Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Odzysk freonu

3 Odpowiedzi, 4973 Wyświetleń

easy_78

2008-01-29, 11:03:08
Nowy użytkownik
Witam
montowalem ostatnio podwojnego splita i okazalo sie ze musi zostac przeniesiony na inna lokalizacje (pracowal jakies 6 miesiecy), slyszalem ze mozna wprowadzic spowrotem freon do jednostki zewnetrznej czy moze ktos krok po kroku opisac jak to zrobic ?
pyt 2 czy mozna wykorzystac rury (sadze ze moga sie lamac) ?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

daniel28

2008-01-29, 12:02:40
Użytkownik
Można. A robi sie to tak.

Włączas klimatyzację na chłodzenie najlepiej na jak najniższą temperaturę.
W tej chwili przydałyby ci się manometry zebys je podłaczył.
Czekasz aż załączy się sprezarka, wtedy zakręcasz zawór tłoczny tzn. ten z cieńszą rurką, czekasz aż ciśnienie na manometrach spadnie do zera(moze spaść nawet ciut poniżej), no i wtedy zkrecasz ten drugi zawór, wyłączasz klimatyzacje i czynnik jest w spręzarce. Wtedy możesz ją zdemontować.

Co do odzyskania rurek to z tym bedzie gorzej, pół biedy jezeli jest to 10 i 6, wtedy sa małe szanse, że da sie je jakos zwinac, jezeli jest to 12 i 6 to z 6 sobie poradzisz, z 12 raczej nie.
Choć powiem ci że powinno sie zakładać nowe rurki nie jest to duży wydatek, a masz pewność, że wewnątrz nich nie ma żadnego zanieczyszczenia.A na dodatek jezeli jest to instalacja z duża iloscia zgiec, to rurki moga przy prostowaniu i ponownym ich zginaniu popękać. Niestety towar dostępny na rynku nie jest pierwszej jakości i wystarczy kilka razy zgiąc i po rurce.

Jeżeli nie masz manometrów możesz zrobić to następująco. Wyknonać wszystkie czynności jakie napisałem, ale musisz to troche zrobić na wyczucie. Tutaj nie wiem czy mogę pisać, bo trzeba posłuchać sprężarki i wiedzieć kiedy ściagnie czynnik, przyważnie trwa to około 1-2 minut,zależy od długości instalacji, następnie nacisnąć zaworek i zobaczyć, czy czynnik jest sciagniety czy nie. (Przy tej metodzie trzeba miec dobry słuch, troche doswiadczenia, troche trzeba upuścić czynnnika do atmosfery, zawsze można poczekać troche dłużej z tym sciaganiem i w rurkach nie powinno nic zostać.
Oczywiście nie powinno się tak robić, powinno się sciągnąc czynnik do sprężarki ile można, a reszte odzyskać za pomoca stacji do odzysku czynnika chłodniczego. (Tak mówi teoria, ale praktyka mowi coś innego, jężeli pracodawcy nie zaczna płacić większych pieniędzy i beda placic od sztuki to wiadomo jak to sie konczy, czym szybciej tym lepiej).

Ale niestety moi panowie póki nikt za to się nie weźmie, to nikt tego nie bedzie robił i wętpie czy ktoś to robi.
Może się myle i nie powinienem koledze mowic, ale forum to jest chyba po to zeby sobie pomagać, nie wszyscy są na tym forum fachowcami, choć spotkalem się z fachowcami pracującymi juz troche latek, ktorzy robili aby szybciej, bo mieli od zamontowanego klimatyzatora, spotkałem takich, ktorzy nawet nie wiedzieli jak dziala klimatyzator,( nie znali zasady działania układu chłodniczego), ja może nie mam dużego doświadczenia, ale lubie nowe wyzwania i lubie się uczyć.

Widze na tym forum ciekawe tematy i chętnie je przeglądam. Pozdrawiam wszystkich fachowców, a także wszystkich laikówwww.

Do EASY_78

Jeżeli nic nie zrozumiałes, to nie martw się czekam na pytania.
Sorry, że zaśmiecam ci temat ale miałem takie małe natchnienie
  • Odpowiedz

easy_78

2008-01-29, 12:23:02
Nowy użytkownik
dzieki bardzo, manometry posiadam Smile - do niskiej wiedzy klimatyzacyjnej sie przyznaje ale pozdrawiam szczegolnie takich fachowcow jak ty co wiedza sie dziela Smile
Pozdr all
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa