Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czynnik solkane 22m

31 Odpowiedzi, 27989 Wyświetleń
1 2 Dalej

danczuk

2011-11-25, 19:48:03
Nowy użytkownik
Witam
może któryś z szanownych kolegów podpowie mi czy można mieszać r22 z mieszanką solkane 22m ??
zalecenie jest niby żeby nie mieszać a jedynie wymienić jeden na drugi ale w praktycznym zastosowaniu może ktoś mieszał i ma jakieś doświadczenie z tym gazem -solkane 22m
proszę o jakąś jnformację bo w instalacji mam około 24kg r22 a brakuje mi tylko około 6kg ( który uciekł ) i nie wiem co zrobić bo tego r22 trochę szkoda
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-11-25, 19:53:29
Moderator
Na redbull'ach napisane żeby nie mieszać z alkoholem. Niektórzy mieszają i mówią, że niezła frajda.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

danczuk

2011-11-25, 19:58:15
Nowy użytkownik
niby trochę w tym racji kolego Shitashii jest ale jak ktoś już miał do czynienia z tym zamiennikiem to może coś podpowie
  • Odpowiedz

mg

2011-11-25, 23:42:05
Top użytkownik
Typowe myślenie Polaka, moim zdaniem sprawa jest czysta, producent czynnika nie przewiduje mieszania i nie odpowiada za skutki. 24 kg to nie mało zapewne nie goni tego sprężarka aspera, czy electrolux odpowiedzialnym za skutki jesteś ty. wybieraj
  • Odpowiedz

bodzio

2011-11-26, 12:56:40
Zaawansowany użytkownik
Najlepiej ściągnij sobie ten R22 na pewno się przyda i napełnij tym zamiennikiem.
Będziesz spał spokojnie, ja bym się nie zastanawiał Big Grin
  • Odpowiedz

wit

2011-11-29, 11:32:33
Top użytkownik
cóż... mając szanse pewnie nawet nie pół na pół może ze 30% ,że będzie gonić...

zakładasz oszczędność rzędu ceny freonu -ryzykując kilkakrotnie większe straty -cena sprężarki...

minimalny zysk obarczony dużym ryzykiem sporych strat... ja tam wole spać spokojnie i raczej
  • Odpowiedz

danczuk

2011-12-02, 16:25:32
Nowy użytkownik
dziękuję wszystkim za opinie , chociaż miałem nadzieję że będzie więcej wypowiedzi osób które coś takiego robiły w praktyce ( np kolega - kibicL ) a nie tylko teoretyczne dywagacje na temat co by było gdyby , ale za wszystkie opinie oczywiście dziękuję - po to przecież jest forum
temat do zamknięca
serdecznie pozdrawiam

PS
jak wymieszam te dwa gazy i to będzie pracować trochę to napiszę o ewentualnych skutkach
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-02, 18:44:48
Top użytkownik
Drogi Kolego. Otrzymałeś odpowiedzi, 5 za tym by nie mieszać, 1 za tym by tak zrobić.
Więcej odpowiedzi nie będzie bo nikt tak nie robi... ja też nie. Możesz stracić cały gaz, i 22 i 22m.
.
  • Odpowiedz

wit

2011-12-04, 08:49:06
Top użytkownik
może stracić i sprężarkę... po prostu układ jest nieprzewidywalny...

dla oszczędności złotówki ponosić znaczne ryzyko straty stówy... ale co kto lubi.
jeśli miałbym zarobić stówę to warto zaryzykować złotówkę -w drugą stronę nie.

oszczędność na czynniku jest symboliczna. Ewentualne straty -na wymianie całego czynnika, płukaniu układu, ewentualnej awarii sprężarki czy zapchania zaworów znaczne -o wiele wiele wyższe.

"czy mogę balon do wina umyć szczotką od kibla -co prawda pisze się że to niechigieniczne -ale przecież szczotka ma podobny układ włosia... oczekuje rad tylko od osób które przećwiczyły to w praktyce" -Kolego danczuk -pewnych rzeczy po prostu się nie robi...

i trudno znaleźć kogoś kto robił.

masz rady - nie zgadzasz się z nimi -to po co pytasz? -bądź pierwszy -zmieszaj -i napisz na forum co wyszło. napisz i za rok i za 2 czy układ -w tym sprężarka jeszcze "żyją"
  • Odpowiedz

danczuk

2012-09-28, 19:19:36
Nowy użytkownik
witam
nikt nie odpowiedział na moje pytanie więc jak kolega WIT napisał sam sprawdziłem.
wymieszałem oba gazy ( olej został nie zmieniony - mineralny ) układ pracuje 9 miesięcy bez zarzutu.
piszę bo może komuś się to przyda , a może nie .
pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-09-28, 19:21:46
Top użytkownik
9 miesięcy to czas ,żeby się coś urodziło.
Masz pewność,że pracuje z pełną wydajnością?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 21:15:30
Top użytkownik
Dlaczego tak sądzicie panowie?Czy emocje nie są związane z polityką?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 21:20:18 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 22:45:16
Top użytkownik
Zastanawia jedna rzecz.Tego co zrobił kolega pod względem prawnym nie powinno się robić.Mnie zastanawia inna rzecz odnośnie zamienników.Czy -134-a może pracować z powodzeniem z olejem mineralnym?Wiele zamienników za r-22 posiada w składzie prawie 50 do 50 R-134-a.Czy jedno drugiemu nie przeczy?Nie piszcie tylko że jeden czynnik pomaga drugiemu w obrocie oleju w instalacji mając na uwadze niezgodność olei podczas oddania sprężarki do reklamacji.Czy nie starzy wyjadacze tego forum byli przeciwni mojemu zdaniu że olej poliestrowy lepiej smaruje układy pracujące na r-22 niż oleje mineralne?Czy naprawdę trzeba było kilku banów aby co niektórym to wytłumaczyć na poziomie technicznym?Odnosząc się co do ochrony środowiska odpowiem jako Kibic.Dobrze zrobiłeś dopuszczając bo działa biorąc pod uwagę że układ uszczelniłeś.Wymieniając na nowy czynnik nie dopuszczając doprowadził byś do produkcji nowego czynnika chłodniczego a co za tym idzie kolejnej dziury ozonowej.Ja tak naprawdę nie wiem co się dzieje z odzyskanym czynnikiem r-22 na podwórkowych firmach recyklingowych.Czy ktoś wspominał o recyklingu oleju mineralnego do środowiska zastępując go poliestrowym?Jaki jest współczynnik ochrony środowiska zastępując czynnik r-22 np czynnikiem 417-a biorąc pod uwagę produkcję nowego czynnika i biorąc pod uwagę jego mniejszą wydajność skupiając się na dołożeniu węgla w elektrowni?A czy ktoś brał pod uwagę ile energii potrzeba na utylizację poprawnie działającego urządzenia chłodniczego pracującego na nie dozwolonym czynniku?Polityka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 23:00:25 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 23:04:06
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Na redbull'ach napisane żeby nie mieszać z alkoholem. Niektórzy mieszają i mówią, że niezła frajda.
Ciekawe skąd te doświadczenia z odjadami(odjazdami)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 23:05:46 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

awax

2012-09-29, 08:28:17
Top użytkownik
To,że układ z np.R404 pracuje z olejem mineralnym i nic się nie dzieje nie oznacza,że jest OK.
Olej poza tym,żeby skutecznie smarował sprężarkę ma w jak najmniejszym stopniu zmniejszać wydajność chłodniczą.
Powrót oleju do sprężarki to jedno,nie należy zapominać ,że olej tworząc różne mieszaniny z czynnikiem w mniejszym lub większym stopniu zmniejsza jego wydajność chłodniczą.
"układ pracuje 9 miesięcy bez zarzutu" -jeżeli fakt,że zużycie prądu było np 25% wyższe nie jest zarzutem to fajnie.Klient nie ma pojęcia ,że ta praca bez zarzutu więcej go kosztuje .
Proponuję eksperymen,napełnijcie jakąś starą lodówkę z R 12 czynnikiem R 134a bez wymiany oleju.Idę o zakład ,że będzie pracowała "bez zarzutu" i poradzi sobie z odprowadzeniem oleju.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-09-29, 11:35:48
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Proponuję eksperymen,napełnijcie jakąś starą lodówkę z R 12 czynnikiem R 134a bez wymiany oleju.Idę o zakład ,że będzie pracowała "bez zarzutu" i poradzi sobie z odprowadzeniem oleju.

> awax < co za zmiana roll

Jakiś czas temu napisałem że stare agregaty w chłodniach do mleka pracują bez zarzutu napełnione

R 134 to wsiadłeś na mnie jak to oszukuję klientów bo w niedługim czasie padną sprężarki i naciągam ich na koszty. ( tak na marginesie jedna - którą pamiętam < chodzi bez zarzutu już 8 rok i pracuje cicho wydajnie jak trzeba ).

Ty widzę popierasz biznes producentów i dilerów ( a praktycznie i swój ) bo najlepiej gdyby co chwilę zmieniano gazy a więc oleje a najlepiej sprężarki, agregaty, osprzęt itp. > użytkownik płaci a ja zarabiam <.

Tylko jak to się ma do Twojej < TROSKI O OSZUKIWANEGO KLIENTA >???????????????? cool
  • Odpowiedz

awax

2012-09-29, 13:25:54
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):
klimatolog napisał(a):Proponuję eksperymen,napełnijcie jakąś starą lodówkę z R 12 czynnikiem R 134a bez wymiany oleju.Idę o zakład ,że będzie pracowała "bez zarzutu" i poradzi sobie z odprowadzeniem oleju.

> awax < co za zmiana roll

Jakiś czas temu napisałem że stare agregaty w chłodniach do mleka pracują bez zarzutu napełnione

R 134 to wsiadłeś na mnie jak to oszukuję klientów bo w niedługim czasie padną sprężarki i naciągam ich na koszty. ( tak na marginesie jedna - którą pamiętam < chodzi bez zarzutu już 8 rok i pracuje cicho wydajnie jak trzeba ).

Ty widzę popierasz biznes producentów i dilerów ( a praktycznie i swój ) bo najlepiej gdyby co chwilę zmieniano gazy a więc oleje a najlepiej sprężarki, agregaty, osprzęt itp. > użytkownik płaci a ja zarabiam <.

Tylko jak to się ma do Twojej < TROSKI O OSZUKIWANEGO KLIENTA >???????????????? cool

Przeczytaj ze zrozumieniem.
Nadal uważam,że takie eksperymenty to oszukiwanie Klienta.Nigdy nie pisałem,że padną sprężarki,jedynie że układ nie pracuje prawidłowo.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 16:58:09
Top użytkownik
elektromechanik napisał/a:
klimatolog napisał/a:
Proponuję eksperymen,napełnijcie jakąś starą lodówkę z R 12 czynnikiem R 134a bez wymiany oleju.Idę o zakład ,że będzie pracowała "bez zarzutu" i poradzi sobie z odprowadzeniem oleju.
Czy naprawdę to ja napisałem?
  • Odpowiedz

awax

2012-09-29, 17:39:06
Top użytkownik
elektromechanik kłamie :Smile)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 18:50:19
Top użytkownik
Robi to nieświadomie.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-09-29, 19:06:43
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Robi to nieświadomie.

Przepraszam bardzo. Dopiero teraz zauważyłem że cytat pochodzi z nie tego postu. Użyłem funkcji > CYTUJ <
po zaznaczeniu tekstu. Nie mam pojęcia czemu zaznaczyło > klimatolog < Rolleyes

Jeszcze raz przepraszam. Natomiast nie zmieniam tekstu swojej wypowiedzi.
> awax , nie mam w tej chwili czasu ale znajdę w najbliższym czasie znajdę Twoje posty na ten temat!!!!!!!!!!

Przed chwilą sprawdziłem. Przy wszystkich innych postach po zaznaczeniu cytaty są prawdziwego autorstwa a przy . > awaxa < podpis KLIMATOLOG

kopia z okienka pisania postów.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-29, 19:16:06 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 19:17:00
Top użytkownik
Nic nie szkodzi.Nie jesteśmy nie omylni.To podświadomość.Każdy napis SPAMER powinien być przynajmniej innego odcienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-29, 19:20:10 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

awax

2012-09-29, 19:26:36
Top użytkownik
A propos spamów,jak to jest,że nie każdemu można go przypisać?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 19:48:56
Top użytkownik
Może to nie jest najważniejsze w tej procedurze.Mnie raczej interesuje metoda uznania wypowiedzi jako spam.Czy w chwili obecnej to nie wygląda w ten sposób że nowo zarejestrowany otrzyma odpowiedż zamiast użyć chusteczki higienicznej użyje dostępnej funkcji spamu?A czy nie jest tak że kogoś znienawidziłem określę jego wypowiedż jako spam bo mam do tego prawo.Czy ktoś z forum prowadzi taką selekcję.Nie wydaje mi się aby w moim przypadku napisał na 595 wypowiedzi sensownych tylko 47.Ja się nie żalę bo mi to nie przeszkadza że oceniają mnie oszołomi nie związani z branżą lub związani mało wiedzący mający ściągnięty kaganiec.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 19:53:32
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Może to nie jest najważniejsze w tej procedurze.Mnie raczej interesuje metoda uznania wypowiedzi jako spam.Czy w chwili obecnej to nie wygląda w ten sposób że nowo zarejestrowany otrzyma odpowiedż zamiast użyć chusteczki higienicznej użyje dostępnej funkcji spamu?A czy nie jest tak że kogoś znienawidziłem określę jego wypowiedż jako spam bo mam do tego prawo.Czy ktoś z forum prowadzi taką selekcję.Nie wydaje mi się aby w moim przypadku napisał na 595 wypowiedzi sensownych tylko 47.Ja się nie żalę bo mi to nie przeszkadza że oceniają mnie oszołomi nie związani z branżą lub związani mało wiedzący mający ściągnięty kaganiec.
A propos spamów,jak to jest,że nie każdemu można go przypisać?awax teraz ocenia uczeń a nie nauczyciel.Bezstresowe wychowanie
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa