Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Niesprawne działanie i błędy samsunga aqv12mb

19 Odpowiedzi, 20024 Wyświetleń

mcdr

2011-05-31, 12:32:53
Nowy użytkownik
witam,
od momentu montażu klimatyzatora rok temu mam z nim problemy, najpierw ciągle uciekał czynnik chłodniczy - teraz klimatyzator działa więc czynnik pewnie jest ale wywala co jakiś czas błędy - dziś np ES54 - czy ktoś może mi podpowiedzieć co się z nim dzieje - super firma od której go kupiłem ciągle coś dłubie i ciągle jest źle ...
  • Odpowiedz

AS

2011-05-31, 14:17:27
Zaawansowany użytkownik
Tu Kolego, http://www.klimatyzacja.samsung.pl/uploa...ia_K_Y.pdf masz instrukcję od tego cuda. Zapewne jak zarejestrujesz sobie Twój twór , który masz przykręcony do ściany, na stronie producenta, to zapewne będziesz mógł sobie ściągnąć instrukcję serwisową.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-05-31, 20:53:04
Użytkownik
Zwykle ES54 dotyczy detekcji fazowej. To jest jedna faza nie działa prawidłowo lub na trzy fazy 2 są odwrócone. Czyli problem w połączeniu elektrycznym. Zamień którekolwiek dwie fazy, powinno pomóc. Posprawdzałbym też połączenia elektryczne między jednostkami i w ogóle wszystkie przyłącza. Może chłopaki coś pomieszali lub kabel jest uszkodzony.
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-01, 06:51:23
Nowy użytkownik
a teraz mam jeszcze błąd e101 i jednosta zewnętrzna w ogóle nie startuje Sad obawiam się że nie umiem sprawdzić tych polączeń Sad on ma zasilanie spod 220 v
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-01, 13:31:58
Użytkownik
No widzisz, jesteśmy na dobrym tropie Smile
kod E101 - Jednostka wewnętrzna <-> Jednostka zewnętrzna <-> Błąd komunikacji
Posprawdzaj połączenia elektryczne między jednostkami.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-01, 13:52:33
Użytkownik
mcdr napisał(a):...on ma zasilanie spod 220 v

raczej 230V Smile

nie miałem na myśli podłączenia trójfazowego bo aqv12mb na 380V by odfrunęła razem ze ścianą :lol:
ale 230V to trzy kable faza, zero i uziemienie ... chyba będziesz musiał jednak poszukać fachowca
jak się na tym nie znasz to lepiej samodzielnie nie kombinować
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-01, 15:15:57
Nowy użytkownik
no właśnie się nie znam Sad klima jest na gwarancji od początku zle działała - super specy ją naprawiali z 5 razy i dalej nic a teraz mnie olewają frajery i nie wiem co mam robić - czy może mi ktoś inny wykonać naprawę gwarancyjną niż ci co montowali??? Sad jestem tym tematem podłamany już Sad
  • Odpowiedz

TRYFIDY

2011-06-01, 18:11:48
Użytkownik
może zacznij od podstawy:
zmierz napięcie, elektronika przeważnie powinna mieć 230V +/- 5% czyli między 218-242V
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-02, 06:47:31
Nowy użytkownik
a w którym miejscu to mierzyć ? przy jednostce zewnętrznej czy wewnętrznej?
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-06, 08:58:23
Nowy użytkownik
jednak z podłączeniem jest wszystko ok - problem polega na tym że cały czas ucieka freon Sad
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-06, 12:13:11
Użytkownik
mcdr napisał(a):jednak z podłączeniem jest wszystko ok - problem polega na tym że cały czas ucieka freon Sad
To akurat dobra wiadomość, wystarczy zlokalizować wyciek, uszczelnić, uzupełnić R 410 A i po kłopocie. Jak ci to będą robili dopilnuj tylko czy nie był to błąd przy montażu. Skoro piszesz, że od początku uciekła gaz to chyba jednak wina instalatorów. Powinni teraz naprawić na swój koszt. Jeśli to autoryzowany serwis Samsunga możesz domagać się przedłużenia gwarancji. Pamiętaj, że na niewielkiej ilości czynnika klima też odpali i nawet chłodzi - do czasu aż gaz zupełnie ucieknie. Z twojego opisu wynika, że ci spece to rzeczywiście"super". Przychodzili i dobijali gazu, bo tak najprościej, zamiast poszukać wycieku, bo to wymaga już wysiłku umysłowego. Zdarza się i tak.
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-06, 12:19:14
Nowy użytkownik
niestety to nie jest autoryzowany serwis więc pewnie z gwarancją będzie ciężko - mają dzisiaj przyjść i szukac wycieku ciekawe czy coś znajdą - ostatnio twierdzili, że jełi to wyciek to będą muslieli wszystko zdemontować bo u mnie to się tego nie da sprawdzić ... (to już swoiste kuriozum!), to na 99% jest błąd w montażu moim zdaniem są kołnierze zle zrobione bo pamiętam, że mieli z tym jakieś problemy w czasie montażu i robili po 3 razy ale ja się na tym nei znam
ten bląd e554 to ubytek czynnika, a ten e101 wyskakuje chyba dlatego, że czynnika nie ma już wcale i nie ma jak sterować jednostką zewnętrzną
a co do płacenia to nie zamierzam im zapłacić ani zlotówki ...
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-06, 12:35:50
Użytkownik
W pierwszym poście napisałeś błąd ES54 - to błąd detekcji fazowej. Gdybyś nie zrobił literówki też byśmy doszli do wycieku, bo E554 - to własnie wyciek. Dalej E101 tak jak piszesz. Mniejsza z tym.
Ważne, że przyczyna usterki zlokalizowana. Chcą zabrać klimę do siebie żeby później powiedzieć, że to wina nieszczelnego urządzenia a nie ich partackiego montażu. Nie powinieneś się na to zgodzić, bo stracisz wszelkie prawa do jakichkolwiek roszczeń. Postrasz, że wezwiesz rzeczoznawcę a potem autoryzowany serwis Samsunga i obciążysz ich kosztami naprawy.
P.S. Jakim cudem masz gwarancję skoro urządzenie nie było montowane przez autoryzowany serwis?
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-06, 13:34:57
Nowy użytkownik
nie wiem - mam kartę gwarnacyjna i paragon - nigdzie nei jest napisane, że musi to montować autoryzowany serwis, a gwarantem jest przeciez sprzedawca a nie producent zgodnie z kodeksem cywilnym
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-06, 18:03:56
Użytkownik
No tak, to kruczki prawne, na które łapią się często klienci. Piszę ogólnie - o prawie handlowym ...
Właściwie to nie twoje zmartwienie tylko firmy instalacyjnej, bo to ona jest gwarantem a nie producent. Tylko pozostaje pytanie w jakim zakresie i co możesz zrobić jeżeli firma jest nierzetelna ?
Powinieneś wraz z urządzeniem dostać jeszcze "Instrukcję obsługi" i najważniejsze "Instrukcję instalacji" gdyż w wielu punktach określa ona sytuacje, w których gwarancja producenta zostaje ograniczona i w jakim zakresie (np. w przypadku nieautoryzowanego montażu) lub całkowicie utracona (np. w przypadku dokonywania nieautoryzowanych zmian w urządzeniu).
Nie chcę ciebie tu w żadnym wypadku straszyć, każdy z nas nie czyta tego co napisano małym druczkiem, po prostu dopilnuj swojego i wszystko będzie OK. To żadne naciąganie czy ściemnianie, producent zwyczajnie zabezpiecza swoje interesy w przypadku roszczeń spowodowanych sytuacjami, na które on (producent) nie miał wpływu. Taką sytuacja jest nieautoryzowany montaż i jest to zupełnie normalna i zrozumiała sprawa. Natomiast jeżeli firma nie posiadająca autoryzacji producenta zabiera sie za montaż - przejmuje wszelką odpowiedzialność za sprzedany produkt - w twoim przypadku to kompletna instalacja klimatyzacyjna wraz z urządzeniami. I tego się trzymaj - dobrze, że ta firma jeszcze istnieje bo szukałbyś wiatru w polu.
Daj znać jak się sytuacja rozwija.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-06, 18:34:13
Użytkownik
mcdr napisał(a):... gwarantem jest przeciez sprzedawca a nie producent zgodnie z kodeksem cywilnym

Trochę to zagmatwanie napisałem. Teoretycznie masz rację ale w praktyce wygląda to tak:

1. Kupujesz cokolwiek w sklepie nieopodal co posiada 24miesięczną gwarancję.
2. Po 23 miesiącach to coś się psuje a sklep w tym czasie przestał istnieć, np. zbankrutował.
3. Udajesz się więc do autoryzowanego serwisu lub bezpośrednio do przedstawiciela producenta (no bo masz kartę gwarancyjna producenta)
4. Autoryzowany serwis jako przedstawiciel producenta nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe w wyniku nieautoryzowanych zmian lub nieprawidłowego podłączenia urządzenia. I ciężko jest udowodnić, że zostało ono prawidłowo podłączone skoro podłączał urządzenie ktoś nie przeszkolony przez producenta. Tak czy nie?

Jeżeli chodzi o czajnik elektryczny to nie ma większego problemu (trudno go źle podłączyć) jeżeli chodzi o kuchenkę elektryczną już niezbędne są uprawnienia SEP aby utrzymać gwarancje a w przypadku instalacji gazowej w twoim nowym aucie musi zostać wykonana przez dealera bo stracisz gwarancje na silnik - takie życie.

W celu ochrony dobrego imienia producenta (żeby urządzenie działało a klient był zadowolony) wymyślono instytucje autoryzowanego serwisu, warto z niego korzystać.
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-06, 18:58:32
Nowy użytkownik
właśnie przyszły "pany" coś dłubią - oczywiście się nie odzywają bo są obrażeni, że muszą naprawiać i że ich straszę sądami i wysyłam pisma i maile - choć i tak jak na moją naturę wyjątkowo spokojnie i miło Smile

no jakbym wiedział w chwili zakupu to co wiem dzisiaj i jak to wygląda z gwarancją itd. to kupił bym napewno u autoryzowanego dystrybutora samsung Sad a nie u firmy krzak Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-06, 19:01:59 przez mcdr.)
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-06, 19:15:16
Nowy użytkownik
no i już niby zrobione - czynnika nie było nic -dobili z barwnikiem jakimś jak będzie uciekało to niby mają przyjechac z okularami i dzięki temu sprawdzić którędy
tyle, że błąd e101 jak wyskakiwał tak znów właśnie wyskoczył ale oni twierdzą, że to musi być przepięcie w sieci ... - ciekawe ...?
po raz kolejny e101 jeszcze nie zdążyli wyjść ... - zobaczymy co teraz wydumają
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-06, 19:16:57 przez mcdr.)
  • Odpowiedz

mcdr

2011-06-07, 13:06:25
Nowy użytkownik
po wizycie serwistantów staneło na tym, że uszkodzone sa obie płytki sterujące w jednostce wewnętrznej i zewnętrznej, mają zostać wymienione i ma działać - wycieg w dalszym ciągu nie zlokalizowany
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa