Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czy rurki w klimatyzacji mają zamarzać?

32 Odpowiedzi, 84302 Wyświetleń
Wstecz 1 2

crocens

2011-07-10, 18:25:22
Top użytkownik
bartekw, nie mam zwyczaju być nieufnym względem ludzi i tak też teraz jest Smile Generalnie rzadko robię z kapilarami i chętnie zobaczę ładne zdjęcie. Jeżeli tak jest to pomyślę nad jakąś teorią do takich objawów "zatkanego" skraplacza Wink

pozdrawiam Smile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-10, 18:26:14 przez crocens.)
  • Odpowiedz

llort

2011-07-10, 19:02:38
Zaawansowany użytkownik
Pisząc nie odnosicie wrażenia że potencjalny klient z was się nabija.Cytuję-zaworek został otwarty o kąt około 90stopni...możliwe że za mało?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

llort

2011-07-10, 19:04:30
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):to nie jest zatkany skraplacz tylko zawężony przepływ powietrza i to nie da efektu zamarzniętych rurek...
Bo nie może.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-10, 19:15:42
Top użytkownik
rzadko kiedy pisze do klienta, generalnie omawiam jakieś pytanie, w tym przypadku to co uważasz za niemożliwe i ja też, no ale jeżeli ktoś mi pokaże zdjęcia to mu uwierzę Smile
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-10, 19:15:59 przez crocens.)
  • Odpowiedz

llort

2011-07-10, 20:53:25
Zaawansowany użytkownik
Standardowe powyżej zera.A plus 3 to jest ok. Smile Smile Smile
  • Odpowiedz

bart7802

2011-07-11, 19:33:16
Użytkownik
llort napisał(a):Pisząc nie odnosicie wrażenia że potencjalny klient z was się nabija.Cytuję-zaworek został otwarty o kąt około 90stopni...możliwe że za mało?
Z nikogo się nie nabijam,kilka tygodni temu "powiesiłem" klime (wiem,wiem,powinien to zrobić fachowiec) i w jakiejś śmiesznej instrukcji znalazłem info. żeby otwierać zaworki właśnie o kąt 90stopni...po odpowiedzi Bartekyogico odkręciłem je na maxa (do lekkiego oporu) i szronienie za dolnym zaworkiem ustąpiło.Wchodzę na forum żeby się czegoś dowiedzieć...pozdrawiam.
  • Odpowiedz

zgora12

2022-08-29, 09:32:18
Nowy użytkownik
Chciałbym się podpiąć pod ten temat, bo mam nieco podobny problem w Golfie VII 2016 rok.

Po około 1h-1,5h godziny pracy do kabiny pasażerskiej przestaje nawiewać powietrze, po prostu coś mechanicznie zatyka otwór przepływu powietrza do kabiny.
Wentylator nagrzewnicy chodzi prawidłowo (reaguje na zmianę biegów), ale powietrze przestaje lecieć.

Ustaliliśmy, ze układ zaczyna się mrozić, zamarza najprawdopodobniej chłodniczka w nagrzewnicy i blokuje przepływ powietrza do kabiny (po prostu przestaje wiać, pomimo, że wentylator w nagrzewnicy się kręci) oraz zamarza rurka klimatyzacji, ta grubsza od sprężarki klimatyzacji do ściany grodziowej (nie zamarza do końca, zdjęcie podglądowe w załączniku + rysunek techniczny).

Co może być przyczyną? Podejrzewam zawór rozprężny (dławiący), który jest między rurkami a chłodniczką w nagrzewnicy.

Załączone pliki Miniatury

• Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa