisz zimno do sypialni z salonu!
Musisz sie zdecydowac albo spisz wygodnie albo ogladasz TV wygodnie!Smile)
Sa uklady multi:Jedna jednostka zewnetrzna i np dwie wewnetrzne ale kosztuja pare pln!Sad
Za 5500 da sie kupic przyzwoitego Chinczyka z Japonska sprezarka Multi Inverter na dwie jednostki wewnetrzne 2,3kW i 3,5kW
Załóż klime do sypialni 2-2,5KW to sie wyspisz!Smile w 2500 sie zmiescisz bez problemu!
Pozdrawiam!
R
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-05-30, 12:17:43
Użytkownik
Anubis kolego sympatyczny, co do kwoty 1200zł dobrze radek napisał, za tyle netto wyniesie cię montaż. Co do chłodzenia z jednego pomieszczenia drugie, owszem wykonalne ale jakąś super turbo hiper dziwną instalacją np. taką jak ta: [Obrazek: Home_made_air_conditioner0-size-600x0.jpg]

urządzenie, będzie cię kosztowało troszkę więcej niż sobie założyłeś, bo za 1200 brutto na pewno nie kupisz, chyba że Casto... i inne duże markety do samodzielnego montażu Smile Jeżeli chcesz podejść do tej kwesti "fachowo" musisz poświęcić troszkę więcej waluty.
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

llort

2011-05-30, 23:33:12
Zaawansowany użytkownik
Bardzo fajny wątek co do tematu kwoty montażu.Uczestnicy tego forum powinni negować wypowiedzi montażu typu za złotówkę.Znam niby firmy z kujawsko-pomorskiego gdzie takimi montażami przyciągały klientów.Rudy to fałszywy człowiek .Co nie znaczy że na ciepłownictwie się zna.Jak się znasz na wszystkim czyli nie znasz się na niczym Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-05-31, 00:25:20
Moderator
No właśnie! Dlaczego 1200?? Dlaczego nie tylko 1000 na klimę? Skąd masz jeszcze to 200?

:o szok
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-05-31, 05:26:18
Moderator
Przyjedzie firma do klienta w Warszawie, dokona montazu minimum dwie osoby za ktore trzeba zapłacic ZUS, podatek i firma tez musi zarobic, sprzet darmo tez nie rozdaja wiec 1200 to promocyjna cena.
Podzwoncie po warszawskich firmach w sezonie to zobaczycie jakie sa ceny.

Ja zamontuje to taniej ale za takie pieniadze to klient nie ma wyobrazni co ile kosztuje chociaz mam klimatyzator STING 2,2 kW tylko chłodzenie za 600 zł brutto wiec z montazem wyrobi sie za 1200zł
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-31, 12:30:00
Użytkownik
Anubis napisał(a):Witam
Czy do 1200 zł da się kupić kompletną klimatyzację która schłodzi mi mieszkanie o powierzchni 44,9 m ?
Jaka powinna być moc urządzenia, polecana firma, model ?
Pokój dzienny 16,3 m i za ścianą sypialnia 10,9m.
....

Krótka piłka:
--- Nie
Jaka powinna być moc urządzenia
---44,9m -- raczej 5kW niż 3,5kW (ostatnie piętro)
---16,3m -- najsłabszy jaki znajdziesz jednak nie wiem czy są poniżej 2kW
---10,9m -- j.w.
Odprowadzenie skroplin
--- do wiadra (wiader) na balkonie, uciążliwe bo trzeba pilnować żeby się nie przelało, ale działa Smile
--- na balkonie rozłożyć dużą matę łazienkową (taką z pianki) lub gruby kawałek materaca gąbkowego - co nasączy to wyparuje uciążliwe bo ciężko korzystać z balkonu ale też działa (podpatrzone w ciepłych krajach)
  • Odpowiedz

TRYFIDY

2011-05-31, 19:43:03
Użytkownik
po co ta pianka na balkonie, doniczka 40l. z palmą w środku i nie masz problemu z podlewaniem Smile
  • Odpowiedz

gadas

2011-05-31, 20:17:50
Użytkownik
Anubis napisał(a):Zastanawia mnie też problem z odprowadzaniem skroplin, bo na parterze mamy trochę czepliwą sąsiadkę z dużym balkonem tarasem trochę szerszym i dłuższym niż pozostałe i tak spore balkony (zdjęcie z google earth poniżej)
... a masz zgodę z administracji ? lub wspólnoty mieszkaniowej na instalację ? uzyskaj warunki/zgodę Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa