Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja w serwerowni

19 Odpowiedzi, 18769 Wyświetleń

Snekkpol

2012-02-08, 19:38:56
Nowy użytkownik
Witam

Mam mały problem, zakupiłem klimatyzator do pracy w serwerowni on/off, który zazwyczaj wyposażam w regulację prędkości obrotowej wentylatora skraplacza oraz grzałkę karteru sprężarki.
Jeśli nie będę regulował prędkości obrotowej wentylatora skraplacza to wówczas mogę tak przechłodzić czynnik, że go nie odparuje w parowniku i ciecz będzie się dostawała na sprężarkę.
W klimatyzatorze który kupiłem wentylator jest sterowany z płyty głównej i nie mogę wpiąć się z regulatorem obrotów!!!!!!

Co mogę zrobić? Czy ktoś może mi powiedzieć czy dobrze myślę, jeżeli nie założę otuliny na grubą rurę ssawną w pomieszczeniu serwerowni to pomorze w odparowaniu wychłodzonego czynnika?(problemem może być wykroplenie wody) Idąc dalej czy jeśli założę małą grzałkę na tą rurę to powinno załatwić problem? Proszę o wszelkie sugestie?

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-08, 19:41:40 przez Snekkpol.)
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-02-08, 20:02:22
Użytkownik
jesli wentylator jest sterowany z płytki to moim zdaniem ma tez regulowane obroty... przynajmniej ja się z takim rozwiązaniem spotkałem np. w Mitsubishi el....
Kombinacje bym sobie odpuścił...
  • Odpowiedz

Snekkpol

2012-02-08, 20:03:24
Nowy użytkownik
klimaG-ce napisał(a):jesli wentylator jest sterowany z płytki to moim zdaniem ma tez regulowane obroty... przynajmniej ja się z takim rozwiązaniem spotkałem np. w Mitsubishi el....

Tak wiem że ma, ale pewnie 2 biegi a to chyba za mało..?
  • Odpowiedz

tommatiz

2012-02-08, 20:03:43
Moderator
Czy ten Twój On OFF ma elektronikę w skraplaczu?? Dziwna sprawa bo większość On Off nie posiada tego. Jaki to klimatyzator??
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-02-08, 20:07:00
Użytkownik
Snekkpol napisał(a):
klimaG-ce napisał(a):jesli wentylator jest sterowany z płytki to moim zdaniem ma tez regulowane obroty... przynajmniej ja się z takim rozwiązaniem spotkałem np. w Mitsubishi el....

Tak wiem że ma, ale pewnie 2 biegi a to chyba za mało..?

no na pewno nie ma takiej opcji żeby się zatrzymał(tak pewnie byś sobie ręcznie ustawił na największe mrozy) ale jak napisałem mam kilka takich klimatyzatorów on/off w serwerowni i tylko im grzałkę karteru dodałem i problemu nie ma...
  • Odpowiedz

Snekkpol

2012-02-08, 20:10:23
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Czy ten Twój On OFF ma elektronikę w skraplaczu?? Dziwna sprawa bo większość On Off nie posiada tego. Jaki to klimatyzator??

Airwell, kanałowy 10 kW. Dostałem info, że z wentylatora wychodzi 4-5 kabelków do płyty głównej(elektronika).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-08, 20:11:15 przez Snekkpol.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-02-08, 20:13:13
Moderator
A jaka jest różnica skąd jest sterowany wentylator?? Różnicą to jest chyba napięcie (czy jest 230V czy jakieś niższe, lub DC...) Chyba, że masz na myśli kontrolę uzwojenia przez elektronikę, ale to chyba wykraczamy trochę z tematem....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Snekkpol

2012-02-08, 20:15:55
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):A jaka jest różnica skąd jest sterowany wentylator?? Różnicą to jest chyba napięcie (czy jest 230V czy jakieś niższe, lub DC...) Chyba, że masz na myśli kontrolę uzwojenia przez elektronikę, ale to chyba wykraczamy trochę z tematem....

Różnica jest taka, że regulator opcji całorocznej daje mi przykładowo 80 stopni regulacji między 100% a 20% prędkości wentylatora. Elektronika fabryczna daje mi dwa biegi 100% i przykładowo 50%.
  • Odpowiedz

crocens

2012-02-08, 20:20:46
Top użytkownik
wybadaj które kable sa zasilajace i podepnij przez regulator obrotów pod sprężarkę...
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-02-08, 20:24:55
Moderator
@ Snekkpol : Ja Ciebie rozumiem, wiem co daje regulator. Chodzi mi o to , że nie ma różnicy skąd fabrycznie jest zasilany wentylator, tylko jakim napięciem.
Jeśli masz 2 biegi, to odłącz niski bieg (odetnij czy cokolwiek), a regulator wstaw w bieg 100%.
Lub zrób jak pisał crocens.
  • Odpowiedz

Snekkpol

2012-02-08, 20:29:33
Nowy użytkownik
jak poznam które kable są odpowiedzialne za niski bieg wentylatora?
Rozumiem, że jak je znajdę to mam podpiąć je pod regulator. Pytanie tylko czy klimatyzator się nie wyrzuci jakiegoś błędu gdy dwa kable będą wychodziły z płyty i nie będzie na nich odbioru?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-02-08, 20:49:04
Moderator
Snekkpol napisał(a):jak poznam które kable są odpowiedzialne za niski bieg wentylatora?
Rozumiem, że jak je znajdę to mam podpiąć je pod regulator. Pytanie tylko czy klimatyzator się nie wyrzuci jakiegoś błędu gdy dwa kable będą wychodziły z płyty i nie będzie na nich odbioru?
Kable od niskich biegów musisz na stałe odłączyć! Regulator wpinasz w maksymalny bieg wentylatora. Robiłeś to w innych, to chyba nie muszę tłumaczyć.
Które kable za co odpowiadają poznasz po schemacie. Chcę zaznaczyć, że ja tu piszę ogólniki , a jak będzie wszystko pracowało, to zależy już od konkretnego przypadku z jakim masz do czynienia.
  • Odpowiedz

awax

2012-02-08, 21:06:07
Top użytkownik
Jeżeli jest sterowany z płytki to wykryje taką regulację jako awarię ,to samo po odcięciu niskiego biegu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-08, 21:06:44 przez awax.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-02-08, 21:14:52
Moderator
Jeśli na płytce jest tylko przekaźnik, to niekoniecznie wykryje. Ale nie mówię, że nie. To zależy jaki jest tam konkretnie schemat. Kiedyś daikina tak oszukałem, to i airwell'a się uda. Ważne by robić z rozwagą. Aha, z przecięciem kabelka odcinasz gwarancję...
  • Odpowiedz

Bobek

2012-02-08, 21:34:36
Użytkownik
Z tego co ja kojarze i mialem okazje obslugiwac podobny model, on mial plynna wydajnosc predkosci wentylatora i fabrycznie zamontowana grzalke karteru sprezarki Wink
Sprawdz sobie to dobrze, schemat wyjasni wszystko...
  • Odpowiedz

Snekkpol

2012-02-08, 21:40:05
Nowy użytkownik
Bobek napisał(a):Z tego co ja kojarze i mialem okazje obslugiwac podobny model, on mial plynna wydajnosc predkosci wentylatora i fabrycznie zamontowana grzalke karteru sprezarki Wink
Sprawdz sobie to dobrze, schemat wyjasni wszystko...

ciekawe, faktycznie grzałka jest fabryczna w tym klimatyzatorze... jesteś pewien że regulacja jest płynna?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-08, 21:40:22 przez Snekkpol.)
  • Odpowiedz

Bobek

2012-02-08, 22:16:19
Użytkownik
Sprawdz schemat, nie potwierdze Ci na 100 % Wink
Airwell i Electra nie jest doceniana na rynku, ja z nich jestem zadolony. Pracuja bardzo przyzwoicie, agregaty sa ciche, a w lato nie ma problemu ze spadkiem wydajnosci.
Konczac jeszcze raz sprawdz schemat, albo zadzwon jutro do Wroclawia i podpytaj dokladnie. Smile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bobek

2012-02-10, 12:13:11
Użytkownik
Sprawdziłeś ten agregat?
Daj znać, bo jestem ciekawy... Wink
  • Odpowiedz

Snekkpol

2012-02-11, 19:32:25
Nowy użytkownik
Bobek napisał(a):Sprawdziłeś ten agregat?
Daj znać, bo jestem ciekawy... Wink

Cześć

Tak, agregat ma dwa biegi na wentylatorze. (wentylator ma dwa uzwojenia). Dowiedziałem się ze schematu, które kable są odpowiedzialne za niski bieg. Przeciąłem te kabelki i wpiąłem się tam z regulatorem. Płyta główna nie wyrzuca błędów po takim zabiegu. Teraz jak wentylator wchodzi z wysokiego na niski bieg to regulator płynnie potrafi go zwolnić o 80%.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa