Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fuijtsu VRF

40 Odpowiedzi, 36662 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
Wstecz 1 2

csw

2011-08-28, 20:09:32
Użytkownik
Generalnie chce uzyskać temperaturę w sali konsumpcyjnej ok 18 C to jest założenie, kolejnym założeniem jest 3-4 bra na ssaniu bo to mnie blokuje i wywala termik sprężarki poprostu przegrzewa się.
Zawór rozprężny z wyrównaniem ciśnienia Sporlan niestety nie znam dokładnie modelu w tej chwili Sad,
Sterownik SCH4 jedne sterownik steruje 2 sprężarkmi drugi steruje 1, wszystko na opóźnieni załączenia to akurat nie ma tu znaczenia. Dwie czujki które zezwalają na załączenie sprężarki nr 2 i 3 w zależności od temperatury nawiewu na kanale oraz zabezpieczenie na parowniku ustawione na 15 C z tego co pamiętam nastawa poniżej której nie mogę zejść na sterowniku.
CSW

csw

2011-08-28, 20:13:25
Użytkownik
Jeszcze jedna rzecz nie mam dostępu do agregatu pod ręka i to jest kolejny problem bo będe przy nim dopiero we wtorek odległość jakieś 400 km i to boli najbardziej inaczej pewnie spałbym obok niego Smile i go monitorował.
CSW

crocens

2011-08-28, 20:19:19
Top użytkownik
szwarcc, sprężarka prędzej przegrzewa się z powodu zbyt dużego przegrzania a nie zbyt wysokiego ciśnienia, 4bary to minimum jakie musisz utrzymać bo inaczej zamrozisz parownik...

moim zdaniem źle dobrany zawór rozpręzny...
.

csw

2011-08-28, 20:40:23
Użytkownik
cezary - imię ,
wylutować go i wstawić inny, ok mam dane dotyczące chłodnicy-parownika w centrali jej moc to 37 kW a agregat-skraplacz to tylko 28 kW,
Kolega KB podesłał linkę na temat przegrzania poniżej zamieszczam link, czym mam się sugerować :>
http://www.hurtownia-chlodmar.pl/chlodma...rzanie.htm

A artykuł kolegi Stefanbud-a Smile
CSW

csw

2011-08-28, 20:45:58
Użytkownik
IIort jakbym miał odpowiednią praktykę w przeróbkach VRF to pewnie nie było by tego postu.
Ale widzę, iż nie wnosisz nic ciekawego na forum poza tym że piszesz co mam zabrać, zapomniałeś jeszcze o skarpetkach na zmianię gaciach itp.
Jest taka góralska modlitwa :
Panie boże spraw abym nie ględził i nie mówił dopóki nie jestem pewien że mam coś do powiedzenia,

Ja staram się do tego stosować, jak nie wiem jak pomóc nie pisze proste i logiczne.
CSW

llort

2011-08-28, 20:46:32
Zaawansowany użytkownik
szwarcc@o2.pl napisał(a):cezary - imię ,
wylutować go i wstawić inny, ok mam dane dotyczące chłodnicy-parownika w centrali jej moc to 37 kW a agregat-skraplacz to tylko 28 kW,
Kolega KB podesłał linkę na temat przegrzania poniżej zamieszczam link, czym mam się sugerować :>
http://www.hurtownia-chlodmar.pl/chlodma...rzanie.htm

A artykuł kolegi Stefanbud-a Smile
Nie czytalem ale moc co do przegrzania się nie zmienia Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama

crocens

2011-08-28, 20:47:52
Top użytkownik
zbyt mały zawór rozpręzny też da duże przegrzanie. Artykuł dotyczy klimatyzacji gdzie wszystko jest dobrze dobrane Smile tutaj nie mamy takiej pewności...
.

llort

2011-08-28, 20:56:57
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):zbyt mały zawór rozpręzny też da duże przegrzanie. Artykuł dotyczy klimatyzacji gdzie wszystko jest dobrze dobrane Smile tutaj nie mamy takiej pewności...
Tak samo jak dobrze dobrana sprężarka i zawór przy zbyt dużym parowniku? Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama

csw

2011-08-28, 20:58:02
Użytkownik
Marcin jakieś propozycje ??
CSW

crocens

2011-08-28, 21:09:29
Top użytkownik
llort, zależy o ile za duży Smile do pewnej granicy nic się nie stanie, jeżeli zawór jest dobrze dobrany to napuści tyle cieczy ile trzeba. Odparowanie wzrośnie, wzrośnie wydajność sprężarki i wszystko się ustabilizuje. Jeżeli ejst dużo przewymiarowany to może być problem.

szwarcc, zamów hotel, najlepiej najtańszy i jedź, zrób pomiary o których mówiłem i spróbujemy Cię jakoś naprowadzić na rozwiązanie Smile
.

csw

2011-08-28, 21:16:15
Użytkownik
No dobra zrobię pomiary itp,
myślisz ze to wina zaworu rozprężnego, a co myślisz o zaworach SV w zamieszczonym schemacie ??
CSW

crocens

2011-08-28, 21:30:25
Top użytkownik
nie widzę nic na schemacie bo otwiera się bardzo nie wyraźny, wyślij rysunek w innym formacie
.

csw

2011-08-29, 06:58:29
Użytkownik
nie mogę zamieścić schematu w innym formacie jak pgn. chyba że o czymś nie wiem jak wrzucić jpg.
Mogę podesłać na @.
CSW

csw

2011-08-29, 13:18:38
Użytkownik
No dobrze generalnie istotą rzeczy jest to że nadal nie mogę uruchomić tej jednostki, ale jakieś postępy są otrzymałem dobra dtr-kę Smile choć niewiele to wnosi do sprawy.
CSW

llort

2011-08-29, 19:20:22
Zaawansowany użytkownik
szwarcc@o2.pl napisał(a):No dobra zrobię pomiary itp,
myślisz ze to wina zaworu rozprężnego, a co myślisz o zaworach SV w zamieszczonym schemacie ??
Można tak było od razu Smile

csw

2011-08-30, 13:45:17
Użytkownik
Panowie i Panie, post dotyczył innego zagadnienia, myślę iż nie ma co debatować kto co itp.
Sprawa VRF zostanie rozwiązana jutro taka mam nadziję, dam info i może obrzucanie błotem sie skończy bo generalnie to do niczego nie prowadzi ,ale coż już taki naród Smile
CSW
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa