Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima + CWU

16 Odpowiedzi, 17494 Wyświetleń

SZINA

2011-07-17, 18:43:15
Nowy użytkownik
Witam
Czy isnieją jakieś rozwiązania techniczne ażeby w trakcie chłodzenia mieszkania była możliwość magazynowania
ciepłej wody
chodzi o to że jak chodzi klimatyzacja to w skraplaczu jest produkowane ciepło które można wykożystać do ogrzania ciepłej wody
szukam rozwiązań fabrycznych (niekombinowanych)
mam 800 m2 do schłodzenia w większości przeszklone (parter elewacja z szkła wysokośći 3,2m w koło )
ogrzewanie będzie realizowane pompą ciepła więc do dyspozycji będą 2 bufory po 1500 L
prosze o porady
  • Odpowiedz

freegass

2011-07-17, 19:23:19
Użytkownik
Jakie urządzenie ma pracować na potrzeby klimatyzacji?
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-17, 19:30:50
Nowy użytkownik
jeszcze niezostało wybrane szukamy rozwiązań napewno coś z VRF
  • Odpowiedz

freegass

2011-07-17, 19:51:10
Użytkownik
Gotowego rozwiązania nie ma , raczej. Generalnie jeśli ma być centralne zasilanie to wystarczy wmontować wymiennik liczony na ciepło przegrzania i jeśli zasobniki z wężownicami to wystarczy tylko pompa obiegowa, jeśli bez to jeszcze jeden wymiennik-separator i jeszcze jedna pompa. Taka modernizacja to poważna ingerencja w strukturę urządzenia i pociąga za sobą możliwość utraty prawa do gwarancji.
Natomiast trzeba sobie zadać pytanie czy istnieje ekonomiczny sens wykonania takiego odzysku. Wszystko zależy jakie jest zapotrzebowanie na CWU. Trzeba skalkulować koszt wytworzenia CWU przez pompę ciepła w skali roku i odnieść do kosztów instalacji odzysku otrzymując stopę amortyzacji. Z doświadczenia wiem, że częstokroć inwestorzy porzucają pomysł montażu kolektorów w systemach z pompami ciepła.
Na koniec - czy nie lepiej wykorzystać pompy ciepła do odbioru ciepła z pomieszczenia?
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-17, 20:11:22
Nowy użytkownik
tutaj troszkę te przeszlenia przerażają
instalacja grzewcza jest w systemie podłogowym i boję się że mi podłoga zacznie mokra sie robić w chłodzeniu
rozważałem system PROKLIMA ale jakoś to badziewiasto wygląda
a jeżeli chodzi o wodę to mamy jescze basen zewnętrzny więc było by wskazane go podgrzewać troszkę
jeżeli chodzi o VRV to przyglądamy się SAUNER DUVALOWI ale proszę o opinie
  • Odpowiedz

crocens

2011-07-17, 20:17:50
Top użytkownik
to co freegas napisał. Oryginalnych rozwiązań nie ma, raczej. Natomias uszyc Ci taki system to nie jest problem. Pytanie brzmi: "który z producentów da Ci gwarancję jak zmienisz jego system". Jeżeli żaden to zostaje Ci "szycie" na miarę Wink
.
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-17, 20:41:21
Top użytkownik
można zastosować system wody technologicznej powszechnie stosowany w dużych centrach handlowych .
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-17, 21:22:05
Top użytkownik
montowałem i naprawiałem takie urządzenia Hiszpańska firma na literę T .
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-18, 07:57:52
Zaawansowany użytkownik
trane
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-18, 07:59:01
Zaawansowany użytkownik
mitsubishi ma cos takiego ale nie mam pojecia jak sie nazywa i ile kosztuje. trzeba by bylo sie zwrocic do producenta
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-18, 08:53:53
Nowy użytkownik
a znalazłem takie coś
http://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/...-sanitarna

tylko chyba troszkę za mały
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-18, 18:15:20
Top użytkownik
napewno nie Trane--USA
  • Odpowiedz

barbie

2011-07-18, 18:59:40
Top użytkownik
firma nazywa się Topaire widziałem jej urządzenia w Warszawie i Rumi .
  • Odpowiedz

freegass

2011-07-18, 19:03:07
Użytkownik
SZINA musisz podać więcej parametrów obiektu i istniejących instalacji, m.in. przeznaczenie budynku, coś o wentylacji itp. Podłogówka jest ok. Bardzo dobrze sprawdza się w chłodzeniu pasywnym, zwłaszcza z wymiennikiem gruntowym jako dolne źródło PC. Jednak w Twoim przypadku to stanowczo za mało mocy. W dalszym ciągu sugeruję aby wykorzystać pompę ciepła do klimatyzowania. Zimny czynnik można dostarczyć do wentylacji i/lub wykonać instalację na klimakonwektorach. Różnica w kosztach inwestycji będzie znacząca.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-19, 06:38:35
Zaawansowany użytkownik
taa trane z usa skapłem sie troszke za pozno Smile patus bardzo zabawne Big Grin po prostu prawie popuscilem ze smiechu Smile pompa ciepla moj drogi to pompa ciepla. uklad o ktorym mowie mial jakas konkretna nazwe. po prostu ni w zab nie moge sobie przypomniec jaka
  • Odpowiedz

SZINA

2011-07-19, 22:04:11
Nowy użytkownik
freegass napisał(a):SZINA musisz podać więcej parametrów obiektu i istniejących instalacji, m.in. przeznaczenie budynku, coś o wentylacji itp. Podłogówka jest ok. Bardzo dobrze sprawdza się w chłodzeniu pasywnym, zwłaszcza z wymiennikiem gruntowym jako dolne źródło PC. Jednak w Twoim przypadku to stanowczo za mało mocy. W dalszym ciągu sugeruję aby wykorzystać pompę ciepła do klimatyzowania. Zimny czynnik można dostarczyć do wentylacji i/lub wykonać instalację na klimakonwektorach.Różnica w kosztach inwestycji będzie znacząca.
no to tak
salon od południa około 90 m2 cału przeszklony od sufitu po podłogę
dalsze pomieszczenia równierz w szkle ale od wschodu i zachodu
wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła centrala ZHENDER i wymiennikiem gruntowym RECHAU
podasze około 16 okien dachowych większość od południa
ogzrewanie planowane podłogowe + grzejniki kanałowe pod oknami po całej długości
pompa ciepła chyba już wypada z gry bo wycena na same odwierty przekroczyła 350 tyś
więc wsadzę olejówkę lub LPG bo do ziemnego gazu daleko
klima ? no właśnie co radzicie? myśleliśmy o kanałówce ale jak sterować pomieszczeniami oddzielnie
przeciesz te przeszklone potrzebuja więcej chłodu w danej chwili niż pokoje od północy , 2 opcja to VRF z kasetonówkami lub częściowo z kanałówkami no i ten odzysk do CWU ale może go sobie podaruje bo jest opcja kolektorów być może
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa