Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora Mroznicza

39 Odpowiedzi, 36695 Wyświetleń
1 2 Dalej

miezala5

2011-07-11, 09:33:59
Top użytkownik
Witam prosze o rade:

Zlozylem u klijenta kupiona przez niego komore z niemiec 2007 rok.
Objawy:
Komora nie osiaga zadanej temperatury np -18C
Na czujniku parownika pokazuje -25C?
Parownik cały zaszroniony!

Jade tam jutro zeby wszystko posprawdzac.
Gagregat stoi na gorze bezposrednio nad parownikiem i przewod ssawny jest bardzo krotki!
Wydaje mi sie ze TZR jest cały czas otwarty i dlatego tak sie dzieje ze szroni parownik i nie zbija przez to temperatury.
Agregat Aspery ale nie spisalem jeszcze jaki napewno niskotemperaturowy na R404 na starcie szedl wysoko bo ponad 3bar a powinien 1,5 maks 2bar - Ssaneie no ale komora ciepla.Potem nie zmierzylem bo zbilo mi do -17C ale dosc dlugo.
Ilosc czynnika raczej o.k wiec mysle ze to TZR cos szwankuje.
Jakie powinno byc przegrzanie dla komory Mrozniczej ustawionej tak na -18?

Dzieki za rady!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mg

2011-07-11, 17:46:35
Top użytkownik
Podpytaj delikatnie klienta jak ją eksploatuje, być może wystarczy zagęścić cykl odtajania lub zwiększyć maksymalny czas odtajania + temp. końca odszraniania.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-07-11, 19:46:39
Moderator
Przegrzanie powinno byc 10-13K czyli przy T odparowania -25 ok -15 do -12 stopni powinna miec rura ssaca
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-11, 20:00:33
Top użytkownik
wymiary komory=? moc agregatu = ?----jakiej oczekujesz pomocy ? ilość towaru=?rotacja towaru =? .
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-12, 07:42:30
Top użytkownik
Dzieki za podpowiedzi!
Komora jest na Śnieżce i jeszcze mi sie nie udalo do niej dzisiaj podjechać!
Komora przywieziona z Niemiec gdzie dzialala i tylko ja zlozylem i uruchomilem u Nas!
Po uruchomieniu zeszla na pusto do -17 ale dosc dlugo jej to zajelo.
Klijent do mnie dzwoni ze zapakowal towar (glownie mrozonki) wiec wielkiego obciazenia nie ma a komora od dwoch godzin stoi na -6C i nic nizej!
Czujnik ma parowniku pokazuje -25 a w srodku -6?
Zadaje pytania zeby szybko rozwiazac ten problem jak tam wiade!Wink
Moze czujnik komory?
Wiade pomierze wszystko i bede zawracal Wam glowy jak by co!
Nauczka zeby porobic pomiary po stabilizacji ukladu!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

wit

2011-07-12, 10:51:53
Top użytkownik
prawdopodobne

-zblokowany zawór rozprężny (lub mało freonu) -za duże przegrzanie -było mało czynnika wtryskiwane i mroziło tylko kawałek za zaworem. odparowanie bardzo nisko ale tylko na kawałku parownika. wiec i wydajność mała bo parownik nie pracował cały... - po jakimś czasie zalodziło ten kawałek -i czynnik zaczął parować dalej -bo tu lód izolował przed dopływem ciepła.
Mocno mroziło kawałek dalej... aż znowu zamroziło. i po kilku godz cały parownik zamarzł... odparowanie nisko - ale lód izoluje przed wymianą ciepła i blokuje "przedmuch"
zrób porządne odtajanie - sprawdź co jest w oczku -czy do tzr dociera ciekły czynnik ? -i i sprawdź przegrzanie -czy tzr prawidłowo ustawiony, czy czujnik zamontowany jak trzeba...

jak nic z tego -to będziemy dalej kombinować...
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-12, 14:16:02
Top użytkownik
o.k
jutro rano jade i dzialam!
Dziekuje!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-13, 20:39:40
Top użytkownik
Kurcze uklad wedlug mnie pracuje normalnie:
Sprezarka Aspera UJ2212GK
LP-1,9-2,0b
HP-16-18b
temp.za TZR -8C a wiec przegrzanie 12K ujdzie
wzirnik pelny
Nic nie zblokowane-krotka instalacja czynnik przeplywa
Parownik normalnie zaszroniony
Temp. na parowniku -20C
Temp.komory -7C
Temp.powietrza z parownika -10C
pobór pradu 5.6A

Wszystko wyglada poprawnie a agregat chodzi 30 min i nic sie nie dzieje z temp.komory!
Komora pelna zamrozonych klusek i zupy(wczesniej zamrozone w innym miejscu)
To wyglada tak jak by zestaw nie dawal rady?estaw wczesniej chodzil tak samo zlozony poprawnie?

Co robilem:
-wyczyscilem skraplacz i polalem woda(efekt:LP 1,9 HP 15b)
-dodawalem gazu po 50gram ale po 300g wszystko bez zmian (LP 2,0 HP 17)
-wkrecilem TZR 1 obrót (nic)
-wykrecilem 1 obrot wiecej(poszedl czynnik spadla temp. na parowniku do -13C a LP wzroslo do 2,5b
-wrocilem do ustawienia fabrycznego
No i mam zagwozdke!
Po uruchomieniu na pusto zeszla do -17C a z towarem -7C i sie meczy.
Brakuje mi koncepcji?

Zauwazylem ze po zatrzymaniu sprezarki to -20C na parowniku szybko spada do -6C i to -7C tez nie trzyma sie dlugo?
jak by drzwi byly otwarte?
Nie wiem?
Pomyslcie!
Pozdrawiam!
Robert
p.s czujnik TZR zamontowany i zaizolowany o.k
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-13, 20:43:47 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-13, 20:53:00
Top użytkownik
Może komora jest przeładowana? jeżeli była liczona na przykład pod 2tony jarzyn to 5ton mięsa nie schłodzi...

a tak na marginesie, to w TZR regulujesz przegrzanie (a już całkiem dokładnie przegrzanie statyczne ale to mało ważne), nie ciśnienie ssania. Więc musisz uważać bo możesz nieświadomie zmniejszyć przegrzanie do tak małej wartości, że zacznie podlewać sprężarkę.
.
  • Odpowiedz

AS

2011-07-13, 20:56:08
Zaawansowany użytkownik
Duża ta komora?
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-13, 21:11:18
Top użytkownik
Komora 2x2 i 2,2H
Tak jak mowisz crocens TZR = przegrzanie tylko nie mam dobrego termometru do pomiarow temp. rurki wiec sie wkurzam!
Chcialem poobserwowac uklad i zobaczyc jakies widoczne zmiany na plus ale po obrocie w jedna powrocie i obrocie w druga tu bylo widac ze mocniej otwiera i zalewa sprezarke wrocilem do punktu wyjscia czyli zaciaga do zaworu sprezarki i nie przechodzi dalej!

Juz sie robie ciekawy co nie tak pomomo ze klijent zaczyna sie denerwowac!Czuje ze duzo sie naucze po tym przypadku!Smile)

Hm! To tak wyglada na zaduze obciazenie!Nie wiem co tam trzymali teraz jest tam pelno zamrozonych klusek slaskich,zupy gulaszowej,golonki i szaszlukow!Komora niewielka - nie moge znalesc tej sprezarki w katalogu aspery to 2006rok ale 2kw bedzie miala!
Pozdrawiam!
Wezme kolege z mojej dawnej pracy moze cos wymyslimy chociaz jak z nim gadalem przez telefon to mowi ze wszystko wyglada na o.k?
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-14, 17:42:11
Top użytkownik
jak grube są ściany komory ? .
  • Odpowiedz

AS

2011-07-14, 18:37:15
Zaawansowany użytkownik
Moc chłodnicza urządzenia jest dobra. wg mnie jest tak: gość zamraża to co w niej leży, a tutaj mocy chłodniczej masz za mało. Zresztą taki agreagt, jak tam zamontowany nie służy do komory zamrażalniczej.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-14, 21:13:10
Top użytkownik
Kurcze z Niemiec przywiozł i mowi ze mroznia!
Parownik Mrozniczy z szerokimi lamelkami.
Sprezarka -40 - +10 R404
Grzalki na parowniku i czujka,kabel w tacy to jak nie mroznia!
Drzwi podgrzewane a scianki 100mm poliuretan.Komora skladana ale nie widac jak czy na zamki czy na jakies piora!

Sluchajcie moze cos z gazem nie tak!
W zbiorniku byl gaz wiec ciagnolem proznie tylko z przewodow ktorymi laczylem i parownika a po uruchomieniu dolozylem!
Jak w agregacie byl 404 a ja dolozylem 507 to jest jakis problem?
R404 najczesciej puszczam na R507 ale nie mieszalem nigdy tych gazow?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-14, 21:17:42
Moderator
:o
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2011-07-14, 23:40:53
Top użytkownik
AS napisał(a):Moc chłodnicza urządzenia jest dobra. wg mnie jest tak: gość zamraża to co w niej leży, a tutaj mocy chłodniczej masz za mało. Zresztą taki agreagt, jak tam zamontowany nie służy do komory zamrażalniczej.
Ale Niemiec mroził Smile
  • Odpowiedz

mg

2011-07-14, 23:42:32
Top użytkownik
Niemiec to Niemiec, jak tak mówi to tak jest Tongue
  • Odpowiedz

AS

2011-07-15, 15:46:55
Zaawansowany użytkownik
Ja mówię , że za mało.
Zresztą , skoro się nie zgadzasz to zrób bilans.
  • Odpowiedz

AS

2011-07-15, 15:48:02
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):
AS napisał(a):Moc chłodnicza urządzenia jest dobra. wg mnie jest tak: gość zamraża to co w niej leży, a tutaj mocy chłodniczej masz za mało. Zresztą taki agreagt, jak tam zamontowany nie służy do komory zamrażalniczej.
Ale Niemiec mroził Smile

A widziałeś jak zamrażał?
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-18, 08:23:52
Top użytkownik
Witam!
Komora pomalu zbija tamperature!
Styk grzalek w sterowniku zwarlo i chodzily grzalki!Kolega to wykryl nie ja!Sad
Teraz pomalu zbija ale jak na Niemca to maly Agregacik dal i idzie pomalu!
Dziekuje za wsparcie!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

llort

2011-07-18, 20:54:07
Zaawansowany użytkownik
Miezała szacunek mam do Ciebie że potrafisz się przyznać Smile Dupkiem nie jesteś .Będzie z ciebie CHŁODNIARZ bo potrafisz przyznać się do błędu.Ja błędy popełniam do tej pory i tego się nie wstydzę.Ponieważ ten zawód jest czymś więcej jak lekarz.Lekarzowi pacjent zazwyczaj mówi co mu dolega.W naszym przypadku jest podobnie jak z weterynarzem.Nie znamy języka pacjenta Smile SmileA poradzić trzeba Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-18, 21:26:28 przez llort.)
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-19, 07:22:00
Top użytkownik
Praktyka to praktyka!
Mozna czytac o wszystkim i wydaje sie ze wszystko wiesz ale jak pare razy nie ustawisz przegrzania i nie zobaczysz jak reaguje uklad to teoria nic ci nie da!
Ja dopiero 4ty rok wiec jeszcze duuuzo nauki przedemna!
Ciesze sie ze wsparcia forum i mojego kolegi ktory juz z 10 lat robi w duzej firmie i mi pomaga teraz!
Pozdrawiam i dzieki za rady!
Mysle ze komora bedzie dawac rade wiec temat mozna zamknac!
Robert

p.s jak wszystko zawiedzie to sprawdz czy grzalki nie grzeja!Smile))
  • Odpowiedz

jack63

2011-07-19, 12:20:55
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Mozna czytac o wszystkim i wydaje sie ze wszystko wiesz ale jak pare razy nie ustawisz przegrzania i nie zobaczysz jak reaguje uklad to teoria nic ci nie da!
A ja uważam, że trzeba znać teorię i zdobywać praktykę. To para nierozłączna. Mówienie że którykolwiek element tej pary jest mniej lub bardziej ważny jest jak pytanie o mycie uszu czy rąk!
Sytuacja którą odkrył twój kolega (zwarty przekaźnik) zdarza się czasem. Sam miałem podobną sytuację, ale ze sterowaniem zaworu elektromagnetycznego. Tylko czy grzałki były zasilane bezpośrednio ze sterownika??? Z reguły powinien być zamontowany stycznik a na nim już widać czy jest załączony.
Jeżeli nie było stycznika, to Niemiec był bardzo oszczędny! Lepiej sprawdzić czy nie oszczędził na czymś jeszcze.
Na pewno oszczędził na sprężarce, bo typ który podałeś bardziej sie nadaje do większej zamrażarki a nie do mroźni!
W kwestii R404A. Jest to "prawie" to samo co R507. Nie znam przyczyny dla której ten czynnik jest stosowany (R404A). Przecież R507 jest zeotropowy i się nie rozwarstwia. Skład chemiczny bardzo podobny. Cena też.
Sam miałem problemy z R404A. Przy niewielkiej nieszczelności dzieją się cuda o jakich się nie śniło na R22.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-19, 12:38:57
Top użytkownik
Wiadomo teoria w parze z praktyka!Smile)
O dziwo niemiec dał tylko stycznik dla sprezarki a grzalki puscil ze stykow strownika!
Co do sprazarki to wyglada na orginalna i nie wymieniana po drodze!
Zakres temperaturowy ma dobry.Chodzi Ci o moc przy odparowniu -20?
nie moge znalesc tabliczki na chlodnicy!
Wczoraj rano bylo -12C
Dzisiaj klijent nie dzwoni to chyba jest o.k
Ale fakt jak nawalil towaru to sie czolga ta sprezarka!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

wit

2011-07-19, 21:56:50
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Sam miałem problemy z R404A. Przy niewielkiej nieszczelności dzieją się cuda o jakich się nie śniło na R22.

jakie cuda? cuda waść prawisz...

jedyny cud -to trudniejszy powrót oleju -układ z r404 nie wybacza błędów.

i nie on jeden. a praktycznie -każdy nowy gaz zachowuje się w sposób o jakim się nie śniło na r22.
i jak dotąd w ogólnym rozrachunku zazwyczaj każdy nowy jest gorszy... choć są zastosowania gdy pewne konkretne cechy poszczególnych nowych gazów są bardzo użyteczne....
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa