Witam kolegów,
jest to mój pierwszy post na tym forum i na wstępie chciałbym podziękować kolegom serwisantom z wieloletnim stażem za nieoceniony wpływ Waszych postów na powiększenie naszej wiedzy.
Dzisiaj dostałem wezwanie na serwis klimatyzacji w sklepie z odzieżą używaną. Dwie jednostki mono LG ES-H246KLA0. Parowniki mega zabite kurzem wygenerowanym przez przerzucane wciąż ciuchy. Po czynnościach czyszczenia mechanicznego trzeba było postawić na nogi układ chłodniczy. I tu problem. Pierwsza jednostka bez większych problemów, natomiast w drugiej następujące objawy:
1) uszkodzony kondensator startowy (układu startu sprężarki)
2) po wymianie start wentylatora i agregatu bez problemu ale za to widoczne na zdjęciu objawy:
- oszroniona rurka wys cisnienia
- ciśnienia na wysokiej i niskiej stronie równe 1 bar
- po wyłączeniu sprężarki ciśnienia na dwóch manometrach równe 11 bar
3) pobór prądu przez jednostkę zewn. ok 5A więc w normie
Bardzo proszę o sugestie i ewentualne porady co do dalszego postępowania serwisowego.
Pozdrawiam oraz dziękuję za konstruktywne odpowiedzi na moje zapytanie
jest to mój pierwszy post na tym forum i na wstępie chciałbym podziękować kolegom serwisantom z wieloletnim stażem za nieoceniony wpływ Waszych postów na powiększenie naszej wiedzy.
Dzisiaj dostałem wezwanie na serwis klimatyzacji w sklepie z odzieżą używaną. Dwie jednostki mono LG ES-H246KLA0. Parowniki mega zabite kurzem wygenerowanym przez przerzucane wciąż ciuchy. Po czynnościach czyszczenia mechanicznego trzeba było postawić na nogi układ chłodniczy. I tu problem. Pierwsza jednostka bez większych problemów, natomiast w drugiej następujące objawy:
1) uszkodzony kondensator startowy (układu startu sprężarki)
2) po wymianie start wentylatora i agregatu bez problemu ale za to widoczne na zdjęciu objawy:
- oszroniona rurka wys cisnienia
- ciśnienia na wysokiej i niskiej stronie równe 1 bar
- po wyłączeniu sprężarki ciśnienia na dwóch manometrach równe 11 bar
3) pobór prądu przez jednostkę zewn. ok 5A więc w normie
Bardzo proszę o sugestie i ewentualne porady co do dalszego postępowania serwisowego.
Pozdrawiam oraz dziękuję za konstruktywne odpowiedzi na moje zapytanie
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY