Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Galanz 2 lata walki ze smrodem

16 Odpowiedzi, 15027 Wyświetleń

cihu445

2011-08-22, 20:49:54
Nowy użytkownik
Witam

Mam ogromny problem z klimatyzacją Galanz 2,6 KW, od dwóch lat nie mogę sie pozbyć okropnego smrodu z klimy.
przetestowałem już chyba z 10 preparatów i żaden nie dał rady , był też niby fachowiec który zajmuje się montażem i serwisem klimatyzacji i też nie dał rady.
W akcie desperacji stosowałem już gorącą parę a nawet ( proszę się nie śmiać Smile ) rozcieńczony domestos, i dalej nic wywaliłem już jakieś 600 zł a efektu żądnego.
objawy są takie że jak włączam klimę na chłodzenie to dopóki pracuje agregat i leci mroźne powietrze problemu niema ale gdy tylko agregat na zewnątrz się wyłączy zaraz zaczyna lecieć okropny zapach.

Proszę o pomoc bo już tracę nadzieje że coś się da z tym jeszcze zrobić.
  • Odpowiedz

cihu445

2011-08-22, 20:54:17
Nowy użytkownik
Raczej nie syfon mam a i nawet domestos tam wlałem i nic to nie dało
  • Odpowiedz

cihu445

2011-08-22, 21:06:38
Nowy użytkownik
Spróbuje go jeszcze całkowicie zatkać na chwilę żeby klima stamtąd powietrza nie zaciągała ale wątpię żeby to pomogło bo już całą dokładnie obwąchałem i odpływ wydaje się bezzapachowy
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-22, 21:12:38
Moderator
Należy rozebrać j.w. na części i wyczyścić dokładnie tacę i wentylator.

Aha, za tą cenę to już można drugą jednostkę kupić.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-22, 21:13:21 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

cihu445

2011-08-22, 21:29:58
Nowy użytkownik
Oki spróbuje jurto wyjąć tackę i wentylator mam na dzieje że to coś pomoże.
Żebym to ja wiedział ze takie problemy z tą chińszczyzną będą i tyle mnie to wyniesie to już dawno kupiłbym coś markowego, ale że mam ją zabudowaną dookoła gipsowymi płytkami to się teraz muszę z tym badziewiem mączyć
  • Odpowiedz

cihu445

2011-08-22, 21:37:33
Nowy użytkownik
Tak zrobię, jutro dam znać czy coś to pomogło
  • Odpowiedz

llort

2011-08-22, 21:43:18
Zaawansowany użytkownik
Problem nie jest związany z chińszczyzną bo glony osaczają wszystkie.Zrób jak zalecił kolega Shitashii.Producent nie ma na to wpływu tylko warunki użytkowania Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-22, 23:03:17
Zaawansowany użytkownik
llort napisał(a):Problem nie jest związany z chińszczyzną bo glony osaczają wszystkie.Zrób jak zalecił kolega Shitashii.Producent nie ma na to wpływu tylko warunki użytkowania Smile

BRAWO ^^
I ja bym stawiał na kanalizę, nieszczelną tackę... czyli na MONTAŻ

2 lata to akurat po gwarancji już xD
NO
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-08-23, 06:28:11
Zaawansowany użytkownik
też stawiałbym na odpływ. spróbuj dobrze wyczyścić parownik i tackę (najlepiej środkiem profesjonalnym) poleciłbym też ozonowanie
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-08-23, 09:35:09
Zaawansowany użytkownik
A może jakieś zwierzątko padło ci w klimie Big Grin Big Grin Jak chodzi agregat to go schładza i nie śmierdzi a jak się wyłącza to podgrzewa i .........
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2011-08-23, 09:38:52
Zaawansowany użytkownik
Ciekawe czy na grzaniu pachnie cały czas. Big Grin Big Grin
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

cihu445

2011-08-23, 14:10:05
Nowy użytkownik
zwierzątko raczej nie padło (chyba ) bo wizualni nawet czysta jest.
a co do grzania to o dziwo nic nie śmierdzi, zapaszek pojawia się tylko jak chodzi sam nawiew albo podczas chłodzenia jak agregat przestaje chodzić i powietrze zaczyna się ocieplać
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-08-23, 14:23:02
Zaawansowany użytkownik
a może palisz przy klimie? miałem kiedyś taki przypadek że klient dzwonił że smierdzi niemiłosiernie...więc czyszczenie, odgrzybianie itd. po 2 tygodniach znów telefon i znów to samo...okazało się że panowie w trzech siedzieli w biurze i robili niezłą zadymę... a w połączeniu z wilgocią parownika tworzył się niezbyt przyjemny zapach.
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-08-23, 15:56:25
Zaawansowany użytkownik
zły odpływ i tak jest najbardziej prawdopodobny...mozliwe że wogóle nie ma syfonu.
są specjalne "tabletki" do umieszczania w tacy ociekowej...ładnie pachną i nie pozwalają na rozwój glonów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-23, 15:58:05 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

mg

2011-08-23, 17:09:23
Top użytkownik
Nie zrozum mnie źle ale problemów z pleśnią w tym pomieszczeniu nie masz?
Pod dywanami, pod parkietem, za meblami, w przestrzeni pomiędzy sufitem podwieszanym a stropem itp?
Opisz pomieszczenie gdzie klimatyzator jest eksploatowany.
  • Odpowiedz

cihu445

2011-08-23, 17:51:59
Nowy użytkownik
A więc tak rozebrałem ustrojstwo i tacka w miarę czysta trochę kurzu ale z niej nie śmierdziało z odpływu też nie, ale po bliższych oględzinach zauważyłem że na aluminiowych lamelkach a w zasadzie między nimi znajdował się dziwny nalot coś jakby drobniutka sól ( biały proszek ) wiedz ziołem szczoteczkę do zębów trochę detergentu i po godzinie starannego szorowania to coś zlazło wymyłem także tackę i odpływ.
Na razie testuje jak dotąd nic nie śmierdzi klima chodzi już do gadziny, zobaczymy co będzie dalej.
W pokoju nie pale i nie mam wilgoci gdyż jest to pierwsze piętro poddasze straszny ukrop, staram się także co sobotę w miarę starannie odkurzać cały pokój.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa