Witam, fachura zainstalował mi klimę w domu "MIDEA MSG-12HRN2" ale coś mi się wydaje że za mało chłodu z niej się wydobywa. Mam manometr więc zmierzyłem jego ciśnienie, na nieuruchomionym jest 7,5bar a na uruchomionym waha się między 0 a 1 bar. Czy to dobrze?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Słaba wydajność klimatyzatora
24 Odpowiedzi, 19698 Wyświetleń|
Mało czynnika w układzie. Najlepiej ściągnąć zawartość układu do butli i wpuścić wg dtr-ki.
Jak dobrze kojarzę to będzie jeszcze R 407. Na uruchomionym urządzeniu powinno być ok 4 bar
Tak zgadza się czynnik 407, a na wyłączonym ile powinien mieć bar?
A co z tym fachurą?Pije nadal?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
llort napisał(a):A co z tym fachurą?Pije nadal? Za grosze robi, to i wiele nie pije.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Sądząc po twoich pomiarach to jesteś użytkownikiem, jeżeli uważasz że masz źle działającą klimatyzację to wezwij ponownie tego co ci montował i niech ci ją poprawi. Tak dla twojej informacji abyś widział czy masz w miarę dobre parametry to zmierz temperaturę nadmuchu i wywwiewu , różnica powinna być około 12 st C. Jezeli masz poniżej 10 st to masz coś nie tak , reszta nie powinna cię interesować.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
byniom napisał(a):(...) zmierz temperaturę nadmuchu i wywiewu (...)Tu kolegę trochę poprawię: zmierz temperaturę powietrza jaką klimatyzator zaciąga i jaką w y d m u c h u j e. Oczywiście jednostka wewnętrzna.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-16, 09:33:23 przez Shitashii.)
12 stopni to zbyt mało,tyle może być w centrali czy kanałówce .w splicie musi być więcej .
I co jeszcze zauważyłem, że producent podaje pobór prądu dla chłodzenia 1260W a ono pobiera 780W i cienka rurka przy jednostce wewnętrznej jest cała oszroniona a ta grubsza ma pokojową temperaturę i nie odprowadza skroplin.
Po instalacji było wszystko OK chłodziła i oddawała skropliny. Wczoraj zamontowałem miernik Energi przed jednostką, i od tego czasu lipa. szyldowiec napisał(a):I co jeszcze zauważyłem, że producent podaje pobór prądu dla chłodzenia 1260W a ono pobiera 780W i cienka rurka przy jednostce wewnętrznej jest cała oszroniona a ta grubsza ma pokojową temperaturę i nie odprowadza skroplin.Pewnie kolega stefanbud się ze mną nie zgodzi ale według poboru prądu masz za mało czynnika lub uszkodzoną sprężarkę.Czyli niepożądany bajpas.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
w przypadku grzania wszystko jest w miarę ok, dmucha ciepłym. Pobór prądu na zalecane 1440W podane przez producenta i tyle pobiera.
Kolego szyldowiec; zapoznałem się ze wszystkimi Twoimi postami napisanymi na forum i wnioskuję że Ty sam zamontowałeś sobie ten klimatyzator i teraz masz problemy.To Twój post napisany jakiś czas temu: "Witam
Chce zamontować klime marki Midea MDV MSG-12HRN2, moje pytanie jest takie, czy mogę jednostkę zewnętrzną zamontować 1m powyżej jednostki wewnętrznej, i czy mogę zamontować ją na strychu gdzie temperatura w dzień jest wyższa o 3-5st. niż na dworze?" Jeszcze zadałeś kilka pytań odnośnie temperatur a teraz piszesz że fachura montował i coś nie tak. Moja rada, skoro montował fachura to go wezwij i niech poprawia a jak Ty sam montowałeś i brak Tobie wiedzy technicznej i brak odpowiednich narzędzi to wezwij kogoś z nas. Chętnie zarobimy parę groszy a przy tym sam zobaczysz naocznie jak się zabieramy do diagnozy urządzeń. Z kilku naszych wypowiedzi wiedzy nie zdobędziesz. Pzdr
...winny zdemaskowany,brawo tommatiz:-))
Zastanawiam się już tak całkiem z czystej ciekawości, ilu "użytkowników" którym fachura założył klimatyzator posiadają własne manometry?????
brawo
Panowie jesteście w błędzie, zamontowałem sam jednostki wewnętrzną nad drzwiami a zewnętrzną na dachu . W zeszły piątek przyjechało dwóch gości na montaż rzekomo fachowcy, przeciągnęli rury i poskręcali jz. mieli przyjechać w sobotę po południu na dokończenie roboty, niestety do dnia dzisiejszego nie mogę się z nimi skontaktować(nie odbierają tel) a wszystkie narzędzia zostały u mnie. W środę przyjechał inny fachmen, stwierdził że przekrój grubej rury jest nie odpowiedni bo tamci zastosowali 10 a powinna być 12, do przy wpuszczeni odrobiny czynnika dojrzał nieszczelność którą zlikwidował. Wpuścił gaz i dobił ok 30 gr. I tyle. Swoją drogą nie mówię ze przy okazji nie chciał bym cię czegoś nauczyć, jak zabrnąłem już tak daleko. To tyle z mojej strony. Jak ktoś ma ochotę mi pomóc to z góry dziękuje.
To już się kwalifikuje wymiana rury z 3/8 na 1/2 cala bo nigdy nie będzie dobrze. Narzędzia do montażu klimatyzacji kosztują niekiedy naście albo kilkadziesiąt tysięcy złoty i oni tak po prostu zostawili cały sprzęt????? Dalej mi coś nie pasuje!!
Została pompa, manometr i dwie butle z gazem 407 i 410, przedłużacz i trochę rur. Nie wiem co z Miglancami, w sobotę jeszcze dzwoniłem i mówili że będą i od tej pory zero kontaktu.
I tak nic się kupy nie trzyma w tym co napisałeś. Jedni nie skończyli a Ty już wołasz kogoś innego na poprawki. To się kwalifikuje do zamknięcia tematu!!!!!!!!!!!
szyldowiec napisał(a):Panowie jesteście w błędzie, zamontowałem sam jednostki wewnętrzną nad drzwiami a zewnętrzną na dachu . W zeszły piątek przyjechało dwóch gości na montaż rzekomo fachowcy, przeciągnęli rury i poskręcali jz. mieli przyjechać w sobotę po południu na dokończenie roboty, niestety do dnia dzisiejszego nie mogę się z nimi skontaktować(nie odbierają tel) a wszystkie narzędzia zostały u mnie. W środę przyjechał inny fachmen, stwierdził że przekrój grubej rury jest nie odpowiedni bo tamci zastosowali 10 a powinna być 12, do przy wpuszczeni odrobiny czynnika dojrzał nieszczelność którą zlikwidował. Wpuścił gaz i dobił ok 30 gr. I tyle. Swoją drogą nie mówię ze przy okazji nie chciał bym cię czegoś nauczyć, jak zabrnąłem już tak daleko. To tyle z mojej strony. Jak ktoś ma ochotę mi pomóc to z góry dziękuje. TANIO to jest DROGO!!!
"tommatiz" a co mam czekać na nich do końca lata?
jak na razie mam górkę bo sprzęt jest w mim posiadaniu
PROPONUJĘ ZAKOŃCZYĆ TEMAT BO CHYBA WSZYSTKO JEST WYJAŚNIONE A DALSZE BICIE PIANY NIE MA SENSU!!!!
Na zakończenie tematu powiem tyle że część klientów by chciała żeby tylko instalator przyjechał i zrobił to co naprawdę niezbędne ( przewiercenie otworu) bo reszta kosztuje a tutaj trzebjak najtaniej mieć klime założoną . Unikam takich klientów i niezawracam sobie głowy bo klient knoci robotę potem chce żeby tylko zrobić ewentualnie próżnię i sam w międzyczasie coś spaprała a obwinia instalatorów. miałem dwa dni temu klienta który sam kupił w castoramie splita i chciał żeby mytlko skręcił rurki i zrobił próżnię bo reszte sam zrobi na dodatek stwierdził że taka usługa powinna być tania jakieś 50pln bo przecież to tylko zrobienie próżni. Zdecydowanie unikam takich ludzi i ni psuję sobie opinii i nie marnuje czasu. Do czytelników forum mam taką prośbę jeżeli zwiołeś fachowca do montoażu a on nie przyjechał na następny dzień to zadzwon do niego a nie pisz na forum bo telepatycznie i tak nikt wam nie pomoże a fachowiec pewnie jak się zgodził na montaż to przyjedzie tylko coś ważne go mu może wypadło ( nieszczęścia się zdażają). Szanujcie naszą wiedze i nasze zainwestowane w sprzet pieniądze , my też mamy rodziny i tez byśmy chcieli sobie kupować sprzęty do domu ( nawet klimatyzację) więc to że tutaj pomagamy to bardziej pod kątem wymiany doświadczeń a nie poradnika jak samemu zamontować klimę. Takie poradniki to można dostać w markecie przy zakupie jakiegoś sprzetu .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY