Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

buderman sc 4

24 Odpowiedzi, 21302 Wyświetleń

hary811

2011-08-31, 19:30:35
Użytkownik
czy mieliscie kiedys jakies problemy z montazem lub z eksplooatacja ??? i jak go montujecie w jed zew ???
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-31, 19:36:24
Top użytkownik
miałem problem z eksploatacją, po prostu słabo reguluje. Najlepiej regulował umieszczony w około 2/5 skraplacza licząc od początku. generalnie wolę regulatory działające na ciśnienie, regulują bardzo bardzo dobrze, mam gdzieś rzeczywisty wykres pracy takiego "falownika" na wentylator.
.
  • Odpowiedz

hary811

2011-08-31, 19:37:53
Użytkownik
wiem bo juz montowałem chciłem wiedziec tylko jak wy to robicie Smile i czy były juz jakies awarie i czy zmieniacie mu nastawy
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-31, 19:39:19
Top użytkownik
nie mam dużego doświadczenia, może to moje subiektywne odczucie ale zamontowałem dwa i dwa mi się nie spodobały Wink
.
  • Odpowiedz

hary811

2011-08-31, 19:42:22
Użytkownik
ja zamontowałem juz ok 20 ale wczoraj miałem masakre Smile bo po wyłaczeniu klimy cały czas krecił sie wentylator musiałem wszystko puscic przez stycznik sterowania agregatem
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-31, 19:47:07
Top użytkownik
niestety, lepszą regulację otrzymałem stosując moje miejsce montazu niż te wskazane w instrukcji Smile dlatego tak mi się nie podoba bo skoro instrukcja ni jak ma się do rzeczywistości to jak moge temu urządzeniu zaufać?
.
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-31, 19:52:39
Użytkownik
Musisz odpowiedzieć sobie jeszcze na pytanie czy w agregacie masz zawór, czy kapilarę. Jak to pierwsze to będzie Ci głupiał i nie wyregulujesz tego. Dlatego nie stosuje się tego typu agregatów do pomieszczeń technicznych. Chyba już gdzieś to było poruszane...
A te sterowniki są bardzo dobre, nigdy nie miałem z nimi problemów. Chodzą już ładnych parę lat i wszystko ok.
Powodzonka Wink
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-31, 19:56:13
Top użytkownik
możesz rozwinąć myśl, że przy kapilarze będzie szalał? dlaczego?
.
  • Odpowiedz

hary811

2011-08-31, 19:59:03
Użytkownik
montowałem w tamtym roku w 5 sinclairach i działaja super
  • Odpowiedz

mg

2011-08-31, 20:02:19
Top użytkownik
Jak ustawisz małą różnicę między temp, startu went. a temperaturą zadaną zaczynają się problemy.
Zamontowałem kilkanaście sztuk, żaden nie uległ awarii, dalej je instaluje ale jest z nimi problem przy małej delta T.
W podobnej cenie są małe ciśnieniowe regulatory danfoss, pięknie utrzymują ciśnienie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-31, 20:07:07 przez mg.)
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-31, 20:02:28
Użytkownik
Przy kapilarze ok jak najbardziej, przy zaworze będą się "gryzły". Jak zaczynasz regulować temperaturę skraplania, zawór zaczyna żyć swoim życiem Big Grin I człowiek stoi, i zaczyna się zastanawiać o co chodzi...
  • Odpowiedz

mg

2011-08-31, 20:10:29
Top użytkownik
Bobek napisał(a):Przy kapilarze ok jak najbardziej, przy zaworze będą się "gryzły". Jak zaczynasz regulować temperaturę skraplania, zawór zaczyna żyć swoim życiem Big Grin I człowiek stoi, i zaczyna się zastanawiać o co chodzi...
Masz racje, miałem podobne przypadki, zwłaszcza przy dłuższej instalacji układ pracuje bardzo niestabilnie.
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-31, 20:19:39
Top użytkownik
Miałem problemy przy kapilarze... ale może skoro to tak chwalicie to jeszcze raz spróbuję, lezy mi jeden w firmie... ale generalnie jeżeli mam sterować ciśnieniem to wolę mierzyc bezpośrednio ciśnienie.
.
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-31, 20:25:43
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):W podobnej cenie są małe ciśnieniowe regulatory danfoss, pięknie utrzymują ciśnienie.
Podaj model jak to nie tajemnica i gdzie podpinasz jak nie ma szredera na tłoczeniu, ingerujesz w klimę czy na instalacji, skręcasz czy lutujesz?
NO
  • Odpowiedz

mg

2011-08-31, 20:31:00
Top użytkownik
http://www.danfoss.pl/katalog_chlodnictw....06.pl.pdf
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-31, 20:36:07
Top użytkownik
też ich używam, są super Smile
.
  • Odpowiedz

mg

2011-08-31, 20:41:29
Top użytkownik
Ciekawe rozwiązanie zastosował danfoss, elektronika została sprowadzona do niezbędnego minimum.
A działa! Cool
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-31, 20:53:51
Zaawansowany użytkownik
ale do klimy czy do chłodnictwa używacie? ingerencja w urządzenie nie wchodzi w grę, trójniki skręcane są drogie i potem jeszcze redukować... a nie są też pewne... bym polutował, ale klima ma gwarancję... wlutowywał ktoś zaworki schredera w miękką rurę chłodniczą? albo jest inny sposób montażu na miękkiej miedzi szredera?
NO
  • Odpowiedz

mg

2011-08-31, 20:59:27
Top użytkownik
W klimatyzatorach na gwarancji i kapilarze raczej odpadają. Klimy na zaworach rozprężnych i owszem ale tutaj zazwyczaj jest regulacja fabryczna.
W chłodnictwie sprawdzają się bez problemu.

Przepraszam zapomniałem że to dział klimatyzacja.
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-31, 21:07:06
Użytkownik
A ile kosztuje taki DANFOSS, jest porównywalny do sc4?
Nie rozumiem ostatniego pytania? To w miękkiej nie da się lutować??? No co Ty, to jakiś żart z tym pytaniem?
Na klimę Ty dajesz gwarancję, kwestia co bardziej się kalkuluje. Regulator ciśnieniowy, czy temperaturowy. Ale rozważań i czynników za i przeciw jest wiele. Co kto lubi i czego oczekuje...
Powodzonka Wink
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-31, 21:09:01
Użytkownik
Dokładnie jak piszesz kolego mg Big Grin Do chłodnictwa lepiej je stosować, ale różne są upodobania... Wink
  • Odpowiedz

bxz

2011-08-31, 21:15:27
Zaawansowany użytkownik
rury twarde lutuje, rury miękkie lutuje ze sobą po wytłoczeniu ekspanederem, ale nie nawiercałem miękkiej miedzi i nie wlutowywałem w nią szredera nigdy (jak wpałka w stalowych), troche się obawiam czy to będzie szczelne ;p
NO
  • Odpowiedz

Bobek

2011-08-31, 21:20:09
Użytkownik
Jak zrobisz dobry spaw to będzie trzymać bez problemu Wink
Widziałem też trójniki o różnych średnicach z odejściem na 6 do podłączenia zaworka, ale jak dla mnie to tylko strata pieniędzy. Spokojnie będzie trzymać, nie musisz się obawiać Big Grin
  • Odpowiedz

mg

2011-08-31, 21:20:25
Top użytkownik
Wlutuj kapilarę.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa