Mam pytanie dot. klimatyzacji. W zauważyłem ostatnio że klimatyzacja nie chłodzi za mocno ( nie za zimne powietrze z kratek nawiewu ). Przypadkiem trafiłem na ogłoszenie "Nabijanie klimatyzacji samochodowych" Pojechałem do "fachowca" który wypuścił stary czynnik chłodzący i nabił 500 g nowego czynnik r134. Wykonał to przy pomocy pompy,wagi butli z czynnikiem i manometra ( nie posiadał urządzenia typowego do obsługi klimatyzacji ) Zapytałem czy podał również olej do sprężarki on stwierdził ze olej w sprężarce pozostał stary a do tego on kupuje czynnik chłodzący wymieszany razem z olejem. I że wszystko będzie działało OK i że nic sie nie stanie złego z kompresorem i że ma smarowanie. Mam pytanie czy faktycznie po spuszczeniu czynnika zostaje olej w sprężarce ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-02, 10:17:25 przez pmax76.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Czy jest olej wystarczająca ilość oleju ?
10 Odpowiedzi, 7708 Wyświetleń|
Z czynnikiem mógł "zabrać" Ci 5% oleju który krąży w układzie. Chyba nie ma co panikować. Chyba, że zapłaciłeś za wymianę oleju, to inna bajka
![]() Miłego dnia
Zapłaciłem tylko z czynnik. Czyli wypuszczając czynnik w powietrze duża większość oleju zostaje w sprężarce ?
niezły fachura jak wypuszczał czynnik w powietrze, za to powinni obcinać jaja......
Zapytaj tego fachowca gdzie kupił czynnik wymieszany z olejem,ale wcześniej daj mu w pysk aby nie kłamał
Takie typy chodzą po tym świecie !! Jak jest z tym olejem - po wypuszczeniu w powietrze czynnika olej w sprężarce zostaje ??
Pozostaje.Mogło uciec z czynnikiem ok 10 ml.
A jakie to auto w ogóle.Podaj też rok i motor
Czyli można spokojnie jeździć z wł. klimatyzacją
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-02, 12:48:45 przez pmax76.)
![]() Mitsubishi Lancer 1.6 - 2005 r. Tadeusz4321 napisał(a):Zapytaj tego fachowca gdzie kupił czynnik wymieszany z olejem,ale wcześniej daj mu w pysk aby nie kłamał Napisz co to za FACHOWIEC a sam dam mu w pysk, za ten olej w gazie. W sprzedazy nie ma oleju w gazie a jak jest to swiadczy to o odzysku z jakis tam instalacji. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY