Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

inwerter naprawa

11 Odpowiedzi, 14031 Wyświetleń

wogotto

2008-04-08, 00:14:45
Użytkownik
Witam.Czy ma ktoś doświadczenie w naprawie inwerterów ? Przypadek jest taki że wentylator obiegowy parownika wyłącza sie po załączeniu pompy ciepła ,kompresor działa przy najmniejszej wydajności ,wentylator skraplacza działa jak należy,przy chłodzeniu kompresor także działa na najmniejszych obrotach a wentylatory działają dobrze,czynnik 410A i nie brakuje go.Po wymianie płytek w parowniku i skraplaczu sytuacja nie zmieniła sie sondy temperatury nie zostały zmienione i jest ich 4 czy może wie ktoś i w logiczny sposób może to wytłumaczyć na jakiej zasadzie działają sondy w inwerterach i jak je sprawdzić? Na pewno nie są to pt100, pt1000 ,NC,NO.Nie posiadam programu i komputera do sprawdzenia po RSie usterki a myśle że kompresor jest ostatecznością przyczyną .Dziękuje i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

gadget

2008-04-08, 17:13:45
Zaawansowany użytkownik
A jaki producent ? I model ? Moze epromka trzeba przeprogramowac ? Jak cos z elektronika to smialo do mnie . Siedze w tym .
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-08, 17:46:55
Moderator
Może źle zrozumiałem ale niektóre splity tak mają ze po włączeniu pompy ciepła wentylator w jednostce wewnętrznej włącza się dopiero po jkiejś chwili chyba że u ciebie wcale nie chce się uruchomić ?. A jaka firma jeśli można spytać?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wogotto

2008-04-08, 19:57:17
Użytkownik
Jak pisałem płytki zostały wymienione,a wentylator nie ruszy nawet po godzinie czy dniu,urządzenie to split firmy LG.Gorące starty to raczej zostawię bez komentarza.Od momentu przełączenia czy załączenia pompy ciepła kompresor działa najmniejszymi obrotami i następnie po około 5 minutach całe urządzenie sie blokuje i pozostaje tylko wyłączyć zasilanie.Wszelkie styki,kostki,połączenia zostały sprawdzone.Dziś sie dowiedziałem że problemy zaczęły sie gdy przewody zasilające zostały zamienione czyli L do N a N do L .Była to pomyłka właściciela nie wiedzącego czy ma to jakiekolwiek znaczenie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-09, 16:10:51
Moderator
no i sam sobie odpowiedziałes na pytanie pozostaje sprawdzic moduł zasilania sprezarki i elektroniki
  • Odpowiedz

wogotto

2008-04-10, 07:34:27
Użytkownik
Jak pisałem wyżej to płyta główna w skraplaczu została wymieniona a moduł czy jak to nazwać znajduje sie właśnie tam czyli to nie wchodzi w grę.Czy czujniki temperatury zwykłym omomierzem można sprawdzić?
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-10, 13:39:52
Moderator
Czy podaje ci jakiś błąd ? moż ediody mrygają ? . Mam wykaz błędów do inverterów LG ja wrócę to wieczorem na priva mogę ci podesłać.Jest tam też opis ile wynosi rezystancja na czujniku
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-10, 17:32:08
Moderator
wogotto podaj e-mail to puszczę ci wykaz błędów do LG , będzie też tam opis jak je lokalizować . Cały opis po angielsku.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-04-10, 17:36:37
Zaawansowany użytkownik
A ja też moge?
  • Odpowiedz

byniom

2008-04-10, 17:44:20
Moderator
Możesz , tylko podaj e-mail bo tu nie dołącze tego pliku w pdf . Moje GG 560479
  • Odpowiedz

wogotto

2008-04-10, 23:05:20
Użytkownik
Dziękuje za zainteresowanie , wogotto@interia.pl diody migają a raczej świeci się ich cały komplet na panelu parownika ,zielone półkole.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa