Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat komory chłodniczej - praca wentylatora skraplacza

59 Odpowiedzi, 63118 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

jack63

2011-12-07, 18:16:36
Zaawansowany użytkownik
Mam na podorędziu 10 central wentylacyjnych ze scrollami Copelland'a w dwóch wielkościach i dwóch rodzajach regulacji wydajności - "zwykły" scroll i tzw. scroll digitall (co za dureń wymyślił tą nazwę!). Każdy układ ma EEV + EVD Carel'a . Każdy układ ma jedną sprężarkę tzw. digitall sterowaną Carel'em PCx. Każdy układ ma w lecie chłodzić a w pozostałej części roku "robić" za odzysk. Wszystkie układy mają regulować wydajność 0d 0 d0 100% zgodnie z podanym sygnałem napięciowy ze sterowników central.
Zawory EEV i sterowniki EVD spisują się OK od prawie roku, choć mam problemy ze startem układów i odpowiednim włączaniem EVD.
EVD nie mają zabezpieczeń prądowych wyjścia na silnik krokowy zaworu, choć układy scalone w nich zastosowane dają taką możliwość, co grozi spaleniem tychże scalaków przy złym podłączeniu lub zwarciu kabli. Przerobione w praktyce.
Też czekam na odpowiedź crocens i wit z niecierpliwością.
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-07, 18:56:43
Top użytkownik
minusy to cena oraz w zastosowaniu z dwoma czujnikami temperatury (pośredni pomiar ciśnienia).

EEV dobrze spisują się w układach z mocno zmienną wydajnością cieplną parownika oraz systemach gdzie należy utrzymać wysoką wilgotność powietrza, w pozostałych przypadkach prawie zawsze zwykłe, dobre TEV dają radę bez problemów. Nawet w wielu przypadkach gdy jest zmienne obciążenie parownika można dać zwykły TEV i układ będzie hulał jak ta lala Smile

Co do odzysku to tak, coraz częściej o tym słychać, sam zrobiłem parę takich układów. Różnych. Odzysk do CO i CWU z reguły wymaga wysokich temperatur skraplania. Dużo (albo więcej niż musi) energi pobiera agregat (praca na wysokim skraplaniu) ale praktycznie cała może być oddana do wody. Jest super.
Na pewno jest bardziej popularnym rozwiązaniem bo prostym w budowie.

Dmuchanie na halę ciepłym powietrzem to też rodzaj odzysku energii. Każda forma jest dobra Smile

Co do kwestii pływającego ciśnienia skraplania to po prostu chodzi o to, by układ działał cały rok przy możliwie najniższym ciśnieniu skraplania, oczywiście w pewnym przedziale. Daje to zyski energetyczne.
.
  • Odpowiedz

Mechanik

2011-12-07, 19:16:16
Nowy użytkownik
Cytat:Zawory EEV i sterowniki EVD spisują się OK od prawie roku, choć mam problemy ze startem układów i odpowiednim włączaniem EVD.

Jak parownik ma małą objętość(np. płytowiec) to zanim bujnie się silnik krokowy i ustali pozycję zaworu, to sprężarka potrafi już odessać parownik i wyrzuca LP. Kiedyś musiałem ustawić większą zwłokę czasową na zadziałaniu LP by był czas na ustabilizowanie się układu po starcie.

Innym razem człowiek opowiadał mi że wykończyli sprężarkę bo w sterowniku ostawione było zbyt duże otwarcie początkowe zaworu EEV.

Cytat:zastosowaniu z dwoma czujnikami temperatury (pośredni pomiar ciśnienia).

Jak zawór ustala przegrzanie bez pomiaru ciśnienia na bazie samej temperatury?
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-07, 19:32:00
Top użytkownik
Danfossa ma taką funkcję, bez przetwornika ciśnienia. Bardzo odradzam ten typ regulacji... same z nim problemy są.

Są dwa czujniki temperatury, na wylocie z parownika (przegrzane pary) oraz na poczatku (tak na 2-3 kolanku parownika) który mierzy temperaturę odparowania i przelicza na ciśnienie...
.
  • Odpowiedz

wit

2011-12-07, 19:41:20
Top użytkownik
crocens napisał(a):oraz na poczatku (tak na 2-3 kolanku parownika) który mierzy temperaturę odparowania i przelicza na ciśnienie...

MAKABRA.

jak coś ma być tańsze -to zazwyczaj jest o wiele droższe.

zamiast drogiej czujki ciśnienia druga czujka temperatury -bo tania

-a wszystko się lubi pogubić. chodzi beznadziejnie -dużo gorzej od dobrze dobranego zwykłego TZR. wyjazdy serwisowe czy padnięta sprężarka są droższe od oszczędności na przetworniku ciśnienia.
  • Odpowiedz

crocens

2011-12-07, 19:47:47
Top użytkownik
Dlatego stanowczo odradzam Smile

Ale TEV mają ok Smile
EEV też mają ok, tylko ten system z dwoma czujkami to tragedia. Ale można też normalnie, z przetwornikiem.

Jeszcze chciałem do Wita słówko: generalnie uważam, że elektronika nie jest złem koniecznym w chłodnictwie. Tylko każda rzecz ma czemuś służyć, jak służy w dobrej wierze to może być i 20 sterowników, byle żaden z nich nie był "przykrywką" do źle wykonanych układów... Ja osobiście lubię elektronikę i trochę jej stosuję... Smile
.
  • Odpowiedz

Bock

2011-12-09, 00:12:42
Zaawansowany użytkownik
czytam i czytam i musze już kończyć bo późno jest fajna rozmowa ....pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz

snoze

2012-02-06, 15:15:12
Nowy użytkownik
Pozwólcie koledzy, że podepnę się pod temat. Mianowicie klientka rano dzwoni, że w bonecie mroźniczej poszły jej mrożonki ( w nocy było -25*C). Przyjechałem w bonecie -8* i dalej nie zejdzie ( temp. otoczeniu ok. -18*C). Agregat uruchamia się na chwilkę i zaraz presostat LP go wyłącza i tak w kółko. Na chłodnicy dwa wentylatory pracujące razem ze sprężarką. Wypiąłem jeden wentylator, drugi nadal pracuje razem ze sprężarką i temp w urządzeniu pomału zaczęła spadać. Rozwiązanie tymczasowe, ale coś musiałem zrobić.
Moje pytanie jak najlepiej i w miarę niedrogo usprawnić ten układ? by pracował poprawnie nawet w tak drastycznych temperaturach. Czy założenie presostatu na wentylator lub wentylatory o różnych wartościach to dobry pomysł ( wentylatory 3f).
  • Odpowiedz

crocens

2012-02-06, 18:39:55
Top użytkownik
Temat poruszany wiele razy...
Można dać presostaty, w 95% przypadków wystarczy.
Lepszym rozwiązaniem jest regulator obrotów, Danfoss ma takie małe kompaktowe na wentylatory 3f i one załatwią sprawę na 100%.
Ewentualnie NRD + KVR ale to jak puścić się z bazooką na szczura Wink
.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa