witam. Panowie sa zawory serwisowe do sprawdzenia cisnienia w klimatyzatorze przenosnym??
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
przeglad klimatyzatora przenosnego
27 Odpowiedzi, 26081 Wyświetleń|
klimatyzator załacza sie chlodzi pare minut zaladza sie i wyłacza. prosze o pomoc.
Raczej nie ma zaworów , Sprawdź czystośc filtrów i wentylatora.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
kolego filtry i wentylator ok. jak zalodzenie zejdzie to załacza sie i chlodzi.
szukaj nieszczelności
NO
jezeli nie ma zadnych zaworow serwisowych to jak uzupelnic czynnik w takiej klimie??
W niektórych są zaworki a w niektórych nie. I tak musisz znaleźć nieszczelność to "przy okazji" wlutuj se wentyl na ssaniu. Jest też możliwość nakręcenia zaworku...
przedmuchaj parownik i skraplacz sprężonym powietrzem .
Szukaj aż znajdziesz kikut po zalutowanym zaworze i w to miejsce wlutuj nowy zaworek. Pzdr
skoro jak odmarznie mrozi - masz jeszcze freon, więc znajdź nieszczelność i oceń czy dasz radę naprawić.
NO
a może zaczniemy jaka to klima model czy coś.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
model atlantik hcl-57e. w ukladzie musi byc jeszcze czynnik poniewaz jak odmarznie to dziala chodzi pare minut i zaczyna sie to samo. co radzicie??
przesylam zdjecie. w tym miejscu byl zawor wlutowany??
elektroniczny wykrywacz nieszczelności
wykrywacz w sprayu rozpylacz od płynu do okien, a w nim ludwik z wodą jak nie znajdziesz nieszczelności nikt Ci więcej nie poradzi. napraw zdjęcie.
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-29, 14:47:34 przez bxz.)
hmm ale ta klima juz dziala dosc dlugo wiec dlaczego czynnik nie zwial calkowicie??
kolego patrząc na to zdjęcie wygląda to niemal że identycznie jak układ z zwykłej lodówki
Co do twojego ostatniego pytania może nie zwiał całkiem dlatego że nieszczelność jest minimalna (ale znacząca). Bez narzędzi raczej tego nie zrobisz , potrzebny będzie ci na pewno komplet spawalniczy, obcinarka do miedzi, gaz (czynnik) pompa próżniowa itp itd. Kiedyś pracowałem w chłodnictwie, robiłem agregaty chłodnicze przy wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu, taka naprawa trwała dosłownie 5 minut. Tyle że jak wspomniałem, to nie był sprzęt taki jakiego używa się w klimatyzacji nie te gabaryty. Dzwoń po fachowca i ci to naprawi
gadu-gadu: 3236154
takie narzedzia moge pozyczyc sobie. ten klimatyzator uzywany jest ok 5 lat jest mozliwe ze gdzies czynnik zsie ulotnil w czasie uzytkowania?? w to miejsce co przesłalem zdjecie jaki trzeba wlutowac zaworek??
a nie możesz najpierw znaleźć nieszczelności?
ja zdjęcia nie mogę otworzyć :p
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-30, 07:07:43 przez bxz.)
mozesz mi powiedzec jak szukac nieszcelnosci bez jakis specjalistycznych narzedzi?? w jaki sposob??
Nieszczelnosc raczej po stronie niskiego cisnienia e wiec na odcinku od parownika plus parownik do sprezarki!
Dobrze pieniacy sie plyn do mycia szyb np i na wylaczonym urzadzeniu nakladaj piane na miejsca dostepne i patrz czy robia sie banki jak bys dziury w dedce szukal! ![]() Tylko tyle mozesz zrobic bez narzedzi! ![]() Pozdrawiam!Robert
Witam , bmw e90 , robiłem serwis klimy ( texa 650 ) , mam pytanie podczas odzysku , maszyna wykazała 0 g oleju , natomiast patrząć na zbiorniczek wyrównawcze ( stary olej ) napełnił sie troche zbiorniczek.. mój błąd ze nie zobaczyłem wcześniej na skale ile ml było.. moje pytanie ?? ile teraz mam nabić oleju???
2 pytanie .. po wymianie chłodnicy klimatyzacji jaka ilość oleju należy uzupełnic układ?? Opel Astra 1999r. 2.0 D Paweł1983 napisał(a):mozesz mi powiedzec jak szukac nieszcelnosci bez jakis specjalistycznych narzedzi?? w jaki sposob?? bxz napisał(a):elektroniczny wykrywacz nieszczelności
NO
koledzy naprawione. na wyjsciu ta klimka ma 5 stopni. dobrze??
nie zamarza sprezarka pracuje caly czas teraz nawet temperatura zeszal do 4 stopni. wiec chyba nie jst zela jak na przenosny klimatyzator po soprym okresie uzytkowania. dzieki za pomoc
No ale pochwal sie jak ci sie to udalo!
![]() Byla dziurka? Znalazles dziurke! ![]() No co ty my sie tu produkujemy to w nagrode bysmy chcieli wiedziec co i jak a i dla doswiadczenia! Pozdrawiam! Robert |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Co do twojego ostatniego pytania może nie zwiał całkiem dlatego że nieszczelność jest minimalna (ale znacząca). Bez narzędzi raczej tego nie zrobisz