Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Słaba wydajność klimatyzatora

24 Odpowiedzi, 19708 Wyświetleń

szyldowiec

2011-07-15, 20:59:07
Nowy użytkownik
Witam, fachura zainstalował mi klimę w domu "MIDEA MSG-12HRN2" ale coś mi się wydaje że za mało chłodu z niej się wydobywa. Mam manometr więc zmierzyłem jego ciśnienie, na nieuruchomionym jest 7,5bar a na uruchomionym waha się między 0 a 1 bar. Czy to dobrze?
  • Odpowiedz

BarTerm

2011-07-15, 21:14:36
Nowy użytkownik
Mało czynnika w układzie. Najlepiej ściągnąć zawartość układu do butli i wpuścić wg dtr-ki.
Jak dobrze kojarzę to będzie jeszcze R 407. Na uruchomionym urządzeniu powinno być ok 4 bar
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-15, 21:20:11
Nowy użytkownik
Tak zgadza się czynnik 407, a na wyłączonym ile powinien mieć bar?
  • Odpowiedz

llort

2011-07-15, 22:07:53
Zaawansowany użytkownik
A co z tym fachurą?Pije nadal? Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-15, 22:49:30
Moderator
llort napisał(a):A co z tym fachurą?Pije nadal? Smile
Big Grin
Za grosze robi, to i wiele nie pije.
Sad
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-16, 07:50:32
Moderator
Sądząc po twoich pomiarach to jesteś użytkownikiem, jeżeli uważasz że masz źle działającą klimatyzację to wezwij ponownie tego co ci montował i niech ci ją poprawi. Tak dla twojej informacji abyś widział czy masz w miarę dobre parametry to zmierz temperaturę nadmuchu i wywwiewu , różnica powinna być około 12 st C. Jezeli masz poniżej 10 st to masz coś nie tak , reszta nie powinna cię interesować.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-16, 09:32:46
Moderator
byniom napisał(a):(...) zmierz temperaturę nadmuchu i wywiewu (...)
Tu kolegę trochę poprawię: zmierz temperaturę powietrza jaką klimatyzator zaciąga i jaką w y d m u c h u j e. Oczywiście jednostka wewnętrzna.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-16, 09:33:23 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-16, 09:38:20
Top użytkownik
12 stopni to zbyt mało,tyle może być w centrali czy kanałówce .w splicie musi być więcej .
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-16, 10:21:19
Nowy użytkownik
I co jeszcze zauważyłem, że producent podaje pobór prądu dla chłodzenia 1260W a ono pobiera 780W i cienka rurka przy jednostce wewnętrznej jest cała oszroniona a ta grubsza ma pokojową temperaturę i nie odprowadza skroplin.
Po instalacji było wszystko OK chłodziła i oddawała skropliny. Wczoraj zamontowałem miernik Energi przed jednostką, i od tego czasu lipa.
  • Odpowiedz

llort

2011-07-16, 10:41:51
Zaawansowany użytkownik
szyldowiec napisał(a):I co jeszcze zauważyłem, że producent podaje pobór prądu dla chłodzenia 1260W a ono pobiera 780W i cienka rurka przy jednostce wewnętrznej jest cała oszroniona a ta grubsza ma pokojową temperaturę i nie odprowadza skroplin.
Po instalacji było wszystko OK chłodziła i oddawała skropliny. Wczoraj zamontowałem miernik Energi przed jednostką, i od tego czasu lipa.
Pewnie kolega stefanbud się ze mną nie zgodzi ale według poboru prądu masz za mało czynnika lub uszkodzoną sprężarkę.Czyli niepożądany bajpas. Sad
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-16, 10:56:09
Nowy użytkownik
w przypadku grzania wszystko jest w miarę ok, dmucha ciepłym. Pobór prądu na zalecane 1440W podane przez producenta i tyle pobiera.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-16, 11:02:40
Moderator
Kolego szyldowiec; zapoznałem się ze wszystkimi Twoimi postami napisanymi na forum i wnioskuję że Ty sam zamontowałeś sobie ten klimatyzator i teraz masz problemy.To Twój post napisany jakiś czas temu: "Witam
Chce zamontować klime marki Midea MDV MSG-12HRN2, moje pytanie jest takie, czy mogę jednostkę zewnętrzną zamontować 1m powyżej jednostki wewnętrznej, i czy mogę zamontować ją na strychu gdzie temperatura w dzień jest wyższa o 3-5st. niż na dworze?" Jeszcze zadałeś kilka pytań odnośnie temperatur a teraz piszesz że fachura montował i coś nie tak. Moja rada, skoro montował fachura to go wezwij i niech poprawia a jak Ty sam montowałeś i brak Tobie wiedzy technicznej i brak odpowiednich narzędzi to wezwij kogoś z nas. Chętnie zarobimy parę groszy a przy tym sam zobaczysz naocznie jak się zabieramy do diagnozy urządzeń. Z kilku naszych wypowiedzi wiedzy nie zdobędziesz. Pzdr
  • Odpowiedz

bartek2700

2011-07-16, 11:12:13
Użytkownik
...winny zdemaskowany,brawo tommatiz:-))
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-16, 11:15:19
Moderator
Zastanawiam się już tak całkiem z czystej ciekawości, ilu "użytkowników" którym fachura założył klimatyzator posiadają własne manometry?????
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-16, 11:32:58
Zaawansowany użytkownik
brawo
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-16, 11:36:25
Nowy użytkownik
Panowie jesteście w błędzie, zamontowałem sam jednostki wewnętrzną nad drzwiami a zewnętrzną na dachu . W zeszły piątek przyjechało dwóch gości na montaż rzekomo fachowcy, przeciągnęli rury i poskręcali jz. mieli przyjechać w sobotę po południu na dokończenie roboty, niestety do dnia dzisiejszego nie mogę się z nimi skontaktować(nie odbierają tel) a wszystkie narzędzia zostały u mnie. W środę przyjechał inny fachmen, stwierdził że przekrój grubej rury jest nie odpowiedni bo tamci zastosowali 10 a powinna być 12, do przy wpuszczeni odrobiny czynnika dojrzał nieszczelność którą zlikwidował. Wpuścił gaz i dobił ok 30 gr. I tyle. Swoją drogą nie mówię ze przy okazji nie chciał bym cię czegoś nauczyć, jak zabrnąłem już tak daleko. To tyle z mojej strony. Jak ktoś ma ochotę mi pomóc to z góry dziękuje.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-16, 11:42:50
Moderator
To już się kwalifikuje wymiana rury z 3/8 na 1/2 cala bo nigdy nie będzie dobrze. Narzędzia do montażu klimatyzacji kosztują niekiedy naście albo kilkadziesiąt tysięcy złoty i oni tak po prostu zostawili cały sprzęt????? Dalej mi coś nie pasuje!!
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-16, 11:48:56
Nowy użytkownik
Została pompa, manometr i dwie butle z gazem 407 i 410, przedłużacz i trochę rur. Nie wiem co z Miglancami, w sobotę jeszcze dzwoniłem i mówili że będą i od tej pory zero kontaktu.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-16, 12:11:56
Moderator
I tak nic się kupy nie trzyma w tym co napisałeś. Jedni nie skończyli a Ty już wołasz kogoś innego na poprawki. To się kwalifikuje do zamknięcia tematu!!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2011-07-16, 12:23:46
Użytkownik
szyldowiec napisał(a):Panowie jesteście w błędzie, zamontowałem sam jednostki wewnętrzną nad drzwiami a zewnętrzną na dachu . W zeszły piątek przyjechało dwóch gości na montaż rzekomo fachowcy, przeciągnęli rury i poskręcali jz. mieli przyjechać w sobotę po południu na dokończenie roboty, niestety do dnia dzisiejszego nie mogę się z nimi skontaktować(nie odbierają tel) a wszystkie narzędzia zostały u mnie. W środę przyjechał inny fachmen, stwierdził że przekrój grubej rury jest nie odpowiedni bo tamci zastosowali 10 a powinna być 12, do przy wpuszczeni odrobiny czynnika dojrzał nieszczelność którą zlikwidował. Wpuścił gaz i dobił ok 30 gr. I tyle. Swoją drogą nie mówię ze przy okazji nie chciał bym cię czegoś nauczyć, jak zabrnąłem już tak daleko. To tyle z mojej strony. Jak ktoś ma ochotę mi pomóc to z góry dziękuje.

TANIO to jest DROGO!!!
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-16, 12:26:09
Nowy użytkownik
"tommatiz" a co mam czekać na nich do końca lata?
  • Odpowiedz

szyldowiec

2011-07-16, 12:27:22
Nowy użytkownik
jak na razie mam górkę bo sprzęt jest w mim posiadaniuWink
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-16, 12:29:48
Moderator
PROPONUJĘ ZAKOŃCZYĆ TEMAT BO CHYBA WSZYSTKO JEST WYJAŚNIONE A DALSZE BICIE PIANY NIE MA SENSU!!!!
  • Odpowiedz

byniom

2011-07-17, 07:18:12
Moderator
Na zakończenie tematu powiem tyle że część klientów by chciała żeby tylko instalator przyjechał i zrobił to co naprawdę niezbędne ( przewiercenie otworu) bo reszta kosztuje a tutaj trzebjak najtaniej mieć klime założoną . Unikam takich klientów i niezawracam sobie głowy bo klient knoci robotę potem chce żeby tylko zrobić ewentualnie próżnię i sam w międzyczasie coś spaprała a obwinia instalatorów. miałem dwa dni temu klienta który sam kupił w castoramie splita i chciał żeby mytlko skręcił rurki i zrobił próżnię bo reszte sam zrobi na dodatek stwierdził że taka usługa powinna być tania jakieś 50pln bo przecież to tylko zrobienie próżni. Zdecydowanie unikam takich ludzi i ni psuję sobie opinii i nie marnuje czasu. Do czytelników forum mam taką prośbę jeżeli zwiołeś fachowca do montoażu a on nie przyjechał na następny dzień to zadzwon do niego a nie pisz na forum bo telepatycznie i tak nikt wam nie pomoże a fachowiec pewnie jak się zgodził na montaż to przyjedzie tylko coś ważne go mu może wypadło ( nieszczęścia się zdażają). Szanujcie naszą wiedze i nasze zainwestowane w sprzet pieniądze , my też mamy rodziny i tez byśmy chcieli sobie kupować sprzęty do domu ( nawet klimatyzację) więc to że tutaj pomagamy to bardziej pod kątem wymiany doświadczeń a nie poradnika jak samemu zamontować klimę. Takie poradniki to można dostać w markecie przy zakupie jakiegoś sprzetu .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa