Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Budowa mroźni (podłoże)

11 Odpowiedzi, 13966 Wyświetleń

helikopta

2011-10-20, 13:42:34
Nowy użytkownik
Mam takie pytanie. Stawiam mroźnie chłodniczą z płyt (z pianką poliuretanową), nie wiem na czym najlepiej ją postawić (chodzi o podłoże na którym ma stanąć chłodnia?) Czy wystarczy położyć ekstruder, a na na nim np. posadzkę betonową lub kostkę brukową?
  • Odpowiedz

mg

2011-10-20, 15:44:27
Top użytkownik
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=4122
  • Odpowiedz

wit

2011-10-20, 15:49:47
Top użytkownik
helikopta napisał(a):Czy wystarczy położyć ekstruder, a na na nim np. posadzkę betonową lub kostkę brukową?
nie.

zrób projekt.
  • Odpowiedz

mg

2011-10-20, 15:59:17
Top użytkownik
Wit co z Tobą? Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-10-20, 16:09:53
Top użytkownik
ze mną nic.

ale wkurzają mnie ludzie którzy chcą wszystko mieć podane na tacy.

-i nawet nie chce im się przejrzeć forum.
a temat był już kilka razy omawiany.

Jak ktoś zadaje fachowe pytania, jak widać, że ma problem i próbuje go rozwiązać -ja zawsze chętnie pomogę.

ale jeśli ktoś idzie na łatwiznę, nie dość, że nie chce mu się wynająć fachowca -to jeszcze nie chce się nawet poczytać -tylko niech jaśnie panu inni wszystko wyjaśnią i za niego zrobią -to mnie wkurza.

odpowiedziałem jasno na pytanie. w mroźni nie wystarczy kostka brukowa beton czy ekstruder.
Więc i tak pomoc otrzymał.
I dodatkową radę żeby zamówił projekt -bo mroźnia to nie wychodek który wystarczy zbić z kilku desek.

a w ogóle -po jakiemu to "ekstruder" ? bo chyba nie po Polsku...
ekstruder -to taka maszyna do produkcji i spieniania tworzyw sztucznych... nie wiem po co On chce maszynę zakopywać...
  • Odpowiedz

helikopta

2011-10-20, 16:51:15
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedzi. Jestem pierwszy raz na takim forum, z komputerem nie dawno nauczyłem się obchodzić i zupełnie nie wiedziałem, że takie tematy mogły być wcześniej poruszane, dlatego z góry przepraszam, za to, że nie zapoznałem się ze wszystkim na stronie. Starałem się szukać interesującego mnie tematu przez "szukaj",ale nic mi nie wyświetlało, dlatego postanowiłem, założyć nowy wątek. A skrót "ekstruder" dawno zagnieździł się w branży budowlanej jako polistyren ekstrudowany, wiec nie wiem co takie zdziwienie, nie będe tego komentował.
  • Odpowiedz

mg

2011-10-20, 16:57:29
Top użytkownik
Więc dopytaj budowlańców co i jak ,,ekstruderów" Smile
  • Odpowiedz

miezala5

2011-10-22, 06:44:50
Top użytkownik
Tak sie ostatnio wszyscy pytaja o fachowe porady chlodnicze ze mamy jeden post na tydzien!
To co zalezy doradzic w dwoch zdaniach helikopie!
Ja troche w obronie bo do niedawna sam zadawalem proste pytania ale nie ze wzgledu na latwizne tylko zeby sie nauczyc jak najwiecej od bardziej doswiadczonych kolegow!
Musze tez przyznac ze wyszukiwarka na forum dziala fatalnie i wbijajac wyraz lub fraze nie zawsze trafia sie na temat ktory juz byl!

A co w temacie to ja na podloge do mrozni daje plyte z ktorej byla robiona sciana:100-1,20-150mm
oczywiscie najwazniejsze jest zeby nie bylo mostkow i przemarzania dlatego pomimo zaxmkow dajemy duzo pianki poliuretanowej montazowej.Na gora najczesciej plyta alu ryflowana!
Jak mroznie jest stawiana w pomieszczeniu surowym mozna uwzglednic na plyte wylewke i plytki!

Wiem jesien zimno krotki dzien!
Nie ma co sie denerwowac!
Pozdrawiam!
Robert

p.s jak cos zle doradzam to sory ale zrobilem dwie mroznie ale czlowiek ktory u mnie pracuje zrobil ze 100 wiec ucze sie od niego i jak on to mowi kazda komora jest inna ale mostkow trzeba pilnowac!Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-10-22, 08:09:47
Top użytkownik
ważny jest rozmiar mroźni. jak mroźnia ma ze 2 metry na coś tam to z boków od cieplejszej strony gruntu lub budynków dopłynie pod płytę dostateczna ilość ciepła i skompensuje wychładzanie podłoża wskutek strat izolacji.
jak mroźnia duża -to bezwzględnie musi być grzanie podłoża....
wybrać ziemię i : podsypka -jakiś żwir albo co -cienka wylewka -grzałka elektryczna lub glikolowa lub inna - -wylewka przykrywająca -izolacja paroszczelna --izolacja cieplna poliuretetan twardy lub styropian o większej gęstości -grubiej niż ściany standard to około 30cm - - izolacja i płyta przykrywająca - bądź zbrojona wylewka, bądź jakieś blachy... generalnie wersji rozwiązań może być dużo -wybór zależny od wielkości mroźni, rodzaju gruntu, umiejscowienia komory, dostępnych w okolicy materiałów...
mała mroźnia -inaczej.
generalnie zwłaszcza przy dużej powinien być zrobiony projekt. kilka tys na projekt -za odrobinę rysunków i chwilę przy komputerze -to wydaje się sporo. ale - ta sama kwota za poważną wiedzę projektującego to już niewiele. W tym przypadku płaci się za wiedzę a nie za pracę. Zrobione oszczędnościowo -według poradnika "zrób to sam -forum pomoże" -jeśli błędnie -gdy za kilka lat wysadzi posadzkę, gdy pękają fundamenty -lub nawet jeśli tylko większe zużycie energii... -jest w sumie dużo drożej. i często jest za późno na sensowne poprawki.
niestety często taniej -znaczy drożej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-22, 09:46:32 przez wit.)
  • Odpowiedz

mg

2011-10-22, 18:29:55
Top użytkownik
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=2833

pozdrawiam zimka ,helikopta i setki innych zjednym IP
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-22, 18:32:09 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2011-10-22, 18:36:00
Top użytkownik
helikopta napisał(a):Mam takie pytanie. Stawiam mroźnie chłodniczą z płyt (z pianką poliuretanową), nie wiem na czym najlepiej ją postawić (chodzi o podłoże na którym ma stanąć chłodnia?) Czy wystarczy położyć ekstruder, a na na nim np. posadzkę betonową lub kostkę brukową?

,,Witam, mam takie pytanie czy ktoś ma może doświadczenie jak najlepiej
i najtaniej wykonać posadzkę w komorze mroźniczej na lody. Posadzka o wymiarach 9 m x 25 m. Chodzi mi dokładnie o każdą warstwę posadzki. Po posadzce tej będzie jeździł wózek widłowy.
(zimek 2009r)

Pozdrawiam
zimek''
(zimek, post z 2009r)
zimek jest i dzisiaj aktywny (z dwoma postami)

w ch...nas robili tyle lat Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-10-22, 18:43:51 przez mg.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa