Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Obliczenia przez Scelte32 lub inne...

9 Odpowiedzi, 10563 Wyświetleń

Shitashii

2011-06-24, 15:41:02
Moderator
Używając dostępnego oprogramowania (np Scelte2) albo bilansu na stronach www (np elektronika sa) wyliczam "całkowite obciążenie cieplne" . Jeżeli mam obciążenie 2kW, czas pracy sprężarki np 12h, to potrzebna wydajność chłodnicza wynosi 4kW. Tylko teraz mam takie pytanie: w komorze mam mieć np -15*C (i to wprowadzam do obliczeń w oprogramowaniu), to czy ta wydajność chłodnicza odnosi się już do odparowania np -25*C ? Tu właśnie nie do końca jestem pewien jak patrzeć w katalogi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-24, 19:34:31
Top użytkownik
nie, temperatura odparowania nie ma nic wspólnego z zyskami ciepła.

w programach do obliczania dobowego zapotrzebowania na chłód (dobowych zysków ciepła) podajesz docelową temperaturę komory gdyż to dla tej temperatury są największe zyski ciepła.

Przy doborze parownika dobieramy go między innymi na odpowiednią różnicę temperatur TD będącą w dużym skrócie (ale wystarczająco dokładnie) różnicą pomiędzy temperaturą w komorze a temperaturą odparowania. I tutaj temperatura parowania jest ważna.

Powiedzmy, że masz -5 w komorze i przyjmujesz odparowanie -15. To do obliczenia zysków ciepła przyjmujesz -5, dla doboru urządzeń i armatury chłodniczej, -15
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-24, 19:46:53 przez crocens.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-24, 21:11:13
Moderator
No i o to mi chodzi ....
Ale jeżeli z wyliczeń wychodzi te 4kW, to jak mam dobrać agregat? Patrzę na taką moc przy odpowiednim odparowaniu. Np przy -5*C jest moc 5kW, a przy -15 jest 3,5kW. Więc wg tych wytycznych chyba powinienem dobrać. Czyli aby przy odparowaniu -25*C miał 4kW w moim przykładzie (a przy to 0*C będzie miał np 8kW). Dobrze rozkminiam?
Wcześniej przy doborze na temperatury plusowe, to nie miałem problemów, a teraz zaczęło mnie to zastanawiać czy dobrze robię no i co mi te programy podpowiadają.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-24, 21:17:50
Top użytkownik
jak mnie żona nie zabiję to zaraz Ci odpowiem, ale jakby co to odpisze jutro Wink
.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-24, 21:27:58
Top użytkownik
generalnie dobrze myślisz. Jeżeli z obliczeń zysków ciepła wyszło ci 2kW a agregat ma pracować 12h/dobę to potrzebujesz 4kW agregat. Dobierasz go na odparowanie jakie przyjąłeś (w Twoim przypadku przyjąłeś -25 to jest ok). Więc szukamy agregatu który przy odparowaniu -25 (i skraplaniu +45) będzie miał te 4kW. Dla 0*C to rzeczywiście może mieć 8kW ale to nas nie interesuje.

Tą samą temperaturę odparowania wpisujesz w Scelte i dobierasz parownik.

Inną kwestią jest to, jaka TD dobierzesz. Dla produktów puszkowanych, butelkowanych itp. przyjmuje się wysokie TD (9-12*C). Dla produktów wrażliwych na małe wartości wilgoci (warzywa, owoce itp) zaleca się małą wartość TD (6-8*C)

Jeszcze inną kwestią jest wieczny spór pomiędzy:
1. Tanio przy zakupie, drogo w eksploatacji
2. Drogo przy zakupie, tanio w eksploatacji
ale to już całkiem inny temat...

PS. Jeżeli towar nie wymaga inaczej, przyjmuje się czas pracy agregatu na nie mniej niż 16h. Tęgie głowy potwierdziły mniejsze zużycie prądu przez takie agregaty no i inwestycja mniejsza...
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-24, 21:30:21 przez crocens.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-06-24, 21:41:58
Moderator
No to dobrze kalkulowałem, tylko brakowało mi wsparcia moralnego Rolleyes
Te 12h pracy to było do dobrego zobrazowania przykładu. Przy dłuższym czasie faktycznie mamy stabilniejszą temperaturę, mniej załączeń agregatu, ale za to dłuższe dochodzenie do zadanej temperatury - to wiadomo.
Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-25, 08:59:49
Top użytkownik
trochę inaczej dobiera się komory gdzie wymagany jest szybki czas schłodzenia/zamrożenia danego produktu. Niestety sprawa się komplikuje gdyż trzeba wziąć pod uwagę dodatkowe rzeczy takie jak prawidłowe rozmieszczenie towaru, umiejscowienie parownika, odpowiedni przepływ powietrza (tor przepływu, prędkość...) itp.

W skrajnych przypadkach (dużo towaru o dużej średnicy na rprzykład) obliczenia strasznie się komplikują...
.
  • Odpowiedz

llort

2011-06-25, 22:01:09
Zaawansowany użytkownik
nie, temperatura odparowania nie ma nic wspólnego z zyskami ciepła.crocens czy ty się słyszysz?Ostatnio wrzuciłem lodówkę do pieca Martenowskiego a odparowanie i przegrzanie nieznacznie się podniosło. CoolPewnie zysków ciepła brakowało że jej nie widzę. :/ :/
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-25, 22:13:41 przez llort.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-26, 05:53:21
Top użytkownik
Nigdy nie kłóć się z idiotą. Sprowadzi Cię na swój poziom i pobije doświadczeniem...

Dla mnie temat zamknięty. Już Ci mówiłem, poprzyj swoją wypowiedź jakimś konkretem, przypadkiem i wzorem, to pogadamy.
.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa