Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Optimum kl 20 nie grzeje Pomocy!

14 Odpowiedzi, 14879 Wyświetleń

pu3

2007-12-28, 21:57:31
Nowy użytkownik
Jestem nowy i chciałbym się pięknie przywitać.

Problem jak w temacie.Sprzęt po gwarancji.Pracował bez problemów przez 6lat.
Uzywałem kl 20 do ogrzewania pomieszczenia (60m/kw).generalnie pilnowałem aby jej nie używać poniżej zera.Ostatnio dało się słyszeć z jednostki zewętrznej bezpośrednio po włączeniu duze wibracje przenoszące się do wewnątrz (długość instalacji ok.1,5m).Wczoraj po uruchomieniu grzania(temp. na zewnątrz +2* C)
agregat zatrzymał się i wyłaczyła się dmuchawa wewnątrz.
Po właczeniu klimy na chłodzenie obraca się wenyylator na zewnątrz i wewnatrz,agregat na chłodzeniu chyba tez nie pracuje.

Za wszelkie rady i pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pu3

2008-01-15, 17:56:52
Nowy użytkownik
Witam wszystkich!
Mam nowe informacje o mojej klimatyzacji.która padła w trakcie grzania.
Może ktoś pomoże i podzieli się Swoja opinią.
Dzisiaj przyjechai serwisanci, niestety nie z firmy, która instalowała moje
urzadzenie(firma już chyba nie istnieje zrezygnowałem po tygodniu dzwonienia)
Panowie stwierdzili uszkodzenie sprężarki - nie chce wystartować, zasilanie jest ,
gazu(407) nie brakuje,wentylator zewnętrzny pracuje.Sory za nazywnictwo raz agregat raz sprężarka no i przesadziłem z czasem eksploatacji - urzadzenie zamontowane w maju 2003.

Czy to możliwe aby zatarła lub przepaliła się sprężarka?
( nie była intensywnie uzywana)
Czy może być jakas inna przyczyna niesprawności?
Co jeszcze sprawdzić?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pu3

2008-01-15, 21:59:01
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):kondensator
Proszę o podpowiedz o który kondensator chodzi bo chciałbym Panom serwisantom
zasugerować sprawdzenie w/w elementu.
a może przy pomocy Kolegi sam mógłbym to sprawdzić.
  • Odpowiedz

awax

2008-01-16, 10:32:31
Top użytkownik
Stawiałbym na zatartą sprężarkę,olej nie powrócił do sprężarki
  • Odpowiedz

pu3

2008-01-16, 14:27:27
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Stawiałbym na zatartą sprężarkę,olej nie powrócił do sprężarki
Co robic w tym wypadku-naprawiac, jakie koszty?
czy nowa z gwarancja?
  • Odpowiedz

awax

2008-01-16, 14:49:02
Top użytkownik
Ceny mamy umowne,więc zależy od serwisu.
Sądze,że jednak naprawiać.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

olimp

2008-01-16, 17:46:04
Nowy użytkownik
nie spotykam się z tym często ale z tego co wiem zatarta sprężarka wyrzuca bespieczniki
  • Odpowiedz

pu3

2008-01-16, 21:42:16
Nowy użytkownik
Bezpieczników nie wyrzuca dlatego sprawdzę ten kondensator tzn.kupię nowy z zamienię.Czy w Poznaniu jest firma,gdzie kupię w/w do Optimum?
Dzięki za foto.
Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-01-16, 21:48:27 przez pu3.)
  • Odpowiedz

pu3

2008-01-17, 15:54:04
Nowy użytkownik
Witam!
Cały czas gryzę temat.Mam jeszcze jedną opinię na temat awarii i proszę wszystkich Kolegów zawodowców o opinie i sugestie.
Czynnik (407) po 4,5 roku pracy w sprężarce jest do wymiany(rozwarstwia się czy cóś),on też mógł być przyczyną wibracji (około 15 sekund) sprężarki po włączeniu
klimy - przed awarią.Te telepania mogły być jeszcze powodem za małego lub dużego ciśnienia.
Przypominam sobie,że te wibracje po włączeniu występowały
od jakiś 15 włączeń wstecz.Pozytywny efekt może dać wymiana całego czynnika na nowy z użyciem stacji do odzysku,coby wyssała wszystkie zanieczyszczenia.
Zastanawiam się tylko dlaczego teraz nie pracuje a po wymianie 407 ewentualnie ruszy czy spręż. ma jakiś czujnik?
Można też sprawdzić uzwojenie sprężarki.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

senior

2008-01-18, 20:38:06
Zaawansowany użytkownik
do sprawdzenia uzwojeń potrzebujesz miernika omomierza i teorię: musisz policzyć sumę uzwojeń tzn jeśli uzwojenia są dobre to uzwojenie rozruchowe + uzwojenie pracy da się zsumować tak: szukasz N, następnie sprawdzasz opór między N i rozruchowym, oraz N i uzwojeniem pracy, następnie mierzysz opór między uzw rozruchowym a pracy i suma oporów
(N + rozr)+(N+pracy)=rozr+ pracy
po wymianie na nowy też nie ruszy
  • Odpowiedz

awax

2008-01-19, 20:32:27
Top użytkownik
To bzdura,że 407 po 4,5 roku trzeba wymienić,ocztwiście,że ten czynnik jest mieszaniną i się rozwarstwia ale ma to znaczenie jedynie przy nieszczelnościach(nie powinno się uzupełniać tylko wymieniać )
Żeby wogóle ruszyła prawdopodobnie trzeba zmienić tzw termik,problem dlaczego się przepalił.
Myślę,że jeżeli już nie bierzesz serwisu to chociaż daj zerknąć dla elektryka,który sprawdzi czy sprężarka dostaje napięcie.
W Poznaniu dostamiesz wszystie części zamienne,przecież to stolica przemysłowa Kraju.
  • Odpowiedz

pu3

2008-01-19, 22:32:47
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Żeby wogóle ruszyła prawdopodobnie trzeba zmienić tzw termik,problem dlaczego się przepalił.
Myślę,że jeżeli już nie bierzesz serwisu to chociaż daj zerknąć dla elektryka,który sprawdzi czy sprężarka dostaje napięcie.
W Poznaniu dostamiesz wszystie części zamienne,przecież to stolica przemysłowa Kraju.
Pośba, czy Kolega może powiedziec czy i gdzie na zdjęciu pokazującym kondensator
widoczne jest miejsce gdzie znajduje się termik?.Czy mozna podłaczyć spręż. pomijając termik aby tylko sprawdzić czy spręż. wystartuje?

Serwis poproszę jak wyeliminuję sprawy zasilania.Panowie którzy przyjechali
za pierwszym razem stwierdzili uszkodzenie spręż. i uznali, że taniej bedzie
wymienić sprzęt na nowy skasowali i pojechali,stąd moje pytania.A kto pyta... .
  • Odpowiedz

awax

2008-01-20, 15:52:29
Top użytkownik
jest prawdopodobnie na sprężarce obok styków w puszce maskującej .
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-01-21, 05:10:21
Nowy użytkownik
Witam. Podzielam zdanie kolegów o wymianie kondensatora. Jeżeli jednak to nie pomoże polecam podłączyć baterie kondensatorów po to aby zwiększyc prąd rozruchowy, sprężarka dostaje wtedy "kopa" i powinna wystartowac. Pisze tak dlatego poniewaz myśle ze sprężarka sie "zaklinowała". Miałem juz takie przypadki i to rozwiązanie zawsze pomagało. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa