Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Gdzie postawic skraplacz

12 Odpowiedzi, 11784 Wyświetleń

jacek 64

2011-11-30, 21:39:51
Zaawansowany użytkownik
Jestem początkujacyn chłodniarzem - mam kilka lat doświadzenia w klimatyzacji. i mam nastepujacy dylemat. Wymieniam klientowi cały układ chłodniczy ( poprzedni był na R22) . Układ ma moc 1,9 kW, komora na 4 st C 6m2 . Mam do wyboru : albo postwić skraplacz na dach budynku albo w pomieszczniu gdzie stoi komora chłodnicza. pomieszczenie jest duże 80m2. Magazyn mąki. Mogę postawić skraplacz na komorze chłodniczej albo na zewnatrz. Która opcja daje bardziej ekonomiczną pracę i zwiększa żywotność układu ? Co o tym sądzicie ?
  • Odpowiedz

wit

2011-11-30, 22:28:07
Top użytkownik
jaką izolację ma to duże pomieszczenie? jest jakaś wentylacja? w sumie 80m2 to dość dużo -i powinno rozproszyć zyski ciepła z dość małego agregatu (2kW). -chyba, że pomieszczenie szczelnie zamknięte...

W pomieszczeniu skraplacz nie będzie narażony na deszcz -i zima też mniej się niszczy. latem -prawdopodobnie w pomieszczeniu będzie gorąco -wiec warunki pracy skraplanie niekorzystne... wtedy lepiej na dachu.
masz za i przeciw i trudno zgadywać w ciemno. na miejscu trzeba rozważyć specyfikę...
  • Odpowiedz

miezala5

2011-11-30, 23:34:47
Top użytkownik
Napewno nigdy w magazynie maki!
Po 2-3tyg bedzie zawalony skraplacz maka na maksa i tak w kolko!
To juz lepiej na zewnatrz z malym daszkiem i ogrzewaniem karteru sprezarki plus ewentualna regulacja skraplania ale to juz inny temat poruszany kilka postow nizej!Smile
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mg

2011-12-01, 19:58:06
Top użytkownik
A co na to zleceniodawca?, z twojej wypowiedzi wynika że doświadczenie ma. Rolleyes
  • Odpowiedz

jacek 64

2011-12-01, 21:24:56
Zaawansowany użytkownik
Osobiście przekonuje mnie argument kolegi , że zabrudzi się szybko chłodnica skraplacza. Pomieszczenie jest na tyle duże , że ciepło się rozproszy. Latem jest tam chłodniej niż na dachu. Zimą cieplej. Muszę sprawdzić możliwość zabrudzenia skrapalcza.
kibicL napisał(a):Jak na dachu to linia cieczy w dół letko ponad poziomem skraplacza aby zapobiec zalewaniu sprężarki czynnikiem.
Stara instalacja pracowała z liną cieczy - wysoko na 1metr w górę a potem w dół i inc się nie działo.............
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-01, 21:28:53 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

wit

2011-12-01, 21:55:23
Top użytkownik
prawdopodobnie się zabrudzi... przeoczyłem, ze to magazyn mąki... uciekaj ze skraplaczem z tego pomieszczenia.

a linią cieczy się nie przejmuj. jej położeniem się nie przejmuj... ważne coby nie leciała po źródłach ciepła.

ważniejsze linia tłoczna sprężarka-skraplacz i linia ssawna -syfony, podrzuty spadki i inne takie dopilnuj.
  • Odpowiedz

jacek 64

2011-12-01, 22:17:03
Zaawansowany użytkownik
Dzieki Wszystkim za pomoc .
  • Odpowiedz

jacek 64

2011-12-03, 19:57:12
Zaawansowany użytkownik
Skraplacz i agregat będą na dachu. Parownik 1,5 metra poniżej. długość instalacji 3m . Więc chyba nie musze się przejmować syfonami ?.....
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-03, 20:37:14
Top użytkownik
Musisz...
.
  • Odpowiedz

wit

2011-12-03, 22:07:16
Top użytkownik
a co ma linia cieczy do zalewania sprężarki? bo jakoś tego nie ogarniam...
linia cieczy ni cholery ze sprężarką się nie łączy -wiec jak ma niby ją zalewać?

Niezależnie gdzie by była sprężarka -linia cieczy biegnie ze skraplacza do zbiornika cieczy i ze zbiornika cieczy do zaworu rozprężnego -i jak niby poprowadzenie cieczówki ma wpływać na zalewnie sprężarki ???
na kilka rzeczy linia cieczy wpływać może... ale na zalewanie?

chyba ktoś tu myli nazwy rurociągów... może chodzi o tłoczny? bo przez tłoczny w szczególnych warunkach może sprężarkę zalewać... przez cieczowy -pierwsze słyszę.
chyba, ze ktoś "inteligentny inaczej" da zbiornik cieczy wyżej skraplacza... ale i tak zalewanie by było poprzez tłoczny. Jednak tak spieprzyć instalację to się trzeba mocno postarać....
  • Odpowiedz

mister

2011-12-03, 22:27:16
Zaawansowany użytkownik
wytłumaczcie mi jaki wpływ na zalewanie sprężarki ma rura tłoczna ? może ja czegoś nie wiem ? elektrozawór przed zaworem rozprężnym chyba załatwia ten problem ?
  • Odpowiedz

wit

2011-12-03, 23:26:15
Top użytkownik
mister napisał(a):wytłumaczcie mi jaki wpływ na zalewanie sprężarki ma rura tłoczna ? może ja czegoś nie wiem ?

rura tłoczna łączy sprężarkę (tłoczenie) ze skraplaczem. z drugiej strony ze skraplacza jest połączony spływ cieczy do zbiornika cieczy. jeśli skraplacz -i/azwłaszcza Wink rura tłoczna jest w zimnym miejscu -jest możliwe, że w rurze tłocznej wykrapla się czynnik -głównie w trakcie postoju sprężarki.

podobnie jeśli zb. cieczy jest w ciepłym miejscu -a skraplacz z rurociągami w zimnym -to w czasie postoju w zbiorniku cieczy czynnik paruje -i przełazi do zimnego skraplacza. w krańcowym przypadku może się przelać -i rurociągiem tłocznym polecieć do sprężarki. i zalać część tłoczną a pomaleńku przez nieszczelności płytek przeleźć i na ssanie.
Zagrożenie istnieje tylko przy szczególnych przypadkach poprowadzenia rurociągów i podczas długich postoi urządzenia. ale istnieją takie cuda jak syfony, spadki, przekroje rur i zawory zwrotne... można zabezpieczyć. można i zaszkodzić złym poprowadzeniem.

mister napisał(a):elektrozawór przed zaworem rozprężnym chyba załatwia ten problem ?
załatwi coby nie zalewało ssaniem w trakcie postoju. Nie załatwi tłoczenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa