Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja i kilka pytań

4 Odpowiedzi, 5158 Wyświetleń

piszmaile

2011-08-27, 14:55:05
Nowy użytkownik
Witam.

Od razu zaznaczę iż jestem "zielony" w temacie klimatyzacji i stąd moje pytania poniżej:

1.Czy agregat klimatyzacji można zawiesić (zamontować) np pod sufitem dachu budynku czy jak kto woli pod zadaszeniem ? (wiatrak agregatu będzie skierowany wtedy w dół) , czy np pod sufitem balkonu ?
Zazwyczaj widziałem agregaty przykręcane do ścian czy stojące na dachach budynku.
(Chodzi mi o klimatyzację montowaną w mieszkaniu budynku-bloku).

2. Czy da się z jednej klimatyzacji (agregatu) chłodzić dwa pokoje ? (dwie jednostki chłodzące z jednego agregatu). Nie potrzebuję chłodzić dwóch pomieszczeń na raz ale może być albo jedno albo drugie pomieszczenie - da się tak czy trzeba dwa agregaty ?

3. Czy klimatyzacja szkodzi zwierzętom ? (jeżeli tak to w jakim stopniu?)

4. Czy są zastrzeżenia używania klimatyzacji w mieszkaniu (blok) przez osoby które są alergikami ?

5. Ile będzie kosztowała klimatyzacja do mieszkania (41m2) bądź do jednego pomieszczenia (jeżeli nie da się zrobić z jednego agregatu 2 klimatyzacji)

6. Jakie firmy klimatyzacji polecacie ?

7. Na co uważać montując klimatyzację na 2 piętrze w 2 piętrowym budynku ? (mieszkanie ze skosami)

Jeżeli możecie pomóc to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-08-27, 15:52:45
Moderator
Ad1: Nie
Ad2: Da się, są np agregaty multi. A niektórzy robią to na trójnikach lub elektrozaworach :-) Polak potrafiiii. Cool
Ad3: Tak samo jak ludziom.
Ad4: Przy odpowiednim serwisie to nie ma, niektóre firmy nawet zalecają.
Ad5: Jak zdecydujesz się na firmę z pktu 6, to się dowiesz. Ale parę tysi trzeba.
Ad6: Przede wszystkim markowe, tj takie, które nie znikną z rynku pozostawiając klienta samego sobie.
Ad7: To firma montująca opwinna uważać.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimart1

2011-08-29, 14:08:26
Nowy użytkownik
Najbardziej podoba mi się to " (wiatrak agregatu będzie skierowany wtedy w dół) " aż się piwem oblałem Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

adamdud

2011-08-30, 19:17:46
Użytkownik
patusx1 napisał(a):Jestem Klijentem klimatyzacji i jestem zielony klimatyzator wisi na scianie a pod nim plama oleju do tego cieknie woda pomózcie co mam zrobic sam naprawiac? czy wezwac serwis? Big Grin

Wezwij serwis
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa