Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

montaż splita za 350?

79 Odpowiedzi, 69068 Wyświetleń
1 2 3 4 Dalej

awax

2012-01-21, 18:56:05
Top użytkownik
Witam
Co o tym sądzicie i czy to w ogóle możliwe?????
Na innym forum padła taka propozycja,podobno od kogoś z nas.Czy naprawdę jest już tak żle???
  • Odpowiedz

Bobek

2012-01-21, 19:11:03
Użytkownik
Ja znam ci...la który montuje za 200 zł... Sad
Tylko to nie jest firma i podejrzewam, że ogłoszenie o którym mówisz też. Znam osoby, które pracując w firmie, biorą fuchy za marne grosze. A dlaczego??? Bo mają nie ograniczony dostęp do materiału i narzędzi i robią to w godzinach pracy. Dzięki takim osobom nasz rynek wygląda jak wygląda... Sad
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-01-21, 19:16:11
Zaawansowany użytkownik
Niech montują nawet za darmo.
Tylko wszystko robione jest na czas, byle szybciej i to odbija się w jakości i wtedy płacz bo posuło się i nie ma komu naprawić Wink
Biorac taką sumę za montaż to chyba jeżdzą na montaż żukiem, albo starym kombiakiem zawalonym po sam dach, gdzie wszystkiego sie nie upcha, bo na utrzymanie normalnego samochodu to w życiu nie starczy, nie mówiąc o narzędziach, szkoleniach, podatkach itp.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-21, 19:52:45
Top użytkownik
To smutne,ale to jeden z Was Koledzy i dotyczy montażu bez sprzedaży.
  • Odpowiedz

Bobek

2012-01-21, 19:54:19
Użytkownik
Zawsze idzie o jakość... Sad
Takie osoby w większości przypadków jeżeli mają zgłoszoną działalność to traktują ją jako dodatek do faktycznej pracy którą wykonują. Większość z nich pracuje u kogoś, żeby nie płacić ZUS-ów i po godzinach lub w trakcie normalnej pracy wykonują montaże. Znam wielu takich, za materiał nie płacą bo wynoszą i później robi się cena. A jak coś nie działa to nie odbierają telefonów i klient później dzwoni np do mnie, ja przyjeżdżam, wymieniamy kilka słów i okazuje się, ze montaż wykonał pan X Smile Ale był tani...
Mentalności naszego chorego społeczeństwa nie zmienimy niestety... Sad
  • Odpowiedz

awax

2012-01-21, 19:58:19
Top użytkownik
A może nauczył się instalować na forum?no i klienta też tu pewnie znalazł.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-01-21, 20:27:52
Użytkownik
Każdy na tym form znajdzie dokładny opis montażu i serwisu klimy, adresy dystrybutorów, upusty itd, wiec czego sie spodziewacie?Smile sami pomagacie każdemu z ulicy wchodzić w tą branże...
  • Odpowiedz

Bobek

2012-01-21, 20:40:57
Użytkownik
Dokładnie, tak jak piszesz... Sad
  • Odpowiedz

awax

2012-01-21, 20:41:29
Top użytkownik
myślę,że nie musi szukać adresów dystrybutorów,większość tu jest zarejestrowanych i sami zaproponuja na priv z upustem bliskim tego dla instalatora.
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-21, 20:41:36
Top użytkownik
Awax--komunizm już nie wróci ,cen urzędowych montażu nie będzie .
  • Odpowiedz

awax

2012-01-21, 20:47:41
Top użytkownik
urzędowe nie wrócą,ale dambingowe są poza prawem.
Wystarczy kontrolować jakość montażu,kwalifikacje instalatorów i ceny będą opłacalne w przeciwnym razie to np.o Testo większość będzie mogła sobie pomarzyć.
A może autor takiej oferty się ujawni i poda nam kalkulację pozwalającą montować w tej cenie????
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-21, 21:01:01
Top użytkownik
Awax--jak wygląda Twoja kalkulacja prostego montażu--ile zapłacisz ludziom ,ile za materiał ,ile za transport ? .
  • Odpowiedz

awax

2012-01-21, 21:09:07
Top użytkownik
Kalkulacja prostego montażu to ilość roboczogodzin x stawka godzinowa firmy plus koszt faktycznie zużytych materiałów uwzględniający KZM ,plus koszt dojazdu,plus fundusz gwarancyjny.
Ile płacę ludziom,koszty ogólne zakładowe ,itd są podstawą do wyliczenia stawki roboczogodziny i uwzględniają m.in ile płacę pracownikom gdy jedza śniadanie ,gdy są na urlopie itp.
  • Odpowiedz

csw

2012-01-21, 22:34:08
Użytkownik
Witam,

Dopóki nie będzie uregulowań prawnych może montować każdy, są filmiki montaż klimy w domu czy coś takiego można podejrzeć i pójdzie jak złoto, przedmuchane i działa.
To trochę tak jak sprzedaż R 22 niby niema a jest Smile.
A swoją drogą cena czyni cuda Smile.
Co sądzicie o takim akcie prawnym umożliwiającym montaż klim coś jak SEP dla elektryków (oczywiście SEP również w papierach), podniesie to cenę, pozostaną same duże firmy, wzrośnie cena za montaż, spadnie popyt. Jakie macie zdanie??
CSW
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-22, 06:16:39
Top użytkownik
nie widziałem tej oferty internetowej--może 350 to sama robocizna ,do tego dochodzą łapy ,rury,przewody elektryczne ,rury do skroplin ,pompka za 300 ,bezpiecznik,kołki,koryta kablowe,poprawki malarskie i murarskie itp ? 'oraz dojazd .
  • Odpowiedz

albintec1

2012-01-22, 07:48:12
Nowy użytkownik
a ja Wam powiem jedno ,jeśli firmy nie będą płacić normalnych pięniędzy monterom to zawsze tak będzie ,że będą robić fuchy za psi grosz byle tylko zarobić troszka grosza Sad
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-01-22, 08:13:06
Zaawansowany użytkownik
podobnie jest z serwisami...miałem w zeszłym roku taką sytuację...przetarg (raczej konkurs ofert) na serwis ...od 4 lat składam tam ofertę i nawet 2 lata temu robiliśmy...wszystko ok. Ceny raczej niskie bo wiadomo przetarg. zawsze startowało kilka firm "z regionu"...i robił zawsze ktoś inny...generalnie różnica między najdroższym a najtańszym nie więcej jak 1000 zł...zdrowa konkurencja. wartość w tym roku ok 17tys +/- 500 zł...jak zwykle. Kto wygrał?..."firma" z drugiego końca polski za 4260 netto!!! Ja się pytam gdzie tu ku*** jest zysk i sens wiezienia dupy z drugiego końca kraju?!?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-22, 08:14:35 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-22, 08:45:57
Top użytkownik
problem jest w dwóch miejscach:
1. Montaż splita jest prosty
2.Zarabiamy w PLN a płaciwy jak w EUR

To naturalne, że każdy chce mieć coś z tego życia i ludzie będą robić "na czarno" za 350zł właśnie z powodu pkt2.

Sytuacja może się zmienić, gdy zaczniemy zarabiać tak jak przeciętny europejczyk.

Ja generalnie montaż klimatyzatorów typu split nie zaliczam do prac sppecjalistyczncyh (co nei znaczy, że montaż nie powinien kosztować poniżej 1000zł netto bez materiałów).
Ale widziałem już klimatyzatory z gotową próżnią na szybko złącza... wystarczy wiertarka, parę kołków i kabel zasilający... nikt mi nie powie, że to prace specjalistyczne...
Co innego jest z serwisem, to już trochę inna działka.
Należy pamiętać, że serwisu dokonuje ekipa która montowała, więc i wiedza montażystów powinna być spora. Wynajęcie zewnętrznej firmy serwisowej która nie motowała klimatyzatora to spore koszty...
.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-22, 10:24:26
Top użytkownik
kubabaku napisał(a):podobnie jest z serwisami...miałem w zeszłym roku taką sytuację...przetarg (raczej konkurs ofert) na serwis ...od 4 lat składam tam ofertę i nawet 2 lata temu robiliśmy...wszystko ok. Ceny raczej niskie bo wiadomo przetarg. zawsze startowało kilka firm "z regionu"...i robił zawsze ktoś inny...generalnie różnica między najdroższym a najtańszym nie więcej jak 1000 zł...zdrowa konkurencja. wartość w tym roku ok 17tys +/- 500 zł...jak zwykle. Kto wygrał?..."firma" z drugiego końca polski za 4260 netto!!! Ja się pytam gdzie tu ku*** jest zysk i sens wiezienia dupy z drugiego końca kraju?!?

Nikt nie będzie jeżdził z drugiego końca Polski.Przecież znajdą podwykonawcę (np.na tym forum) ,który za grosze przemyje ludwikiem klimatyzatorki
  • Odpowiedz

awax

2012-01-22, 11:38:56
Top użytkownik
Odnoszę wrażenie ,że Koledzy nie do końca rozumieją co mam na myśli pisząc o "chorej" konkurencji,która ma miejsce w naszej branży.
Ja nie tęsknię za "cenami urzędowymi" czy też certyfikacjami dla wybranych.Marzy mi się jedynie aby ta konkurencja była nieco bardziej uczciwa i etyczna.
To co obecnie się wyprawia to horror.Przypadkowe osoby i firmy robią wszystko aby jak najwięcej zarobić w najkrótszym czasie nie wiążąc przyszłych planów z tą branżą.
Oczywiście to jest normalne i to właśnie jest wolny rynek,jednak nie mogę zrozumieć dlaczego osoby na stałe związane z chłodnictwem im w tym pomagają.
Przecież to my serwisanci i instalatorzy wykonujemy czarną robotę,a otrzymujemy za to grosze.
Czy np.to normalne,że dystrybutorzy konkurują z nami w przetargach oferując dla Klienta końcowego takie same upusty jak dla instalatorów???Żeby było śmieszniej to często montaż zlecają właśnie podwykonawcom za przysłowiowe 350zł.
Czy to naprawdę korzystne jest dla nas,że uprawnienia i certyfikaty sprzedawane są każdemu kto zapłaci???Może wobec tego zacznijmy się domagać aby takowych nie było w ogóle ??Obecnie przecież to normalne wyłudzanie od nas pieniędzy.
Takich przykładów można mnożyć dziesiątki.
Szczerze mówiąc to myślę,że właśnie fakt iż większość z nas to osoby przypadkowe powoduje,że brak jest jakiejkolwiek solidarności zawodowej.Kiedyś sądziłem,że można coś z tym zrobić,teraz już wiem że można nami tylko manipulować i doić.
Może Koledzy,którzy np.na forum udają poważnych fachowców i nie przyznają się,że sytuacja jest tragiczna czują się ważni ,dowartościowani? tylko nie zazdroszczę samopoczucia gdy po cichu na priv sprzedają się za grosze.
Dlaczego dystrybutorzy nie przyznają się,że również na priv oferują każdemu max upust ??
To smutne.
Ps.Nie martwcie się Koledzy,awax sobie poradzi klimatyzacja to tylko margines naszej działalności.Szkoda mi jedynie tych,którzy chcieliby wykonywać nasz zawód uczciwie i nigdy nie będzie ich na to stać.
Miłej niedzieli
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-22, 14:23:25 przez awax.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-01-22, 11:40:57
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
kubabaku napisał(a):podobnie jest z serwisami...miałem w zeszłym roku taką sytuację...przetarg (raczej konkurs ofert) na serwis ...od 4 lat składam tam ofertę i nawet 2 lata temu robiliśmy...wszystko ok. Ceny raczej niskie bo wiadomo przetarg. zawsze startowało kilka firm "z regionu"...i robił zawsze ktoś inny...generalnie różnica między najdroższym a najtańszym nie więcej jak 1000 zł...zdrowa konkurencja. wartość w tym roku ok 17tys +/- 500 zł...jak zwykle. Kto wygrał?..."firma" z drugiego końca polski za 4260 netto!!! Ja się pytam gdzie tu ku*** jest zysk i sens wiezienia dupy z drugiego końca kraju?!?

Nikt nie będzie jeżdził z drugiego końca Polski.Przecież znajdą podwykonawcę (np.na tym forum) ,który za grosze przemyje ludwikiem klimatyzatorki
ewidentne psucie rynku...podwykonawcy też trzeba zapłacić no i każdy musi zarobić. i tak zawsze znajdzie się kilka napraw, jakieś uzupełnienie czynnika a wiadomo wszytko kosztuje...więc znów pytanie....gdzie sens tego wszystkiego.
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-01-22, 11:43:33
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Odnoszę wrażenie ,że Koledzy nie do końca rozumieją co mam na myśli pisząc o "chorej" konkurencji,która ma miejsce w naszej branży.
Ja nie tęsknię za "cenami urzędowymi" czy też certyfikacjami dla wybranych.Marzy mi się jedynie aby ta konkurencja była nieco bardziej uczciwa i etyczna.
To co obecnie się wyprawia to horror.Przypadkowe osoby i firmy robią wszystko aby jak najwięcej zarobić w najkrótszym czasie nie wiążąc przyszłych planów z tą branżą.
Oczywiście to jest normalne i to właśnie jest wolny rynek,jednak nie mogę zrozumieć dlaczego osoby na stałe związane z chłodnictwem im w tym pomagają.
Przecież to my serwisanci i instalatorzy wykonujemy czarną robotę,a otrzymujemy za to grosze.
Czy np.to normalne,że dystrybutorzy konkurują z nami w przetargach oferując dla Klienta końcowego takie same upusty jak dla instalatorów???Żeby było śmieszniej to często montaż zlecają właśnie podwykonawcom za przysłowiowe 35zł.
Czy to naprawdę korzystne jest dla nas,że uprawnienia i certyfikaty sprzedawane są każdemu kto zapłaci???Może wobec tego zacznijmy się domagać aby takowych nie było w ogóle ??Obecnie przecież to normalne wyłudzanie od nas pieniędzy.
Takich przykładów można mnożyć dziesiątki.
Szczerze mówiąc to myślę,że właśnie fakt iż większość z nas to osoby przypadkowe powoduje,że brak jest jakiejkolwiek solidarności zawodowej.Kiedyś sądziłem,że można coś z tym zrobić,teraz już wiem że można nami tylko manipulować i doić.
Może Koledzy,którzy np.na forum udają poważnych fachowców i nie przyznają się,że sytuacja jest tragiczna czują się ważni ,dowartościowani? tylko nie zazdroszczę samopoczucia gdy po cichu na priv sprzedają się za grosze.
Dlaczego dystrybutorzy nie przyznają się,że również na priv oferują każdemu max upust ??
To smutne.
Ps.Nie martwcie się Koledzy,awax sobie poradzi klimatyzacja to tylko margines naszej działalności.Szkoda mi jedynie tych,którzy chcieliby wykonywać nasz zawód uczciwie i nigdy nie będzie ich na to stać.
Miłej niedzieli

AMEN Smile
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2012-01-22, 11:55:44
Użytkownik
Z prespektywy potencjalnego klineta powiem że konkurencja w branży jest dobra, bo nie można sztucznie trzymać cen. Bo inkasować 1000 zł za 3mb kabla 2 mb rurki 6 kołków, przewiert przez ścianę i 4 godziny roboty to dosyć wyskoka cena. Więc potencjalny klient będzie szukał tańszego wykonawcy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-22, 11:56:10 przez adrianarktos1.)
  • Odpowiedz

awax

2012-01-22, 12:22:52
Top użytkownik
adrianarktos1 napisał(a):Z prespektywy potencjalnego klineta powiem że konkurencja w branży jest dobra, bo nie można sztucznie trzymać cen. Bo inkasować 1000 zł za 3mb kabla 2 mb rurki 6 kołków, przewiert przez ścianę i 4 godziny roboty to dosyć wyskoka cena. Więc potencjalny klient będzie szukał tańszego wykonawcy.

Najpierw pomyśl,policz ,a potem pisz takie bzdury.
4 godziny x dwóch instalatorów to 8 godzin
dolicz dojazd ,a raczej dwa gdyż najczęściej trzeba przeprowadzić wizję.
Jeżeli takia usługa wykonywana jest przez firmę zatrudniającą pracowników to trzeba uwzględnić,że to nie jest praca na taśmie w fabryce i muszą być przestoje chociażby po to by zapewnić dyspozycyjność.są też urlopy,zwolnienia lekarskie oraz zdarzają się naprawy gwarancyjne.
Konia z rzędem temu kto stosując stawkę roboczogodziny poniżej np 70zł./h utrzymałby się świadcząc jedynie usługi.!!!!!
Wszyscy dobrze wiemy,że gdyby nie zysk na sprzedaży to moglibyśmy zamykać firmy.
To śmieszne,że wciskamy Klientom iż ma montaż np za 350 zł. a zarabiamy na marży .
Dopóki nie będziemy sami cenić własnej pracy dopóty Klienci będą lekceważyć nasze kwalifikacje.
Nie odnoszę się w ogóle do tych,którzy wyłącznie montują bo to nie serwisanci i najczęściej "przygotowują" sprzęt do naprawy.
Najbardziej wyrazistym przykładem jest oszukiwanie Klientów przy dobijaniu autoklimatyzacji.Gdyby wiedzieli jak często taki dobijacz powoduje póżniejsze poważne awarie to skończyło by się "Wulkanizacja klimatyzacja"

Ps
Za co kasuje np.warsztat wykonujący przegląd techniczny autka?10 minut i ....
No i jeszcze jedno,rozumiem że np.za wymianę grzałki w pralce automatycznej kasujesz 15 zł. bo to 10 minut pracy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-22, 12:32:28 przez awax.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-01-22, 14:19:06
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie do Kolegów - w temacie : Jaką macie stawkę za roboczogodzinę - przy serwisie , naprawach itp Kolega Awax podał 70 zł netto ? U mnie ruchoma cena - 30 -50 zł za roboczogodzinę netto . W zależności co , gdzie i u kogo ....
  • Odpowiedz
1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa