Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak sprawdzić wydajność klimatyzacji przed wezwaniem serwisu

31 Odpowiedzi, 62918 Wyświetleń
1 2 Dalej

nowiciusz

2011-06-21, 20:05:38
Nowy użytkownik
Mam zamontowany na 150 m2 wysokość 6 m klimatyzator: TYPU VIVAX ACP-24CC70GECI
(Moc chłodzenia - 7030(2350-8300) W.

Rozumiem, że może mieć za małą wydajność i nie uda mi się uzyskać np 18 stopni.
Ale moim zdaniem ten klimatyzator chłodzi bardzo słabo. Zakładam że przy tak dobranej
wydajności klimy do powierzchni będzie praktycznie chodził na maxa.
Co mogę zrobić, co sprawdzić aby przekonać się, iż problem leży tylko i wyłącznie
np. po stronie zbyt dużego pomieszczenia w stosunku do mocy klimatyzatora,
a nie np. w samym klimatyzatorze.

Mam kilka pytań.

- Jaka powinna być temperatura powietrza na wylocie z klimatyzatora.
Zakładając , że temp otoczenia ( w pomieszczeniu jest np 26 stopni).
Czy możecie mi to doświadczalnie określić jak jest u Was w podobnych
klimatyzacjach ? Czy mam się spodziewać np 10 stopni ? czy 20 ?

- Jaka powinna być temperatura rurki miedzianej zaraz przy wyjściu
z klimatyzatora (na zewnątrz budynku) załóżmy że po 2 godzinach chłodzenia.
moim zdaniem jest w okolicach 15 stopni (cienka) gruba jest dużo cieplejsza.

- Gdzie następuje schłodzenie czynnika czy w części na zewnątrz budynku,
i później już tylko doprowadzenie zimnego czynnika do nawiewu wewnątrz?

Jak się za to zabrać.
Pomocy
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-21, 20:12:47
Top użytkownik
temat śliski, kiedyś to opisywałem...

ad1.
nie wiadomo jaka powinna być, z reguły jest 10 stopni ale może być 5 a może być 15. Zależy od wilgotności powietrza, czystości filtrów, prędkości wentylatorów, temperatury na wlocie, mocy jednostki... sam widzisz, dużo zmiennych Smile

ad2. też sliska sprawa, zależy od długości rurociągu i jego przebiegu. Natomiast 15 stopni cienka rurka przy dzisiejszej pogodzie to za mało,, gruba rurka powinna mieć od 6 (krótka instalacja) do 15*C (dłuższa instalacja)

ad3. technicznie chłodzenie zaczyna się już w jednostce zewnętrznej i kończy w jednostce wewnętrznej. I taka jest prawda.
Z racji izolacji rurociągu tłocznego mozna przyjąć, że całe chłodzenie zachowi w jednostce wewnętrznej.

Generalnie myslę, że masz nieszczelnośc w układzie i uciekł czynnik (część czynnika) ale nie bierz tego na poważnie, za mało danych Smile
I moim zdaniem tak z 2-3 razy za mała klima Wink
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 20:14:16 przez crocens.)
  • Odpowiedz

nowiciusz

2011-06-21, 20:29:31
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):ad2. też sliska sprawa, zależy od długości rurociągu i jego przebiegu. Natomiast 15 stopni cienka rurka przy dzisiejszej pogodzie to za mało,, gruba rurka powinna mieć od 6 (krótka instalacja) do 15*C (dłuższa instalacja)

Generalnie na tą chwilę nie mogę dokładnie zmierzyć tych temperatur (brak dokładnego szybkiego termometru)
Nie wiem także dlaczego jest rurka gruba i rurka cienka. Nie jestem w tym fachowcem.

W każdym razie czy taka oznaka jak u mnie (przy dokładnie tym typie klimatyzatora)
jest jednoznaczna , że coś jest jednak nie tak z klimą. Czy że wszystko jest tu w porządku.
a pozostaje tylko sprawa wydajności)

Rurka cienka na zewnątrz budynku zaraz przy wyjściu z klimatyzatora jest dużo zimniejsza
od rurki grubej . porównując w tym samym miejscu czyli zaraz przy wyjściu (chodzi o miejsce tej części klimatyzatora umieszczonej na zewnątrz budynku)

Jakie powinny być wartości ciśnienia gazu ? Aby stwierdzić czy jest mało czy za dużo ?
  • Odpowiedz

llort

2011-06-21, 20:30:23
Zaawansowany użytkownik
Cienka i gruba powinny być mokre.Jeżeli układ po montażu był wydajny a teraz nie jest wzywaj serwis.Jeżeli od początku to nie działa to należy węża w kieszeni wyprostować.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

nowiciusz

2011-06-21, 20:57:24
Nowy użytkownik
Układ od początku jest dla mnie słabo wydajny i od początku za słabo schładza.
Chcę się upewnić i dowiedzieć jak podejść do tematu aby mi ktoś kitu nie sprzedawał.
Jutro ma być serwis , który montował to kilka dni temu. Ale zaraz po montażu już to im zgłaszałem.
I twierdzili, że wszystko jest ok.

Mam porównanie do innej klimatyzacji w innym pomieszczeniu.
Rurka z urządzenia na zewnątrz budynku (grubsza) jest wręcz oszroniona po 20 minutach pracy.
Split nadmuch_je bardzo zimne powietrze. I ten klimatyzator dla mnie działa.
Po 2-3 minutach przy wylocie ze splitu przewianie głowy murowane.
Człowiek z firmy która montowała VIVAXA jednak powiedział mi że oszroniona rurka świadczy o braku wystarczającej ilości czynnika.

Co dla mnie jest jednoznaczne z tym , że powinien słabo chłodzić. Niestety jest zupełnie odwrotnie.

Jestem g....i, w tym miejscu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-21, 20:58:07 przez nowiciusz.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-21, 21:08:43
Moderator
Po pierwsze to urządzenie źle dobrane - już tu ktoś nawalił.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-21, 21:32:36
Użytkownik
Ten Vivax ma funkcje I Feel

"Urządzenia wyposażone w tą funkcję oprócz czujników wbudowanych w klimatyzator posiadają dodatkowy czujnik wbudowany w pilot zdalnego sterowania. Czujnik umożliwia pomiar temperatury w pobliżu pilota a informacja ta przekazywana jest do jednostki wewnętrznej która dostosowuje moc chłodzenia lub grzania do temperatury w pomieszczeniu. Urządzenie w zależności od trybu chłodzenia lub grzania zwiększa lub zmniejsza swoją wydajność tak aby dostosować temperaturę do wymagań lub zupełnie wyłącza się tak aby zaoszczędzić energię."

Może tutaj gdzieś tkwi problem ... mimo wszystko przydałoby się więcej danych.
Zakup w aptece termometr elektroniczny za 5zł i zrób kilka dokładniejszych pomiarów.
  • Odpowiedz

HVAC

2011-06-21, 22:14:22
Użytkownik
należało by zadać pytanie kto jest głupszy instalator czy inwestor i zamknąc temat.

7 kW na 900 m3 :lol:
  • Odpowiedz

llort

2011-06-21, 22:36:33
Zaawansowany użytkownik
Moim zdaniem 6 to powyżej chłodnicy . Mnożąc 150 razy 6 faktycznie wychodzi 900.Czy ktoś pisał o wysokości pomieszczenia i jego kubaturze ?Kolego HVAC.Należało by zadać pytanie kto jest głupszy. Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-22, 05:20:03
Moderator
llort napisał(a):(...).Czy ktoś pisał o wysokości pomieszczenia i jego kubaturze ?(...)Smile
W pierwszym poście, pierwsze zdanie. Chociaż zastanawia mnie wysokość 6m. Stodoła czy dyskoteka?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-22, 07:30:51
Top użytkownik
Witam

W sumie sprawdzić wydajność klimatyzatora to prosta sprawa, warunkiem jest posiadanie odpowiednich narzędzi lub umiejętności np: zmysł organoleptyczny jaki posiada kolega Troll(który zjadł już wszystkie rozumy i uważa że tylko on jest OK a wszyscy są dupy). Idąc trybem myślenia naszego geniusza chłodnictwa z popapranym wrednym charakterem(robimy to na własną odpowiedzialność) przykładamy jeden z najczulszych organów do rur i zlizujemy z niego rosę, a w ustach określamy temperaturę. Człek z jego doświadczeniem(lecz od tej metody z krótszym językiem przez co sepleni i bełkocze) jest w stanie określić wydajność układu chłodniczego.

Na obrazku pokazane mamy miejsce badania. Mamy dwie zroszone rury. Pytanie dla Trolla ile stopni mają te rury? Jaka jest temperatura na wlocie i wylocie z jednostki wewnętrznej? Jaka jest temperatura przegrzania(Superheat)? Ja wiem ponieważ je zmierzyłem przy okazji serwisu.

[Obrazek: 21062011637.jpg]

Drugi wariant który kieruje się ja, były hydraulik z minimalną wiedzą chłodniczą jest bardziej pracochłonny ale jest nam w stanie nawet przy źle dobranym urządzeniu powiedzieć o jego wydajności. Nie mam jeszcze wielkich upałów.

Podłączamy manometr do zaworu serwisowego i termometr do rury parowej(tej grubej) tak jak na rysunku.

[Obrazek: 20062011624.jpg]

Możemy podłączyć również amperomierz cęgowy na przewód zasilający jak mamy lub sprawdzić językiem jak to robi nasz bohater Troll(od czego ma trzaski w mózgu więc również nie polecam). Do dziś nie wiem po co ale warto choćby sprawdzić czy któryś z podzespołów jednostki wewnętrznej nie powoduję zbyt dużego poboru prądu poza nominalny z tabliczki znamionowej.

Włączamy urządzenie maksymalna wydajność, średnie obroty wentylatora j. w. najlepiej tryb serwisowy. Czekamy spokojnie na parametry. Możemy wlepiać się w manometry i przeliczać przegrzanie lub włączamy zapis na około 20 minut.

Zapis możemy odtworzyć i sobie spokojnie przeanalizować co w trawie piszczy. Oczywiście jeżeli w ogóle coś się dzieje. Przeanalizujcie go i wyciągnijcie wnioski. Każdy klimatyzator typu split ma wbite do mózgu że ma osiągnąć przegrzanie między 6-8K. I czy to będzie inwerter czy On/Off jest jedna zasada.

[Obrazek: Start.jpg][Obrazek: Praca%2525201.jpg]
[Obrazek: Praca.jpg][Obrazek: Stop.jpg]

Z tego wszystkiego interesuje nas ostatni pomiar z okresu 10-15minut pracy klimatyzatora kiedy osiągnie to co mu fabryka wbiła do mózgu.

Dla porównania tych wyników idziemy do jednostki wewnętrznej i mierzymy temperaturę na wlocie i wylocie. Nie wkładamy języka ponieważ jest tam wirnik który może nam obciąć język ale to chyba nawet Troll wie. Musi ona się mieścić miedzy 10 a 12 stopni różnicy między wlotem a wylotem bez względu na wlot. Chyba prościej nie można. Pomiar pokazany na rysunku.

Duże cyfry pomiar wlotu, małe z wylotu.

[Obrazek: 13042011480.jpg]

I tak po dwudziestu minutach wiemy wszystko co potrzebne do diagnozy. Oszczędzamy język.

Reasumując:

Potrzebne parametry.

[Obrazek: ostatni.JPG]

- Temperatura obróbki termicznej(lubię ten zwrot Smile ); wlot 24*C, wylot 8*C

Urządzenie działa prawidłowo. Inne wskazania są wskazówką o złej pracy urządzenia

Nie mając takich danych możemy wróżyć.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-22, 11:06:31 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

nowiciusz

2011-06-22, 08:34:55
Nowy użytkownik
Ghost70
Ten Vivax ma funkcje I Fee
Tak wiem o tej funkcji, wszystko się zgadza specjalnie nawet wystawiłem pilota
na działanie wyższej temp. Swoją drogą nie wiem w jaki niby sposób ma pilot przekazać informację
skoro komunikuje się tylko promieniami podczerwonymi. Chyba ,że robi to w czasie wysyłania innych komunikatów.
Dla mnie niemożliwe.

stefanbud
Dzięki za wszystkie informacje.
Załatwiłem termometr na podczerwień i na tą chwilę pomierzyłem pewne parametry.
Pomiary temperatur rurek na załączonej focie + tabliczka znamionowa.
[Obrazek: 201106221688.jpg]

I dodatkowo pomiar na wylocie i wlocie z nadmuchu :
Na wlocie 24-25 stopni.
Na wylocie udało mi się zmierzyć najniższą temp. 16 stopni.

[Obrazek: 201106221689.jpg]

HVAC
Daj sobie spokój. Temat doboru klimy do wielkości pomieszczenia nie jest głównym wątkiem.

Wspominana wcześniej przeze mnie klima w innym pomieszczeniu.
Temperatura rurki grubszej 0 stopni lub niżej termometr nie mierzy ujemnych dodatkowo jest oszroniona na całej swojej długości. (po zerwaniu kawałka osłony po 20 minutach lód na rurce)

Temperatura otoczenia 23 stopnie wlot.
Na wylocie 3-do 5 max.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-22, 08:38:03 przez nowiciusz.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-06-22, 09:06:46
Zaawansowany użytkownik
"Daj sobie spokój. Temat doboru klimy do wielkości pomieszczenia nie jest głównym wątkiem."

A ogrzejesz to pomieszczenie trzykrotnie za małym piecem przy -25*C i otwartych oknach ?
Źle dobrane urządzenie do pomieszczenia może nie dawać żadnych efektów chłodzenia, ale inwestor wie lepiej Smile
  • Odpowiedz

nowiciusz

2011-06-22, 09:28:31
Nowy użytkownik
Cytat:=eryk_wiking
Źle dobrane urządzenie do pomieszczenia może nie dawać żadnych efektów chłodzenia, ale inwestor wie lepiej Smile

Ok zgadzam się z tobą. Masz tu zupełną rację.
Ale mi chodzi o to czy pomierzone parametry są dobre. Skoro dmucha 16 stopniami
przy wydajności 28000 BTu
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-22, 09:43:13
Top użytkownik
Witam

Wczytaj się w post Eryk, na wlocie gość ma 24-25*C jakby powiesił tam klimę o wydajności 1kW mocy chłodniczej to z wylotu ma wyjść mu temperatura zmniejszona o 10-12*C. Urządzenie nie wie gdzie jest zainstalowane ale wie co ma robić. Inną sprawą jest odbiór ciepła z całej powierzchni a jeszcze inną strefy komfortu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Remik

2011-06-22, 12:49:00
Zaawansowany użytkownik
Zakładając, że jednostka wew. zasysa temp.25*C a wypluje 16*C, przerabiając tak 900m3 powietrza w ciągu godz., moc klimatyzatora wynosi 2,26kW
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-06-22, 16:25:28
Zaawansowany użytkownik
Napisz skąd jesteś, ktoś z forum podjedzie, przejrzy urządzenie, zmierzy ciśnienia, przegrzanie, zapłacisz 200 zł i wiesz co sie dzieje z urządzeniem.

Czy sam instalowałeś te urządzenie?
Czy instalator nie mówił że dana moc jest za mała?

Co do inwestorów, to najbardziej kocham właścicieli sal weselnych. Pomieszczenia po 200 - 300 m2 wysokie na 4-6 metrów i chcą klimatyzacje zrobić, najczęściej żeby tylko była i wiała. A potem szukają mózgu w d...
  • Odpowiedz

nowiciusz

2011-06-22, 22:52:59
Nowy użytkownik
Ucinając sprawę wielkości pomieszczenia do doboru mocy klimatyzatora, przyjmijmy iż wszystko odbywa się
na "stole laboratoryjnym".

Tabliczka znamionowa pokazuje moc chłodzenia max (7 kW),
Jak ją potwierdzić. jak i co mierzyć żeby to sobie wyliczyć ?

Remik napisał(a):Zakładając, że jednostka wew. zasysa temp.25*C a wypluje 16*C, przerabiając tak 900m3 powietrza w ciągu godz., moc klimatyzatora wynosi 2,26kW

Proszę wylicz jaka jest moc chłodzenia zakładając dane podawane przez producenta - czyli przepływ 1400m3/h
Temp wloty 24 st. C wylot 16 st. C

eryk_wiking napisał(a):Napisz skąd jesteś, ktoś z forum podjedzie, przejrzy urządzenie, zmierzy ciśnienia, przegrzanie, zapłacisz 200 zł i wiesz co sie dzieje z urządzeniem.
Czy sam instalowałeś te urządzenie?
Czy instalator nie mówił że dana moc jest za mała?

W piątek z rana ma być serwis.
Klimatyzacje montowała firma która się takimi sprawami zajmuje
Instalator wyliczył że 3 takie powinny wystarczyć i 3 takie mam zainstalowane (ale to nieistotne dla mojej sprawy).
Załóżmy że mam tylko jeden i jest na stole laboratoryjnym.

stefanbud
Bardzo dziękuję za naprawdę rzeczowe informacje. Proszę jeszcze o wyjaśnienie (nazwanie)
parametrów z tabelki
[Obrazek: ostatni.JPG]
to, po pc itd.

Czytając inne tematy widzę , iż jeden z najważniejszych parametrów to przegrzanie (6-8K )
Znalazłem tez na innym forum 2 metody sprawdzenia ilości czynnika. Miedzy innymi opisane jasno przez stefandud
Po wypowiedziach stefanbud jestem przekonany, że gdyby to on mi to sprawdził to nie zadawałbym żadnego dodatkowego pytania. Ale nie znając fachowości serwisu chcę coś "liznąć " w tym temacie, żeby wiedzieć o co ewentualnie zapytać lub na co zwrócić uwagę.

Zobaczymy co mi serwis odpowie na pewno tu opiszę i poproszę o opinię
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2011-06-23, 00:25:02
Zaawansowany użytkownik
Nadal nie napisałeś skąd jesteś. Być może ktoś w Twoich okolicach działa i podjedzie zobaczyć.
Nie tylko Stefanbud dysponuje odpowiednią wiedzą i odpowiednim sprzętem Wink

Na "stole laboratoryjnym": pomiar ciśnienia i przegrzania. I jeżeli coś będzie nie tak to dalsze kroki.
  • Odpowiedz

byniom

2011-06-23, 06:10:39
Moderator
Co do mocy klimatyzatora to ta na tabliczce jtyczy sie pewnych warunków . Jeżeli w pomieszczeniu zasysa 24 st to moc klimatyzatora bedzie już niższa od podanej przez producenta gdyż producenci przyjmują 28st. Im niższa temperatura będzie w pomieszczeniu tym moc klimatyzatora będzie malała Na mojej stronie możesz sobie porprać program aby zobaczyć jak taka moc ma się do danych warunków a co do twojego przypadku to tak jak koledzy pisali że wieszając klimatyzator 2kw to jego praca będzie prawidłowa tylko że ciepło jakie będzie odbierał od pomieszczenia będzie mniejsze od ciepła jakie będzie się do niego dostawało przez np. okna. NAjpierw musi być dobrana ilość jednostek do danego pomieszczenia a potem można gdybać czy klima daje radę czy nie. Otwierając lodówkę w pomieszczeniu też będzie działała i nawet się parownik zaszroni ale efektu nie będzie żadnego w tym pomieszczeniu. Najprościej mówiąc to tak jak byś chciał przewieźć tonę cegieł samochodem osobowym.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-23, 08:12:24
Top użytkownik
Witam

Ja nie napisałem tego dla Ciebie Nowicjusz. Drażnię się z Trollem forumowym i wymieniamy się przytykami. Te nazwy z tabelki są tajemnicą zawodową i nie mogę ich zdradzić.

Parametry pracy w podanym prze zemnie przypadku są laboratoryjne i tylko ktoś z dużym doświadczeniem w serwisowaniu klimatyzatorów typu split jest w stanie zinterpretować odchyły od nich. Więc nie polecam Ci popisywanie się przed serwisem ponieważ legniesz po paru zdaniach.

Wiesz na tyle że możesz spokojnie bez stresowania serwisu powiedzieć że urządzenia pracują nieprawidłowo i powinni coś z tym zrobić. Moim zdaniem sprawdzić po kolei poprawność wykonania instalacji chłodniczej pod względem załamań, długości, pod względem szczelności, pod względem ilości czynnika. Wszystko na spokojnie.

Nie czytaj moich postów one stworzą mętlik w Twojej głowie ponieważ opisana w nich jest jakby puenta opowieści i tylko ten co zna całą historie ją zrozumie.
Liźniecie nic nie da.

Mój najtrudniejszy ostatnio klient to zawodowy chłodniarz. Z tym że pływa na statkach i tam między innymi zajmuje się klimatyzacją. Zgłosił mi że urządzenie nie chłodzi poprawnie. Wchodzę a tam w pokoju wszystkie możliwe domowe termometry po kątach porozstawiane. Problem w jego mniemaniu polegał na złym rozprowadzeniu chłodu po pomieszczeniu. Siedząc w kącie na taborecie w trzymanym przez niego termometrze jest mniejsza o 1 stopień temperatura niż w stojącym na szafce w drugim i ustawioną na klimatyzatorze...

Sprawdzenie wszystkich parametrów klimatyzatora, regulacja psychiki i interpretacja instrukcji obsługi kosztowała go dwie godziny pracy serwisu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

zimnyzimny

2011-06-23, 09:58:23
Nowy użytkownik
Witam
jestem nowy na forum. kilka dni temu monter zalozyl mi klime i do wczoraj bylo ok. wczoraj zauwazylem ze z grubego zaworu od jednoski zew. nie skrapla sie lecz zamarza caly zawor. jednoczesnie split nierownomiernie wypluwa chlodne powietrze. po tym wszystkim wylaczylem klime na 5min i znowu wlaczylem i juz bylo w miare ok. tz. po 30min zawor niebyl tak zeszroniony jak poprzednio ale byl lekko zamarzniety. split pracowal rownomiernie. czym moze byc to spowodowane?? ma ktos jakis pomysl?? dodam ze podczas sprawdzania szczelonsci po podlaczeniu bylo wszystko ok. i nie mialem problemu z zamarzaniem zaworu. kapala z niego woda. miedzyczasie chowalem rurki w takie tunele elektryczne i być może cos sie rozczelnilo lub zalamalo? ale czy to jest powod zeby zawor zamarzal?
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-06-23, 09:59:27
Zaawansowany użytkownik
nowiciusz napisał(a):Instalator wyliczył że 3 takie powinny wystarczyć i 3 takie mam zainstalowane (ale to nieistotne dla mojej sprawy).

a jakie parametry masz na dwóch pozostałych??
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-23, 10:02:20
Top użytkownik
mogłeś pozaginać rury .
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-06-23, 10:04:06
Zaawansowany użytkownik
zimnyzimny napisał(a):miedzyczasie chowalem rurki w takie tunele elektryczne i być może cos sie rozczelnilo lub zalamalo? ale czy to jest powod zeby zawor zamarzal?
jak najbardziej. najlepiej zadzwoń po serwis...naczytasz się na forum a i tak sam nic nie zrobisz
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa