Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

1 montaż

38 Odpowiedzi, 35302 Wyświetleń
1 2 Dalej

Damiano78

2011-07-13, 10:56:55
Nowy użytkownik
Witam forumowiczów...

Jako, że jest to mój 1 post ( no i standardowo od razu z zapytaniem ) to chciałbym się chciaż przywitać Big Grin

Pracuję w chłodnictwie transportowym od 10 latek ale z klimatyzacją nie miałem do tej pory nic wspólnego. To tyle na wstępie...

Sedno tematu...
Zakupiłem Klimatyzator LG S24AHP no i czeka mnie 1 montaż - jak mi go dostarczą Wink ...

Interesuje mnie:
1. "optymalna" długość instalacji freonowej -tak aby nie trzeba było dopuszczać czynnika. W moim przypadku będzie to około 8 - 10 metrów ale dokładnie muszę jeszcze zmierzyć...
2. Gdzie w okolicach Tychy/Katowice kupić przewody freonowe w izolacji 3/8" oraz 5/8" na metry...
3. Czy są jakieś przewody które polecacie - czy też jest to może wszystko jedno
4. Są jakieś specjalne wytyczne odnośnie montażu instalacji freonowej ( oczywiście poza próżnią ) o które warto zadbać?

Z góry dziękuję za okazałą pomoc oraz wszelkie sugestie i porady.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-07-13, 12:42:21
Zaawansowany użytkownik
1. 8-10mb będzie ok...dokładnie będzie w dtr-ce
2. nie mam pojęcia...chyba że na metry po np 25mbSmile
3. raczej wszystko jedno...raczej...do skroplin Nibco
4. dobrze zrobiony kielich
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-13, 13:25:01
Nowy użytkownik
kubabaku napisał(a):1. 8-10mb będzie ok...dokładnie będzie w dtr-ce
2. nie mam pojęcia...chyba że na metry po np 25mbSmile
3. raczej wszystko jedno...raczej...do skroplin Nibco
4. dobrze zrobiony kielich
pozdrawiam
Dzięki za info... rolki 25mb nie opłaca mi się kupować bo 15 mb zostanie leżeć a jak na razie nie zamierzam się przeżucać z chłodnictwa transportowego na klimatyzację... Wink Na Allegro sprzedają na mb więc jak nie znajdę nic na miejscu zamówię na allegro. Jutro klimatyzator ma dojechać więc zacznę się bawić mam nadzieję, że ten model będzie się spisywał chociaż cena 2700 za S24AHP wydaje mi się bardzo niska :/ i za cholerę nie umię się połapać w czym jest haczyk sprzęt ma być nowy skraplacz ( napełniony czynnikiem ) parownik, pilot...
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-13, 14:04:57
Zaawansowany użytkownik
cena faktycznie bardzo niska. daj znac czy dziala. moze sam wezme pare sztuk w takiej cenie
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-13, 20:29:07
Nowy użytkownik
bartekw napisał(a):cena faktycznie bardzo niska. daj znac czy dziala. moze sam wezme pare sztuk w takiej cenie
Jak dostanę klimatyzator to podam dane ze skraplacza i parownika... Gościu ma wystawione 3 szt na aukcji. Na swojej stronie ( firmowej ) sprzedaje je za 3 300,00. Jak zapytałem tel. czy jest jakiś haczyk to odpowiedzieli, że nie i że portale aukcyjne rządzą się swoimi prawami... Cena 2 700,00 jest ceną brutto z 23% Vatem czyli jako sprzedaż a nie z montażem... Zobaczymy... Do tej pory korzystałem z klimatyzatora przenośnego i mogę go polecić z czystym sumieniem każdemu swojemu wrogowi!!!! Pomine już fakt iż był 3krotnie wymieniany zaraz po dostawie ponieważ miał pęknięcia spodu ( tam gdzie są śruby mocujące sprężarkę ) za 4 razem dałem spokój i przyjąłem pęknięty. Trzymałem go nad miską aby skropliny nie ciekły na podłogę - za to było czym kwiatki podlewać na balkonie. :lol:
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-13, 20:54:33
Użytkownik
Damiano78 napisał(a):
bartekw napisał(a):cena faktycznie bardzo niska. daj znac czy dziala. moze sam wezme pare sztuk w takiej cenie
Jak dostanę klimatyzator to podam dane ze skraplacza i parownika... Gościu ma wystawione 3 szt na aukcji. Na swojej stronie ( firmowej ) sprzedaje je za 3 300,00. Jak zapytałem tel. czy jest jakiś haczyk to odpowiedzieli, że nie i że portale aukcyjne rządzą się swoimi prawami... Cena 2 700,00 jest ceną brutto z 23% Vatem czyli jako sprzedaż a nie z montażem... Zobaczymy... Do tej pory korzystałem z klimatyzatora przenośnego i mogę go polecić z czystym sumieniem każdemu swojemu wrogowi!!!! Pomine już fakt iż był 3krotnie wymieniany zaraz po dostawie ponieważ miał pęknięcia spodu ( tam gdzie są śruby mocujące sprężarkę ) za 4 razem dałem spokój i przyjąłem pęknięty. Trzymałem go nad miską aby skropliny nie ciekły na podłogę - za to było czym kwiatki podlewać na balkonie. :lol:

Z tego co słyszałem to jakiś dealer sprowadza z Węgier i dlatego są sporo tańsze, ale nie posiadają Polskiej gwarancji.
Może to jeden z nich.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-13, 21:10:06
Zaawansowany użytkownik
a to ciekawe Smile mozesz jakis namiar podeslac?
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-14, 19:19:44
Nowy użytkownik
Klimatyzator dotarł. Raczej wszystko Ok BYDLE wielkie Smile . Skraplacz już zamontowany. Jutro poszukiwanie rurek i montaż jednostki wew. Jednak mam już 1 problem... Nigdy nie byłem orłem z elektryki :/ Myślałem, że jedn wewn jest zasilana ze skraplacza a tu chyba jednak ma ona swoje osobne zasilanie... Do tego nie widzę gdzie podłancza się komunikację skraplacza i jedn. wew. ale jeszcze w sumie nie rozbierałem parownika.... Reasumując wg. mnie to skraplacz ma osobne zasilanie jedn wewn osobne i do tego wszystkiego dochodzi komunikacja :/
Albo zasilana jest jednosta wew a przez nią dopiero jednostka zewnętrzna :mad: Proszę o wyjaśnienie jak to jest z tą elektryką :/ Gdzieś dorwałem schemat że leci 5 kabli - może taki "siłowy" kupić.... Przepraszam ale nawet nie wiem o co dokładnie zapytać
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-14, 19:28:39
Top użytkownik
źle myślisz .do kabla w jednostce wewnętrznej podłącz 230v zgodnie z kolorami---3X2,5 mm 2 .kup przewód 5X 2.5 mm2 .połącz nim jednostki L do L ,N do N, żółtozielony do żółtozielonego,prawy do prawego ostatnim połącz drugie zaciski z prawej .
  • Odpowiedz

system

2011-07-14, 19:33:35
Nowy użytkownik
barbie a nie czasem jednostka zewn jest zasilana ?
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-14, 19:38:21
Nowy użytkownik
no może się pospieszyłem z zapytaniem - jutro to porozkręcam i oblukam co i jak - jednak 1 jest pewne na tę chwilę kupię 5cio żyłowy aby połączyć skraplacz z parownikiem - no i jest wyprowadzony przewód z parownika więcy chyba układ jest taki. Zasilanie parownik i z parownika do skraplacza Big Grin Kolo który wydał mi uprawnienia Sepowskie poradził abym ograniczył swoje działania z elektryką do wymiany bateri w pilocie Big Grin
  • Odpowiedz

system

2011-07-14, 19:40:10
Nowy użytkownik
heh Smile
  • Odpowiedz

popeye

2011-07-14, 19:56:01
Użytkownik
Jestem z okolic Katowic i w razie problemów mogę pomóc.W zasadzie montujemy tylko LG. Powodzenia
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-14, 19:58:22
Top użytkownik
kup bezpiecznik C-16 .mniejszy będzie wyłączał .
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-14, 19:59:50
Top użytkownik
napewno nie ! .
  • Odpowiedz

system

2011-07-14, 20:00:40
Nowy użytkownik
z tego co wiem w specyfikacji wychodzi C30 Smile
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-14, 20:01:07
Top użytkownik
chyba że to jest inwerter .
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-21, 06:08:16
Nowy użytkownik
Więc tak. Wreszcie otrzymałem wczoraj rury do instalacji freonowej. nie stety nie dojechałem do końca no bo już dzieciak poszedł spać więc z wierceniem było ciężko... Pozostało mi obklejenie taśmą aluminiową około 2 metrów, zrobienie 2 kielichów i wjazd do skraplacza. Podpięcie elektryki, azot, próżnia i sprawdzenie efektu mej pracy... Rurka skroplin idealnie pasuje od Zanottiego z samochodówki ( Carrierowska jest trochę za duża ). Jedyną moją obawą jest kąt 90 stopni w instalacji freonowej na rogu budynku. Moja giętarka nie przewidziała otuliny a musiałem lecieć z instalacją w poprzek ściany frątowej i wejść na ścianę boczną ( stąd te załamanie ) Reszta jest w delikatnych łukach. Jeśli będzie nie OK to na tym załamaniu może nastąpić rozprężanie cieczy... ( Dobrze myślę ) ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-21, 13:50:14
Moderator
Rozcinasz izolację, wyginasz, zaklejasz. Wtedy widzisz jak wyszło na samej rurze.
PS: Podejrzewam, że jeśli jest załamana, to ssąca - a tam już nie powinieneś mieć rozprężenia, niemniej to też nie dobrze.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-21, 13:55:11 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-21, 14:17:27
Nowy użytkownik
Więc tak... Nie wytrzymałem i szybciej wyskoczyłem z pracy...
Połączyłem no i pierwszy ZONK - przyłącza serwisowe nie są takie jak w transportówce ( są większe )
więc z zegarów lipa... Wywaliłem zaworek napełniłem azotem i 2 ZONK - nieszczelność na ssaniu za paronikiem ( połączenie ) ale wystarczyło dokręcić na siłę i OK. Wywaliłem azot no i próżnia 30 minut trzymająć końcówkę węża serwisowego tak aby uszczelnić połączenie... Przerwa na godzinkę i znów 15 minut próżni...
Odkręcam zawór tłoczenia i poszło... Odkręcam odkręcam a tu ssssss i ciecz przez zawór więc delikatnie wkręciłem... Ze ssaniem było Ok wykręcone całe.
1 odpalenie i poszło chłodzi grzeje ściąga wodę itd jednak mam 1 pytanie ( ja w transportowym się z tym nie spotkałem ) ssanie oraz tłoczenie zimne i skrapla się na nich para, zarówno przy skraplaczu jak i na przyłączu parownika... Dla mnie to ciecz powinna być conajmniej ciepła :/ Więc nie wiem czy to OK czy nie... Instalacja wyszła na 8 - 8,5 m więc winno być OK bez dobijania ani upuszczania. Nie znam wartości ciśnień - no bo bez przykręcania węża nie bardzo chcę sprawdzać na styk....
Ale ogólnie śmiga i jestem zadowolony Big Grin
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-21, 14:54:27
Moderator
Przy takich klimatyzatorach w wiekszosci rozprężanie następuje już w jednostce zewnętrznej gdyż tam jest kapilara a nie przy parowniku jak w twoich układach okrętowych.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-21, 15:25:27
Moderator
Heh, niepojęte jak to nabiłeś azotem Smile A jakie ciśnienie uzyskałeś? Przyłącza są większe tylko dlatego, że na R410 są przeważnie większe (nie dotyczy np Galanza). Ale to już standard.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-21, 15:44:52
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Przy takich klimatyzatorach w wiekszosci rozprężanie następuje już w jednostce zewnętrznej gdyż tam jest kapilara a nie przy parowniku jak w twoich układach okrętowych.
Cool Właśnie dla tego jak polatałem trochę po tym forum to doszedłem do wniosku że tak właściwie to ja gówno wiem z tego chłodnictwa... No i od razu zacząłem szukać uczelni która by zaocznie prowadziła coś takiego jak chłodnictwo i klimatyzacja - Gliwice mi się nasunęły na myśl ale to musi troszeczkę jeszcze poczekać - dzięki byniom - będę spał spokojniej Wink
  • Odpowiedz

Damiano78

2011-07-21, 15:49:04
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Heh, niepojęte jak to nabiłeś azotem Smile A jakie ciśnienie uzyskałeś? Przyłącza są większe tylko dlatego, że na R410 są przeważnie większe (nie dotyczy np Galanza). Ale to już standard.
10 bar azotu przy zamkniętym skraplaczu ( w obiegu tylko instalacja + parownik ) moimi wężami bez przykręcania tylko na styk ( zaworek jest wtedy wciśnięty a 10 bar to jakoś utrzymałem Big Grin Próżnię ssałem bez zaworka na samym wężyku, później azot aby nie zassać luftu ( powietrza ) i na szybkiego wkręcenie zaworka no i próżnia jak pisałem wcześniej też na styk z chwilą przerwy i dociągnięcie Smile
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-21, 16:07:15
Moderator
Myślę że to sprawdzanie azotem to w twoim przypadku było bezsensowne ale nie będe sie rozpisywał dlaczego. Jeżeli już chciałeś użyć azotu to wystarczyło przedmuchać a nie robić ciśnienia 10bar bo w tak krótkim czasie to i tak nie miało znaczenia . Napełnianie azotem przy podłączonych już rurach do klimatyzatora jest o tyle niebezpieczne że zawory odcinające trzymają czynnik od środka ale gdy sie poda zbyt duże ciśnienie od drugiej strony to jest niebezpieczeństwo że azot może dostać sie do skraplacza a to oznacza problemy. Co do braku możliwości podpięcia twoich węży to przyczyną jest to że w w większosci klimatyzatorów stosuje sie czynnik R410A a tam stosuje sie przyłącza serwisowe z gwintem 5/16" natomiast w pozostałych i tych z którymi ty miałeś do czynieniea stosuje sie przyłącza z gwinetem 1/4".
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa