Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z montażem Klimatyzacji typu SPLIT Kraków

12 Odpowiedzi, 11136 Wyświetleń

drew

2008-01-28, 18:38:31
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
Mam dosyć duży problem ponieważ zabrałem się za kupno klimatyzacji od "złej strony" mówiąc ładnie... a mianowicie przy okazji remontu zamarzyłem by zainstalować sobie od razu klimatyzator w sypialni i znalazłem w sieci firme wingmors czy jakos tak którzy polecili mi urządzenie SINCLAIR 09cs ale docelowo kupiłem 12 CS i gdy to do mnie dotarło i człowiek od remontu wykonał dziurki, przygotował podłączenie prądu etc wyczytał w instrukcji, że trzeba przed uruchomieniem klimatyzację opróżnić, czy spróżniować etc i teraz mam pytanie bo poczytałem troche forum o dobrą radę czy podłączyć to po prostu i będzie działało czy szukać pompy próżniowej(ew. odsysacza http://allegro.pl/item303003355_odsysacz...sarka.html ) i kupić go Facetowi który to będzie przykręcał bo koszt na allegro to kwota od 180 pln do 400 pln o ile wybieram dobrze te urządzenia? czy jeszcze inaczej dzwonić po firmach w krakowie i pytać czy mi to ktoś uruchomi - bo domyślam się czytając posty, ze nikt ze względu na kase nie będzie tego robił po kosztach...
proszę o poradę i pomoc - gdyby się nie spieszył to kupiłbym urządzenie od razu z montażem w krakowie no ale polak mądry po szkodzie...

Pozdrawiam,
Andrzej
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-28, 19:20:46
Nowy użytkownik
Kolego, nie kupuj tego urządzenia. Potrzebna pompa prożni, ale żeby ją połaczyć z zaworem serwisowym potrzebne zegary itd.. Jak wszystko już wisi to zwołaj gościa od klimy i zrobi to za "parę zł". Ja bym zrobił...ale do krakowa z wawy kawał.
Opcja 2: nie robić próżni tylko powietrze z miedzi wypchać freonem, który jest w skraplaczu... też będzie działać..
  • Odpowiedz

drew

2008-01-28, 20:17:56
Nowy użytkownik
dzieki za odp. Kolego, szkoda, że nie jesteś z krakowa!
a na jakiej zasadzie to wypchać freonem, po prostu podłączyć i uruchomić? i czy to nie wpłynie źle na działanie sprzetu?
jeszcze jedno widziałem że gdzieniegdzie piszą, że rurka ma być zamontowana pod kątem i nie wiem czy to chodzi o tą która idzie w ścianie od urz. wewnetrzego do zewnętrznego? bo człowiek od remontu po prostu zrobił dziurkę na wylot i podprowadził dobry prąd...
powinno to wisieć w tym tygodniu więc jeśli jest ktoś z krakowa i może mi pomóc to proszę o kontakt a jeśli nie to o pomoc z uruchomieniem tego jakoś łopatologicznie bo już nie bede miał jak tego inaczej zrobic...

czy to w ogole jest dobry wybor sinclair 12cs?
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-28, 20:30:32
Nowy użytkownik
Dużo by pisać.... może zadzwoń:663-30-30-30
  • Odpowiedz

drew

2008-01-28, 21:36:39
Nowy użytkownik
może 12 cs będzie chodził bo to raczej niezawodny nie brzmi bardzo dobrze...
teraz to wybrałbym coś zupełnie innego łącznie z montażem u firmy serwisującej!

ale teraz muszę to uruchomić i może to wypychanie powietrza pozwoli na uruchomienie sprzętu i będzie jakoś działał - niektórzy nie mają problemu z tak uruchomionym sprzętem
a jeśli ktoś ma czas w Krakowie i może mi pomóc odpłatnie oczywiście ze zrobieniem próżni i profesjonalnym uruchomieniem to zapraszam... sprzęt będzie wisiał pod koniec tego tygodnia...
dziura w ścianie i prąd jak pisałem już jest więc tylko kwestia pomocy a jeśli nie nadejdzie to ja to po prostu przepcham tak jak się da i spróbuję odpalić bo przecież nie wyrzucę!
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-28, 22:01:47
Nowy użytkownik
Do "strusia"
Napewno nie mogę równać sie wiedzą z Tobą Szanowny Kolego, bo ty się urodziłeś z doktoratem z chłodnictwa..., natomiast uważam, że nie należy z uruchomienia splita robić otoczki wielkiej sztuki..... Posypie głowę popiołem i: nie należy wypychać powietrza z miedzi za pomocą freonu (czynnika chlodzacego- dla wrażliwych)- należy próznoiować. Ale jak nie ma czym zrobić próżni....
  • Odpowiedz

awax

2008-01-29, 07:51:05
Top użytkownik
rudy102 napisał(a):Do "strusia"
Napewno nie mogę równać sie wiedzą z Tobą Szanowny Kolego, bo ty się urodziłeś z doktoratem z chłodnictwa..., natomiast uważam, że nie należy z uruchomienia splita robić otoczki wielkiej sztuki..... Posypie głowę popiołem i: nie należy wypychać powietrza z miedzi za pomocą freonu (czynnika chlodzacego- dla wrażliwych)- należy próznoiować. Ale jak nie ma czym zrobić próżni....
Nauczyłeś się w tej firmie wiele,nie wiem tylko czy Próżnowania czy też wypróżniania.
Przed doktoratem pomyśl o podstawach,a do tego czasu może lepiej byłoby zaprzestać udzielamia pseudoporad bo czytając to naprawdę wypróżnianie jedynie przychodzi do głowy.
Przepraszam za formę ale Twoje porady są jaskrawym przykładem braku jakiejkolwiek kompetencji.
  • Odpowiedz

drew

2008-01-29, 11:01:43
Nowy użytkownik
czemu rugacie kogoś kto pomaga... napisałem post i nikt oprócz Kolegi rudy102 mi nie pomógł ani jeśli chodzi o instalację ani jeśli chodzi o pomoc z próżniowaniem(odpłatnie)...
poza tym jak się czlowiek zastanowi i jest szansa przedmuchać to i niech pochodzi to nawet sezon, dwa to i tak mi sie opłaca a za 2 lata mogę zamówić już tak jak należy w firmie serwisującej która dostarczy klime wraz z montażem...

pozdrawiam wszystkich którzy pomagają
  • Odpowiedz

drew

2008-01-29, 11:04:13
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):WIGMORS nie montuje?.
do użytkownika mg_1 od WIGMORSa. w Krakowie nie mogntują... przynajmniej tak mi powiedzieli i docelowo zamówiłem w opolu nieświadomy tego, że z montażem jest taka zabawa...
  • Odpowiedz

rudy102

2008-01-29, 12:44:03
Nowy użytkownik
Cóż, gdyby zaangażować chociaż odrobinę inteligencji można się doczytać w mojej "pseudoradzie" że tak nienależy robić... Ale tą odrobinę inteligencji trzeba mić (Panie awax). Ta którą Pan posiada wystarcza panu jedynie do wypróżniania (się).Gratuluję i mam nadzieję że tą umiejętniść opanował Pan chociaż na poziomie podstawowym .

Przepraszam innych kolegów, że muszą to czytać, ale w ten sposób staram się zniżyć do poziomu Pana awax, który sądząc po wypowiedzi, często wagarował....

To forum jest po to, aby dyskutować, wymieniać poglądy i jeśli ktoś prosi o pomoc....to tej pomocy udzielić...Serdecznie pozdrawiam Wink

T
  • Odpowiedz

awax

2008-01-29, 20:49:54
Top użytkownik
rudy102 napisał(a):Kolego, nie kupuj tego urządzenia. Potrzebna pompa prożni, ale żeby ją połaczyć z zaworem serwisowym potrzebne zegary itd.. Jak wszystko już wisi to zwołaj gościa od klimy i zrobi to za "parę zł". Ja bym zrobił...ale do krakowa z wawy kawał.
Opcja 2: nie robić próżni tylko powietrze z miedzi wypchać freonem, który jest w skraplaczu... też będzie działać..
CZYTAJ Opcja2
  • Odpowiedz

drew

2008-01-29, 21:22:00
Nowy użytkownik
aj czepiacie się Rudego... tak na prawdę od wczoraj poczytałem o tym trochę i jestem za tym by ktoś z krakowa podłaczył mi tą klimę
- w sensie uruchomił to ustrojstwo bo wszystko jest już przygotowane i mam na to tydzień nim pomalują pomieszczenia etc...
jak coś czekam na e-mail
a jeśli nikt się nie zgłosi(może puszczę jeszcze klika e-mail do firm monterskich) to niestety nie zostanie mi nic innego i być może źle to zrobie (na pewno ze szkodą dla środowiska i sprzętu) ale będę musiał to zrobić bo przecież nie odpalę sprzętu bez pozbycia się powietrza zwłaszcza, ze zima ma wrócić i nim sprawdzę to pewnie minie kilka miesięcy min zapewne do czerwca...

Notabene Powiem Wam wszystkim, że Rudy opisał mi wszystko porządnie, łącznie z poradą by czytać i wiedzieć czym to grozi i na pewno gdyby mieszkał w Krakowie lub był blisko to byśmy się dogadali z ceną by to zrobić fachowo - więc nie czepiajcie się Go bo to na prawdę mądry i dobry człowiek - poza tym rugacie go a NIKT z was mi nie pomaga!!! a po to chyba powstają tego typu fora

.... dzieki RUDY, a gdybyś poznał kogoś z branży w Krakowie to powiedz mu by do mnie napisał freecrm@onet.eu to się dogadamy z opłatą i zamontuję to jak trzeba...

pozdrawiam i uważam temat za zamknięty
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa