Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Oblodzenie lini chłodniczej

26 Odpowiedzi, 23496 Wyświetleń
1 2 Dalej

maatius

2011-07-11, 17:23:41
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

mam problem z klimatyzatorem SPLIT LAS 12.

Otóż nie chce mi chłodzić (19 stopni na wyrzucie), ale sprężarka pracuje, czynnik chłodniczy jest i ma odpowiednie ciśnienie ( 4bary, a jest to R-407c).

cała linia chłodnicza ssąca jest oblodzona natomiast linia tłoczna jest ciepła (ma 33,4 stopni C)

co może być przyczyną tego stanu rzeczy?

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-11, 17:26:46
Moderator
Może i czynnik chłodniczy jest. Ale pytanie: Ile go jest i dlaczego 2 razy za dużo?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-11, 17:29:14
Moderator
Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika a może wskazywać fakt że są same opary. A co z prądem pobieranym? Jak wygląda czystość wymienników, filtrów??
  • Odpowiedz

maatius

2011-07-11, 17:32:32
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika a może wskazywać fakt że są same opary. A co z prądem pobieranym? Jak wygląda czystość wymienników, filtrów??

rzeczywiscie po lekkim upuszczeniu gazu wydobywaja sie dosc ciepłe opary, a nie czynnik.

czy dobrym rozwiązaniem jest spuszczenie calej zawartosci i nabicie od nowa na wage?

P.S. wszystkie elementy klimatyzatora są czyste.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 17:42:47
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):Może i czynnik chłodniczy jest. Ale pytanie: Ile go jest i dlaczego 2 razy za dużo?
4 bary r407c to dwa razy za duzo? albo sie pomyliles albo ja zyje w nieswiadomasci Smile
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 17:44:23
Zaawansowany użytkownik
bartekw napisał(a):
Shitashii napisał(a):Może i czynnik chłodniczy jest. Ale pytanie: Ile go jest i dlaczego 2 razy za dużo?
4 bary r407c to dwa razy za duzo? albo sie pomyliles albo ja zyje w nieswiadomasci Smile
to nie sprezarka samochodowa i nie r134a Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-11, 17:58:33
Moderator
Pożyjemy zobaczymy, pod warunkiem, że "spuszczenie całej zawartości" jest równoznaczne z odzyskiem.
  • Odpowiedz

maatius

2011-07-11, 18:21:11
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Pożyjemy zobaczymy, pod warunkiem, że "spuszczenie całej zawartości" jest równoznaczne z odzyskiem.

pewnie ze tak, mamy stacje do odzyskuSmile
  • Odpowiedz

llort

2011-07-11, 18:47:07
Zaawansowany użytkownik
Zbyt duża ilość czynnika nie powoduje zalodzenia ponieważ niema gdzie on odparować i powraca w fazie ciekłej do sprężarki zagrażając jej uszkodzeni i nie dając efektu chłodniczego Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-11, 19:49:20
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika

a ciśnieniem czego...?
.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-11, 19:57:11
Moderator
crocens napisał(a):
tommatiz napisał(a):Ciśnienie które pokazuje manometr nie zawsze jest ciśnieniem czynnika

a ciśnieniem czego...?
Ilości szczątkowej pozostałości czynnika. W układzie brak cieczy tylko opary i niekiedy wyższe ciśnienie złudne dla niewtajemniczonego serwisanta.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 20:04:50
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
crocens napisał(a):

a ciśnieniem czego...?
Ilości szczątkowej pozostałości czynnika. W układzie brak cieczy tylko opary i niekiedy wyższe ciśnienie złudne dla niewtajemniczonego serwisanta.
a jak upuscisz to nic tylko powietrze smierdzace czynnikiem Smile w przenosni oczywiscie to powietrze
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-11, 20:06:05
Top użytkownik
Nie mogę się z Tobą zgodzić ale nie mam weny się rozpisywać, może jutro podniosę temat Smile dopiero wróciłem z pracy...
.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 20:07:32
Zaawansowany użytkownik
dluga dniowka Smile nie wiem czy wspolczuc czy pogratulowac Smile no ale zawsze moge zyczyc milego wieczoru Big Grin
  • Odpowiedz

maatius

2011-07-11, 20:09:31
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):Nie mogę się z Tobą zgodzić ale nie mam weny się rozpisywać, może jutro podniosę temat Smile dopiero wróciłem z pracy...

z niecierpliwością czekam na rozwiniecie tej kwesti ponieważ bardzo mnie to interesuje

takze do jutra i rowniez zycze udanego wieczoru
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-11, 20:12:01
Top użytkownik
10h w aucie... pracy mało ale jazda dobija...
.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-11, 20:20:53
Zaawansowany użytkownik
eh ja juz na razie nie pojezdze. padlo mi auto Sad
  • Odpowiedz

llort

2011-07-11, 20:41:40
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
crocens napisał(a):

a ciśnieniem czego...?
tommatiz uzasadnij swoją diagnozę bo myślę że ciśnienie będzie niższe a przegrzanie wyższe,a ty złudnie jesteś doświadczonym serwisantem.Popraw mnie jeżeli się mylę.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

maatius

2011-07-12, 16:58:34
Nowy użytkownik
udalo sie.

odzyskalem caly gaz (a sporo go bylo, nie cale 2kg!-pewnie poprzednio nabijany byl na manometry) i nabiłem na nowo na wagę.

Mieści się w nim 0,980kg czynnika, nabiliśmy 1kg i ładnie chłodzi

o dziwo na manometrach jest teraz 3 bary- może dlatego ze linia chłodnicza jest bardzo długa, jakieś 30metrów

pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-12, 17:02:08
Zaawansowany użytkownik
maatius napisał(a):udalo sie.

odzyskalem caly gaz (a sporo go bylo, nie cale 2kg!-pewnie poprzednio nabijany byl na manometry) i nabiłem na nowo na wagę.

Mieści się w nim 0,980kg czynnika, nabiliśmy 1kg i ładnie chłodzi

o dziwo na manometrach jest teraz 3 bary- może dlatego ze linia chłodnicza jest bardzo długa, jakieś 30metrów

pozdrawiam
to poczekaj az sie goraco zrobi
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-12, 17:06:39
Moderator
Hmm... dziwne że na początku napisałeś że jest prawidłowe ciśnienie przy dwukrotnym przeładowaniu czynnikiem. Ale teraz masz za małe ciśnienie bo jak sądzę to jest 3.5kW i na 30 metrów ma stanowczo za mało czynnika. Pytanie do jakiej maksymalnej długości nawet po doładowaniu czynnikiem jest to urządzenie? Liczmy po ok.20gr na metr ale ile tych metrów może być? Pzdr
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-12, 17:41:38
Moderator
bartekw napisał(a):
No i ... ???? Big Grin
Stawiasz flachę?
  • Odpowiedz

llort

2011-07-12, 18:54:12
Zaawansowany użytkownik
Przy podanych na wstępie i wartościach ciśnienia i takim przepełnieniu w sprawnym urządzeniu linia ssąca nie ma prawa się zalodzić.Chyba że o czymś nie wiem lub ktoś nie pisze prawdy Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-12, 18:56:08 przez llort.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-12, 19:34:03
Moderator
Chyba ma prawo, skoro się obladza. Ale podejrzewałbym jeszcze słabą wymianę ciepła na parowniku.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-12, 20:10:24
Zaawansowany użytkownik
Można też podejrzewać zbyt mocno przewymiarowaną chłodnicę wraz z JZ .Ale ciśnienie parowania +6 Smile Coś nie tak :/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-12, 20:17:02 przez llort.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa