Witam.Chciałem zapytać o wpływ wilgotności powietrza na temperature jaką mierzymy na wylocie z jedn.wewnetrznej.Grzebię po całym forum ale nie mogę znaleźć.Wpadło mi w oko hasło że moc (wydajność)urządzenia rośnie wraz z wilgotnością powietrza ale czy to znaczy że temp.na wylocie też spada?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
wilgotność powietrza
10 Odpowiedzi, 9836 Wyświetleń|
Ciepło jawne i ciepło utajnione . Większą częśc mocy urządzenie traci na odprowadzenie ciepła jawnego. Z wykresu Moliera i wzorów możesz sobie wyliczyć ile na co w danym momencie idzie mocy z urządzenia.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-09, 04:39:51 przez byniom.)
Dzieki za odp.Temat i pojęcia dla laika nie są łatwe ale siedzę przy browarze i "studiuje".Z fizyki zawsze byłem cienki...
no to jak dla laika to wraz ze wzrostem wilgoci temperatura na wylocie będzie rosnąć.
Znajdz jak odczytuje się wykres Moliera dla powietrza wilgotnego, przeanalizuj jak zachowuje się na nim proces chłodzenia a zobaczysz dlaczego jest gdzieś strona z dobrze opisanym tematem tego wykresu.
.
rozumiem że część energii "pochłania" skraplająca się woda w parowniku ale muszę zrozumieć te wszystkie wzory żeby sobie policzyć sprawność,wydajność urządzenia w różnych warunkach - jeszcze dwie zgrzewki i być może...
potrzebujesz to na uczelnie czy potrzebujesz wiedzy praktycznej?
.
praktycznej,lubie wiedzieć
praktycznie to ilość wody w powietrzu nie wpływa na wydajność urządzenia, jedynie na temperaturę obrabianego powietrza i ilość kondensatu. Wydajność może zależeć od dziesiątek czynników, ale generalnie od temperatury na zewnątrz/wewnątrz oraz od budowy samego urządzenia chłodniczego.
I woda wykrapla się na, a nie w parowniku
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-09, 13:01:11 przez crocens.)
NA a nie W.....już zapisuje - a z drugiej strony nie wiedziałem że to forum polonistyczne
różnica jest nie tylko polonistyczna ale i techniczna
gdyby sie skraplała w parowniku to zakwasiłaby olej i zniszczyła uzwojenia sprężarki
.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
jest gdzieś strona z dobrze opisanym tematem tego wykresu.