Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fujitsu czy Mitsubishi - ktora lepsza ?

23 Odpowiedzi, 28503 Wyświetleń

leszek14

2011-07-20, 19:29:27
Nowy użytkownik
Hej, jestem na etapie wybierania klimatyzacji do domu, chce zamontować klimę w salonie i w sypialnie. Salon z jadalnią około 60m2 i Sypialnia około 20m2. Ze wstępnym ustaleń wybrałem Fujitsu serii LU ASYG14LU + AOYG14LU oraz do sypialni ASYG09LU + AOYG09LU i jako alternatywa Mitsubishi seria MSZ-EF. Czy moze ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi klimatyzacjami, która będzie bardziej niezawodna, bardziej cicha i wydajniejsza ? Po prostu którą wybrać ?

Pozdrawiam
Leszek
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-07-20, 20:42:28
Moderator
Obie są dobre. Weź tańszą Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-07-20, 21:34:10
Użytkownik
tommatiz napisał(a):Obie są dobre ...

... bardzo dobre ... jeśli kasa nie gra roli wybierz tą, która bardziej Ci się podoba.
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-20, 21:43:32
Top użytkownik
Myśle że Mitsubishi jest lepszy.
Ale długo by pisać dlaczego!
Dlaczego nie MSZ-FD z sensorem i-see i rewelacyjnym systemem czyszczenia i dostępu do wentylatora jednostki wewnetrznej!
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-21, 04:05:12
Zaawansowany użytkownik
Tylko Fujitsu!!! Obie to marki wysokiej klasy ale mitsu naprawde dobre robi te maszynki wyższych klas. Te podstawowe modele... Weż Fujitsu bo tańsze.
  • Odpowiedz

leszek14

2011-07-21, 07:52:46
Nowy użytkownik
Różnica w cenie ofert które otrzymałem jest niewielka, około 1400zł, więc aspekt ceny nie jest na pierwszym miejscu. A odpowiadajć na pytanie dlaczego nie model z czujnikiem temeratury, dlatego ze ten model z czujnikiem jest duży gabarytowe a te nowe modele są płaskie i ładniejsze wizualnie.

Leszek
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-07-21, 08:01:57
Użytkownik
General = Fujitsu Smile Zerknij również na Fuji Electric
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-21, 08:26:45
Zaawansowany użytkownik
leszek14 napisał(a):Różnica w cenie ofert które otrzymałem jest niewielka, około 1400zł, więc aspekt ceny nie jest na pierwszym miejscu. A odpowiadajć na pytanie dlaczego nie model z czujnikiem temeratury, dlatego ze ten model z czujnikiem jest duży gabarytowe a te nowe modele są płaskie i ładniejsze wizualnie.

Leszek

Fuji to made in china z 5 letnią gwarancją Wink Nie jest to szajs... to dobrze wykonany sprzęt w Chinach... W razie naprawy dystrybutor dostarcza części... reszta po stronie instalatora, w Mitsu kiedyś to zależało od umowy dystrybutora z wykonawcą, ale dystrybutor się już 2 razy zmienił od tego czasu - jak jest teraz nie wiem. Mitsu cichsze, lepsze sprężarki i IMO niezawodniejsze. Ja bym się nie zastanawiał minuty jeśli kasa nie jest tutaj zaporowa.
Zastanawia mnie jak to robią dystrybutorzy Fuji że ma tylu zwolenników...? Ja się bałbym na Fuji dać 5 lat ;p
NO
  • Odpowiedz

miezala5

2011-07-21, 08:31:45
Top użytkownik
Jest jeszcze kilka firm na które warto zerkac ale wtedy to w głowie jeszcze gorzej!Smile
Niewiele daje 5 lat gwarancji a to juz zaciesnia krąg!
Co do twojego pytania to najlepiej by bylo zapytac uzytkownikow a nie monterow bo kazdy z nas ma jakies typy glownie zwiazane z wspolpraca z dana marka!W praktyce jedna klima do drugiej zaczyna sie upodabniac pod wzgledem jakosciowym z danej polki oczywiscie i ciezko znalesc jakis przewazajacy argument skłaniający do wyboru!Smile
Ja w domu nie mam klimy a jak bym mial np Mitsubishi to bym Ci wtedy powiedzial czy zeczywiscie jest taki cichy jak pisza!
Co dla uzytkownika jest wazne?
Cene
Wyglad
Jakosc
Funkcjonalnosc
Np kolega tu niedawno szukal cichej jednostki zenetrznej to juz jest cos!
Ty chcesz ładna rzecz na scianie to tez jest jakis kierunek!
Napisz tylko co wybrales a kiedys jak ci sie podoba!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-21, 15:00:25
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):
leszek14 napisał(a):Różnica w cenie ofert które otrzymałem jest niewielka, około 1400zł, więc aspekt ceny nie jest na pierwszym miejscu. A odpowiadajć na pytanie dlaczego nie model z czujnikiem temeratury, dlatego ze ten model z czujnikiem jest duży gabarytowe a te nowe modele są płaskie i ładniejsze wizualnie.

Leszek

Fuji to made in china z 5 letnią gwarancją Wink Nie jest to szajs... to dobrze wykonany sprzęt w Chinach... W razie naprawy dystrybutor dostarcza części... reszta po stronie instalatora, w Mitsu kiedyś to zależało od umowy dystrybutora z wykonawcą, ale dystrybutor się już 2 razy zmienił od tego czasu - jak jest teraz nie wiem. Mitsu cichsze, lepsze sprężarki i IMO niezawodniejsze. Ja bym się nie zastanawiał minuty jeśli kasa nie jest tutaj zaporowa.
Zastanawia mnie jak to robią dystrybutorzy Fuji że ma tylu zwolenników...? Ja się bałbym na Fuji dać 5 lat ;p
mitsubishi tez daje gwarancje na 5 lat. według mnie miski sa o niebo lepsze to sa urzadzenia praktycznie niezawodne i bardzo wydajne. fujitsu z koleji ma ladniejsze parowniki. ale tu zaskoczenie!!!!!! miski wprowadzily nowy model parownika Smile zgadnijcie do ktorego innego producenta podobnY ??? Big Grin
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-21, 16:18:24
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):

Leszek

Ciekawe gdzie jest wyprodukowany komputer na którym to wypisujesz... Mamy w ofercie i Fujitsu i Mitsu a to że jestem zwolennikiem Fujitsu (jak w poście wyżej przy niższych modelach) wynika tylko z doświadczenia.
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-21, 16:39:41
Zaawansowany użytkownik
bartekyogico napisał(a):Ciekawe gdzie jest wyprodukowany komputer na którym to wypisujesz... Mamy w ofercie i Fujitsu i Mitsu a to że jestem zwolennikiem Fujitsu (jak w poście wyżej przy niższych modelach) wynika tylko z doświadczenia.

Z doświadczenia... konkrety proszę bo moje doświadczenie mówi mi coś innego i biorę tu poprawkę, że Mitsu jest mniej popularne to i mniej się ich naprawia. Z tych co montowałem kilka lat temu przez 2,5 roku nie zepsuł się żaden (kilkanaście sztuk) a 6 sztuk serwisowałem na wiosnę. Nie proponuje Mitsu, a Fuji mam w ofercie. Staram się być obiektywny... jeszcze nie miałem klienta dla którego 1400 nie grało roli... Fuji wygrywa ceną bo jest najtańsze w klasie 5 lat gwarancji... Mitsu nie robi sprężarek w chinach (przynajmniej taką mam wiedzę)... skąd bierze resztę nie wiem.
To że Fuji są ładniejsze to się trzeba zgodzić, ale warunki gwarancji dystrybutora są złe IMO... Oczywiście klienta to nie interesuje Smile
NO
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-21, 17:35:30
Zaawansowany użytkownik
Każdy ma swoje doświadczenia i preferencje. Nie będziemy się licytować, napiszę tak :mam w domu Fujitsu a o Mitsu nawet nie pomyślałem żeby se założyc. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

łysy45

2011-07-21, 17:43:13
Użytkownik
Moim skromnym zdaniem najlepsze są Mitsubishi Heavy nieprawdaż ,a nikt o nich nie pisze, Są cichutkie,oszczędne ,ale i drogie .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-21, 17:43:33 przez łysy45.)
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-21, 17:50:41
Zaawansowany użytkownik
Heavy nigdy nie widziałem nawet ;(
NO
  • Odpowiedz

bartekyogico

2011-07-21, 17:52:59
Zaawansowany użytkownik
Stare majstry tako mówili: MHI , Toshiba i Daikin to Wielka Trójka.
  • Odpowiedz

łysy45

2011-07-21, 17:53:32
Użytkownik
W takim razie kolego żałuj
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2011-07-21, 17:53:59
Użytkownik
łysy45 napisał(a):Moim skromnym zdaniem najlepsze są Mitsubishi Heavy nieprawdaż ,a nikt o nich nie pisze, Są cichutkie,oszczędne ,ale i drogie .

Akurat to że nie pisze nie może być miernkiem . Ponieważ jednych producentów montuje się np . 4 na tydzień a drugich 2 w miesiącu .I oczywiście jeśli jest więcej urządzeń to rośnie też prawdopodobieństo że , któreś z nich się popsuje .
  • Odpowiedz

łysy45

2011-07-21, 17:58:03
Użytkownik
adrianarktos1 napisał(a):
łysy45 napisał(a):Moim skromnym zdaniem najlepsze są Mitsubishi Heavy nieprawdaż ,a nikt o nich nie pisze, Są cichutkie,oszczędne ,ale i drogie .

Akurat to że nie pisze nie może być miernkiem . Ponieważ jednych producentów montuje się np . 4 na tydzień a drugich 2 w miesiącu .I oczywiście jeśli jest więcej urządzeń to rośnie też prawdopodobieństo że , któreś z nich się popsuje .
Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi ,Co do pisania byłem zaskoczony że nikt ich nie montował z piszących na forum w tym temacie,bo by napisał ,Poprostu są dobre i koniec
  • Odpowiedz

bartekw

2011-07-21, 20:18:21
Zaawansowany użytkownik
HEAVY? alez sa tacy ktozy je montowali Smile Smile miski w wiekszosci maja swoje sprezarki. ale to nie oznacza ze nie sa z chin Smile panowie przypominam ze ponad 70% produkcji klimatyzatorow poczodzi wlasnie z chin. to ze daikin miski fujitsu czy inni maja tez swoje fabryki w swiecie jeszcze o niczym nie swiadczy. polowa tych urzadzen zapewne wychodzi dokladnie z tej samej fabryki a roznica polega na tym ze prezes mitsubishi daje przeszlo 3 razy wiecej kasy na produkcje czy technologie niz np taki prezes chigo
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-23, 20:31:48
Użytkownik
HEAVY nie mają takiego zaplecza finansowego na marketing jak ELECTRIC i to cała różnica. Chociaż mogę przychylić się do stwierdzenia kolegi - łysy45. Do dzisiaj wszystkie urządzenia HEAVY, które montowałem pracują bez zarzutu i sprawują się bardzo dobrze. Podsumowując obie firmy są dobre, Fujitsu też (mimo, że nie zgadzam się z polityką firmy KT i ich nie trawię). Jest wiele firm które mają plusy w danych modelach i wszystko zależy czego oczekujesz. Najlepiej dobrać jest urządzenie na miejscu, po obejrzeniu pomieszczenia, dopasowaniu pod względem ceny i wyglądu. Są też inne firmy, które są atrakcyjne pod względem ceny i jakości Wink
  • Odpowiedz

Bobek

2011-07-23, 20:51:05
Użytkownik
A i jeszcze jedna funkcja w HEAVY jest, którą można by było wprowadzić u wszystkich. Na wyświetlaczu ustawiasz sobie pozycję żaluzji pionowych i poziomych, wysyłasz sygnała do klimy i pięknie się ustawia Big Grin W jednostkach ściennych jest to rzadkością, biorąc pod uwagę różnych producentów, że można ustawić żaluzje w poziomie. Niby szczegół, ale ten tylko to docenia, kto spotkał się z upierdliwym klientem Big Grin
Powodzenia w wyborze Wink
  • Odpowiedz

zuku

2011-07-24, 22:01:52
Użytkownik
Raz montowałem MHI i Fujitsu do pięt temu nie dorasta. Im nowsze Fujitsu tym gorsze wykonanie. Jak jest z Mitsubishi electric nie wiem nie montowałem. Ale jak komuś różnica 1,400 zł nie sprawia problemu to Mitsubishi Heavy Industries
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa