Mam szafę chłodniczą zakres +1 +10, gaz R22,bez grzałki. wentylatorów. tylko kapilara. Wstawiłem regulator temperatury jak w temacie PJEZC. Proszę o pomoc ustawienia temp końca odmrażania (fabrycznie jest 4stopnie), Czas całkowitego odmrażania (fabrycznie 30min), Częstość cykli odmrażania (jest co 8 godzin). Co lepiej jest ustawić, żeby więcej cykli było odszraniania czy rzadziej i dłuższy czas? Chłodziarki jeszcze nie uruchamiałem na fabrycznych ustawieniach. Dzięki
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Carel Easy PJEZC ustawienia
13 Odpowiedzi, 15245 Wyświetleń|
Temperatura konca ustaw na 15, czas zostaw te 30 a czestotliwosc co 6 godzin
15*C bez grzałki?
i 4 x dziennie czekać aż towar się podgrzeje do temperatury już szkodliwej dla żywności? chyba nie zwróciłeś uwagi, ze pytający napisał, że szafa jest bez grzałki. choć 30minut to ograniczy -bo temp wiele nie wzrośnie -i faktycznie odtajanie skończy się czasem. ja bez grzałek dałbym niższą temp. końca odtajki -około 4 stopni -jeśli po kilku dniach lód by narastał -lub nie topił się całkowicie do momentu zakończenia odtajki -to bym zobaczył co kończy odtajanie temperatura czy czas -i bym albo podniósł temp na +6*C albo po 5 minut wydłużał czas. i znowu obserwował. oczywiście to rada dla użytkownika który na bieżąco może obserwować swoją ladę. serwisant musi od razu trafić ustawienia -nie będzie 10x jeździł. więc serwisant ustawi wyżej i z zapasem. wit napisał(a):oczywiście to rada dla użytkownika który na bieżąco może obserwować swoją ladę. :/ dobre! Dwie prawdy...
Witam wgląd do tej lady mam na bieżąco także z obserwacją nie będzie problemu. W tych postach mam już odpowiedź na kolejne swoje pytanie. Po co ustawia się czas i i temp. końca odmrażania, albo jedno albo drugie? Teraz już wiem, że sprężarka ruszy jak któraś z tych wartości zostanie osiągnięta.Dzięki za podpowiedzi. Jak tylko poustawiam poobserwuję i się podzielę uwagami.
Zwróć również uwagę na umiejscowienie czujki końca odszraniania, umieść ją 1-2 kolanka po wtrysku.
Niewiem jak u Ciebie z ogrzewaniem pomieszczenia w zimie, jeśli zdaża się że w sklepie masz w granicach 15'C to temperaturę końca odszraniania ustaw w granicach 8-10'C lub niżej. Max czas odszraniania proponuje 40min.
ustawia się i temperaturę końca odszraniania i czas -temperatura typowo kończy odszranianie.
czas -troszkę dłuższy -jest zabezpieczeniem na wypadek awarii czujki temperatury. u Ciebie czas można dać dłuższy -bo nic się nie stanie jeśli siądzie czujka.troszkę dłużej będzie urządzenie czekało z załączeniem i troszkę bardziej wzrośnie temperatura. czas odszraniania -ważny jest przy odszranianiu grzałkami -gdy awaria czujnika nie wyłaczy -chłodnica może się nie bezpiecznie nagrzać. a czas -zgasi w bezpiecznym momencie. jeśli odtajka bez grzałek -samoistna -czas jedynie zabezpiecza żeby po uszkodzeniu czujki w ogóle pojawiło się chłodzenie -żeby odtajka nie trwała kilku dni...
ustaw sterownik jako płaczący termostat ,tak jak było przed wymianą .
Tak wygląda, że temperatura w sklepie będzie około 15 lub trochę więcej stopni. Czujkę do odtajki umieściłem w tym samym miejscu co poprzednia. Wcześniej był jakiś stary mikroprocesorowy regulator temperatury. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wyświetlanej temp. na wyświetlaczu tego Carela. Termometr zainstalowany w szafie pokazywał 11 stopni, termoparę od miernika dodatkowego umieściłem w tym samym miejscu i pokazywał około 10 stopni. Na wyświetlaczu Regulatora było około 20 stopni. Temperatura co prawda spadała i po jakimś czasie było 18,3 stopnia itd. Czy ten sterownik ma taką zwłokę czy coś pomyliłem w podłączeniu czujek?
Witam
Kolego,nie można jednoznacznie doradzić jakie nastawy Masz wprowadzić.Zależy to od wielu czynników takich jak :temperatury zewnętrzne i wewnątrz,rodzaju i ilości towaru,żądanej temperatury,wilgotności towaru i zewnętrznej,częstotliwości otwierania szafy,rotacji towaru itd,itd. Robi się to po prostu na podstawie doświadczenia. Ty swoją przygodę z klimatyzacją rozpocząłeś około 6 miesięcy temu,teraz zaczynasz z drobnym chłodnictwem,obawiam się,że niedługo podejmiesz się poważnych prac na dużych skomplikowanych układach i poczujesz się gotowy na to.Szkoda mi jedynie nieświadomych Klientów i ich urządzeń. Może lepiej byłoby pomyśleć o współpracy z kimś posiadającym już trochę praktycznego doświadczenia? Myślę,że kiedyś sam zdasz sobie sprawę o jakie abecadło się pytałeś na forum i myślę,że nigdy nie powierzyłbyś np. swojego samochodu mechanikowi o podobnym poziome wiedzy.
Tutaj AWAX masz 100% racji. Cały czas jeżdżę na szkolenia i uczę się. Mam sporo znajomych, którzy robią w tych branżach po kilkanaście lat i to oni sporo mi pomagają. W tym roku z klimy zamontowałem około 40 jednostek wewnętrznych (w tym kilka multików), teraz jak tylko będę miał klienta odważę się na jakiegoś DVM lub VRF. wszystko chodzi bez problemu. Dlaczego nie chłodnictwo przemysłowe gdzie domowym zajmuję się od kilku lat. Pytam się o podstawy bo od tego się zaczyna, nie chcę udawać jak niektórzy z tych branż, że wszystko wiedzą, a na podstawach się rozjeżdżają.
Napisałeś,że jeżdzisz na różne szkolenia,może podzielisz się uwagami,które szkolenia były dla Ciebie najbardziej przydatne?
Wg mnie kolego powinieneś ustawić temp. końca tajania ok 5-7 st.C (temp. bezpieczna dla produktów spożywczych) i czas ok 45 min (+/- 5 min). I czas między tajaniami jak już ktoś napisał że 6godz.Jest to bezpieczne dla towaru i powinno poradzić sobie z odszronieniem parownika. Pozdrawiam Łukasz
Obecnie: Monter Urządzeń Chłodniczych/Serwisant DKA Polska
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-12, 21:41:17 przez Łukasz89.)
Poprzednio: Monter Urządzeń Chłodniczych w Roszak Chłodnictwo Klimatyzacja |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY