Witam
Dostałem telefon z propozycją zbudowania układu chłodniczego w warzywniaku. Powierzchnia do schłodzenia około 20m2. Ściany ponoć z płyt warstwowych.
Wymóg ? cicha praca.
Informacje były przekazane z drugiej ręki i nie dało się wyciągnąć więcej informacji. Jutro może uda mi się obejrzeć obiekt i uzyskać więcej wytycznych. Nie mnij jednak wymóg cichej pracy agregatu i to, że bardziej poruszam się w klimatyzacji jak w chłodnictwie, skłonił mnie do przeczytania wątków z wykorzystaniem agregatu od klimatyzatora.
Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu.
Zakładana moc agregatu do moich rozważań to 3,5kW, czynnik R410.
Znalazłem w necie TZR na taki czynnik ale wydajność zaczynała się od 45kW
Czy nie ma mniejszych ?
Druga sprawa to rurociągi. W klimatyzacji jest to 1/4 i 3/8?
Jakie średnice dla rurociągu dł. powiedzmy 6m , agregat 1m nad parownikiem ?
Zakładam, że odparowanie będzie 0*C więc odszranianie mogę pominąć . W razie potrzeby niższych odparowań, zastanawiam się nad pozostawieniem w rezerwie zaworu czterodrożnego z kapilarami. Sprzęgnięcie tych dwóch układów rozwiązało by też problem wyrównania ciśnienia przed startem. Czy może lepiej od razu parownik z grzałkami ?
Wdzięczny będę za wskazówki, sugestie, uwagi .
Dostałem telefon z propozycją zbudowania układu chłodniczego w warzywniaku. Powierzchnia do schłodzenia około 20m2. Ściany ponoć z płyt warstwowych.
Wymóg ? cicha praca.
Informacje były przekazane z drugiej ręki i nie dało się wyciągnąć więcej informacji. Jutro może uda mi się obejrzeć obiekt i uzyskać więcej wytycznych. Nie mnij jednak wymóg cichej pracy agregatu i to, że bardziej poruszam się w klimatyzacji jak w chłodnictwie, skłonił mnie do przeczytania wątków z wykorzystaniem agregatu od klimatyzatora.
Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu.
Zakładana moc agregatu do moich rozważań to 3,5kW, czynnik R410.
Znalazłem w necie TZR na taki czynnik ale wydajność zaczynała się od 45kW
Czy nie ma mniejszych ?
Druga sprawa to rurociągi. W klimatyzacji jest to 1/4 i 3/8?
Jakie średnice dla rurociągu dł. powiedzmy 6m , agregat 1m nad parownikiem ?
Zakładam, że odparowanie będzie 0*C więc odszranianie mogę pominąć . W razie potrzeby niższych odparowań, zastanawiam się nad pozostawieniem w rezerwie zaworu czterodrożnego z kapilarami. Sprzęgnięcie tych dwóch układów rozwiązało by też problem wyrównania ciśnienia przed startem. Czy może lepiej od razu parownik z grzałkami ?
Wdzięczny będę za wskazówki, sugestie, uwagi .
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
UF to dobrze że jadę zawsze pod prąd
Dobry przykład tylko czy przenośnie zrozumiałe dla wszystkich.