Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nie można włączy grzania

9 Odpowiedzi, 12521 Wyświetleń

BarTerm

2011-11-16, 19:44:55
Nowy użytkownik
Witam.
Mam dla Panów zagadkę. Dzisiaj dostałem zgłoszenie od klienta, że jego klimatyzator nie przełącza się na funkcję ogrzewania. Od listopada przejeliśmy klimatyzcaje w pewnej instytucji. Na początku zrobiłem konserwację i na chłodzeniu chodził super, fakt faktem, że ogrzewanie sobie odpuściłem bo było mi szkoda czasu.
Dzisiaj dostałem zgłoszenie, że jego klima nie chce grzac.
Klimatyzator Mitsubishi Electric. Multi. w rodku 4 małe kasety. Wszystkie cztery po przestawieni na pilocie funkcji na ogrzewanie próbowały sie uruchomi i po ok. 30 s. wyłaczały się wentylatory i sygnalizowały brak komunikacji miedzy jednostkami. Pulsowała (jedno migniecie) kontrolka pracy-zielona. Nie pomogły resetowanie z zasilania, korekta przyciskiem sw871.nie wiem czy nie pomyliłem jakiejś cyfry. Prawdę mówiąc w pewnym momencie zgłupiałem. Klimatyzator, który chłodzi normalnie nie chce grzac. Pewnie powiecie że jest tylko chłodzący. Otóż ma funkcję grzani i chłodzenia. tylko z jakiegoś powodu nie można było włączy ogrzewania na zadnym z 4 parowników.
Macie jakieś pomysły?
  • Odpowiedz

gadget

2011-11-16, 21:32:41
Zaawansowany użytkownik
Jak na razie zagadka nie rozwiązana ! Ja też niewiem bo moeże tak więcej szczegółów , niestety zgubiłem swoją szklaną kulę ....
  • Odpowiedz

BarTerm

2011-11-16, 21:53:01
Nowy użytkownik
gadegt koniecznie musisz ją odnaleśc... Wink

co chcesz wiedzie?
  • Odpowiedz

Bobek

2011-11-17, 17:21:02
Użytkownik
Widzę, że jesteś z Warszawy. Masz tam generalnego przedstawiciela i serwis główny ME. Zadzwoń, porozmawiaj, podjedź. Układ trzeba przejrzeć, sprawdzić wszystko namacalnie. Ciężko coś doradzać na podstawie jakiś niesprecyzowanych informacji. ME to jedna wielka elektronika, trzeba dorwać DTR do danego układu i prześledzić, w ogóle muti są specyficznymi układami.
Powodzenia Wink
  • Odpowiedz

bartek2700

2011-11-17, 18:29:51
Użytkownik
jak to w instytucjach bywa jedna pani chciała sie chłodzić a inna w tym samym czasie grzać wiec przyjechał pan serwisant poprzełączał coś na płytce(czyt.switch) i teraz tylko chłodzi;-)
  • Odpowiedz

BarTerm

2011-11-17, 19:45:11
Nowy użytkownik
Witam. Problem jest rozwiązany od momentu kiedy powstał czyli wczoraj. Zajeło mi to 3 godziny z czego większą cześc na telefonie z serwisem Mitsubishi. bartek2700 ma rację. Wystarczyło przestawi switch. Sam tego nie wiedziałem, ale i z autoryzowanym serwisem nie było łatwo.
Najdziwniejsze jest to, że klima rok wcześniej podobno grzała a od tamtego czasu nikt nie był przy klimie chocby na zwykłej konserwacji.
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i 10 pkt. dla Bartka Wink
  • Odpowiedz

BarTerm

2011-11-17, 21:19:13
Nowy użytkownik
kibicL napisał(a):michaljmb przejęty przytułek trzeba obronić.A może pod przytułkiem przejętym mina.Broniąc przytułek bez komunikacji z jednostką nadrzędną MASTER(dowództwem) ciężko utrzymać przytułek w relacji szerokiej pseudo- czasami konkurencji.Czy kiedykolwiek ta funkcja działała?Czasami nie widoczne są elementy dwóch jednostek które trzeba ze sobą połączyć.
Jeden switch przestawiłeś? Bo czegoś nie rozumiem.
Tak kibicL, wystarczyło przestawi jeden switch na płytce w j. zewnętrznej. Tylko trzeba wiedzie gdzie on jest.
  • Odpowiedz

gadget

2011-11-19, 10:17:12
Zaawansowany użytkownik
O widzę że znalazłeś rozwiązanie . Chodziło mi dokładnie o modele , mam dostęp online do serwisówek tej firmy więc mogłbyś sam to zrobić bez łaski i wiszenia na telefonie .
  • Odpowiedz

BarTerm

2011-11-19, 10:27:41
Nowy użytkownik
Jak pisałem wiadomość to juz nie pamiętałem modelu, dlatego go nie podałem. W poniedzialek postaram sie odszukać nazwe modelu i podam dla ogólnej wiedzy Wink

Zdecydowanie lepiej jest mieć dostęp do serwisówek niż tłumaczyć 5 kolesiowi przez telefon o czym mówimy ;p

Dzięki gadet
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa