Mam zamiar zamontować system multi 5 jednostek wewnątrz. Pytanie jest takie: czy bedą zawory serwisowe do każdej jednostki wew czy jest jeden wspólny? Próżnie robię wspólną czy każdą jednostkę wew oddzielnie? Jak sprawdzić prawidłową ilość gazu w całym układzie? czy gaz będzie w agregacie tak jak w splitach?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
montaż multi
31 Odpowiedzi, 30394 Wyświetleń|
Gaz będzie i powinien być. Zawory zależnie od układu ale np. w TOSHIBA jest jeden zawór od 4 do 5 jednostek. Multi na 2 i 3 jednostki maja swoje zawory na każda jednostkę. Od ilości zaworów tyle prózni
. Gazu nie sprawdzisz jaka jest ilość ale jak nie przekroczysz długości linii i nie przewymiarujesz jednostek to będzie wszystko OK. Pzdr
Dzięki będę widział urządzenie i będę miał DTRkę to się zapoznam jak będę miał pytania to jeszcze napiszę.
tommatiz napisał(a):Gaz będzie i powinien być. Zawory zależnie od układu ale np. w TOSHIBA jest jeden zawór od 4 do 5 jednostek. Multi na 2 i 3 jednostki maja swoje zawory na każda jednostkę. Od ilości zaworów tyle prózni a że tak się jeszcze zapytam to czy różne długośći lini do poszczególnych jednostek wew. mają znaczenie czy zachowywać raczej równe ?
Zasadniczo w Multi nie ma znaczenia że jedna jednostka będzie mieć np. 3m a druga 15m bo liczy się całkowita długość przewidziana przez producenta. Jedynym wyjątkiem są urządzenia Multi stosowane np w hotelach recepcjach czy salach konferencyjnych gdzie zawieszamy dwa multi na tej samej wysokości i tej samej długości linii ale te systemy to w połowie multi i w połowie VRF gdzie lutowane są rozdzielacze.
podstawą sukcesu w tych systemach jest stosowanie podczas lutowania azotu .
barbie napisał(a):podstawą sukcesu w tych systemach jest stosowanie podczas lutowania azotu .A w innych nie?
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
tommatiz napisał(a):Zasadniczo w Multi nie ma znaczenia że jedna jednostka będzie mieć np. 3m a druga 15m bo liczy się całkowita długość przewidziana przez producenta. Jedynym wyjątkiem są urządzenia Multi stosowane np w hotelach recepcjach czy salach konferencyjnych gdzie zawieszamy dwa multi na tej samej wysokości i tej samej długości linii ale te systemy to w połowie multi i w połowie VRF gdzie lutowane są rozdzielacze.tam rurki też mogą być różnej długości bo w rozdzielaczach masz zawory, taka sama długość rur dotyczy chyba tylko systemów synchro, gdzie zamiast rozdzielaczy są trójniki i cały układ pracuje jednocześnie z jednakową wydajnością
otóż nie tak bardzo ilort
w systemach przynajmniej tych troszke starszych nie bylo zamontowanych filtrow ze wzgledu na ilosc czynnika przeplywajacego przez niego i jakies inne warunki dlatego bardzo wazne bylo lutowanie pod azotem zreszta teraz tez. w malych spicikach badz malych multi mozesz sie obejsc bez tego gdyz te filtry sa juz w skraplaczach pozatym ilosc osadu wyniklego wskutek lutowania systemow a malych ukladow znacznie sie rozni. dlatego mozemy lutowac bez azotu. oczywiscie lepiej go stosowac zapobiegawczo i dla swietego spokoju
Azot do lutowania jak go sie podaje tak jak tlen z reduktora? Z tego co słyszałem to stosuje się jego żeby powstawał bezpośredni nalot, który nie wpada do środka układu. W jaki sposób sprawdzić szczelność układu azotem? Wpuszcza się go do każdej jednostki wew oddzielnie czy wpuszcza się do całego układu i jeden manometr?
1.azot z reguly masz w butli 200bar wiec tylko z reduktora.
2.stosuje sie go wlasnie zeby nie powstal nalot. 3.zalezy jaki masz uklad(ile zaworow serwisowych) wedlug mnie najlepiej nabic caly uklad. gorzej jerzeli szukasz nieszczelnosci
Tak przypuszczam, że tyle ile zaworów tyle próżni i kontroli szczelności, a jeśli chodzi o przewymiarowanie jednostki? 10kW zewnętrzna i wewnętrzne 5 sztuk po 2,5 kW jak się ma praca całego systemu i jak dobijać gaz?
masz przewymiarowane jednostki. za duzo parownikow. to inverter wiec mozesz sprobowac doladowywac czynnik mierzac przegrzanie ale szczerze mowiac nie mam pojecia czy to Ci pomoze
bartekw napisał(a):otóż nie tak bardzo ilortNie rozumiem tego toku myślenia.Proporcjonalność brudu do powierzchni rurociągu ?Czym mniejszy rurociąg tym więcej brudu może posiadać?Są pewne normy co do czynników odnośnie zawieranej wilgoci.Z tego wynika że procentowo czym mniejszy układ tym zawartość wilgoci w czynniku może być większa niż w układzie większym?Mi się do tej pory wydawało że zasady dotyczą każdego układu bez względu na wielkość i stopień napełnienia.?Nie miałem do czynienia z układami bez filtrów.Nawet tych mocno starych.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-02, 18:05:13 przez llort.)
nie nie
na odwrot. w systemie masz czesto sporo lutowania wiec osadu tez bedzie duzo dlatego bez azotu od razu rozwalisz sprezarke. a w splitach/ multi splitach masz i maks 2 luty wiec ryzyko duzo mniejsze no i filtry
hubertox napisał(a):Tak przypuszczam, że tyle ile zaworów tyle próżni i kontroli szczelności, a jeśli chodzi o przewymiarowanie jednostki? 10kW zewnętrzna i wewnętrzne 5 sztuk po 2,5 kW jak się ma praca całego systemu i jak dobijać gaz?Przewymiarowanie 25% to normalka a czynnik dobijasz zależnie od długości (łącznej) instalacji. Przejrzyj taką książeczkę z pudełka od zewnętrznej tam to powinno być opisane ile dobić (np 20 gram/metr)i powyżej jakiej długości (np pow 25 m.) lodówka to też system
tak racja
mowiac system mam na mysli vrv/vrfy
szukaj w DTR ile gazu trzeeba dobic-odpuscic i na ile instalacji wystarcza . Np w LG multi V inverter jest specjalny "wzor" do przeliczania układu pod wzgledem potrzebnej ilosci czynnika wzgledem ilosci parowników ,długosci instllacji nawet w poszczegolnych układów (A,B,C...)
tak przewymiarowanie to dos czest sprawa. ale na mocy chlodniczej urzadzenia w stosunku do powierzchni itp. a jak to sie ma do malego skraplacza i paru wiekszych parownikow? po doladowaniu czynnika serio bedzie dzialalo dobrze nie zaleznie od waronkow atmosferycznych i zyskow ciepla w pomieszczeniu? co w przypadku gdy na zewnatrz bedzie w sloncu 41 stopni a w pomieszczeniach gdzie np maja byc po dwie osoby przyjdzie trzecia tez np z komputerem??
bartekw napisał(a):tak przewymiarowanie to dos czest sprawa. ale na mocy chlodniczej urzadzenia w stosunku do powierzchni itp. a jak to sie ma do malego skraplacza i paru wiekszych parownikow? po doladowaniu czynnika serio bedzie dzialalo dobrze nie zaleznie od waronkow atmosferycznych i zyskow ciepla w pomieszczeniu? co w przypadku gdy na zewnatrz bedzie w sloncu 41 stopni a w pomieszczeniach gdzie np maja byc po dwie osoby przyjdzie trzecia tez np z komputerem??Hubertox nie prosił o wykład na temat doboru jednostek tylko o rady do montażu... Jak zwykle pozdrawiam.
bartekyogico a ja bym poprosil o ten wyklad chociazby na pm poniewaz naprawde mnie ciekawi ten aspekt sprawy. do tej pory nie spotkalem sie z tak zamontowanym urzadzeniem stad moja najszczersza ciekawosc nie zlosliwosc
ja rowniez pozdrawiam
Tak naprawdę to nie wiemy co Hubertox będzie montował czy coś na rozdzielaczu , na trójnikach , czy zwykłe multi. Niech opisze model to powykładamy Ty o doborze ja o montażu albo na odwrót. Na większośc pytań odpowiedzią jest montażówka dostarczana razem z klimą. A z jakim urządzeniem się nie spotkałeś napisz chociażby na pm. Poz.
Nie wiemy co Hubertox chce tutaj i o co mu chodzi. Siedzi w domu i zamiast zagłębić się w katalogi, gdzie wszystko w większości jest napisane, są karty doboru i konfiguracji, itp, ale po co. Zadaje ogólnikowe pytania (nie pierwszy raz), a Wy wszyscy niepotrzebnie odpowiadacie.
To tak jakbym zadał pytanie co mam zrobić sobie na śniadanie, nie podając jakie mam produkty... Dajcie sobie spokój, szkoda czasu Nie odpowiadajcie jak nie będzie szczegółów, danych, firmy, bo systemów jest mnóstwo i jest mnóstwo sposobów ich podłączania... Pozdrawiam
A jak w multi cofnąć freon z np jednej jednostki wewnętrznej ??
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
. Gazu nie sprawdzisz jaka jest ilość ale jak nie przekroczysz długości linii i nie przewymiarujesz jednostek to będzie wszystko OK. Pzdr
Nie odpowiadajcie jak nie będzie szczegółów, danych, firmy, bo systemów jest mnóstwo i jest mnóstwo sposobów ich podłączania...