Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak Zaczac ?? Poczatki Mobilnego Serwisu Klimy

36 Odpowiedzi, 39143 Wyświetleń
1 2 Dalej

dv24v

2008-02-20, 18:04:56
Użytkownik
Witam;
Jestem ambitna osoba ktora nie boi sie wyzwan i stara sie uczciwie zarabiac ten ciezki grosz na utrzymanie rodziny, na codzien zajmuje sie mechanika pojazdowa.
Chcialbym sie zajac uzupelnianiem czynnika w samochodowych ukladach klimatyzacji na zasadzie dojezdzania do klientow. Wiem ze w moim regionie a jest to woj.Lubelskie jest ciezko w sezonie o szybkie nabicie klimy bywalo tak ze czekalem po kilkanascie dni. Slyszalem wiele opinii ze przyadloby sie jakies ulepszenie tak wiec wpadlem na pomysl aby samemu wziasc sie za to tylko brakuje mi wiedzy co potrzeba aby zaczac w pelni sprawnie dzialac i nie narobic wiekszych szkod. Przygladalem sie nieraz na czym polega to uzupelnianie czynnika z bocznej perspektywy wyglada to na malo skomplikowane no ale jak wiadomo poczatki bywaja trudne...Smile Tak wiec do rzeczy poszukuje kogos kto mi wytlumaczy na czym to polega, podpowie w co warto sie zaopatrzyc, lub tez nawiaze ze mna, wspolprace w celu zarobkowym. Interesuje mnie tez uzupelnianie czynnika w domach, sklepach itp. a z czasem kto wie moze i serwris takze z gory dziekuje za odpowiedzi no i czekam na cenne uwagi ...
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

maro196

2008-02-20, 19:05:26
Użytkownik
witam ja Ci moge wytlumaczyc jezeli chodzi o klime typu split czyli taka jaka przewaznie zaklada sie w domu sklepie sererowni lub gdzie kolwiekSmile
  • Odpowiedz

awax

2008-02-21, 07:48:38
Top użytkownik
Nie bardzo rozumiem?piszesz ciągle "uzupełnianie" czynnika.On się nie zużywa,a skoro go brakuje to wypada najpiewrw usunąć nieszczelność ,a potem dopiero napełnić.
W przypadku np. R 407 uzupełnianie wogóle nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-21, 12:01:40
Użytkownik
Mialem niedawno audi a4 uklad byl szczelny byl sprawdzany niby itp. lecz klima nie dmuchala zimnym tylko letnim dodali jakies 200ml czynnika i wszystko dzialalo i dziala do tej pory. A poza tym jak sprawdzic szczelnosc ukladu ?? Z tego co wiem oni chyba widzieli to w jakis sposob na zegarach?? Albo jak wymienic zawory bo chyba na napelnionym ukladzie ciezko to robic?? Prosze o jakies cenne wskazowki w co nalezy sie wyposazyc aby miec wszystko pod reka ?? I jakie czynnosci nalezy wykonywac aby pozniej niepowtarzac czegos lub wysluchiwac skarg na temat niekompetencji Smile I skad brac czyniki(jakie sa ceny) i jakimi mozna napelniac uklady w autach w domach itp. czym sie roznia i jesli nie mozna to dlaczego nie napelniac tym czynnikiem ktory np. sie znajduje w ukladach przykladowo w sklepach wiszacuch na scianie a takim w autach. Wiem ze kiedys mialem problem z czynnikiem r12 a jedno z aut ktore naprawialem mialo wlasnie taki czynnik i znowu pytanie czemu nie wprowadzic byle jakiego przykladowo r134a...
  • Odpowiedz

maro196

2008-02-21, 18:04:07
Użytkownik
avax a moge wiedziec dlaczego 407 nie mozna uzupelniac?
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-21, 20:04:30
Zaawansowany użytkownik
Bo jest to mieszanina zeotropowa trzech czynników (znaczy to że ten gaz w każdym stanie skupienia ma inny skład)
czyli jeżeji dojdzie do nieszczelności w części układu gdzie czynnik występuje w postaci gazowej to jeden z składników tego czynnika ulotni się w pierwszej kolejności i w układzie nie będzie to już czynnik R407C tylko jego dwa składniki.
Dzieje się tak bo R407C nie jest mieszanina jednorodną i rozwarstwia się w postaci gazowej. Stąd też duży poślizg temperaturowy tego czynnika.
  • Odpowiedz

awax

2008-02-21, 21:59:39
Top użytkownik
maro196 napisał(a):avax a moge wiedziec dlaczego 407 nie mozna uzupelniac?
Nie obra sie ale jeżeli Twoje pytanie nie było żartem to może zanim będziesz komuś doradzał poznaj podstawy.To co napisał Bodzio to jedna z nich.
Lepiej komuś nie pomóc niz wprowadzać go w błąd.
Dodv24v
Napisałeś ,że jesteś ambitny ,a część Twoich pytań dotyczy podstaw ,które nietrudno znależć w podstawowych podręcznikach.
Na marginesie w nieszczelnym układzie objawy moga się pokazać nawet po kilku miesiącach,ma to często miejsce przy nieszczelności sprężarek.Drugi raz taki klient do Ciebie nie przyjedzie,a i opinię nie najlepszą wyrobi.
Pozdrawiam
awax
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-21, 22:18:27
Użytkownik
Tyle ze ja nie bede tego serwisowal tylko chce nabijac bede ludzi uswiadamial ze moze sie dziac to i owo i na poczatku bede chcial dokonac jakiegos testu szczelnosci tylko jak to zrobic ?? Widzialem ze jest metoda uv ale i tez jakies czujniki elektroniczne wystepuja ktore wyjscie jest lepsze?? I skad brac czynniki jakie sa ceny i czy przy robieniu prozni ujmuje stary czynnik i pozniej dodaje go razem ze swoim ?? no i jak to jest z tym olejem do sprezarek czy sie go wymienia przy nabijaniu i jak to sie robi bo pewnie nie wystepuje on we wnetrzu butli z czynnikiem?? Na poczatku chce sie skupic na autach np. jakichs powypadkowych gdy juz jest wszystko porobione ja poprostu sprawdzam szczelnosc i jesli jest ok napelniam go czynnikiem...
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-22, 01:01:06
Użytkownik
i jeszcze jedno pytanie do czego moze przydac mi sie azot z tego co wyczytalem to do przedmuchania ukaldu lub tez sprawdzenia szczelnosci ale kiedy go wprowadzam po prozni czy bezznaczenia i gdy go spowrotem sciagam to czy nadal zachowuje swoje wlasciwosci?? i inna rzecz skad wziasc jakies tabele ile czynnika wchodzi do ukladu w samochodzie jaki olej i jakie maja byc wskazania cisnieniowe na zegarach??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-02-22, 01:06:05 przez dv24v.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-02-22, 06:50:46
Moderator
lepiej badz mechanikiem pojazdowym napewno w tym jestes dobry i z tego tez utrzymasz rodzine
za duze masz braki w wiedzy na temat chlodnictwa a wytłumaczyc cos na forum jest nie realne

pozdrawiam
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-22, 12:17:15
Użytkownik
Chyba pytam sie o podstawowe sprawy... To tak jak bym sie uczyl kierowac autem chce wiedziec gdzie gaz, hamulec kiedy naciskam sprzeglo itp. i na czym polega ekspolatacja. Pewne rzeczy juz wiem tylko sie upewniam i sobie buduej schemat dzialania...
  • Odpowiedz

maro196

2008-02-22, 15:08:44
Użytkownik
teoria jest teoria a praktyka praktyka nie wszystko da sie wytlumaczyc..... na robocie zawsze wychodza jakies "nowe" rzeczy nie ma dwoch takich samych montazy....
  • Odpowiedz

awax

2008-02-22, 16:27:10
Top użytkownik
dv24v napisał(a):Chyba pytam sie o podstawowe sprawy... To tak jak bym sie uczyl kierowac autem chce wiedziec gdzie gaz, hamulec kiedy naciskam sprzeglo itp. i na czym polega ekspolatacja. Pewne rzeczy juz wiem tylko sie upewniam i sobie buduej schemat dzialania...
Ale dlaczego chcesz od razu jeżdzić autobusem z pasażerami?
awax
  • Odpowiedz

awax

2008-02-22, 16:32:20
Top użytkownik
Tak przy okazji czy chciałbyś aby klimą w Twoim samochodzie zajął się taki specjalista bo jak sądzę nie będziesz informował Klientów ,że dopiero się uczysz i w jaki sposób.
Nie obrażaj się ale to nieprofesjonalne i trochę nieuczciwe.
awax
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-22, 16:48:29
Zaawansowany użytkownik
dv24v
Ja bym na twoim miejscu odrazu nie rzucał się na tak głęboką wode jak klimatyzacja samochodowa.
Jeśji przyrównujesz to do nauki jazdy autem, to tak jak byś chciał nie posiadająć nawet kat. B zdawać na C+E.
Zacznij najpierw od swojej lodówki (małych prostych układów) będą mniejsze straty w przypadku jakiegoś błędu.
I koniecznie będą ci potrzebne jakieś podręczniki aby zapoznać się z rodzajami, zasadą działania obiegów chłodniczych i właściwościami czynników.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

maro196

2008-02-23, 06:35:29
Użytkownik
na poczatek kup sobie manometry naucz sie podlaczac musisz wiedziec przy jakim czynniku jakie cisnienie i wtedy mozesz stwierdzac czy w ukladzie jest czynnik chlodniczy i czy jeo ilosc jest prawidlowa...... ja bym tak zaczynal....
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-24, 18:28:57
Użytkownik
bodzio
a moze zaczne od zamrazania kostek do lodu i odmrazania lodowki...
maro196
mam juz stacje rothenbergera do napelniania klimy takze mam sprzet ale jeszcze poszukuje instrukcji co i jak...
a ty wiesz jaki czynnik i jakie cisnienie jesli tak to sie chetnie dowiem ??
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-24, 18:46:48
Zaawansowany użytkownik
To szybki jesteś Wink
Większość aut ma czynnik R134a tylko starsze auta max. do 92r były napełniane czynnikiem R12. To przeważnie jest oznaczone gdzieś pod maską, ale nie zawsze i dlatego warto zaopatrzyć się w jakieś tabele dotyczące ilości czynników i oleju sprężarkowego np. autodata.
Co do ciśnień to dla R134a w ciepły wiosenny dzień będą około: Niskie ciśnienie 2,0-2,4 bar a wysokie 12.0-12,4 bar
A przy wyłączonej klimatyzacji około 4,5-5,0 bara po obu stronach.
Uwaga! Te ciśnienia mocno zależą od temperatuty zewnętrznej, im niższa tym niższe ciśnienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-02-24, 19:03:48 przez bodzio.)
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-24, 19:10:14
Użytkownik
o juz do rzeczy a masz jakies gg czy cos?? a powiedz mi tak podlaczam dwa weze czerwony i niebieskie do wysokiego i niskiego wysokie to te blizej sprezarki a niskie to te za skraplaczem albo przed lub za osuszaczem?? mam juz podlaczone i wtedy pobieram czynnik czy ten czynnik pobieram z olejem czo olej sie pobiera osobno?? pozniej robie proznie i chyba raczej olej tez sie pobiera tylko gdzie ten olej wedruje i jak go pozniej spowrotem wpuscic i ile jego wprowadzic i czy robie to wysokim cisnieniem czy niskim?? sprezarke wlaczam od razu po napelnieniu czy trzeba troche odczekac ??
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-24, 19:21:57
Zaawansowany użytkownik
Czerwony to wysokie niebieski niskie. Wysokie zaczyna się od sprężarki idzie przez skraplacz, osuszacz i kończy się w zaworze rozprężnym. Niskie od parownika do sprężarki. Olej krąży wraz z czynnikiem.
Odczytaj maila.
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-24, 22:21:25
Użytkownik
chyba tak trzeba zrobic bo bede sie pytal przez pol roku co i jak jutro wyprobuje na swoim aucie jak to dzialaSmile a i mam pytanie czy przewody mozna laczyc bo mam szesc tylko to sa wejscia na zaworki... sa jakies laczniki bo chyba potrzeba tylko trzy; wysokie i niskie, cisnienie i do prozni??
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-26, 16:27:00
Użytkownik
podlaczylem sobie stacje napelniania pod autko r134a i od razu na manometrach pokazalo mi sie 8 na wysokim i 8,8 na niskim temp. na zewnatrz 17 gdy uruchomilem auto to nic sie nie zmienilo po odlaczeniu przewodow wskazowki w manometrach nie opadly do zera to normalne ?? i jak zrobic proznie skoro z kazdego wyjscia na listwie wydobywa sie czynnik a zjednego nawet czynnik z olejem?? jak sobie poradzic??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-02-26, 16:28:30 przez dv24v.)
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-26, 16:39:39
Zaawansowany użytkownik
Po odłączeniu wskazówki nie opadły bo szybkozłączki mają zaworki
A nie masz instrukcji?
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-26, 17:56:01
Użytkownik
instrukcji do czego?? z reszta nie mam do niczegoSmile a moze ty masz??
  • Odpowiedz

dv24v

2008-02-26, 17:57:59
Użytkownik
a co do prozni to wczesniej zassysalo z dwoch przylaczy a teraz kazdy wypuszcza czynnik ktory jest w cylindrze maszyny do napelniania
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa