Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Świadectwo kwalifikacji

18 Odpowiedzi, 18377 Wyświetleń

michu

2012-01-22, 18:39:03
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich,mam zamiar podejść do egzaminu na świadectwo kwalifikacji ,ale bez wstępnego kursu ,i mam pytanie jakich pytań mogę się tam spodziewać ,dziękuje za pomoc
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-22, 18:55:40
Top użytkownik
z ochrony środowiska w kontekście obowiązujących ustaw oraz technicznych dotyczących ogólnopojętej wiedzy chłodniczej z naciskiem na te pierwsze.
.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-22, 19:00:38
Top użytkownik
Podstawowe pytanie to:"czy uiścił Pan opłatę za egzamin"
A tak na poważnie to nie spotkałem się z eksternistyczną formą egzaminu,chociaż przepisy pozwalają na wydanie świadectwa na podstawie udokumentowanego doświadczenia zawodowego
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-22, 19:02:24 przez awax.)
  • Odpowiedz

wit

2012-01-22, 19:31:41
Top użytkownik
są eksternistyczne formy.

niby normalny kurs i egzamin -płatne za każdą część.
-ale niektóre osoby nie muszą uczestniczyć w kursie i mogą podejść do samego egzaminu. doświadczenie zawodowe + wykształcenie techniczne. i można przystąpić tylko do egzaminu.

ps. kiedyś -dawno... tak wyszło, że na moim pierwszym kursie chłodniczym -gdzie jakiś papier musiałem zdobyć... z powodu nieobecności jednego z prowadzących -przez kilkanaście godzin prowadziłem wykłady... potem zdawałem egzamin...

prawo było takie, że mogłem prowadzić wykłady na takich kursach -a nawet mogłem być członkiem komisji egzaminacyjnej.

Ale... bez zdania egzaminu osobiście nie wolno mi było wziąć przysłowiowego śrubokręta do reki. Musiałem skończyć kurs i zdać egzaminy...

"jakie może być najwyższe ciśnienie skraplania ?" -prawidłowa -i jedyna akceptowalna odpowiedź brzmiała... -"do czerwonej kreski"
  • Odpowiedz

michu

2012-01-22, 19:38:46
Nowy użytkownik
sprawa wygląda tak
kurs 16 godzin i na końcu egzamin 800 pln netto
sam egzamin 100 pln netto
i dlatego pytam o rodzaj egzaminu tzn.testu i jakich pytań mogę się tam spodziewać ?

po prostu czuje się w miarę na siłach i chcę troszkę kasy zaoszczędzić
  • Odpowiedz

awax

2012-01-22, 19:41:42
Top użytkownik
michu napisał(a):sprawa wygląda tak
i dlatego pytam o rodzaj egzaminu tzn.testu i jakich pytań mogę się tam spodziewać ?

Jeżeli kurs 700 ,a egzamin 100 to pytania będą trudne i odpowiedzi znane tylko dla uczestników kursu.
Oczywiście Piszesz o certyfikacji "ozonowej"na R12,R22 ????
  • Odpowiedz

michu

2012-01-22, 19:53:25
Nowy użytkownik
chce pisać dokładnie w zakresie substancji kontrolowanych tzn R-12,R-22
  • Odpowiedz

michu

2012-01-22, 19:56:30
Nowy użytkownik
a z tego co wyczytałem to jest to test składający się z 40 pytań i na 33 trzeba poprawnie odpowiedzieć jak nie to poprawka po upływie 30 dni
  • Odpowiedz

awax

2012-01-22, 19:56:52
Top użytkownik
Dokładnie to będzie "świadectwo kwalifikacji w zakresie substancji zubożających warstwę ozonową"
Kontrolowanymi są obecnie wszystkie lecz nie wszystkie wymagają certyfikacji.
Żonglerka słowami "kontrolowane" i "zubożające warstwę ozonową"to taka mała dezinformacja,chwyt marketingowy
  • Odpowiedz

wit

2012-01-22, 21:14:35
Top użytkownik
pytania niekoniecznie będą trudne -choć łatwe też nie są... -będą typowe -niezależnie czy jest się uczestnikiem kursu czy nie takie same -pytania ustalane są odgórnie -i losowany jest zestaw na dany egzamin.
  • Odpowiedz

tommatiz

2012-01-22, 21:23:55
Moderator
michu napisał(a):sprawa wygląda tak

Pytania są bardziej z zakresu prawnego i ochrony środowiska. Będąc na kursie dostajesz materiały z których na egzaminie możesz korzystać. Aby zaliczyć to musisz z 40 odpowiedzieć na 30 pytań. Mając materiały wcale nie znaczy że bez problemowo się zaliczy egzamin bo jest jeszcze CZAS w którym masz to napisać Smile. Jestem po odświeżeniu Świadectwa i uporałem się bez większego problemu ale nie ukrywam że kilka pytań to czarna magia której zwykły technik monter czy serwisant nie wykorzysta. Pzdr
  • Odpowiedz

Szymonss

2012-01-27, 10:31:23
Nowy użytkownik
Ja ostatnio zdałem świadectwo kwalifikacji w COCH Kraków, mają dofinansowane szkolenia z unii i płaciłem jakieś 350zł. 2 dni szkolenia od 8 do 16 i ostatniego dnia egzamin tak jak pisali koledzy 40 pytań na min 33 możesz odpowiedzieć, z tym nie ma stresu bo jak mnie więcej kumasz temat do 3/4 napiszesz z głowy a reszte możesz wziąć z książki szkoleniowej gdzie jest wszystkoBig Grin egzamin praktyczny wymaga już trochę wiedzy ale nie ma tragedii.
  • Odpowiedz

mg

2012-01-27, 14:53:41
Top użytkownik
Szymonss napisał(a):Ja ostatnio zdałem świadectwo kwalifikacji w COCH Kraków, mają dofinansowane szkolenia z unii i płaciłem jakieś 350zł. 2 dni szkolenia od 8 do 16 i ostatniego dnia egzamin tak jak pisali koledzy 40 pytań na min 33 możesz odpowiedzieć, z tym nie ma stresu bo jak mnie więcej kumasz temat do 3/4 napiszesz z głowy a reszte możesz wziąć z książki szkoleniowej gdzie jest wszystkoBig Grin egzamin praktyczny wymaga już trochę wiedzy ale nie ma tragedii.

A najlepsze są dziewczyny z hotelu Big Grin Tongue
  • Odpowiedz

peen

2012-01-28, 11:19:06
Użytkownik
Widzę, że kolejna osoba ma dość biurowej bezproduktywności :-)
  • Odpowiedz

mg

2012-01-28, 16:57:24
Top użytkownik
mg napisał(a):
Szymonss napisał(a):Ja ostatnio zdałem świadectwo kwalifikacji w COCH Kraków, mają dofinansowane szkolenia z unii i płaciłem jakieś 350zł. 2 dni szkolenia od 8 do 16 i ostatniego dnia egzamin tak jak pisali koledzy 40 pytań na min 33 możesz odpowiedzieć, z tym nie ma stresu bo jak mnie więcej kumasz temat do 3/4 napiszesz z głowy a reszte możesz wziąć z książki szkoleniowej gdzie jest wszystkoBig Grin egzamin praktyczny wymaga już trochę wiedzy ale nie ma tragedii.

A najlepsze są dziewczyny z hotelu Big Grin Tongue

"Ziębiczki" Big Grin
  • Odpowiedz

Bock

2012-01-29, 10:14:42
Zaawansowany użytkownik
a orientujecie się może ile kosztuje odnowienie świadectwa SZWO (w Krakowie) bo mi też nie długo się kończy?
  • Odpowiedz

łysy45

2012-01-29, 14:28:11
Użytkownik
Kolego Bock a czym jest ten temat .Na stronie COCH Kraków jest wszystko na temat wraz z cenami.Ja płaciłem w listopadzie około 250 zł z noclegami pozdrawiam piotr
  • Odpowiedz

Bock

2012-01-30, 11:12:47
Zaawansowany użytkownik
no i już wszystko wiem dzięki
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa