Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Układ chłodniczy z agregatem od klimy

11 Odpowiedzi, 11787 Wyświetleń

Remik

2011-07-28, 18:32:02
Zaawansowany użytkownik
Witam
Dostałem telefon z propozycją zbudowania układu chłodniczego w warzywniaku. Powierzchnia do schłodzenia około 20m2. Ściany ponoć z płyt warstwowych.
Wymóg ? cicha praca.
Informacje były przekazane z drugiej ręki i nie dało się wyciągnąć więcej informacji. Jutro może uda mi się obejrzeć obiekt i uzyskać więcej wytycznych. Nie mnij jednak wymóg cichej pracy agregatu i to, że bardziej poruszam się w klimatyzacji jak w chłodnictwie, skłonił mnie do przeczytania wątków z wykorzystaniem agregatu od klimatyzatora.
Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu.
Zakładana moc agregatu do moich rozważań to 3,5kW, czynnik R410.
Znalazłem w necie TZR na taki czynnik ale wydajność zaczynała się od 45kW
Czy nie ma mniejszych ?
Druga sprawa to rurociągi. W klimatyzacji jest to 1/4 i 3/8?
Jakie średnice dla rurociągu dł. powiedzmy 6m , agregat 1m nad parownikiem ?
Zakładam, że odparowanie będzie 0*C więc odszranianie mogę pominąć . W razie potrzeby niższych odparowań, zastanawiam się nad pozostawieniem w rezerwie zaworu czterodrożnego z kapilarami. Sprzęgnięcie tych dwóch układów rozwiązało by też problem wyrównania ciśnienia przed startem. Czy może lepiej od razu parownik z grzałkami ?
Wdzięczny będę za wskazówki, sugestie, uwagi .
  • Odpowiedz

mg

2011-07-28, 18:55:24
Top użytkownik
Dopasuj chłodnicę do wydajności agregatu, wtedy możesz zostawić oryginalny element rozprężny.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2011-07-28, 20:17:53
Użytkownik
Widziałem taki układ nie jeden ostatnio taki przerabiałem chodził 10 LAT BEZ AWARI chłodnica miała 3kw a agregat około 5kw bez żadnego TZR tylko kapilara dodatkowy filtr. Musisz zastosować grzałki bo w chłodni niema cyrkulacji ciepłego powietrza i po tygodniu bedzie wisiał niedzwiedz polarny. układ który przerabiałem nie miał zaworu odcinającego ciecz czynnik był tak dobrany wagowo że nie było problemu ze startem dobrze jest dać zawór najlepiej zaraz przy wejsciu sekcji w parownik.
Jeżeli chodzi o rurki to nie ma sensu ich powiekszac tylko idealnie dobrac ilosc czynika tak by wszystkie kropelki cieczy odparowały. W moim przypadku był standard 6 na ciecz 15 na ssanie, dodatkowo ktos dał filter na 10 rure czyli wstępne rozprężanie było juz w filtrze.
Jeżeli zrobisz odparowanie na 0st. to po cyklu chłodzenia to nie wystartuje bez automatyki
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-28, 20:19:59 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

mister

2011-07-29, 20:03:09
Zaawansowany użytkownik
zrobiłem w tym roku 2 takie komory . z agregatu klimy wywaliłem zawór czterodrogowy i kapilarę przeniosłem do parownika ,na wszelki wypadek na sterowniku ustawiłem zwłokę 3 min dla startu sprężarki i na razie chodzi bezproblemowo. czynnik r410a ,agregat 3,5kW ,parownik 2 kW ,chodzi na odparowaniu -10*C . zastanawiam się czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania dla pracy sprężarki klimatyzacyjnej w takich warunkach ,obawiam się tylko czy na dłuższą metę nie zamęczą jej częste rozruchy bo na pewno nie niskie odparowanie bo przecież przy grzaniu w mróz ma jeszcze niższe.
  • Odpowiedz

Remik

2011-07-30, 18:19:47
Zaawansowany użytkownik
Rozmawiałem z właścicielem tego warzywniaka,- wygląda to tak:
Boks o powierzchni 45m2 wybudowany z płyty warstwowej. Trzy ściany boksu mieszczą się w hali targowej czwarta jest ścianą zewnętrzną północną (6x3m)
W boksie tym chce wydzielić powierzchnię 12m2 przez powieszenie pasów foliowych (18m2)
Ten wydzielony kawałek ma służyć jako przechowalnia na owoce, głównie cytrusy.
Wsad około 3 tony. W ciągu dnia (na 8godz.) towar jest wyprowadzany na korytarz (18-21*C) po czym wraca do przechowalni. W ciągu trzech dni towar powinien być sprzedany.
Temp. w przechowalni 8-10*C

Podtrzymuję moje wcześniejsze założenia (nie wiem czy słusznie) aby wykorzystać agregat od klimatyzatora 3,5kW i wasze sugestie zrobienia tego na kapilarze .
W kwestii doboru parownika.
Czy taki się nada ? http://allegro.pl/parownik-chlodnica-suf...05993.html
  • Odpowiedz

mg

2011-07-30, 18:24:14
Top użytkownik
Remik te pasy wybij gościowi z głowy, chyba że chcesz mieć problemy.
  • Odpowiedz

mg

2011-07-30, 18:36:28
Top użytkownik
Jeśli klient wyjedzie z towarem sprowadzonym do 8'C do pomieszczenia ekspozycji gdzie wilgotność i temperatura będzie wyższa,(a będzie) natychmiast na towarze pojawi się rosa, klient jest świadomy?, owoce i warzywa po jednej takiej ,,akcji" wyglądają nieciekawie.
Nie pakuj się w to, chyba że padnie słuszna decyzja, schłodzenie powierzchni ekspozycyjnej i magazynowej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-30, 18:52:22 przez mg.)
  • Odpowiedz

llort

2011-07-30, 19:17:30
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Jeśli klient wyjedzie z towarem sprowadzonym do 8'C do pomieszczenia ekspozycji gdzie wilgotność i temperatura będzie wyższa,(a będzie) natychmiast na towarze pojawi się rosa, klient jest świadomy?, owoce i warzywa po jednej takiej ,,akcji" wyglądają nieciekawie.
Nie pakuj się w to, chyba że padnie słuszna decyzja, schłodzenie powierzchni ekspozycyjnej i magazynowej.
To po pierwsze.A po drugie po zakończeniu sprzedaży wprowadzając towar o masie 2,9 tony to może nad ranem dojdzie blisko około 8 stopni zakładając że chłodnica musi mieć cykl odszraniania.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

wit

2011-07-30, 20:37:40
Top użytkownik
no i ciągłe zmiany temperatury towaru mają bardzo zły wpływ na jego trwałość... owoce -żyją
-zmiany temp powodują przyspieszone więdnięcie i często zmiany smaku...
ponadto -taki towar już po sprzedaży błyskawicznie się starzeje...
ponadto - dla niektórych towarów -zwłaszcza nabiał -lecz reguł nie ma -może i dla owoców się zdarzyć -takie wahania temperatur sprzyjają rozwojowi niektórych bakterii... jeszcze gorzej by było gdyby schładzanie było do 0*C...

towar schładzamy i przechowujemy w odpowiednio niskiej temperaturze... albo w ogóle nie schładzamy.

taki "kompromis"to tak jak .... upodobniamy się do Anglii -wprowadzamy ruch lewostronny -żeby nie robić za dużo zamieszania -na początek tylko dla ciężarówek -a osobowe nadal prawą stroną....
  • Odpowiedz

llort

2011-07-30, 20:43:30
Zaawansowany użytkownik
Big Grin UF to dobrze że jadę zawsze pod prąd WinkDobry przykład tylko czy przenośnie zrozumiałe dla wszystkich.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-30, 20:45:14 przez llort.)
  • Odpowiedz

jurek01

2011-07-31, 06:32:45
Użytkownik
Koledzy mają rację że towar (owoce) po wyprowadzeniu z chłodni GINĄ w oczach.
Wykonałem kilka układów chłodniczych na używanych agregatach z klim i faktycznie to działa.
Niestety czasami trzeba usunąć element dławiący ale i tak działa .

W Jaworznie działa układ zintegrowany na bazie SANYO o mocy 5,5kw, sześć chłodni .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa