Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chlodnia zerowka kuter

17 Odpowiedzi, 16241 Wyświetleń

robert73

2012-01-29, 20:45:14
Nowy użytkownik
Witam i prosze o pomoc jak wyregulowac układ chłodniczy na parownikach grawitacyjnych aby byl bardzej wydajny ,parownikow jest szesc kontrolowane sa dwoma zaworami rozpreznymi po trzy parowniki na zawor ,zaladzaja sie jak wyregulowac odtajanie ,niema teraz nic praca jest konrolowana tylko czujnikiem temperatury,dziekuje za porady.
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-29, 21:02:43
Top użytkownik
Nic nie napisałeś... jak zasilane, z której strony, gdzie czujnik zaworu, jakei ciśnienia, gdzie mierzone, jaka sprężarka, gdzie jest skraplacz, jak regulowana jego wydajność, usytuowanie agregatu względem komory, co ten czujnik reguluje? sprężarkę? parowniki są szeregowo, równolegle? czy jest wziernik cieczy, co pokazuje. Jakie jest zmierzone przegrzanie, jak je mierzyłeś, na którym parowniku, w którym miejsu. Dlaczego są tylko 2 zawory? Trzeba to zmienić dla lepszej wydajności. Co za towar jest chłodzony? Ile? Jaka moc agregatu. Jakia zadana temperatura. Czy skraplacz jest czysty? JAk jest usytuowany towar w komorze?

Opisz problem dokładniej bo szkoda Twojego i naszego czasu...
.
  • Odpowiedz

robert73

2012-01-29, 21:15:41
Nowy użytkownik
witam i dziekuje za zainteresowanie wiec, skraplacz jest chłodzony wodą.wydajnosc sprezarki 28m3/h,niema zadnej regulacji ktos wtawil zwykly sterownik tylko start stop sprezarki ,towar ton swieza zlowiona ryba w skrzynkach myslalem zeby zmienic typ parownikow z wentylatorem i jedna chlodnica posufitowa ale inwestor sie nie zgadza ,wtedy wydajnosc bem dobral i parownik ale teraz musze zrobic cos z tym co mam ,agregat jest zae 3 metry od ladowni,czujnik reguluje temp. komory ,parowniki sa szeregowo ,skraplacz jest po regeneracji ,towar jest wysoko skrzynki ,towar 800mm od sufitu,niema wentylatorow na 4 parownikach tylko na dwuch bez układu odtajania chce zmienic automatyke + grzalki na dwuch parownikach bo sa spiralne i mozna wstawic tam silnik sacy pozostale sa sufitowe poziome .
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-29, 21:23:38
Top użytkownik
ok, jak mnie żona wpuści to odpiszę Wink
.
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-29, 21:28:11
Top użytkownik
a które się zaladzają? pewnie te z wentylatorami. Jak są podłączone w szerego, jesteś w stanie np narysować to w uproszczeniu i tu wkleić? Albo opisać, jakie parowniki gdzie są?
.
  • Odpowiedz

robert73

2012-01-29, 21:45:09
Nowy użytkownik
dziekuje zrobie to na dniach ,zaladzaja sie wszystkie parowniki komora jest na dziobie kutra mysle ze jakies 12 na 7mtrow .nie pracowalem na takich ukladach ,z tego co widze po jednej dobie zaladzaja sie parowniki musze dopasowac jakis system sterowania by sprezarka sie wylaczala na czas odtajania szronu z parowników jak by byly wentylatory wszedzie to byl by odbiór chłodu teraz linia saca zaladza sie az do sprezarki masakra rozmawialem z chłodniazem ten mowi by sterowac prace poprzez opserwowanie parownikow i wylanczanie ukladu by szron lud sciekl ale to nie mozliwe ludzie pracuja musze to zrobis automatycznie
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-29, 21:55:17
Top użytkownik
jeszcze przydałaby się informacja o ciśnieniu ssania i czynniku chłodniczym.

Ale moja teoria jest taka:
1. Skład ryb to ogromna wilgotność
2. obecność parowników opadowych sugeruje niskie temperatury parowania.
3. Nieskie temperatury parowania + duza wilgotność + wentylatory na dwóch parownikach = pewne zalodzenie tych dwóch parowników.
4. to powoduje zmneijszenie wydajności tej "hybrydy" parowników z powodu zmniejszenia pola powierzchni wymiany ciepła. To powoduje kolejny spadek ciśnienia i jeszcze niższe temperatury odparowania co z kolei powoduje dalsze oszronienie.
5. Do tego zawory rozprężne też są w tym momencie za duże i przelewają parowniki aż do sprężarki...

Temat wysokiej wilgotności ejst ciężki. Ja bym zrobił wszystkie parowniki opadowe, każdy zasilany z osobnego TEX i odmrażane gorącym gazem (1 się odmraża, reszta pracuje). Wymaga to dodatkowych zaworów i rurek i automatyki, ale daje wymierne oszczędności w krótkim czasie i rozwiązuje problem...
.
  • Odpowiedz

robert73

2012-01-29, 22:05:09
Nowy użytkownik
wiem myslalem o odtajaniu gorącym gazem ,jest to dobra opcja ale tez ryzykowna dla sprezarki ,myslalem o zmianie ukladu rur chlodniczych i wstawieniu odzielnych zaworów rozpreznych na poszczegulne parowniki ale nie wiem jak to zadziala ,nie mam cisnien pod reka ale jak pan mowi napewno jest niska temp parowania i zalewane sa parowniki ciecza ,chcial bym to zrobic nie na odtajaniu goracym gazem ale niewiem czy mi sie to uda ....
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-29, 22:14:10
Top użytkownik
nie jest ryzykowna, można ciecz z parownika odtajanego przesłać do pracujących parowników... Ale jeżeli nie czuje się Pan mocno w temacie to lepsze będa po prostu grzałki... ale wymieniłbym parowniki z wentylatorami na opadowe, chyba wsadził je tam ktoś nie znający specyfiki takich miejsc...
.
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-29, 22:23:38
Top użytkownik
może wystarczy po prostu sterownik z rozmrażaniem odpowiednio ustawionym...
.
  • Odpowiedz

robert73

2012-01-29, 22:26:11
Nowy użytkownik
dziekuje za porady bede w kontakcie
Smile
  • Odpowiedz

wit

2012-01-30, 09:06:52
Top użytkownik
rozmrażanie gorącym gazem -to całkowita zmiana orurowania i praktycznie po 3 zawory el-mag na każdy z parowników -czyli spore koszty. jeśli Inwestor oprotestował wymianę parowników na chłodnicę wentylatorową... to i odtajania gorącem gazem nie sfinansuje -bo droższe. droższe jeśli zrobione wedle zasad sztuki.

pozostaje... właściwie dobrać dysze zaworów -jeśli to TZR-y. albo właściwie ustawić jeśli AZR. tylko, że AZR -jeśli pracują po dwie sekcje równolegle to zawory wzajemnie się zakłócają... może miało być tak, że przed rozprężnymi są el-mag -i sekcje po 3 parowniki pracują naprzemiennie -np 2 godzpracy jedna trójka -a druga trójka samoczynnie się odtaja -potem przeskok el-mag i zamiana -chodzą 3 odtajone parowniki -a te oblodzone pauzują.
trzeba dać jakiś sterownik który ma funkcję odmrażania -i albo co jakiś czas zatrzymywać układ na czas potrzebny do zrzucenia lodu -albo przełączać sekcje jak wyżej (jeśli starczy wielkości parowników -nie wiem jak to jest podobierane w sensie wydajności...) albo odtajanie grzałkami... jest dużo albo. robimy tu za wróżkę -nie znając układu. Ciągle mało informacji...
jaka temperatura jest w komorze??? jak + kilka-to może się samo odtaić. jak około ) czy +1 +2 to samo nie da rady i trzeba jakoś okresowo grzać parowniki.

zakładam, że jest około +4 do +8. wtedy powinno dać radę samo. sterownik który okresowo -co ustawioną ilość godzin zatrzymuje sprężarkę.

wentylatory -najlepiej zdjąć z parowników i niech wszystkie parowniki będą takie same a wiatraki robią "ogólny ruch w komorze" dmuchając w miarę równo na wszystkie parowniki. jeśli się da tak rozmieścić...

albo wiatraki na parownikach najbliższych ssania sprężarki -ostatnich od zaworów rozprężnych.

dużo tych albo. mało danych.
nawet nie wiemy jak to jest zasilane -i czy masz na pokładzie 230V -czy sprężarka jest z kołem pasowym i jakiś spaliniak to goni...
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-30, 14:50:11
Top użytkownik
nie wiem czy zbyt duży ruch powietrza nie jest błędem jeżeli mamy parowniki opadowe i mnóstwo wilgoci, przyspieszy to prosces narastania lodu. Wydaje mi się, że opadówka na suficie jak gdzieś wspomina autor, jest wystarczającym rozwiązaniem. ułatwia to też rozmrażanie zarówno grzałkami jak i bez nich. Ale każdy sposób wymagaga sterownika z rozmrażaniem. Ważną informacją jest dokłądna temperatura parowania oraz temperatura w komorze...
.
  • Odpowiedz

wit

2012-01-30, 18:21:06
Top użytkownik
crocens napisał(a):Ważną informacją jest dokłądna temperatura parowania oraz temperatura w komorze...
a tego nie mamy. założyciel wątku -proszony do tablicy!

temperatura parowania oraz temperatura w komorze ????????????????????????
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2012-01-31, 15:21:04
Użytkownik
Porządek musi być!, proponuję aby autor przeniósł temat do działu chłodnictwo w transporcie.
Niemniej jednak chciałbym oświadczyć moje stanowisko: chłodnia okołozerowa kuter?,parowniki grawitacyjne? problem z odszranianiem?, powodzenia Big Grin
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-31, 16:59:56
Top użytkownik
powodzenia to życzyć należy klientowi, bo jak będzie przyoszczędzać to sam Linde mu nie pomoże Wink
bo z technicznego punktu widzenia to nie jest ciężki temat.
.
  • Odpowiedz

robert73

2012-02-01, 20:27:26
Nowy użytkownik
dziekuje czekam na kuter jest w morzu ma pan racje wszyscy chca oszczedzac ale nie da sie w tego typu technologi,aby wszystko bylo sprawne i wydajne trzeba poniesc koszta niema nic na skróty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa