Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzatory WHIRLPOOL

16 Odpowiedzi, 21137 Wyświetleń

patyk77

2011-06-15, 19:48:57
Nowy użytkownik
Witam

Nie znalazłem na forum zbyt dużo informacji odnośnie klimatyzatorów Whirlpool?a a te które były niezbyt chwaliły tego producenta w tym segmencie produktów.
Ale do rzeczy, mam od ?znajomego? AMD 065 (urządzenie nowe w fabrycznym opakowaniu) dostałem je jako rozliczenie długu, więc wyniosło mnie ok. 3500,00 (lepsze to niż wieczne czekanie na kasę)

Warto to zamontować w mieszkaniu, czy lepiej się tego szybko pozbyć wraz w wszystkimi przyszłymi problemami i wymienić na gotówkę?

Pozdrawiam Artek
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-15, 20:35:34
Użytkownik
To zależy czy chcesz mieć klime w domu czy wolisz mieć gotówkę i wydać ją na inne przyjemności Tongue
Jeżeli chcesz jednak mieć klimę to obawiam sie, że w tej cenie nie kupisz absolutnie żadnego duala, nawet niefirmowego.
  • Odpowiedz

patyk77

2011-06-15, 21:03:45
Nowy użytkownik
Nie planowałem zakupu klimatyzatora, a tan znalazł się u mnie jak przybłęda ?
Mogę zatrudnić fachowca i zamontować go w mieszkaniu (40m2) w blokowisku w centrum Wawy.
W mieszkaniu tym spędzam średnio ok. 10 nocy w miesiącu jak po pracy nie mam siły wracać do domu, więc na klimę nie mam parcia.
Ale wiadomo od przybytku głowa nie boli, więc klimę można zamontować pod warunkiem, że nie będzie za chwilę ona źródłem wiecznych problemów, awarii i zamiast odrobiony chłodu zacznie mi generować wieczne problemy i będzie wisiała jak obrazek na ścianie. Dlatego pytam się o ten model, czy zawracać sobie nim głowę, czy lepiej się go pozbyć.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-06-16, 03:27:54
Zaawansowany użytkownik
O serwis się nie martw bo jest fabryczny ten sam co od pralek i lodówek. Klimy się uczą ale dają rade. Tylko niech montaż zrobią fachowcy bo gwarancję możesz stracic no i nie wiem czy masz potwierdzenie zakupu... Nie bój sie tej klimy, bo na pewno nie jest gorsza niż Vivax , Zibro czy inne Galanze o które co chwila ktoś pyta.
  • Odpowiedz

zimnyzimny

2011-06-28, 13:33:19
Nowy użytkownik
witam.
jakie są wasze opinie na temat klimatyzcji whirlpool amd 033?? znajomy chce taka zamontowac i nistety duzo w necie nie ma na tem temat. czy ktos z was montuje whirlpoole?
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-28, 19:16:49
Użytkownik
To tak jakbyś zapytał jakie są opinie o pralkach whirlpool. Każdy ma inną.
Jednym się psują a innym nie. Generalnie wszystkie piorą a niektóre jeszcze suszą Wink (pralki oczywiście)
W jednym mieście jest kilka serwisów a w innych wcale nie ma ...
Co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
  • Odpowiedz

zimnyzimny

2011-06-29, 07:21:21
Nowy użytkownik
Ghost70 napisał(a):To tak jakbyś zapytał jakie są opinie o pralkach whirlpool. Każdy ma inną.
Jednym się psują a innym nie. Generalnie wszystkie piorą a niektóre jeszcze suszą Wink (pralki oczywiście)
Chcialbym wiedzieć czy robia dobra klime? firma jest znana ale z innych branzy i tak sie zastanawiam czy klime w ich wydaniu mozna porownac z najlepszymi w branzy klimatyzacyjnej?
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-29, 15:21:25
Zaawansowany użytkownik
zimnyzimny napisał(a):
Ghost70 napisał(a):To tak jakbyś zapytał jakie są opinie o pralkach whirlpool. Każdy ma inną.
Chcialbym wiedzieć czy robia dobra klime? firma jest znana ale z innych branzy i tak sie zastanawiam czy klime w ich wydaniu mozna porownac z najlepszymi w branzy klimatyzacyjnej?
nie mozna. co najwyzej mozna porownac z maluchem 126p wsrod samochodow Smile
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-06-29, 15:30:27
Zaawansowany użytkownik
bartekw napisał(a):nie mozna. co najwyzej mozna porownac z maluchem 126p wsrod samochodow Smile

ee...może jakiś lanos przynajmniej Smile
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-06-29, 16:46:45
Użytkownik
... niestety nie, to średnia półka.
Jak sam napisałeś firma specjalizuje się w innej branży, a konkretnie AGD.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-06-30, 14:41:46
Zaawansowany użytkownik
kubabaku napisał(a):
bartekw napisał(a):nie mozna. co najwyzej mozna porownac z maluchem 126p wsrod samochodow Smile

ee...może jakiś lanos przynajmniej Smile
spoko moze byc lanos Big Grin ale podstawowa wersja jezeli w ogole sa inne Big Grin
  • Odpowiedz

patyk77

2011-07-03, 20:54:14
Nowy użytkownik
Witam

Cała instalacja położona przez fachowca (chociaż troszkę zmieniłem zdanie jak w momencie uruchomienia spytałem się o próżnie i usłyszałem ?Ja nowe robię na przedmuch?)
Dlatego pozwoliłem sobie zadać kilka pytać w celu zebrania opinii (zastanawiając się czy wszystko zostało zrobione zgodnie z zasadami ? w końcu płacę, to mogę oczekiwać dobrze wykonanej pracy):
- Czy faktycznie nowe instalacje można robić na przedmuch?
- Czy długość instalacji jest OK Jw1- 5,5m, Jw2 -2,8m czy przy drugiej jednostce nie jest za krótka?
- Temperatury (przy pracy na chłodzenie MAX)
- Jw1
- temperatura wlotu powietrza 20C
- temperatura wylotu powietrza 5C
- temperatura cienkiej rurki przy inwenterze 10C
- temperatura grubej rurki przy inwenterze 10C

- Jw2
- temperatura wlotu powietrza 21C
- temperatura wylotu powietrza 5C
- temperatura cienkiej rurki przy inwenterze 10C
- temperatura grubej rurki przy inwenterze 11C

- Wentylator jednostki zewnętrznej chodzi jak wariat.
Przy starcie chodzi jak mały odrzutowiec i generuje bardzo duży przepływ powietrza, następnie po jakimś czasie trochę zwalnia.
Zastanawiam się tylko po co on tak chodzi, skoro powietrze przez niego wywiewane jest chłodne 24C , tak samo jak radiator jest zimny - zmierzona temperatura radiatora na wlocie powietrza (termometr na podczerwień) to 21C przy temperaturze otoczenia 18C
W pracy mam splita Fujitsu na 8 jednostek i w ten sam dzień wiatrak w jednostce zewnętrznej ledwo się kręci wywiewając ciepłe powietrze, a ten dmucha kilkukrotnie mocniej wywiewając chłodne powietrze, a ponieważ zainstalowany jest w bloku, to zależy mi, aby jednak chodził delikatniej.

P.S.
Parametry urządzenie i pomieszczenia:
Jw1 3,6 KW ? pokój 30m2
Jw2 3,0KW ? pokój 10m2

Pozdrawiam Mariusz
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-03, 21:07:03
Moderator
Musi hałasować by zaznaczyć swą obecność i swój teren. No i do tego przecież to lanos :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

patyk77

2011-07-03, 21:22:03
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Musi hałasować by zaznaczyć swą obecność i swój teren. No i do tego przecież to lanos :-)

Co się stanie z tym lanosem, jak mu zmniejszę obroty wentylatora?
Zapali się (a lanos kiedyś mi się zapalił, za czasów kiedy nie było mnie stać na coś lepszego), wybuchnie czy coś gorszego?
Jaka powinna być normalna temperatura skraplacza, i jakiej temperatury nie powinien przekraczać? To może pomyślę nad ciekawszym sterowaniem wentylatora.
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-03, 23:38:50
Zaawansowany użytkownik
Jeśli to ON/OFFy bez regulacji temp skraplania za 600 stów + dojazd znajdziesz kogoś kto Ci taki regulator załatwi i założy. Tylko nie ten co dmuchał ;p Parametry z temp na "oko" dobre... musi mieć wprawę w "dmuchaniu"... nie dopuszczaj żony na 3m!!! Lepsze jednostki mają taki regulator "w sobie" i teraz pomyśl czy opłaciło się przyoszczędzić - nie zawsze Wink
NO
  • Odpowiedz

patyk77

2011-07-04, 14:24:02
Nowy użytkownik
Jest to inventer multisplit Whirlpool AMD 065 (cena ok 6500,00)
Wiem, że do mercedesa to mu troszkę brakuje Tongue ale chłodzi całkiem przyzwoicie, tylko ten głośny wentylator w skraplaczu Smile niby układ nim steruje, ale w porównaniu do Fujitsu to strasznie szaleje. W Fujitsu wentylator chodzi delikatnie i prawie bezgłośnie.

Czy do takiego urządzenia można dołożyć dodatkowy regulator obrotów?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa