Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG ES-H246KLA0 - problem podczas serwisu

21 Odpowiedzi, 21673 Wyświetleń

Firma wykonawcza

2011-08-06, 19:24:28
Nowy użytkownik
Witam kolegów,
jest to mój pierwszy post na tym forum i na wstępie chciałbym podziękować kolegom serwisantom z wieloletnim stażem za nieoceniony wpływ Waszych postów na powiększenie naszej wiedzy.

Dzisiaj dostałem wezwanie na serwis klimatyzacji w sklepie z odzieżą używaną. Dwie jednostki mono LG ES-H246KLA0. Parowniki mega zabite kurzem wygenerowanym przez przerzucane wciąż ciuchy. Po czynnościach czyszczenia mechanicznego trzeba było postawić na nogi układ chłodniczy. I tu problem. Pierwsza jednostka bez większych problemów, natomiast w drugiej następujące objawy:
1) uszkodzony kondensator startowy (układu startu sprężarki)
2) po wymianie start wentylatora i agregatu bez problemu ale za to widoczne na zdjęciu objawy:
- oszroniona rurka wys cisnienia
- ciśnienia na wysokiej i niskiej stronie równe 1 bar
- po wyłączeniu sprężarki ciśnienia na dwóch manometrach równe 11 bar
3) pobór prądu przez jednostkę zewn. ok 5A więc w normie

Bardzo proszę o sugestie i ewentualne porady co do dalszego postępowania serwisowego.

Pozdrawiam oraz dziękuję za konstruktywne odpowiedzi na moje zapytanie
  • Odpowiedz

TRYFIDY

2011-08-06, 19:38:36
Użytkownik
według mnie masz za mało czynnika, zamraża ci skraplacz na cieczy nie pozwalając mu weiść w układ a od strony gazu zasysa sprężarka i sąd niskie ciśnienie w czasie pracy
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-06, 19:55:26
Top użytkownik
w tym modelu brak pomiaru wysokiego ciśnienia--przy cieńkiej rurce pomiar ciśnienia jest za kapilarą,dlatego podczas pracy ciśnienia są praktycznie jednakowe .
  • Odpowiedz

llort

2011-08-06, 19:57:28
Zaawansowany użytkownik
Sprawdż filtr i ilość czynnika.Poszukaj nieszczelności i porozmawiaj z szefem o kursach.TRYFIDY przyczyna może trafiona ale uzasadnienie już nie Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

TRYFIDY

2011-08-06, 20:02:50
Użytkownik
sobota wieczór, nie mam głowy do uzasadnień Big Grin
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-06, 20:10:13
Top użytkownik
5 amperów to nie norma---norma to ponad 10--
  • Odpowiedz

mg

2011-08-06, 21:06:30
Top użytkownik
Paprochy z ciuchów mogły się dostać do układu chłodniczego podczas montażu co spowodowało zator przed elementem dławiącym.
  • Odpowiedz

bartekw

2011-08-06, 21:07:34
Zaawansowany użytkownik
TRYFIDY napisał(a):według mnie masz za mało czynnika, zamraża ci skraplacz na cieczy nie pozwalając mu weiść w układ a od strony gazu zasysa sprężarka i sąd niskie ciśnienie w czasie pracy
za malo czynnika?? skad taka diagnoza? 11 bar na postoju a 1 bar w czasie pracy to ogromna roznica. 1 bar na tloczeniu i ssaniu wskazuje na pomiar wymieniony przez kolege barbie. bledna diagnoza
  • Odpowiedz

bartekw

2011-08-06, 21:10:43
Zaawansowany użytkownik
sklaniam sie do diagnozy MG. ewentualnie uszkodzenie machaniczne sprezarki badz zaworu trojdrogowego. pomiar temperatury/ pradu wykluczy badz potwierdzi kturas z opcji
  • Odpowiedz

llort

2011-08-06, 21:19:38
Zaawansowany użytkownik
Przepraszam.A jaki tam czynnik?Jak na razie moja diagnoza jest oparta wyłącznie na podstawie zdjęcia.
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

mg

2011-08-06, 21:25:22
Top użytkownik
llort napisał(a):Przepraszam.A jaki tam czynnik?Jak na razie moja diagnoza jest oparta wyłącznie na podstawie zdjęcia.

Przy r-12 też powinny być wyższe Wink jaka to różnica
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-06, 21:34:37
Top użytkownik
supermonter nie widział klimatyzatora na oczy a mądrzy się .pytający udzielił szczegółowych informacji których llort nie jest w stanie przeczytać ze zrozumieniem .treść pytania wyraźnie wskazuje na duży ubytek czynnika--klimatyzator działał po zainstalowaniu .
  • Odpowiedz

Firma wykonawcza

2011-08-06, 21:39:33
Nowy użytkownik
Dzięki za zainteresowanie tematem,
pomiary temperatury zostaną wykonane w poniedziałek,
czynnik R410

Jeśli chodzi o paprochy w układzie to klima działała bez większych problemów przez 2 lata. Wg mnie przy dość intensywnej eksploatacji dałyby o sobie szybciej znać.
W tym sezonie zaobserwowano znaczący wzrost temperatury nawiewanego powietrza. Teraz pytanie czy sprężarka traciła sprawność czy to faktyczny ubytek czynnika.

pomiar prądu wykonany przez kolegę, będzie do weryfikacji. Podano 5A a faktycznie powinno być w okolicach 10. Obok jest druga identyczna, sprawna klima i na niej również zmierzono 5A z małym groszem.

Co do szkoleń, to jak najbardziej jestem na nie otwarty i uczestniczę kiedy się tylko da, ale jednak nic nie zastąpi pracy w terenie Smile

pozdrawiam
  • Odpowiedz

llort

2011-08-06, 21:40:21
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Sprawdż filtr i ilość czynnika.Poszukaj nieszczelności i porozmawiaj z szefem o kursach.TRYFIDY przyczyna może trafiona ale uzasadnienie już nie Smile
Barbie zanim pomyślałeś to ja odpowiedziałem.Czytaj ze zrozumieniem.Szybki Bill z ciebie.
  • Odpowiedz

barbie

2011-08-07, 05:24:13
Top użytkownik
llort--widziałeś w tym modelu klimatyzatora filtr ?--jak on wygląda i gdzie jest zamontowany ? .
  • Odpowiedz

TRYFIDY

2011-08-07, 05:59:58
Użytkownik
bartekw napisał(a):
TRYFIDY napisał(a):według mnie masz za mało czynnika, zamraża ci skraplacz na cieczy nie pozwalając mu weiść w układ a od strony gazu zasysa sprężarka i sąd niskie ciśnienie w czasie pracy
za malo czynnika?? skad taka diagnoza? 11 bar na postoju a 1 bar w czasie pracy to ogromna roznica. 1 bar na tloczeniu i ssaniu wskazuje na pomiar wymieniony przez kolege barbie. bledna diagnoza
no może się nie znam ale przy temperaturze na zewnątrz 26 stopni powinien na postoju mieć minimum 16 bar
  • Odpowiedz

bartekw

2011-08-07, 07:26:22
Zaawansowany użytkownik
TRYFIDY napisał(a):
bartekw napisał(a):
no może się nie znam ale przy temperaturze na zewnątrz 26 stopni powinien na postoju mieć minimum 16 bar
znasz sie znasz Smile nie o to mi chodzilo Smile ale wydaje mi sie ze ubytek tej wielkosci nie tlumaczy pracy na poziomie 1 bara
  • Odpowiedz

Remik

2011-08-07, 11:12:53
Zaawansowany użytkownik
bartekw napisał(a):
TRYFIDY napisał(a):
bartekw napisał(a):za malo czynnika?? skad taka diagnoza? 11 bar na postoju a 1 bar w czasie pracy to ogromna roznica. 1 bar na tloczeniu i ssaniu wskazuje na pomiar wymieniony przez kolege barbie. bledna diagnoza
znasz sie znasz Smile nie o to mi chodzilo Smile ale wydaje mi sie ze ubytek tej wielkosci nie tlumaczy pracy na poziomie 1 bara

26*C - 16bar, pod warunkiem, że w układzie jest jeszcze ciecz. 11bar może świadczyć o zbyt małej ilości czynnika.
Cienka rurka jest po stronie niskiego ciśnienia, nie jest rurką tłoczną
1bar na obu rurkach wskazuje na drożność układu na odcinku między manometrami. To ciśnienie jest zależne m.i. od siły ssącej sprężarki i ilości czynnika w układzie.
Stawiam na małą ilość czynnika w układzie, - rozszczelnienie układu.
  • Odpowiedz

Kikson

2011-08-07, 20:49:11
Użytkownik
Popieram Remika. Na układzie nieszczelność, ubytek czynnika i taki efekt.
  • Odpowiedz

llort

2011-08-07, 21:19:07
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):llort--widziałeś w tym modelu klimatyzatora filtr ?--jak on wygląda i gdzie jest zamontowany ? .
Nawet trzy.Dwa na obiegu powietrza i jeden na linii układu cieczowego SmileA czy ty jesteś zegarmistrzem wkładającym binokle nic nie widzącym? Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-07, 21:22:28 przez llort.)
  • Odpowiedz

llort

2011-08-07, 21:26:37
Zaawansowany użytkownik
Kikson napisał(a):Popieram Remika. Na układzie nieszczelność, ubytek czynnika i taki efekt.
Gdyby dwie szroniły to efekt ślepoty barbiego twierdzącego że brak filtrów lub brak sprawnej turbinki Big GrinA co za tym idzie braku obciążenia cieplnego JW.Barbie jak tam sianokosy? Smile Dożynki tuż tuż. Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-07, 21:31:27 przez llort.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa