Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nauczyć się klimatyzacji

28 Odpowiedzi, 34122 Wyświetleń
1 2 Dalej

owca90

2012-01-20, 13:44:35
Nowy użytkownik
Witam,
pracuję w firmie zajmującej się klimatyzacją, pracuję w biurze, ale ciągnie mnie do montowania i serwisowania.

Jak i gdzie się tego nauczyć? Wykluczam możliwość nauki wewnątrz firmy.

Szukałem i nie mogę znaleźć żadnych poradników jak sprawdzać szczelność instalacji ani jak odzyskiwać czynnik.

Jakieś kursy lub szkolenia? Mieszkam w okolicach Katowic/Gliwic, słyszałem o szkoleniach COCH na splity (czy warto?) także słyszałem o certyfikacji, ale podobno nie jest ona zbytnio potrzebna ani ważna.

Co polecają Państwo ukończyć (kursy, certyfikacje, szkolenia) oraz jakie lektury/umiejętności opanować, aby móc montować?

Pierwsze moje pytanie przy okazji: jak posługiwać się manometrem?
Urządzenie posiada dwa manometry, na wysokie i niskie ciśnienie i 3 wyloty na dole.

Z tego co zauważyłem to ten manometr i zawór po lewej podłącza się do agregatu (niektóre mają 1 zawór serwisowy a inne dwa...-do którego podłączyć? Od cieczy czy gazu? i jak określić który jest od gazu a który od cieczy. Od cieczy jest zawsze mniejszy?). Czy wąż podłączyć z manometrem i agregatem kiedy jest on (agregat) włączony czy wyłączony( i dlaczego, słyszałem, że przy włączonym, ponieważ wtedy wyrównują się ciśnienia i nie ma możliwości oparzenia się przy podłączaniu). Środkowy zawór zaś podobno słuzy do podłączania urządzeń zewnętrznych (pompa próżniowa, stacja odzysku)- czy to prawda?

Do czego służy prawy zawór oraz jak okreslić kiedy używać manometru wysokiego ciśnienia a kiedy niskiego?

Bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Redakcja

2012-01-20, 13:47:36
Administrator
Może tutaj znajdziesz coś dla siebie ?

http://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/...a-branzowe

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

owca90

2012-01-20, 13:52:00
Nowy użytkownik
Czy http://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/...-ozonowe-3

takie świadectwo jest cokolwiek warte? Mam uprawnienia SEP elektryczne do 1 kV i wiem na co mi pozwalają, jednak nie mam pojęcia po co są świadectwa na gazy, wszyscy monterzy, których znam ich nie posiadają i nie narzekają. Interesuje mnie montaż urządzeń klimatyzacyjnych split, multi oraz systemów VRV.

Chłodnie i inne duże urządzenia nie są w moim zakresie zainteresowania.
  • Odpowiedz

Redakcja

2012-01-20, 13:57:33
Administrator
Ja przesłałam link do wszystkich szkoleń jakie są zamieszczone na portalu .Nigdy nie wiadomo co komu się przyda SmilePozdrawiam
  • Odpowiedz

adamdud

2012-01-20, 14:37:09
Użytkownik
zerknij tu może coś zakumasz ......
  • Odpowiedz

awax

2012-01-20, 18:23:11
Top użytkownik
owca90 napisał(a):Czy http://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/...-ozonowe-3

takie świadectwo jest cokolwiek warte? Mam uprawnienia SEP elektryczne do 1 kV i wiem na co mi pozwalają, jednak nie mam pojęcia po co są świadectwa na gazy, wszyscy monterzy, których znam ich nie posiadają i nie narzekają. Interesuje mnie montaż urządzeń klimatyzacyjnych split, multi oraz systemów VRV.

Chłodnie i inne duże urządzenia nie są w moim zakresie zainteresowania.

To świadectwo jest obowiązkowe dla osób zajmujących się urządzeniami z czynnikiem zubożającym warstwę ozonową tj np.R22
Co do pozostałych NIE SĄ TYMCZASOWYMI.
Uważam,że to NIEUCZCIWE (delikatnie mówiąc) iż nie ma tam jasnego stwierdzenia ,że były tymczasowymi do lipca ubiegłego roku.
Takie NIEDOMÓWIENIE porównywalne jest z informacjami pisanymi drobnym druczkiem przez banki,firmy telekomunikacyjne oraz niektórych naciągaczy.
Administrator portalu chcąc uwiarygodnić,że jest nam przychylny chyba powinien uzupełniać takie "niedomówienia"
Certyfikaty mające taką samą wartość w stosunku do f gazów można uzyskać BEZPŁATNIE.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-20, 18:27:50 przez awax.)
  • Odpowiedz

owca90

2012-02-02, 09:06:38
Nowy użytkownik
Witam,
ponawiam pytanie:

Pierwsze moje pytanie przy okazji: jak posługiwać się manometrem?
Urządzenie posiada dwa manometry, na wysokie i niskie ciśnienie i 3 wyloty na dole.
Z tego co zauważyłem to ten manometr i zawór po lewej podłącza się do agregatu (niektóre mają 1 zawór serwisowy a inne dwa...-do którego podłączyć? Od cieczy czy gazu? i jak określić który jest od gazu a który od cieczy. Od cieczy jest zawsze mniejszy?). Czy wąż podłączyć z manometrem i agregatem kiedy jest on (agregat) włączony czy wyłączony( i dlaczego, słyszałem, że przy włączonym, ponieważ wtedy wyrównują się ciśnienia i nie ma możliwości oparzenia się przy podłączaniu). Środkowy zawór zaś podobno słuzy do podłączania urządzeń zewnętrznych (pompa próżniowa, stacja odzysku)- czy to prawda?
Do czego służy prawy zawór oraz jak okreslić kiedy używać manometru wysokiego ciśnienia a kiedy niskiego?
  • Odpowiedz

crocens

2012-02-02, 16:19:32
Top użytkownik
owco, nie ma innej metody niż zatrudnić się u kogośna conajmniej dwa lata. Nie mam zamiaru Cię do niczego przekonywać, możesz uwierzyć mi na słowo lub nie. Ale gwarantuję Ci, że odpadniesz w przedbiegach jeżeli z Twoim stanem wiedzy zabierzesz (nawet tym zdobytym na forum) zabierzesz się za montaż i niedajboże za serwis...
.
  • Odpowiedz

awax

2012-02-02, 17:46:54
Top użytkownik
Owco,czy Ty przypadkiem nie starasz się zrobić z nas baranów???
Zapytaj jeszcze czy czynnik chłodniczy można przechowywać w kartonowych pudełkach i wszystko będzie jasne
  • Odpowiedz

adamdud

2012-02-02, 19:55:55
Użytkownik
awax napisał(a):Owco,czy Ty przypadkiem nie starasz się zrobić z nas baranów???
Zapytaj jeszcze czy czynnik chłodniczy można przechowywać w kartonowych pudełkach i wszystko będzie jasne
Może nie w kartonach ale w PET-ach :lol:
  • Odpowiedz

adamdud

2012-02-02, 20:03:01
Użytkownik
crocens napisał(a):owco, nie ma innej metody niż zatrudnić się u kogośna conajmniej dwa lata. Nie mam zamiaru Cię do niczego przekonywać, możesz uwierzyć mi na słowo lub nie. Ale gwarantuję Ci, że odpadniesz w przedbiegach jeżeli z Twoim stanem wiedzy zabierzesz (nawet tym zdobytym na forum) zabierzesz się za montaż i niedajboże za serwis...
Kolego co się śmiejesz. On chce pokazać tym tym od serwisu że też coś potrafi od pisania w PDF ulotek hihi
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-02-02, 20:15:55
Moderator
@owca90 : jak nie wiem który podłączyć, to podłączaj zawsze ten z większym zakresem na skali, przynajmniej manometrów nie uszkodzisz.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

crocens

2012-02-02, 20:39:20
Top użytkownik
Adambud, nie śmieję się, pisałem poważnie. Pisanie ulotek i konwersja do pdf to też sztuka, tylko krócej się jej uczy niż chłodnictwa..
.
  • Odpowiedz

owca90

2012-02-03, 10:07:53
Nowy użytkownik
gratuluję profesjonalizmu.
  • Odpowiedz

crocens

2012-02-03, 14:15:18
Top użytkownik
wyczówam nutę ironii w ostatniej wypowiedzi... każdy profesjonalista, praktycznie w każdej pracy uczył się od kogoś, nawet jeżeli był po studiach w danym kierunku. W chcłodnictwie jest jeszcze gorzej, musisz się uczyć od kogoś szmat czasu, gdyż zawód ten wymaga dużej praktyki...
.
  • Odpowiedz

bartekw

2012-03-03, 18:34:35
Zaawansowany użytkownik
ja mam pytanie kolego do CiebieSmile jestes pracownikiem biurowym w firmie klimatyzacyjnej, tak? wiec pytanie moje brzmi nastepujaco.. czym sie tam zajmujesz? nie jestem zlosliwy po prostu ciekawi mnie co robi czlowiek pracujacy w branzy nie majac pojecia o podstawowych zagadnieniach.
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-03-04, 11:29:15
Moderator
Bartekw wyjałes mi to z ust.
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-04, 17:36:43
Zaawansowany użytkownik
Marketing i zarządzanie... gdzieś Ci mgr muszą teraz pracować ;p
oczywiście bez urazy dla autora... ja zaczynałem od roznoszenia ulotek jako Product Manager Smile
NO
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-03-11, 18:39:16
Użytkownik
Kolego "początkujący".

Być może czujesz sie zbulwersowany napotkaną tu krytyką jednak rzeczywiście jeśli nie masz pojęcia nawet na temat obsługi manometru to możesz sobie zrobić krzywdę.

1. Podstawowe pojęcie na temat elektryki (uprawnienia SEP 1 KV)
2. Świadectwo kwalifikacyjne
3. Doświadczenie

Każdy kolejny punkt jest tej samej treści. Patrz punkt 3.
  • Odpowiedz

peen

2012-03-31, 22:19:50
Użytkownik
Ad.1. Zbędne
Ad.2. Zbędne
Ad.3. Niezbędne!
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-06, 18:24:50
Nowy użytkownik
Koledzy maja rację powinieneś zatrudnić się w jakiejś firmie monterskiej, doświadczenie jest najważniejsze
Moja klimatyzacja http://instala.....reklama.............wator.pl/
  • Odpowiedz

adamdud

2012-04-06, 20:10:50
Użytkownik
peen napisał(a):Ad.1. Zbędne
Ad.2. Zbędne
Ad.3. Niezbędne!
Czemu piszesz ad1 zbędne moim zdaniem niezbędne Big Grin (gwarancja)
ad2 jak najbardziej
jeśli chodzi o ad3 bardzo potrzebne
więc jak nie masz pojęcia nie wypowiadaj się na forum po to aby sobie posty zaliczać.
Bez dokumentów świadczących o tobie i twojej firmie czyli wszystkie świadectwa, regony wpisy i ubezpieczenia OC możesz sobie pomarzyć o normalnej pracy, chyba że chcesz klimy wieszać w za "300 zeta" i mieć to wszystko gdzieś bo nie bierzesz odpowiedzialności za nic. Ja jako inwestor zastanowił bym się czy ci powierzyć montaż on-ofa w WC :lol:
  • Odpowiedz

peen

2012-04-08, 21:00:28
Użytkownik
Gwarancja nie ma nic wspólnego z SEP-em. Świadectwo kwalifikacji - jak nie będzie obsługiwał urządzeń na R22 itp. to naprawdę nikomu do niczego póki co nie jest potrzebne (póki co, bo za pół roku może być inaczej).
Firma jak najbardziej musi istnieć - zresztą nie o to było pytanie.
I proszę speców o nie robienia magii nad klimatyzatorami on/off czy też inverterami. Wbrew pozorom jest to bardzo proste.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 21:27:13
Top użytkownik
Zazwyczaj naprawiam takie i owakie
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-09, 05:26:39
Nowy użytkownik
Uprawnienia sep do 1 kV uprawniają cię tylko do pracy przy elektryce natomiast nie uprawniają cię do sprzedaży tak zwanego tematu by to zrobić musisz mieć uprawnienia dozorowe i pomiary elektryczne, chyba że kto inny zrobi ci pomiary i wystawi protokół a inny elektryk podbije dozór .
Moja klimatyzacja http://instala.....reklama.............wator.pl/
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa