Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepła - równoległa praca dwóch sprężarek

19 Odpowiedzi, 19967 Wyświetleń

cyngot

2012-01-07, 00:04:08
Nowy użytkownik
Witam!
Planuję zaprojektowanie i wykonanie pompy ciepła (UFFFF). Na chwilę obecną utknąłem na zagadnieniach regulacji wydajności.

Analizując zagadnienie - mam koncepcję zastosowania dwóch jednakowych sprężarek scroll pracujących równolegle i załączanych zależnie od dostępnej temperatury źródła dolnego

I tu pojawia się problem.

Przeglądając literaturę widzę, że powinienem wykonać połączenie przestrzeni parowych w karterach sprężarek lub zastosować rurę wyrównującą poziom oleju. W sprężarkach do pomp ciepła: ZH (copellanda) oraz HHP (Danfossa) nie widzę możliwości - brak dodatkowych króćców poza ssaniem i tłoczeniem. Czy w takim przypadku o bezpiecznej pracy sprężarek w tandemie mogę zapomnieć?? Czy takie połączenie można bezpiecznie wykonać i zapewnić prawidłowy powrót oleju do obydwu sprężarek???

Jeżeli ktoś ma doświadczenie, zna plusy i minusy równoległej pracy sprężarek to gorąca prośba o podpowiedź czy moja koncepcja jest sensowana????? Jest sens brnąć w takie rozwiązania?????
  • Odpowiedz

wit

2012-01-07, 01:16:01
Top użytkownik
jakimś przypadkiem to jest podobno forum branżowe i to forum fachowe...

Kolego jest to twój pierwszy post -a pytasz o rzeczy rodem z przedszkola chłodniczego...

wybacz -ale to tak jakbyś wszedł na forum dla mechaników samochodowych i spytał czy do silnika możesz nalać wody -bo nie widzisz kroćca z napisem olej...

ewentualnie spytał na forum dla mechaników samochodowych czy dizla tankujemy ropa czy benzyną.

ja spytam -jakie masz doświadczenie z chłodnictwem? bo pytanie sugeruje, że żadnego... -wtedy poradzę -zapomnij o samodzielnym robieniu pompy ciepła -bo sobie jedynie kosztów narobisz -a możesz też sobie lub komuś zrobić krzywdę. -wezwij fachowca. lub kup gotową PC.

to nie jest forum dla majsterkowiczów amatorów. żaden fachowiec nie poradzi amatorowi prac z prądem i z gazami. bo nie będzie chciał mieć kogoś na sumieniu w razie wypadku.

ponadto -zanim się zada pytanie -wypadałoby samodzielnie troszkę poczytać -poszukać odpowiedzi... -poczytać forum choćby na tyle, żeby pytanie we właściwym dziale zadawać.

poprosić o pomoc -gdy samemu sprawdziło się wszystko -to jedno. prosić o darmowe wyręczenie -bo samemu się nie chce poszukać -ani nie chce się zatrudnić fachowca -to już inna sprawa.

to nie jest szkółka -to jest forum gdzie fachowcy WZAJEMNIE służą sobie pomocą i pomagają w sprawach fachowych. a chłodnictwo jest zbyt skomplikowane i zbyt obszerne żeby go w takiej szkółce nauczać...

można dyskutować -ale konieczne są podstawy.
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-07, 12:57:13
Top użytkownik
wit--popieram .
  • Odpowiedz

szumi

2012-01-07, 16:32:30
Nowy użytkownik
wiedział co powiedział :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
  • Odpowiedz

cyngot

2012-01-08, 10:54:21
Nowy użytkownik
wit napisał(a):jakimś przypadkiem to jest podobno forum branżowe i to forum fachowe...

Kolego jest to twój pierwszy post -a pytasz o rzeczy rodem z przedszkola chłodniczego...

wybacz -ale to tak jakbyś wszedł na forum dla mechaników samochodowych i spytał czy do silnika możesz nalać wody -bo nie widzisz kroćca z napisem olej...

ewentualnie spytał na forum dla mechaników samochodowych czy dizla tankujemy ropa czy benzyną.

ja spytam -jakie masz doświadczenie z chłodnictwem? bo pytanie sugeruje, że żadnego... -wtedy poradzę -zapomnij o samodzielnym robieniu pompy ciepła -bo sobie jedynie kosztów narobisz -a możesz też sobie lub komuś zrobić krzywdę. -wezwij fachowca. lub kup gotową PC.

to nie jest forum dla majsterkowiczów amatorów. żaden fachowiec nie poradzi amatorowi prac z prądem i z gazami. bo nie będzie chciał mieć kogoś na sumieniu w razie wypadku.

ponadto -zanim się zada pytanie -wypadałoby samodzielnie troszkę poczytać -poszukać odpowiedzi... -poczytać forum choćby na tyle, żeby pytanie we właściwym dziale zadawać.

poprosić o pomoc -gdy samemu sprawdziło się wszystko -to jedno. prosić o darmowe wyręczenie -bo samemu się nie chce poszukać -ani nie chce się zatrudnić fachowca -to już inna sprawa.

to nie jest szkółka -to jest forum gdzie fachowcy WZAJEMNIE służą sobie pomocą i pomagają w sprawach fachowych. a chłodnictwo jest zbyt skomplikowane i zbyt obszerne żeby go w takiej szkółce nauczać...

można dyskutować -ale konieczne są podstawy.

Nie pisałem, że jestem majsterkowiczem mechanikiem a polutowanie układu wykonałby dla mnie
  • Odpowiedz

cyngot

2012-01-08, 12:08:36
Nowy użytkownik
Nie pisałem, że jestem majsterkowiczem mechanikiem a polutowanie układu wykonałby dla mnie "szpecjalista" mechanik.

Przypuściłeś dziwny i niezrozumiały atak i dałeś wykład o przedszkolu dieslach i benzyniakach na kilkunastu akapitach, zamiast napisać jedno sensowne zdanie fachowca/majsterkowicza chłodnika. Uważam że nie powinieneś oceniać mojej wiedzy chłodniczej z perspektywy "problemów z tandmem sprężarek". Tak się składa że moje pytanie tylko pozornie jest naiwne i z zakresu podstaw chłodnictwa. Nie szukam gości, którzy za mnie rozwiążą problemy w 100 procentach potrzebuję jedynie sensownej podpowiedzi. Można bez skutku przeglądać opasłe tomy dotyczące chłodnictwa bez znalezienia odpowiedzi.
Pomimo zbyt naiwnego i przydługiego opisu, tak naprawdę postawiłem zapytanie co do jendego zagadnienia:

dlaczego sprężarki (scrolle) do pomp ciepła są pozbawione króćca do wyrównania poziomu oleju oraz wziernika poziomu oleju, tymczasem scrolle do typowych zastosowań chłodniczych mają takie wyposażenie.????

Odpowiadając na twoje pytanie jakie mam doświadczenie z chłodnictwem odpowiadam:

W pracy nadzoruje prace HVAC i bardzo często spotykam "chłodników - monterów", którzy wykonują rozruchy i montaże instalacji freonowych. Obserwując ich poziom wiedzy z techniki cieplnej i mechaniki płynów lub samego chłodnictwa widzę że jest ona mizerna i ogranicza się do praktyki z zakresu lutowania/uzysk. próżni/napełnienia. Fakt są to głównie zastosowania klimatyzacyjne, ale dłuższy czas bujałem się także przy rozruchach szaf klimatyzacji precyzyjnej, które to nie stanowią bynajmniej układu dwóch jednostek bez ingerencji montera w układ chłodniczy. Reasumują widzę że jeżeli chcę zbudować pompe ciepła - całość zadań doboru urządzeń, obliczeń cieplnych i hydraulicznych będę musiał wykonać sam i monter/szpecjalista będzie mi potrzebny tylko do konfiguracji i spięcia całości "do kupy". Dlatego zanim zacznę projekt realizować na poważnie muszę uzyskać kilka podpowiedzi od strony praktyków.
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-08, 15:41:05
Top użytkownik
kolego brak Ci pojęcia o chłodnictwie--nie ma Zadnego problemu z pracą równoległą scrolli ,to jest powszechnie stosowane--zwróć się o pomoc do dostawcy sprężarek zamiast filozofować .
  • Odpowiedz

wit

2012-01-08, 16:35:25
Top użytkownik
cyngot napisał(a):i bardzo często spotykam "chłodników - monterów", którzy wykonują rozruchy i montaże instalacji freonowych. Obserwując ich poziom wiedzy z techniki cieplnej i mechaniki płynów lub samego chłodnictwa widzę że jest ona mizerna i ogranicza się do praktyki z zakresu lutowania/uzysk. próżni/napełnienia. .
Napisałeś chłodników monterów...

-bo to nie są chłodnicy (chłodniarze) -tylko monterzy. Moner jest monter.
Szef ma wiedzę, dobierze urządzenia, zdiagnozuje awarię -da gotowe materiały i powie zespawaj to z tym. Monter umie zespawać. I umie podpiąć pompę próżniową. Ale zazwyczaj nikt od niego wiedzy nie wymaga.
Wiedzę mają serwisanci. I chłodniarze będący projektantami serwisantami, elektrykami, spawaczami automatykami i monterami -w jednym.

A to co piszesz... to, ze nadzorujesz HVAC -nie oznacza, że masz jakakolwiek wiedzę z dziedziny chłodnictwa.
Z tej branży jesteś majsterkowiczem amatorem. Projektowo -nawet mniej niż amator. zatrudnij specjalistę -kup gotowca. To naprawdę dobre rady.

A czy Twój monter -spawacz co to ma sklecić do kupy -ma świadectwo kwalifikacji na substancje kontrolowane? Czy ma praktykę w zakresie projektowania, dobierania części, prowadzenia rurociągów i regulacji urządzeń chłodniczych? jeśli ma -to pewnie spytałbyś jego a nie nas...

Jednak... podpowiem -co do pracy sprężarek w tandemie.

musisz -mieć połączone ssania o odpowiedniej średnicy -dużej -żeby skutecznie wyrównać ciśnienia pomiędzy sprężarkami i małej -żeby występowało podrywanie - transport kropel oleju. Ssanie powinno być odpowiednio poprowadzone, w sensie symetria, oraz zasyfonowania.

I obowiązkowo połączenia olejowe -dolne części karterów lub "garnków" sprężarek.
Są króćce. Czasem -normalne spore zaślepione. czasem -mniejszej średnicy np. ze schrederkiem.
czasem -łączysz przez poziomowskazy oleju.
często masz dwie wersje sprężarek -normalną -bez króćców wyrównania oleju -i droższą tandem -z króćcami -specjalnie fabrycznie przystosowaną do pracy w zespołach.

Dostałeś w miarę obszerną odpowiedź -jako, ze sam cokolwiek napisałeś. Czy Ci to pomoże -wątpię. Trzeba mieć troszkę wiedzy w skomplikowanym temacie.

Co do projektowania -budowy i napraw pomp ciepła -mało chłodniarzy -nawet z dużą wiedzą i wieloletnią praktyką się za to bierze -bo tematy skomplikowane i nietypowe. Zazwyczaj montują gotowce. Ty chcesz się na to porywać -bez żadnej wiedzy (pytasz o chłodnicze przedszkole) -powodzenia.
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-01-08, 19:05:15
Zaawansowany użytkownik
Proponowałbym zostawić te forum i zajrzeć tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...a037f8bf34
Panowie fachowcy na tym forum są zbyt zarozumiali jak by pozjadali wszystkie rozumy.
A poza tym, zamiast dwóch sprężarek pomyśl o jednej sprężarce i falowniku.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-08, 19:38:08
Top użytkownik
co ma temperatura źródła dolnego do ilości włączonych sprężarek ? .
  • Odpowiedz

wit

2012-01-08, 19:50:30
Top użytkownik
p.obelix napisał(a):Panowie fachowcy na tym forum są zbyt zarozumiali jak by pozjadali wszystkie rozumy.

jak napisałeś -panowie fachowcy -to jest forum fachowe i dla fachowców.

i z fachowcami się tu dyskutuje. Kompletnym amatorom niechętnie udziela się porad -żeby nie mieć na sumieniu jak komuś stanie się krzywda.

tak samo jak żaden odpowiedzialny mechanik samochodowy nie poleci naprawy hamulców amatorowi

-ani...
-zapisz się na forum lekarzy kardiochirurgów. moja **** ma chore serce -na operacje by-pas czeka się 2 lata a i kosztuje.

-panowie lekarze -poradźcie mi jak samemu w domu przeprowadzić taką operację?

mam praktykę -co niedziela rozkrawam kurczaka na obiad. mam też szpulkę nici igłę i nóż kuchenny -jak będzie trzeba -to nawet jestem gotów zainwestować w żyletkę! no i mam flaszkę -kogo znieczulic -pacjenta -czy samemu wypić -żeby się ręce nie trzęsły?
Cholera -co za chamy z tych lekarzy -nie chcą poradzić jak metodą domową po amatorsku przeszczepić serce lub wykonać by-pas.

czujesz analogię?

po prostu wszedłeś nie tu gdzie trzeba.

poczytasz -popracujesz w tym fachu kilka lat -podyskutujemy.. a na razie pozostają fora dla amatorów. Tutaj to nie przedszkole. ani nie szkółka niedzielna.
tu możemy dyskutować o problemach chłodniczych -a nie nauczać w zakresie przedszkola chłodniczego.

raczej fachowcy nie radzą amatorom w sprawach gdzie łatwo o wypadek -aby nie mieć kogoś na sumieniu -i między innymi nie namawiamy do łamania prawa... bo sporo prac chłodniczych wymaga uprawnień.

Była najlepszą rada -zwróć się aby PC wykonał fachowiec. operacji na otwartym sercu też nie polecam robić samodzielnie... chyba, ze jesteś kardiochirurgiem.

a i była rada -odpowiedź na pytanie -była -choć właściwie nie powinno jej być.
  • Odpowiedz

mg

2012-01-09, 22:38:25
Top użytkownik
barbie napisał(a):co ma temperatura źródła dolnego do ilości włączonych sprężarek ? .

Kolega ma niedowymiarowany wymiennik gruntowy i walczy ze zjawiskiem wymrożenia, może nawet brakiem efektu regeneracji, (całkowita porażka) Rolleyes
Albo już planuje jak się przed tym zjawiskiem bronić, w razie W. Smile

Mogę Ci jedno doradzić, zrezygnuj z drugiej sprężarki, a kasę zaoszczędzoną na automatyce, spodziewanej niskiej sprawności, generalnie niekończącymi się problemami z eksploatacją zainwestuj w lekko przewymiarowany wymiennik dolnego źródła i jedną sprężarkę.

I będzie Pan zadowolony Rolleyes
  • Odpowiedz

awax

2012-01-10, 08:06:28
Top użytkownik
Wit nie ściemniaj,ponad 5400 zarejestrowanych fachowców???????
Moim zdaniem od ponad roku większość zapytań pochodzi od osób
które swoją przygodę z branżą rozpoczynają lub zamierzają rozpocząć.
Myślę,że liczba naprawdę znających się na chłodnictwie jest dwucyfrowa ,za
to straty jakie ponosimy w firmach spowodowane koniecznością konkurowania
z internetowymi naprawiaczami są znacznie wyższe.
Pozdrawiam Wszystkich.
  • Odpowiedz

Administrator

2012-01-10, 09:24:06
Administrator
witam
moim zdaniem z internetowym naprawianiem jest tak jak z leczeniem - zaleczymy drobiazg, a choroba postępuje. Myślę, że takie działania tylko napędzają prawdziwym fachowcom robotę. Natomiast z dyskusji na forum wynika konkluzja: kliencie weź od razu fachowca, bo zapłacisz dwa razy
Pozdrawiam fachowców i ich klientów
  • Odpowiedz

awax

2012-01-10, 09:54:47
Top użytkownik
Zgadzam się co do "napędzania roboty",jednak póki co żyjemy w Kraju,w którym nie możemy pozwolić sobie na stosowanie normalnych cen za skomplikowane naprawy.Aby do nich czasem dopłacać musimy normalnie zarabiać na prostych,często występujących naprawach.
Typowym przykładem jest autoklimatyzacja.Do mnie trafiają głównie Klienci,którzy już wcześniej "dobijali"klimę u "garażowca" lub w jakimś zakładzie wulkanizacyjnym.Takie naprawy są często bardzo pracochłonne i niemożliwe do rozliczenia faktycznych roboczogodzin.
Oczywiście nie unikniemy fachowców amatorów i tak czy inaczej zawsze gdzieś znajdą oni poradę,gorzej gdy taki amator myśląc,że już wszystko wie bo zamontował dwa klimatyzatorki sam zaczyna udzielać porad.
  • Odpowiedz

Administrator

2012-01-10, 10:41:42
Administrator
awax napisał(a):gorzej gdy taki amator myśląc,że już wszystko wie bo zamontował dwa klimatyzatorki sam zaczyna udzielać porad.

udzielając porad produkuje kolejnych klientów ( w ciągu geometrycznym - jeden "fachowiec" - wielu po nim klientów ) Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2012-01-10, 11:09:35
Top użytkownik
wojtek napisał(a):
awax napisał(a):gorzej gdy taki amator myśląc,że już wszystko wie bo zamontował dwa klimatyzatorki sam zaczyna udzielać porad.

udzielając porad produkuje kolejnych klientów ( w ciągu geometrycznym - jeden "fachowiec" - wielu po nim klientów ) Big Grin

Teraz rozumiem,że wiele postów (porad) jest udzielanych po to aby "produkować" Klientów.Sądziłem,że są one czasami wynikiem niedostatecznej wiedzy.Przepraszam.
Szkoda tylko,że adresat nie zawsze jest tego świadom i wyrabia sobie opinię o poziomie wiedzy chłodników i oczywiście o Forum.Nie wspomnę już o ryzyku nieprzyjemnych konsekwencji wykonanej na podstawie takiej porady naprawy.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-10, 11:14:25
Top użytkownik
Chyba odbiegliśmy od tematu.
Moim zdaniem sprężarki w tandemie MUSZĄ mieć wyrównanie oleju,a może się mylę?
  • Odpowiedz

wit

2012-01-10, 12:51:49
Top użytkownik
masz świętą rację. bezwzględnie muszą.

-czy można spojrzeć w wylot pracującego lasera? -można 2x -raz jednym okiem i raz drugim...

sprężarki też można puścić bez wyrównania z godzinę -może kilka popracują bez wyrównania oleju... a potem... kto się cieszy ze spalonej sprężarki u amatora? -fachowiec który zarabia na wymianie...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa